paczki twarogowe bez drozdzy 9

Przepis na szybkie pączki twarogowe bez drożdży

Zapraszam dziś na wyjątkowo pyszne i puszyste twarogowe pączki, których przygotowanie nie sprawi problemów i do tego będzie szybkie. Jeśli do tej pory nie robiłaś/eś pączków domowych, bo obawiałaś /eś się przygotowywania ciasta drożdżowego, to zrób te pączki bez drożdży!

twarogowe pączki na proszku do pieczenia i sodzie

Pączki twarogowe bez drożdży przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pączki, ale masz mało czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków z drożdżami, to wypróbuj ten szybki przepis.

pączki twarogowe bez drożdży

Pączki twarogowe bez drożdży przepis

Wypieki Beaty
Szybkie pączki z twarogiem przygotowane bez drożdży za to z sodą i proszkiem do pieczenia.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Danie Deser
Porcje 22 sztuki
Kalorie 203 kcal
Składniki

składniki na pączki twarogowe

  • 250 g tłustego twarogu (- zmielonego – może być z wiaderka, ale taki dobry tłusty – np Piątnica)
  • 350 g mąki pszennej (plus trochę do podsypywania – (2 i 1/3 szklanki))
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 70 g cukru ((1/3 szklanki) )
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego )
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 2 łyżki wódki (żeby pączki nie chłonęły tłuszczu)
  • 80 g masła (miękkiego )

składniki na posypkę do pączków

dodatkowo do usmażenia pączków

Instrukcja
 

Jak zrobić ekspresowe pączki twarogowe

  • Zmiksuj razem twaróg, masło, jogurt, cukier oraz jajka.
    250 g tłustego twarogu, 70 g cukru, 2 jajka, 80 g masła, 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Dodaj alkohol i krótko zmiksuj.
    2 łyżki wódki
  • Dodaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i zmiksuj do połączenia.
    350 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Przełóż ciasto na posypany mąką blat i lekko zagnieć – staraj się nie dodawać za dużo mąki, aby potem pączki nie były twarde.
  • Lekko rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm.
  • Wytnij szklanką pączki – moja szklanka miała 5 cm średnicy.
  • Resztki ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pączki – aż do wykorzystania całego ciasta.
  • W szerokim rondlu podgrzej olej lub smalec – najlepiej do temperatury 170 stopni.
  • Smaż na raz po kilka pączków – aż się zrumienią.
  • Wyjmij pączki na ręczniki papierowe i je osusz.
  • W misce zmieszaj razem trochę cukru kryształu i cynamonu.
    około 100 g cukru, 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Obtaczaj w cukrze pączki.
Notatki
U mnie wyszły 22 pączki, które wycinałam szklanką o średnicy około 5 cm. Jeden taki pączek miał około 203 kalorie – 19 g węglowodanów, 12 g tłuszczu i 3 g białka.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 203kcalWeglowodany: 19gBiałko: 3gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe ekspresowe pączki twarogowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ekspresowe pączki twarogowe bez drożdży na proszku do pieczenia

Twarogowe pączki na szybko – uwagi

 Zapraszam na pączki twarogowe bez drożdży! To już w tym tygodniu! Tłusty Czwartek! Jesteście na niego przygotowani? Ja trenuję ciężko. Mój ostatni trening był z takimi szybkimi pączkami twarogowymi bez drożdży. Całość możecie mieć zrobione w 30 minut!

przepis na szybkie pączki twarogowe bez użycia drożdży

Co potrzeba do zrobienia pączków twarogowych?

Przede wszystkim potrzebujecie twaróg. Ja tu polecam zmielony twaróg na serniki z wiaderka. Tylko najlepiej wykorzystać dobry twaróg – żeby nie był zbyt mokry. Możecie też użyć serek mascarpone. Jeśli macie twaróg w kostce, to go zmielcie, albo porządnie ugniećcie. Poza tym potrzebna wam będzie soda i proszek do pieczenia. Jeśli nie macie sody oczyszczonej, to użyjcie w sumie 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

szybkie pączki z twarogiem na sodzie

Jak zrobić pączki serowe – wskazówki

Możecie wszystko zmiksować razem mikserem. Jeśli nie macie, albo nie chce się go wam brudzić, to po prostu zagniećcie razem wszystkie składniki. W między czasie rozgrzejcie w wysokiej patelni, albo w szerokim rondlu olej lub smalec. Musicie go rozgrzać do wysokiej temperatury – mniej więcej 170 stopni – aby pączki smażyły się szybko i mniej chłonęły tłuszcz. Te pączki są cięższe niż pączki na drożdżach, więc po wrzuceniu na tłuszcz najpierw idą na dno i wypływają po chwili. Dlatego też nie mają charakterystycznej białej obwódki. Usmażone pączki twarogowe odkładajcie na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Po chwili obtoczcie je w cukrze z cynamonem. Pączusie wychodzą miękkie i puszyste, a do tego fajnie chrupią cukrem, w którym są obtoczone. Pycha!

Jeśli macie więcej czasu to możecie usmażyć sobie również pączki z makiem, albo pączki z kremem patissiere.

twarożkowe pączki bez drożdży
szybkie pączusie z twarogu na proszku do pieczenia

Polecane przepisy na pączki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne pączki o różnych smakach i różnych nadzieniach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Inspirowałam się przepisem Mariety Mareckiej z Kuchnia+