Przepis na drożdżówkę czekoladową z twarogiem i borówkami

Zapraszam dziś na pyszną i wyjątkową drożdżówkę, bo to czekoladowa drożdżówka z twarogiem, borówkami i kruszonką. Przygotowałam tu pyszne czekoladowe ciasto na drożdżach i zawinęłam je z nadzieniem z twarogu. Wierzch drożdżówki posypałam borówkami i słodką kruszonką. W ten sposób otrzymałam pyszne ciasto czekoladowe idealne do kawy czy też herbaty. Gorąco polecam!

czekoladowa drożdżówka z kruszonką

Czekoladowa drożdżówka z twarogiem przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to koniecznie spróbujcie takiej czekoladowej drożdżówki z kruszonką – na pewno Wam zasmakuje!

czekoladowa drozdzowka7

Czekoladowa drożdżówka z twarogiem i borówkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowe ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką.
5 z 3 ocen
2 hours
Danie Ciasta
Porcje 24
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 lub trochę większa.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto drożdżowe

składniki na masę twarogową do drożdżówki

  • 250 g twarogu (w kostce – niemielonego )
  • 1 jajko
  • cukier ( do smaku)
  • borówki (opcjonalnie)

składniki na kruszonkę do czekoladowej drożdżówki

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto drożdżowe

  • Podgrzej lekko mleko (ma być tylko letnie), drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp 2 łyżeczkami cukru i zalej mlekiem, lekko wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około pół godziny.
    50 g drożdży, 2 łyżeczki cukru, 250 ml mleka
  • W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki drożdżówki.
    500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 50 g masła, 80 ml oleju, 2 czubate łyżki gorzkiego kakao, 3 żółtka, 1 jajko
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ja to robię mikserem, ale można ręcznie), w razie konieczności reguluj gęstość ciasta mąką, albo mlekiem,
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę (latem to nawet pół godziny wystarczy).

Jak zrobić nadzienie z twarogu do drożdżówki

  • Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj do niego jajko i cukier do smaku.
    250 g twarogu, 1 jajko, cukier
  • Wymieszaj, ale pozostaw masę grudkowatą.

Jak zrobić kruszonkę do ciasta

  • W misce wymieszaj ze sobą składniki kruszonki (masło możesz wcześniej rozpuścić, wtedy kruszonka zrobi się o wiele szybciej).
    150 g mąki pszennej, 100 g cukru, 80 g masła

Czekoladowa drożdżówka wykończenie

  • Ciasto wyłóż na wysypany mąką blat i jeszcze chwilę go wyrabiaj (jeśli za bardzo klei się do rąk, dodaj jeszcze trochę mąki).
  • Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości około 1 cm.
  • Wyłóż masę serową pozostawiając krawędzie puste.
    czekoladowa drozdzowka1
  • Zwiń ostrożnie całość w rulon i odkrawaj ostrym nożem plasterki – mniej więcej o szerokości 4 cm.
    czekoladowa drozdzowka2
  • Układaj je na wysmarowanej olejem lub masłem blaszce.
    czekoladowa drożdżówka z twarogiem
  • Posyp po wierzchu borówkami lub innym owocami – możesz też użyć rodzynki (ja jeszcze pod owoce położyłam twaróg, bo miałam go za dużo).
    czekoladowa drozdzowka4
  • Na całość wysyp kruszonkę.
    czekoladowa drozdzowka5
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto ostudź na kratce.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe z kakao, czekoladowe ciasto drożdżowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowe ciasto drożdżowe z kruszonką

Czekoladowe ciasto drożdżowe z twarogiem – uwagi

Zapraszam na zupełnie zaskakujące ciasto drożdżowe, bo to czekoladowa drożdżówka – z gorzkim kakao w cieście oraz z nadzieniem z twarogu.

Ostatnio mój mąż mocno wciągnął się w robienie domowego twarogu – tak w zasadzie, to pracuje nad domową mozzarellą, ale jak na razie średnio to wychodzi i mam w domu mnóstwo twarogu.

W sumie ja mocno nie narzekam, bo twaróg lubię i teraz codziennie na śniadanko mam świeży biały twarożek.

Ilość sera zaczęła rosnąć w zastraszającym tempie, więc postanowiłam wykorzystać jego część do ciasta.

Jakiś czas temu przeglądając blog Moje wypieki trafiłam na drożdżówkę robioną z kakao i pomyślałam sobie, że warto wypróbować taką wersję ciasta właśnie z nadzieniem serowym.

Przygotowałam więc drożdżowe ciasto z kakao oraz twaróg.

Do tego dorzuciłam borówki i kruszonkę i wyszło mi fajne i bardzo smaczne ciasto czekoladowe :)

Muszę się tylko od razu przyznać, że nie wytrzymałam i dobrałam się do niego, gdy było jeszcze lekko ciepłe – ale ja uwielbiam ciepłą drożdżówkę :)

Z podanego przepisu wyszło mi ciasto na blachę 24/24 cm, ale ciasto praktycznie prawie „wyszło” z blaszki, więc można spokojnie użyć trochę większej :)

Masy twarogowej też użyłam trochę więcej niż przepisie – bo chciałam wykorzystać cały twaróg.

Mam nadzieję że taka czekoladowa drożdżówka zasmakuje również wam, a przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

Polecane przepisy na ciasto drożdżowe

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta drożdżowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: