Przepis na pączki z makiem i czekoladą

drożdżowe pączki z makiem


Dlaczego pączki z makiem?

Bo mam do nich duży sentyment :)

Jeszcze w czasach licealno/studenckich pojawiły się w moim rodzinnym Olsztynie nowe piekarnie i właśnie tam sprzedawano pączki z makiem.

Z moją miłością do wszystkiego co z makiem porzuciłam „zwykłe” pączki na te „wypasione” i często z moim przyszłym mężem zachodziliśmy po szkole na te pączusie – mniam :)

Do ciasta wykorzystałam swój sprawdzony przepis, a z braku czasu na nadzienie wykorzystałam gotową masę makową z puszki (dodałam tylko do niej aromat migdałowy, bo uwielbiam, gdy masa makowa jest mocno migdałowa). Masa z puszki świetnie zdała egzamin, gdyż miała idealną konsystencję.

Dla przypomnienia podam kilka wskazówek dotyczących smażenia pączków.

Najważniejsza jest temperatura tłuszczu – powinna wynosić około 180 stopni – jeśli będzie wyższa – pączki będą się palić, jeśli niższa – będą mocno nasiąkać tłuszczem. Podobno dobrze jest dodać do jeszcze zimnego tłuszczu kieliszek spirytusu, aby pączki go nie wchłaniały – ja tak robię i wydaje mi się, że faktycznie są mniej tłuste :)

Nie można też smażyć za dużo pączków na raz, bo to obniża mocno temperaturę tłuszczu. Pączki powinny swobodnie pływać – więc najlepiej użyć do smażenia dużego rondla o wysokich ściankach.

Pamiętajcie też, aby przy robieniu pączków nie używać zbyt dużo mąki do podsypywania – najlepiej nawet z niej zrezygnować, a blat i ręce natłuścić lekko olejem – zbyt dużo mąki spowoduje, że pączki będą twardsze.

Usmażone pączki należy odtłuścić na papierze kuchennym, a po ostudzeniu polecam oblanie ich rozpuszczoną czekoladą :)

Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na pączki – polecam wam między innymi pączki z kremem budyniowym, przepis na najlepsze pączki, pączki orzechowe, albo pączki czekoladowo-pomarańczowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

pączki z makiem1

pączki z makiem4

pączki z makiem2

Pączki z makiem przepis do druku

paczki z makiem 1

Pączki z makiem

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe pączki z masą makową w środku.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
1 godz 30 minut
Czas całkowity 3 godz
Porcje 20

Składniki

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży świeżych
  • 50 g cukru 1/4 szklanki
  • 250 ml mleka letniego
  • 4 żółtka z jajek rozmiar L
  • 50 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1/2 laski wanilii lub 1 op. cukru waniliowego
  • ok 0,5 puszki masy makowej
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok z połowy cytryny
  • około1 kg tłuszczu do smażenia - może być olej lub smalec

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżkę cukru.
    50 g drożdży
  • Dodaj do drożdży letnie (nie gorące!) mleko.
    250 ml mleka
  • Wymieszaj całość do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 20-30 minut).
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki: mąkę, resztę cukru, żółtka, wanilię, spirytus, sok z cytryny.
    500 g mąki, 50 g cukru, 4 żółtka, 1/2 laski wanilii, 1 kieliszek spirytusu, sok
  • Wyrośnięte drożdże dodaj do pozostałych składników i wyrabiaj ciasto.
  • Na koniec dodaj masło i wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski, albo od rąk.
    50 g masła
  • Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny - godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i możesz przystąpić do lepienia pączków.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wytnij szklanką krążki.
  • Na wierzchu każdego ułóż masę makową i dokładnie sklej krążek tworząc kulkę (możesz też przykryć krążek ciasta drugim krążkiem i skleić brzegi).
    ok 0,5 puszki masy makowej
  • Układaj pączki w dużych odstępach na wysypanej mąką blaszce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (muszą podwoić rozmiar - zajmie to około 30 minut).
  • Tłuszcz rozpuść w dużym rondelku i podgrzej do około 180 stopni (do jeszcze zimnego tłuszczu możesz dodać kieliszek spirytusu).
  • Smaż pączki z obydwu stron (możesz wykałaczką sprawdzić, czy są już gotowe - wykałaczka będzie czysta).
  • Gotowe pączki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
  • Po przestudzeniu udekoruj cukrem pudrem lub polej rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!