jogurt
Jogurt – przepisy dla każdego!
Jogurt to produkt, który powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka.
Jogurt to wysokowartościowy produkt będący źródłem węglowodanów, białek, tłuszczu oraz witamin i soli mineralnych (wapnia i fosforu). W porównaniu do mleka jogurt zawiera więcej wapnia (500 ml mleka = 350 ml jogurtu), 4-5-krotnie więcej aminokwasów oraz ponad 20% więcej witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego.
Jogurt charakteryzuje się łagodnym, świeżym, przyjemnym, lekko kwaśnym smakiem oraz charakterystycznym aromatem. W odpowiednio przygotowanych jogurtach znajdują się bakterie kwasu mlekowego – Lactobacillus casei i Lactobacillus acidophilus, które określane są mianem probiotyków (źródło https://zywienie.abczdrowie.pl/)
Jogurty zjadam prawie codziennie do domowej granoli i świeżych owoców.
Z jogurtu zrobicie pyszne sosy do sałatek – ograniczając ilość majonezu.
Ja dodaję również jogurty do ciast – szczególnie ciast ucieranych pieczonych potem z owocami.
Wypróbujcie moje przepisy z jogurtem.