Dwukolorowa brioszka

Zaktualizowany: 2023 5 czerwca
dwukolorowa brioszka

Przepis na dwukolorową brioszkę drożdżową

Dziś u mnie dwukolorowa brioszka, czyli lekka i puszysta bułka drożdżowa z dwóch ciast – zwykłego ciasta drożdżowego i czekoladowego ciasta drożdżowego. Warstwy ciast ładnie się razem przeplatając tworząc nie tylko pyszną, ale do tego również piękną drożdżówkę. Taką bułkę możecie podać na śniadanie z dodatkiem konfitury, masła orzechowego czy też twarożku. Gorąco polecam!

chlebek czekoladowy

Dwukolorowa brioszka drożdżowa przepis krok po kroku

Jeśli lubicie domowe pieczywo i świeżo pieczone drożdżowe bułki, czy też chałki, to koniecznie zróbcie taką czekoladową brioszkę. Jest przepyszna i doskonale nadaje się również do podgrzewania w tosterze.

brioszka czekoladowa

Dwukolorowa brioszka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą drożdżową brioszkę z dodatkiem kakao.
4.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 2 hours 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 3 hours
Porcje 15
Kalorie 300 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na jedną brioszkę o wielkości około 30 cm.
Składniki

składniki na czekoladową brioszkę drożdżową

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladową brioszkę drożdżową

  • Mleko lekko podgrzej – tak aby było letnie, dodaj do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki (z tych 500 g) – wymieszaj dokładnie, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – aby drożdże zaczęły pracować.
    10 g świeżych drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść resztę mąki, jajka, miód oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
    500 g mąki pszennej, 90 g miodu, 2 jajka, 50 g masła
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Podziel ciasto na dwie mniej więcej równe części i do jednej z nich dodaj kakao – zagnieć ciasto, tak aby dobrze się połączyło z kakao.
    2 łyżki gorzkiego kakao
  • Miski z ciastami przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce (w chłodniejsze dni, polecam schowanie ciasta do piekarnika i włączenie grzania na 30-35 minut – ciasta wyrastają przepięknie :)).
  • Po wyrośnięciu delikatnie zagnieć każde ciasto, na posypanym odrobiną mąki blacie rozwałkuj białe ciasto, przełóż na bok i rozwałkuj czekoladowe ciasto.
  • Umieść czekoladowe ciasto na białym, a następnie złóż całość jak list – złóż jeden bok do środka, a drugim przykryj wierzch.
  • Rozwałkuj delikatnie ciasto, a następnie zwiń w rulon.
  • Przetnij go wzdłuż środka nożem – zostaw górę nieprzekrojoną – w ten sposób będziesz mieć dwa wałeczki ciasta złączone u góry.
  • Teraz przeplataj obydwa wałeczki wokół siebie, a na koniec sklej końcówki.
  • Długą formę keksową – moja ma długość 30 cm – wysmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki.
  • Przełóż do formy ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Jeśli nie masz takiej długiej foremki, to ciasto połóż bezpośrednio na blaszce z piekarnika – spód wyłóż papierem do pieczenia – brioszka wtedy nie będzie taka wysoka, tylko podczas pieczenia będzie się również rozrastać na boki – za to smakować dalej będzie wyśmienicie :)
  • Wyrośniętą brioszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra/dół) i piecz około 40 minut – do suchego patyczka (jeśli pieczesz ją bez foremki, to sprawdź brioszkę po pół godzinie, bo upiecze się trochę szybciej).
  • Brioszkę po upieczeniu lekko przestudź i zajadaj jeszcze ciepłą :D
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 300kcalWeglowodany: 51gBiałko: 9gTłuszcz: 7gBłonnik: 1.5g
Słowa kluczowe brioszka drożdżowa, czekoladowa drożdżówka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chałka dwukolorowa

Czekoladowa brioszka drożdżowa – uwagi

Ależ mi się udała ta dwukolorowa brioszka :D

Nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze jest przepyszna.

Delikatna, mięciutka, nie za słodka (mój mąż przyszedł i mówi, że soli brakuje – haha – a ja mu na to, że to taka chałka i tak ma być).

Mimo braku soli w tej brioszce przyłapałam go jak jadł ją z salami i żółtym serem – widać da się :D

Chociaż ja ją jednak wolę w wydaniu bardziej na słodko – z dżemem, czekoladą, masłem orzechowym, twarożkiem, miodem i owocami – istna rozpusta.

A jak wam jakimś cudem uchowa się dłużej, to możecie ją podgrzać w tosterze.

Albo zrobić tosty francuskie – np. pieczone w soku pomarańczowym (czekolada i pomarańcza, to jest to).

chałka czekoladowa

Jak zrobić dwukolorową brioszkę czekoladową – wskazówki

Musicie najpierw przygotować ciasto drożdżowe.

Ciasto dzielicie na dwie mniej więcej równe porcje i do jednej z niej dodajecie gorzkie kakao.

Ciasto z kakao dokładnie zagniatacie, tak aby ładnie się połączyło.

Każde z ciast trzeba rozwałkować, ułożyć jedno na drugim, a następnie złożyć na trzy jak list i delikatnie rozwałkować.

Teraz wystarczy już tylko zwinąć ciasto w rulon, przeciąć wzdłuż na dwie części i je ze sobą przepleść.

Wkładamy ciasto do foremki, aby się napuszyło,  a następnie pieczemy.

Koniec!

Dwukolorowa brioszka gotowa!

.

Miłośników domowego pieczywa zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania również innych moich przepisów na różne domowe chleby i bułeczki, np. na chleb pszenny z matcha, chlebek czekoladowy, puszyste bułeczki dyniowe, chałkę zaplataną, czy też delikatne rogale maślane – mniam :D

drożdżówka dwukolorowa
chlebek dwukolorowy

 

drożdżówka czekoladowa

Polecane przepisy na bułki drożdżowe idealne na śniadanie

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pysze drożdżowe wypieki świetne na śniadanie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2018 29 czerwca

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. ed0d2798df477268d5369a55884588f8?s=54&d=mm&r=g
    Marudka 2022 22 lipca w 05:28- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    A to moja

  2. e4189453c517785c3b9f1d5c13b288b2?s=54&d=mm&r=g
    Zofia 2021 17 czerwca w 11:37- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Naprawde coś wspaniałego i smaczne.

  3. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Candy Pandas 2018 1 lipca w 11:15- Odpowiedz

    Wow jak cudownie wyrośnięta <3 Wygląda wręcz idealnie :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 1 lipca w 15:13- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Dwukolorowa brioszka przepis

Przepis na czekoladową bułkę drożdżową idealna na śniadanie i nie tylko. Ta drożdżowa brioszka z kakako wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Możecie ją jeść po lekkim ostudzeniu, a potem możecie ją podgrzać w tosterze. Będzie wtedy świetnym chlebem tostowym. Przygotujcie wiec taką kolorową brioszkę dla swojej rodziny.

Chleb czekoladowy przepis

Zobaczcie mój przepis na pszenny chleb kakaowy i sprawdźcie jak zrobić dwukolorowy chleb idealny na kanapki. Ta dwukolorowa brioszka idealnie sprawdzi się do kanapek na słodko, ale równie dobrze smakuje w wersji wytrawnej. Mi szczególnie smakowała z masłem orzechowym. Taka brioszka z masłem orzechowym to idealna przekąska dla sportowców. Ja ją zajadam przed bieganiem, aby mieć więcej siły :) Zobaczcie również mój przepis na chlebek kokosowy albo na pszenny chleb z matcha.