Pączki z ksylitolem i truskawkami

pączki z ksylitolem i truskawkami

Chyba wszyscy lubią pączki – szczególnie w okresie karnawału i w Tłusty Czwartek 🙂

Ale za ich pysznością stoją też niestety całkiem konkretne kalorie 🙁

Jeśli lubicie pączki i ciężko się wam im oprzeć, to możecie zrobić wersję lekko odchudzoną i zdrowszą.

Zróbcie pączki z ksylitolem zamiast cukru. I koniecznie jako nadzienie użyjcie dżemu bez cukru, a za to z ksylitolem 🙂

Nie ma co oszczędzać na cukrze w cieście drożdżowym, żeby potem faszerować je zwykłym, słodzonym dżemem 🙂

Takie pączki mają mniej kalorii niż tradycyjne, a smakują równie obłędnie.

Sprawdźcie sami jak smakują takie pączki z ksylitolem i truskawkami ❤❤❤

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych we współpracy z marką Stovit 😀

pączki bez cukru białego pączki na tłusty czwartek

drożdżowe pączki bez cukru domowe pączki z nadzieniem

pączki z dżemem truskawkowym pączki z nadzieniem truskawkowym

pączki bez cukru pączki z ksylitolem i truskawkami

Pączki z ksylitolem i truskawkami – przepis do druku

Pączki z ksylitolem i truskawkami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 14 średnich pączków.
Autor:
Typ przepisu: Pączki
Ilość: 14
Składniki
  • około 350 g (3 szklanki) mąki
  • 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
  • 120 ml letniego mleka
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 50 g (1/4 szklanki) ksylitolu
  • Dżem truskawkowy bez dodatkowego cukru od Stovit (z ksylitolem)
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj, dodaj letnie mleko, wymieszaj i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. W dużej misce umieść mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, resztę ksylitolu oraz jajka.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją wielkość ponownie krótko je zagnieć.
  6. Wyjmij na delikatnie posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
  7. Wytnij szklanką koła. Resztę ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij.
  8. Krążki ciasta przykryj ściereczką i zostaw do napuszenia na około pół godziny.
  9. W tym czasie w szerokim garnku podgrzej olej.
  10. Wkładaj po kilka pączków - nie za dużo (najlepiej tak około 4), tak aby mogły swobodnie pływać.
  11. Smaż z jednej strony kilka minut, następnie przełóż na drugą stronę i smaż przez chwilę - pączek jest gotowy, gdy po włożeniu w środek wykałaczki i jej wyjęciu nie oblepia jej ciasto.
  12. Mniej więcej połowę słoiczka dżemu truskawkowego z ksylitolem Stovit zmiksuj na gładką masę i przełóż do szprycy.
  13. Nadziewaj dżemem pączki.
  14. Możesz je dodatkowo obtoczyć w ksylitolu.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 183 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 25 g Białka: 4 g

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit