Pączki czekoladowo-pomarańczowe
Przepis na pączki czekoladowo-pomarańczowe
Przepis na czekoladowe pączki czekoladowo nadziane kremem pomarańczowym to połączenie intensywnego smaku czekolady i świeżości pomarańczy w formie puszystych pączków. Te aromatyczne, złociste kulki są nie tylko delikatne i wilgotne, ale także wzbogacone nutą pomarańczowej świeżości. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych pączków jest łatwe i satysfakcjonujące, a efekt to harmonijne połączenie słodyczy i świeżości w każdym kęsie. Idealne na świąteczny stół czy popołudniową herbatę, pączki czekoladowo-pomarańczowe to niezapomniana uczta dla podniebienia. Odkryj radość smakowania w każdym kęsie tych pysznych pączków.
Spis treści
Pączki czekoladowo-pomarańczowe przepis krok
Jeśli lubisz smakowite pączki o nieoczywistych smakach, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pączki czekoladowo-pomarańczowe przepis
Składniki
składniki na ciasto na pączki:
- 450 g mąki pszennej (najlepiej typ 500 lub 550)
- 3 łyżki kakao (gorzkiego)
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 250 ml mleka (ciepłego )
- 3 jajka (rozmiar L)
- 50 g masła (roztopionego )
składniki na pomarańczowy krem do pączków
- 600 ml soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe ( lub śmietankowe)
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła (miękkiego )
składniki na lukier do pączków
- 3 szklanki cukru pudru
- około 8 łyżek soku pomarańczowego
- kandyzowana skórka pomarańczowa (ewentualnie do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na pączki:
- Przygotuj rozczyn drożdżowy – drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem i rozmieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.50 g świeżych drożdży, 4 łyżeczki cukru, 250 ml mleka
- Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj wyrośnięte drożdże i zagnieć gładkie ciasto.450 g mąki pszennej, 3 łyżki kakao, 1/3 łyżeczki soli, 3 jajka, 50 g masła
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Blat posmaruj delikatnie olejem, wyłóż wyrośnięte ciasto i go lekko zagnieć.
- Szklanką powycinaj pączki – odłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
- Tłuszcz wlej do dość szerokiego rondelka i podgrzej do temperatury 180 stopni.
- Smaż pączki z obu stron (sprawdź wykałaczką, czy ciasto w środku jest dopieczone).
- Gotowe pączki wyłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Jak zrobić pomarańczowy krem:
- Pięćset mililitrów soku zagotuj z cukrem, w pozostałym soku rozmieszaj budynie.600 ml soku pomarańczowego, 3 łyżki cukru, 2 budynie waniliowe
- Dodaj mieszaninę do gotującego się soku i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Do gorącego budyniu dodaj w kawałkach masło i wymieszaj, aby się w całości rozpuściło.100 g masła
- Na budyń połóż woreczek foliowy, lub kawałek folii spożywczej i dokładnie dociśnij go do budyniu (zapobiegnie to tworzeniu się na nim twardej warstwy).
- Gdy budyń ostygnie nadziej nim gotowe pączki.
Jak zrobić lukier do pączków
- Cukier puder zmieszaj z sokiem pomarańczowym – nie dawaj od razu całej porcji, tylko stopniowo dodawaj sok do cukru.3 szklanki cukru pudru, około 8 łyżek soku pomarańczowego
- Lukrem posmaruj przestudzone pączki, po wierzchu możesz posypać je kandyzowaną skórką pomarańczową.kandyzowana skórka pomarańczowa
Prywatne
Czekoladowe pączki z kremem pomarańczowym – uwagi
Jakiś czas temu na blogu My Men’s Kitchen wypatrzyłam ciasto drożdżowe z pomarańczowym budyniem, potem u Mateusza pojawiły się czekoladowe pączki z nutellą.
Wcześniej już piekłam czekoladową drożdżówkę z twarogiem, ale czekoladowych pączków – nie. Mocno mnie zaintrygował ten budyń pomarańczowy, wiec postanowiłam zrobić pączki czekoladowo-pomarańczowe – nadziane kremem z takiego właśnie budyniu.
Samo ciasto zrobiłam jak tradycyjne ciasto drożdżowe, tylko dodałam do niego gorzkie kakao. Pozwoliłam mu długo wyrastać, aby moje pączki były puszyste i delikatne. Pączki nie lubią, gdy jest zbyt dużo mąki, dlatego do końcowego zagniatania, wałkowania i wycinania nie używałam mąki do podsypywania, tylko lekko wysmarowałam blat i ręce olejem.
Ważna jest też tu temperatura smażenia pączków – najbardziej optymalna jest temperatura 180 stopni (najlepiej zmierzyć to termometrem cukierniczym). Nie oszczędzajcie też na tłuszczu do smażenia – pączki muszą w nim swobodnie pływać – ja zużyłam litr oleju, możecie też zastąpić go kilogramem smalcu. Usmażone pączki należy następnie odsączyć na papierze kuchennym.
Ja swoje pączki nadziewałam dopiero po upieczeniu (za pomocą szprycy), ale możecie nadzienie nałożyć przed pieczeniem, a następnie dokładnie skleić pączki, aby nadzienie nie wypływało.
Z podanej porcji otrzymacie około 16 pączków.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pączki.
Polecane przepisy na pączki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne pączki. Na blogu jest ich spory wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pączki czekoladowo-pomarańczowe przepis
Przepis na niezwykłe czekoladowe pączki nadziane kremem pomarańczowym. Te przepyszne pączki czekoladowe to prawdziwy rarytas! Do tego połączenie czekoladowego ciasta drożdżowego z budyniowym kremem pomarańczowym jest genialne! Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście takich pączków, to koniecznie musicie spróbować. Takie czekoladowe pączki smakują niezwykle. Możecie po usmażeniu i nadzianiu ich kremem pomarańczowym oblać lukrem pomarańczowym, albo przygotować prostą polewę czekoladową. Aby zrobić taką polewę czekoladową wystarczy podgrzać około 50 ml śmietany kremówki i gdy będzie gorąca dodać do niej połamaną czekoladę mleczną. Czekoladowe pączki z budyniem pomarańczowym będą równie obłędnie smakować z taką polewą czekoladową jak z lukrem pomarańczowym.
Czekoladowe pączki z kremem pomarańczowym
Pączki czekoladowo-pomarańczowe możecie przygotować na Tłusty Czwartek. Ten dokładny przepis krok po kroku pozwoli wam usmażyć idealne pączki czekoladowe. Przygotujcie czekoladowe pączki z kremem dla swojej rodziny i zaskoczcie wszystkich smakiem i wyglądem tych pączków! Czekoladowe ciasto drożdżowe smakuje świetnie i na pewno wszyscy wielbiciele czekolady pokochają takie nietypowe pączki czekoladowe.
Polecam wam także orzechowe pączki z kajmakiem, pączki z makiem albo zakręcone pączki afrykańskie.