Czekoladowa drożdżówka z twarogiem i borówkami

Ostatnio mój mąż mocno wciągnął się w robienie domowego twarogu – tak w zasadzie, to pracuje nad domową mozzarellą, ale jak na razie średnio to wychodzi i mam w domu mnóstwo twarogu. W sumie ja mocno nie narzekam, bo twaróg lubię i teraz codziennie na śniadanko mam świeży biały twarożek.

Ilość sera zaczęła rosnąć w zastraszającym tempie, więc postanowiłam wykorzystać jego część do ciasta. Jakiś czas temu przeglądając blog Moje wypieki trafiłam na drożdżówkę robioną z kakao i pomyślałam sobie, że warto wypróbować taką wersję ciasta właśnie z nadzieniem serowym. Do tego dorzuciłam borówki i kruszonkę i wyszło mi fajne i bardzo smaczne ciasto :) Muszę się tylko od razu przyznać, że nie wytrzymałam i dobrałam się do niego, gdy było jeszcze lekko ciepłe – ale ja uwielbiam ciepłą drożdżówkę :)

Z podanego przepisu wyszło mi ciasto na blachę 24/24 cm, ale ciasto praktycznie prawie „wyszło” z blaszki, więc można spokojnie użyć trochę większej :) Masy twarogowej też użyłam trochę więcej niż przepisie – bo chciałam wykorzystać cały twaróg.

 

 

 

 

Czekoladowa drożdżówka z twarogiem i borówkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki ciasta:

składniki masy twarogowej:

składniki kruszonki:

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Podgrzej lekko mleko (ma być tylko letnie), drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp 2 łyżeczkami cukru i zalej mlekiem, lekko wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około pół godziny.
  • W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki drożdżówki. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ja to robię mikserem, ale można ręcznie), w razie konieczności reguluj gęstość ciasta mąką, albo mlekiem,
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę (latem to nawet pół godziny wystarczy).

wykonanie masy serowej:

  • Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj do niego jajko i cukier do smaku. Wymieszaj, ale pozostaw masę grudkowatą.

wykonanie kruszonki:

  • W misce wymieszaj ze sobą składniki kruszonki (masło możesz wcześniej rozpuścić, wtedy kruszonka zrobi się o wiele szybciej).

dokończenie ciasta:

  • Ciasto wyłóż na wysypany mąką blat i jeszcze chwilę go wyrabiaj (jeśli za bardzo klei się do rąk, dodaj jeszcze trochę mąki).
  • Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości około 1 cm. Wyłóż masę serową pozostawiając krawędzie puste.
  • Zwiń ostrożnie całość w rulon i odkrawaj ostrym nożem plasterki - mniej więcej o szerokości 4 cm.
  • Układaj je na wysmarowanej olejem lub masłem blaszce.
  • Posyp po wierzchu borówkami lub innym owocami - możesz też użyć rodzynki (ja jeszcze pod owoce położyłam twaróg, bo miałam go za dużo). Na całość wysyp kruszonkę.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut - do suchego patyczka. Gotowe ciasto ostudź na kratce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!