Przepis na szybkie pączki twarogowe bez drożdży

 

 

To już w tym tygodniu!

Tłusty Czwartek!

Jesteście na niego przygotowani?

Ja trenuję ciężko 😁🤣🤣

Mój ostatni trening był z takimi szybkimi pączkami twarogowymi bez drożdży.

Całość możecie mieć zrobione w 30 minut!

Co potrzeba do zrobienia pączków twarogowych?

 

Przede wszystkim potrzebujecie twaróg.

Ja tu polecam zmielony twaróg na serniki z wiaderka. Tylko najlepiej wykorzystać dobry twaróg – żeby nie był zbyt mokry.

Możecie też użyć serek mascarpone, albo np. twarożek bieluch.

Jeśli macie twaróg w kostce, to go zmielcie, albo porządnie ugniećcie.

Poza tym potrzebna wam będzie soda i proszek do pieczenia. Jeśli nie macie sody oczyszczonej, to użyjcie w sumie 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Jak zrobić pączki serowe?

 

Możecie wszystko zmiksować razem mikserem. Jeśli nie macie, albo nie chce się go wam brudzić, to po prostu zagniećcie razem wszystkie składniki.

W między czasie rozgrzejcie w wysokiej patelni, albo w szerokim rondlu olej lub smalec.

Musicie go rozgrzać do wysokiej temperatury – mniej więcej 170 stopni – aby pączki smażyły się szybko i mniej chłonęły tłuszcz.

Te pączki są cięższe niż pączki na drożdżach, więc po wrzuceniu na tłuszcz najpierw idą na dno i wypływają po chwili.

Dlatego też nie mają charakterystycznej białej obwódki.

Usmażone pączki twarogowe odkładajcie na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Po chwili obtoczcie je w cukrze z cynamonem.

Pączusie wychodzą miękkie i puszyste, a do tego fajnie chrupią cukrem, w którym są obtoczone. Pycha!

Jeśli macie więcej czasu to możecie usmażyć sobie również pączki z makiem, albo pączki z kremem patissiere 😋

 

twarożkowe pączki bez drożdży
szybkie pączusie z twarogu na proszku do pieczenia
ekspresowe pączki twarogowe bez drożdży na proszku do pieczenia
twarogowe pączki na proszku do pieczenia i sodzie
przepis na szybkie pączki twarogowe bez użycia drożdży
szybkie pączki z twarogiem na sodzie

 

 

Pączki twarogowe bez drożdży przepis

 

pączki twarogowe bez drożdży

Pączki twarogowe bez drożdży

Wypieki Beaty
Szybkie pączki z twarogiem przygotowane bez drożdży za to z sodą i proszkiem do pieczenia.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Danie Deser
Porcje 22 sztuki
Kalorie 203 kcal

Składniki
  

pączki

posypka

dodatkowo

  • olej lub smalec do smażenia

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem twaróg, masło, jogurt, cukier oraz jajka.
  • Dodaj alkohol i krótko zmiksuj.
  • Dodaj porcjami mąkę i zmiksuj do połączenia.
  • Przełóż ciasto na posypany mąką blat i lekko zagnieć – staraj się nie dodawać za dużo mąki, aby potem pączki nie były twarde.
  • Lekko rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm.
  • Wytnij szklanką pączki – moja szklanka miała 5 cm średnicy.
  • Resztki ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pączki – aż do wykorzystania całego ciasta.
  • W szerokim rondlu podgrzej olej lub smalec – najlepiej do temperatury 170 stopni.
  • Smaż na raz po kilka pączków – aż się zrumienią.
  • Wyjmij pączki na ręczniki papierowe i je osusz.
  • W misce zmieszaj razem trochę cukru kryształu i cynamonu.
  • Obtaczaj w cukrze pączki.

Notatki

U mnie wyszły 22 pączki, które wycinałam szklanką o średnicy około 5 cm. Jeden taki pączek miał około 203 kalorie – 19 g węglowodanów, 12 g tłuszczu i 3 g białka.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 203kcalWeglowodany: 19gBiałko: 3gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe cynamon, soda, twaróg, Tłusty Czwartek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Zobacz także te przepisy.

Sernik rosyjski

Sprawdź ten przepis
sernik rosyjski

Muffinki dyniowo-piernikowe

Sprawdź ten przepis
muffinki dyniowo-piernikowe

Zakręcone ciasteczka z konfiturą

Sprawdź ten przepis
ciasteczka z dżemem

Inspirowałam się przepisem Mariety Mareckiej z Kuchnia+