Pączki z ksylitolem i truskawkami
Chyba wszyscy lubią pączki – szczególnie w okresie karnawału i w Tłusty Czwartek :)
Ale za ich pysznością stoją też niestety całkiem konkretne kalorie :(
Jeśli lubicie pączki i ciężko się wam im oprzeć, to możecie zrobić wersję lekko odchudzoną i zdrowszą.
Zróbcie pączki z ksylitolem zamiast cukru. I koniecznie jako nadzienie użyjcie dżemu bez cukru, a za to z ksylitolem :)
Nie ma co oszczędzać na cukrze w cieście drożdżowym, żeby potem faszerować je zwykłym, słodzonym dżemem :)
Takie pączki mają mniej kalorii niż tradycyjne, a smakują równie obłędnie.
Sprawdźcie sami jak smakują takie pączki z ksylitolem i truskawkami ❤❤❤
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych we współpracy z marką Stovit :D








Pączki z ksylitolem i truskawkami – przepis do druku

Pączki z ksylitolem i truskawkami
Składniki
- około 350 g (3 szklanki) mąki
- 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
- 120 ml letniego mleka
- 2 duże jajka rozmiar L
- 30 g rozpuszczonego masła
- 50 g (1/4 szklanki) ksylitolu
- Dżem truskawkowy bez dodatkowego cukru od Stovit (z ksylitolem)
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj, dodaj letnie mleko, wymieszaj i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
- W dużej misce umieść mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, resztę ksylitolu oraz jajka.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją wielkość ponownie krótko je zagnieć.
- Wyjmij na delikatnie posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
- Wytnij szklanką koła. Resztę ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij.
- Krążki ciasta przykryj ściereczką i zostaw do napuszenia na około pół godziny.
- W tym czasie w szerokim garnku podgrzej olej.
- Wkładaj po kilka pączków - nie za dużo (najlepiej tak około 4), tak aby mogły swobodnie pływać.
- Smaż z jednej strony kilka minut, następnie przełóż na drugą stronę i smaż przez chwilę - pączek jest gotowy, gdy po włożeniu w środek wykałaczki i jej wyjęciu nie oblepia jej ciasto.
- Mniej więcej połowę słoiczka dżemu truskawkowego z ksylitolem Stovit zmiksuj na gładką masę i przełóż do szprycy.
- Nadziewaj dżemem pączki.
- Możesz je dodatkowo obtoczyć w ksylitolu.
Witam, czy te pączki można upiec w piekarniku zamiast smażyć?
Tak, możesz je upiec. Piecz je w 170 stopniach (termoobieg) około 10-15 minut.