Przepis na krucho-drożdżowe ciastka z powidłami i orzechami laskowymi

wpis sponsorowany

ciasteczka z powidłami i orzechami

Dziś mam dla was fajne ciasteczka z powidłami i orzechami.

Lekko puszyste, delikatnie słodkie i chrupiące od orzechów.

Idealne do jesiennej gorącej herbaty albo kakao :)

Jako podstawę wykorzystałam tu ciasto krucho-drożdżowe z dodatkiem cynamonu.

Dzięki drożdżom w cieście ciasteczka rosną delikatnie podczas pieczenia i są puszyste i bardziej miękkie niż typowe kruche ciastka.

Do ciasta dodałam minimalną ilość cukru, dlatego ciasteczka posmarowałam słodkimi i pysznymi powidłami śliwkowymi od Stovit :)

Dodatkowo posypałam ciastka orzechami laskowymi – jeśli nie macie takich, to użyjcie inne.

Ciasteczka najlepiej smakują w dniu upieczenia, ale jeśli będziecie je przechowywać w szczelnym pojemniku to mogą poleżeć kilka dni.

Z przepisu otrzymacie około 24 spore ciasteczka z powidłami i orzechami.

Koniecznie zajrzyjcie także do innych przepisów na domowe ciastka.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny

ciasteczka z orzechami i dżemem
krucho-drożdżowe ciasto z powidłami i orzechami
ciastka z powidłami śliwkowymi i orzechami
ciasteczka z powidłami śliwkowymi i orzechami laskowymi
krucho-drożdżowe ciastka z powidłami i orzechami
drożdżowe ciasteczka z powidłami

Ciasteczka z powidłami i orzechami laskowymi przepis do druku

krucho-drożdżowe ciasteczka z powidłami

Ciasteczka z powidłami i orzechami

Wypieki Beaty
Przepis na krucho-drożdżowe ciasteczka z powidłami śliwkowymi i orzechami laskowymi.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz
Danie Deser
Porcje 24
Kalorie 109 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • Drożdże i cukier puder wymieszaj w letnim jogurcie (ja go podgrzałam chwilę w mikrofalówce i dokładnie wymieszałam przed dodaniem drożdży).
  • Do dużej misy wsyp mąkę i cynamon oraz dodaj w kawałkach miękkie masło.
  • Wlej jogurt z drożdżami i wyrób gładkie ciasto – jeśli ciasto nie chce się ładnie połączyć w całość, to dodaj odrobinę mleka.
  • Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
  • Schłodzone ciasto podziel na dwie porcje.
  • Rozwałkuj cienko na placek o wielkości około 20/30 cm.
  • Przetnij wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze prostokąty – u mnie to było 12 prostokątów z jednej porcji.
  • Posmaruj po środku każdy prostokąt powidłami i posyp odrobiną posiekanych orzechów.
  • Sklej mocno ze sobą dwa z przeciwległych rogów i ułóż ciastka na dużej blaszce z piekarnika.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 15 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 109kcalWeglowodany: 12gBiałko: 2gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze Stovit