Jakiś czas temu na blogu My Men’s Kitchen wypatrzyłam ciasto drożdżowe z pomarańczowym budyniem, potem u Mateusza pojawiły się czekoladowe pączki z nutellą.

Wcześniej już piekłam czekoladową drożdżówkę z twarogiem, ale czekoladowych pączków – nie.

Jako że mocno mnie zaintrygował ten budyń pomarańczowy, postanowiłam zrobić pączki czekoladowo-pomarańczowe – nadziane kremem z takiego właśnie budyniu.

Samo ciasto robi się jak tradycyjne. Pozwoliłam mu długo wyrastać, aby moje pączki były puszyste i delikatne.

Pączki nie lubią, gdy jest zbyt dużo mąki, dlatego do końcowego zagniatania, wałkowania i wycinania nie używałam mąki do podsypywania, tylko lekko wysmarowałam blat i ręce olejem.

Ważna jest też tu temperatura smażenia pączków – najbardziej optymalna jest temperatura 180 stopni (najlepiej zmierzyć to termometrem cukierniczym). Nie oszczędzajcie też na tłuszczu do smażenia – pączki muszą w nim swobodnie pływać – ja zużyłam litr oleju, możecie też zastąpić go kilogramem smalcu.

Usmażone pączki należy następnie odsączyć na papierze kuchennym.

Ja swoje pączki nadziewałam dopiero po upieczeniu (za pomocą szprycy), ale możecie nadzienie nałożyć przed pieczeniem, a następnie dokładnie skleić pączki, aby nadzienie nie wypływało.

Z podanej porcji otrzymacie około 16 pączków.

pączki czekoladowo-pomarańczowe2

pączki czekoladowo-pomarańczowe1

pączki czekoladowo-pomarańczowe4

pączki czekoladowo-pomarańczowe3

Pączki czekoladowo-pomarańczowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 2 godz 5 minut
Porcje 16

Składniki
  

krem:

lukier:

  • 3 szklanki cukru pudru
  • około 8 łyżek soku pomarańczowego
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Instrukcja
 

pączki:

  • Przygotuj rozczyn drożdżowy - drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem i rozmieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
  • Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj wyrośnięte drożdże i zagnieć gładkie ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Blat posmaruj delikatnie olejem, wyłóż wyrośnięte ciasto i go lekko zagnieć.
  • Szklanką powycinaj pączki - odłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  • Tłuszcz wlej do dość szerokiego rondelka i podgrzej do temperatury 180 stopni.
  • Smaż pączki z obu stron (sprawdź wykałaczką, czy ciasto w środku jest dopieczone).
  • Gotowe pączki wyłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.

krem:

  • Pięćset mililitrów soku zagotuj z cukrem, w pozostałym soku rozmieszaj budynie.
  • Dodaj mieszaninę do gotującego się soku i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  • Do gorącego budyniu dodaj w kawałkach masło i wymieszaj, aby się w całości rozpuściło.
  • Na budyń połóż woreczek foliowy, lub kawałek folii spożywczej i dokładnie dociśnij go do budyniu (zapobiegnie to tworzeniu się na nim twardej warstwy).
  • Gdy budyń ostygnie nadziej nim gotowe pączki.

lukier:

  • Cukier puder zmieszaj z sokiem pomarańczowym - nie dawaj od razu całej porcji, tylko stopniowo dodawaj sok do cukru.
  • Lukrem posmaruj przestudzone pączki, po wierzchu możesz posypać je kandyzowaną skórką pomarańczową.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!