Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dwukolorowa brioszka

By | 2018-06-23T14:09:24+00:00 2018 Czerwiec 29th|Ciasta czekoladowe, Ciasta drożdżowe, Pieczywo, Śniadania|

Dwukolorowa brioszka

 

chałka czekoladowa

 

Ależ mi się udała ta dwukolorowa brioszka 😀

Nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze jest przepyszna.

Delikatna, mięciutka, nie za słodka (mój mąż przyszedł i mówi, że soli brakuje – haha – a ja mu na to, że to taka chałka i tak ma być). Mimo braku soli w tej brioszce przyłapałam go jak jadł ją z salami i żółtym serem – da się 😀

Chociaż ja ją jednak wolę w wydaniu bardziej na słodko – dżemem, czekoladą, masłem orzechowym, twarożkiem, miodem i owocami – istna rozpusta.

A jak wam jakimś cudem uchowa się dłużej, to możecie ją podgrzać w tosterze, albo zrobić tosty francuskie – np. pieczone w soku pomarańczowym (czekolada i pomarańcza, to jest to).

Miłośników domowego pieczywa zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania również innych moich przepisów na różne domowe chleby i bułeczki, np. na chleb pszenny z matcha, chlebek czekoladowy, puszyste bułeczki dyniowe, chałkę zaplataną, czy też delikatne rogale maślane – mniam 😀

chlebek czekoladowy

 

chałka dwukolorowa

 

chałka czekoladowa

 

drożdżówka dwukolorowa

 

chlebek dwukolorowy

 

Dwukolorowa brioszka
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną brioszkę o wielkości około 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 15
Składniki
  • 500 g mąki pszennej (użyłam typ 500)
  • około 90 g (4 łyżki) miodu
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 10 g świeżych drożdży (lub opakowanie suchych - 7 g)
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 łyżki (leciutko czubate) gorzkiego kakao
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
Wykonanie
  1. Mleko lekko podgrzej - tak aby było letnie, dodaj do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki (z tych 500 g) - wymieszaj dokładnie, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut - aby drożdże zaczęły pracować.
  2. W dużej misce umieść resztę mąki, jajka, miód oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Podziel ciasto na dwie mniej więcej równe części i do jednej z nich dodaj kakao - zagnieć ciasto, tak aby dobrze się połączyło z kakao.
  5. Miski z ciastami przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce (w chłodniejsze dni, polecam schowanie ciasta do piekarnika i włączenie grzania na 30-35 minut - ciasta wyrastają przepięknie :)).
  6. Po wyrośnięciu delikatnie zagnieć każde ciasto, na posypanym odrobiną mąki blacie rozwałkuj białe ciasto, przełóż na bok i rozwałkuj czekoladowe ciasto.
  7. Umieść czekoladowe ciasto na białym, a następnie złóż całość jak list - złóż jeden bok do środka, a drugim przykryj wierzch.
  8. Rozwałkuj delikatnie ciasto, a następnie zwiń w rulon.
  9. Przetnij go wzdłuż środka nożem - zostaw górę nieprzekrojoną - w ten sposób będziesz mieć dwa wałeczki ciasta złączone u góry.
  10. Teraz przeplataj obydwa wałeczki wokół siebie, a na koniec sklej końcówki.
  11. Długą formę keksową - moja ma długość 30 cm - wysmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki.
  12. Przełóż do formy ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  13. Jeśli nie masz takiej długiej foremki, to ciasto połóż bezpośrednio na blaszce z piekarnika - spód wyłóż papierem do pieczenia - brioszka wtedy nie będzie taka wysoka, tylko podczas pieczenia będzie się również rozrastać na boki - za to smakować dalej będzie wyśmienicie 🙂
  14. Wyrośniętą brioszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra/dół) i piecz około 40 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz ją bez foremki, to sprawdź brioszkę po pół godzinie, bo upiecze się trochę szybciej).
  15. Brioszkę po upieczeniu lekko przestudź i zajadaj jeszcze ciepłą 😀
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 300 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 51 g Błonnik: 1,5 g Białka: 9 g

 

 

drożdżówka czekoladowa

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/07/01 at 11:15 - Reply

    Wow jak cudownie wyrośnięta <3 Wygląda wręcz idealnie 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: