Przepis na dwukolorową brioszkę drożdżową
Ależ mi się udała ta dwukolorowa brioszka :D
Nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze jest przepyszna.
Delikatna, mięciutka, nie za słodka (mój mąż przyszedł i mówi, że soli brakuje – haha – a ja mu na to, że to taka chałka i tak ma być). Mimo braku soli w tej brioszce przyłapałam go jak jadł ją z salami i żółtym serem – da się :D
Chociaż ja ją jednak wolę w wydaniu bardziej na słodko – dżemem, czekoladą, masłem orzechowym, twarożkiem, miodem i owocami – istna rozpusta.
A jak wam jakimś cudem uchowa się dłużej, to możecie ją podgrzać w tosterze, albo zrobić tosty francuskie – np. pieczone w soku pomarańczowym (czekolada i pomarańcza, to jest to).
Miłośników domowego pieczywa zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania również innych moich przepisów na różne domowe chleby i bułeczki, np. na chleb pszenny z matcha, chlebek czekoladowy, puszyste bułeczki dyniowe, chałkę zaplataną, czy też delikatne rogale maślane – mniam :D
Dwukolorowa brioszka drożdżowa przepis do druku
Dwukolorowa brioszka
- 500 g mąki pszennej (użyłam typ 500)
- około 90 g (4 łyżki) miodu
- 50 g rozpuszczonego masła
- 10 g świeżych drożdży (lub opakowanie suchych - 7 g)
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 2 łyżki (leciutko czubate) gorzkiego kakao
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- Mleko lekko podgrzej - tak aby było letnie, dodaj do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki (z tych 500 g) - wymieszaj dokładnie, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut - aby drożdże zaczęły pracować.
- W dużej misce umieść resztę mąki, jajka, miód oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Podziel ciasto na dwie mniej więcej równe części i do jednej z nich dodaj kakao - zagnieć ciasto, tak aby dobrze się połączyło z kakao.
- Miski z ciastami przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce (w chłodniejsze dni, polecam schowanie ciasta do piekarnika i włączenie grzania na 30-35 minut - ciasta wyrastają przepięknie :)).
- Po wyrośnięciu delikatnie zagnieć każde ciasto, na posypanym odrobiną mąki blacie rozwałkuj białe ciasto, przełóż na bok i rozwałkuj czekoladowe ciasto.
- Umieść czekoladowe ciasto na białym, a następnie złóż całość jak list - złóż jeden bok do środka, a drugim przykryj wierzch.
- Rozwałkuj delikatnie ciasto, a następnie zwiń w rulon.
- Przetnij go wzdłuż środka nożem - zostaw górę nieprzekrojoną - w ten sposób będziesz mieć dwa wałeczki ciasta złączone u góry.
- Teraz przeplataj obydwa wałeczki wokół siebie, a na koniec sklej końcówki.
- Długą formę keksową - moja ma długość 30 cm - wysmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki.
- Przełóż do formy ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
- Jeśli nie masz takiej długiej foremki, to ciasto połóż bezpośrednio na blaszce z piekarnika - spód wyłóż papierem do pieczenia - brioszka wtedy nie będzie taka wysoka, tylko podczas pieczenia będzie się również rozrastać na boki - za to smakować dalej będzie wyśmienicie :)
- Wyrośniętą brioszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra/dół) i piecz około 40 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz ją bez foremki, to sprawdź brioszkę po pół godzinie, bo upiecze się trochę szybciej).
- Brioszkę po upieczeniu lekko przestudź i zajadaj jeszcze ciepłą :D
Wow jak cudownie wyrośnięta <3 Wygląda wręcz idealnie :D
Dziękuję bardzo :)