Pączki z ksylitolem i truskawkami

pączki z ksylitolem i truskawkami

Chyba wszyscy lubią pączki – szczególnie w okresie karnawału i w Tłusty Czwartek :)

Ale za ich pysznością stoją też niestety całkiem konkretne kalorie :(

Jeśli lubicie pączki i ciężko się wam im oprzeć, to możecie zrobić wersję lekko odchudzoną i zdrowszą.

Zróbcie pączki z ksylitolem zamiast cukru. I koniecznie jako nadzienie użyjcie dżemu bez cukru, a za to z ksylitolem :)

Nie ma co oszczędzać na cukrze w cieście drożdżowym, żeby potem faszerować je zwykłym, słodzonym dżemem :)

Takie pączki mają mniej kalorii niż tradycyjne, a smakują równie obłędnie.

Sprawdźcie sami jak smakują takie pączki z ksylitolem i truskawkami ❤❤❤

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych we współpracy z marką Stovit :D

pączki bez cukru białego pączki na tłusty czwartek

drożdżowe pączki bez cukru domowe pączki z nadzieniem

pączki z dżemem truskawkowym pączki z nadzieniem truskawkowym

pączki bez cukru pączki z ksylitolem i truskawkami

Pączki z ksylitolem i truskawkami – przepis do druku

pączki z ksylitolem

Pączki z ksylitolem i truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na około 14 średnich pączków.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Danie Pączki
Porcje 14
Kalorie 183 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj, dodaj letnie mleko, wymieszaj i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  • W dużej misce umieść mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, resztę ksylitolu oraz jajka.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją wielkość ponownie krótko je zagnieć.
  • Wyjmij na delikatnie posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
  • Wytnij szklanką koła. Resztę ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij.
  • Krążki ciasta przykryj ściereczką i zostaw do napuszenia na około pół godziny.
  • W tym czasie w szerokim garnku podgrzej olej.
  • Wkładaj po kilka pączków - nie za dużo (najlepiej tak około 4), tak aby mogły swobodnie pływać.
  • Smaż z jednej strony kilka minut, następnie przełóż na drugą stronę i smaż przez chwilę - pączek jest gotowy, gdy po włożeniu w środek wykałaczki i jej wyjęciu nie oblepia jej ciasto.
  • Mniej więcej połowę słoiczka dżemu truskawkowego z ksylitolem Stovit zmiksuj na gładką masę i przełóż do szprycy.
  • Nadziewaj dżemem pączki.
  • Możesz je dodatkowo obtoczyć w ksylitolu.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 183kcalWeglowodany: 25gBiałko: 4gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit