Przepis na dwukolorową brioszkę drożdżową

dwukolorowa brioszka


Ależ mi się udała ta dwukolorowa brioszka :D

Nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze jest przepyszna.

Delikatna, mięciutka, nie za słodka (mój mąż przyszedł i mówi, że soli brakuje – haha – a ja mu na to, że to taka chałka i tak ma być).

Mimo braku soli w tej brioszce przyłapałam go jak jadł ją z salami i żółtym serem – widać da się :D

Chociaż ja ją jednak wolę w wydaniu bardziej na słodko – z dżemem, czekoladą, masłem orzechowym, twarożkiem, miodem i owocami – istna rozpusta.

A jak wam jakimś cudem uchowa się dłużej, to możecie ją podgrzać w tosterze.

Albo zrobić tosty francuskie – np. pieczone w soku pomarańczowym (czekolada i pomarańcza, to jest to).

Jak zrobić taką dwukolorową brioszkę czekoladową?

Musicie najpierw przygotować ciasto drożdżowe.

Ciasto dzielicie na dwie mniej więcej równe porcje i do jednej z niej dodajecie gorzkie kakao.

Ciasto z kakao dokładnie zagniatacie, tak aby ładnie się połączyło.

Każde z ciast trzeba rozwałkować, ułożyć jedno na drugim, a następnie złożyć na trzy jak list i delikatnie rozwałkować.

Teraz wystarczy już tylko zwinąć ciasto w rulon, przeciąć wzdłuż na dwie części i je ze sobą przepleść.

Wkładamy ciasto do foremki, aby się napuszyło,  a następnie pieczemy.

Koniec!

Dwukolorowa brioszka gotowa!

.

Miłośników domowego pieczywa zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania również innych moich przepisów na różne domowe chleby i bułeczki, np. na chleb pszenny z matcha, chlebek czekoladowy, puszyste bułeczki dyniowe, chałkę zaplataną, czy też delikatne rogale maślane – mniam :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.6 z 5 ocen
Postaw mi kawę

chlebek czekoladowy

chałka dwukolorowa

chałka czekoladowa

drożdżówka dwukolorowa

chlebek dwukolorowy

Dwukolorowa brioszka drożdżowa przepis do druku

brioszka czekoladowa

Dwukolorowa brioszka

Wypieki Beaty
Przepis na puszystą drożdżową brioszkę z kakao.
4.6 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 3 godz
Porcje 15
Kalorie 300 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na jedną brioszkę o wielkości około 30 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Mleko lekko podgrzej - tak aby było letnie, dodaj do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki (z tych 500 g) - wymieszaj dokładnie, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut - aby drożdże zaczęły pracować.
    10 g świeżych drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść resztę mąki, jajka, miód oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
    500 g mąki pszennej, 90 g miodu, 2 jajka, 50 g masła
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Podziel ciasto na dwie mniej więcej równe części i do jednej z nich dodaj kakao - zagnieć ciasto, tak aby dobrze się połączyło z kakao.
    2 łyżki gorzkiego kakao
  • Miski z ciastami przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce (w chłodniejsze dni, polecam schowanie ciasta do piekarnika i włączenie grzania na 30-35 minut - ciasta wyrastają przepięknie :)).
  • Po wyrośnięciu delikatnie zagnieć każde ciasto, na posypanym odrobiną mąki blacie rozwałkuj białe ciasto, przełóż na bok i rozwałkuj czekoladowe ciasto.
  • Umieść czekoladowe ciasto na białym, a następnie złóż całość jak list - złóż jeden bok do środka, a drugim przykryj wierzch.
  • Rozwałkuj delikatnie ciasto, a następnie zwiń w rulon.
  • Przetnij go wzdłuż środka nożem - zostaw górę nieprzekrojoną - w ten sposób będziesz mieć dwa wałeczki ciasta złączone u góry.
  • Teraz przeplataj obydwa wałeczki wokół siebie, a na koniec sklej końcówki.
  • Długą formę keksową - moja ma długość 30 cm - wysmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki.
  • Przełóż do formy ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Jeśli nie masz takiej długiej foremki, to ciasto połóż bezpośrednio na blaszce z piekarnika - spód wyłóż papierem do pieczenia - brioszka wtedy nie będzie taka wysoka, tylko podczas pieczenia będzie się również rozrastać na boki - za to smakować dalej będzie wyśmienicie :)
  • Wyrośniętą brioszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra/dół) i piecz około 40 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz ją bez foremki, to sprawdź brioszkę po pół godzinie, bo upiecze się trochę szybciej).
  • Brioszkę po upieczeniu lekko przestudź i zajadaj jeszcze ciepłą :D

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 300kcalWeglowodany: 51gBiałko: 9gTłuszcz: 7gBłonnik: 1.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

drożdżówka czekoladowa