Przepis na szybkie pączki twarogowe bez drożdży

To już w tym tygodniu!
Tłusty Czwartek!
Jesteście na niego przygotowani?
Ja trenuję ciężko 😁🤣🤣
Mój ostatni trening był z takimi szybkimi pączkami twarogowymi bez drożdży.
Całość możecie mieć zrobione w 30 minut!
Co potrzeba do zrobienia pączków twarogowych?
Przede wszystkim potrzebujecie twaróg.
Ja tu polecam zmielony twaróg na serniki z wiaderka. Tylko najlepiej wykorzystać dobry twaróg – żeby nie był zbyt mokry.
Możecie też użyć serek mascarpone, albo np. twarożek bieluch.
Jeśli macie twaróg w kostce, to go zmielcie, albo porządnie ugniećcie.
Poza tym potrzebna wam będzie soda i proszek do pieczenia. Jeśli nie macie sody oczyszczonej, to użyjcie w sumie 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak zrobić pączki serowe?
Możecie wszystko zmiksować razem mikserem. Jeśli nie macie, albo nie chce się go wam brudzić, to po prostu zagniećcie razem wszystkie składniki.
W między czasie rozgrzejcie w wysokiej patelni, albo w szerokim rondlu olej lub smalec.
Musicie go rozgrzać do wysokiej temperatury – mniej więcej 170 stopni – aby pączki smażyły się szybko i mniej chłonęły tłuszcz.
Te pączki są cięższe niż pączki na drożdżach, więc po wrzuceniu na tłuszcz najpierw idą na dno i wypływają po chwili.
Dlatego też nie mają charakterystycznej białej obwódki.
Usmażone pączki twarogowe odkładajcie na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Po chwili obtoczcie je w cukrze z cynamonem.
Pączusie wychodzą miękkie i puszyste, a do tego fajnie chrupią cukrem, w którym są obtoczone. Pycha!
Jeśli macie więcej czasu to możecie usmażyć sobie również pączki z makiem, albo pączki z kremem patissiere 😋






Pączki twarogowe bez drożdży przepis

Pączki twarogowe bez drożdży
Składniki
pączki
- 250 g twarogu na serniki zmielonego
- 350 (2 i 1/4 szklanki) g mąki plus trochę do podsypywania
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka rozmiar L
- 2 łyżki wódki
- 80 g miękkiego masła
posypka
- około 100 g cukru pół szklanki
- 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
dodatkowo
- olej lub smalec do smażenia
Instrukcja
- Zmiksuj razem twaróg, masło, jogurt, cukier oraz jajka.
- Dodaj alkohol i krótko zmiksuj.
- Dodaj porcjami mąkę i zmiksuj do połączenia.
- Przełóż ciasto na posypany mąką blat i lekko zagnieć – staraj się nie dodawać za dużo mąki, aby potem pączki nie były twarde.
- Lekko rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm.
- Wytnij szklanką pączki – moja szklanka miała 5 cm średnicy.
- Resztki ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pączki – aż do wykorzystania całego ciasta.
- W szerokim rondlu podgrzej olej lub smalec – najlepiej do temperatury 170 stopni.
- Smaż na raz po kilka pączków – aż się zrumienią.
- Wyjmij pączki na ręczniki papierowe i je osusz.
- W misce zmieszaj razem trochę cukru kryształu i cynamonu.
- Obtaczaj w cukrze pączki.
Notatki
Składniki Odżywcze
Zobacz także te przepisy.
Sernik rosyjski
Sprawdź ten przepis
Muffinki dyniowo-piernikowe
Sprawdź ten przepis
Zakręcone ciasteczka z konfiturą
Sprawdź ten przepis
Inspirowałam się przepisem Mariety Mareckiej z Kuchnia+
Robiłam wg przepisu i moje ciasto nie dało się rozwałkować. Strasznie sie kleiło musiałam dodać dużo mąki żeby można było łyżka nakładać ciasto.
A jaki miałaś twaróg? Nie był zbyt mokry?
Miałam gotowy twaróg na sernik, taki z wiaderka.
A jakiej firmy?