Przepis na dwukolorową brioszkę drożdżową

 

chałka czekoladowa

 

Ależ mi się udała ta dwukolorowa brioszka :D

Nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze jest przepyszna.

Delikatna, mięciutka, nie za słodka (mój mąż przyszedł i mówi, że soli brakuje – haha – a ja mu na to, że to taka chałka i tak ma być). Mimo braku soli w tej brioszce przyłapałam go jak jadł ją z salami i żółtym serem – da się :D

Chociaż ja ją jednak wolę w wydaniu bardziej na słodko – dżemem, czekoladą, masłem orzechowym, twarożkiem, miodem i owocami – istna rozpusta.

A jak wam jakimś cudem uchowa się dłużej, to możecie ją podgrzać w tosterze, albo zrobić tosty francuskie – np. pieczone w soku pomarańczowym (czekolada i pomarańcza, to jest to).

Miłośników domowego pieczywa zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania również innych moich przepisów na różne domowe chleby i bułeczki, np. na chleb pszenny z matcha, chlebek czekoladowy, puszyste bułeczki dyniowe, chałkę zaplataną, czy też delikatne rogale maślane – mniam :D

chlebek czekoladowy

 

chałka dwukolorowa

 

chałka czekoladowa

 

drożdżówka dwukolorowa

 

chlebek dwukolorowy

Dwukolorowa brioszka drożdżowa przepis do druku

brioszka czekoladowa

Dwukolorowa brioszka

Wypieki Beaty
Przepis na jedną brioszkę o wielkości około 30 cm.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 3 godz
Danie Pieczywo
Porcje 15
Kalorie 300 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Mleko lekko podgrzej - tak aby było letnie, dodaj do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki (z tych 500 g) - wymieszaj dokładnie, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut - aby drożdże zaczęły pracować.
  • W dużej misce umieść resztę mąki, jajka, miód oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Podziel ciasto na dwie mniej więcej równe części i do jednej z nich dodaj kakao - zagnieć ciasto, tak aby dobrze się połączyło z kakao.
  • Miski z ciastami przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce (w chłodniejsze dni, polecam schowanie ciasta do piekarnika i włączenie grzania na 30-35 minut - ciasta wyrastają przepięknie :)).
  • Po wyrośnięciu delikatnie zagnieć każde ciasto, na posypanym odrobiną mąki blacie rozwałkuj białe ciasto, przełóż na bok i rozwałkuj czekoladowe ciasto.
  • Umieść czekoladowe ciasto na białym, a następnie złóż całość jak list - złóż jeden bok do środka, a drugim przykryj wierzch.
  • Rozwałkuj delikatnie ciasto, a następnie zwiń w rulon.
  • Przetnij go wzdłuż środka nożem - zostaw górę nieprzekrojoną - w ten sposób będziesz mieć dwa wałeczki ciasta złączone u góry.
  • Teraz przeplataj obydwa wałeczki wokół siebie, a na koniec sklej końcówki.
  • Długą formę keksową - moja ma długość 30 cm - wysmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki.
  • Przełóż do formy ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Jeśli nie masz takiej długiej foremki, to ciasto połóż bezpośrednio na blaszce z piekarnika - spód wyłóż papierem do pieczenia - brioszka wtedy nie będzie taka wysoka, tylko podczas pieczenia będzie się również rozrastać na boki - za to smakować dalej będzie wyśmienicie :)
  • Wyrośniętą brioszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja góra/dół) i piecz około 40 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz ją bez foremki, to sprawdź brioszkę po pół godzinie, bo upiecze się trochę szybciej).
  • Brioszkę po upieczeniu lekko przestudź i zajadaj jeszcze ciepłą :D

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 300kcalWeglowodany: 51gBiałko: 9gTłuszcz: 7gBłonnik: 1.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

drożdżówka czekoladowa