Przepis na czekoladową drożdżówkę z orzechową kruszonką
Wymyśliłam sobie, że upiekę czekoladową chałkę z orzechową kruszonką :)
Jak wymyśliłam, to przystąpiłam do pracy – wszystko szło jak po maśle – szybko ją wyrobiłam.
Ciasto pięknie wyrosło, plecenie warkocza też nie było straszne, ale …
Coś jednak poszło nie tak, bo przy pieczeniu ciasto się „rozpłynęło” :(
Tym sposobem wyszła mi czekoladowa drożdżówka z kruszonką zamiast chałki – ale w tej postaci również szybko zniknęła – szczególnie z dodatkiem serka mascarpone i frużeliny wiśniowej :)
Podejście do chałki czekoladowej jeszcze zrobię, muszę tylko przemyśleć przepis :)
A na razie zapraszam na niebywałą czekoladową drożdżówkę z pyszną orzechową kruszonką :D
Ps. Wypróbujcie też przepisy na czekoladowe pączki i czekoladową drożdżówkę z twarogiem.
Czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką przepis do druku

Czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką
Składniki
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki mleka ciepłego
- 250 g mąki 1 i 2/3 szklanki
- około 30 g gorzkiego kakao (mniej więcej 2 czubate łyżki)
- 50 g cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko rozmiar L
Instrukcja
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 0,5 szklanki mleka
- Do miski wsyp przesianą mąkę, kakao, 50 g cukru i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.250 g mąki, około 30 g gorzkiego kakao, 50 g cukru, 50 g rozpuszczonego masła, 1 jajko
- Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i utocz z niego długi wałek, przetnij go na trzy części, z których zapleć warkocz.
- Przełóż ostrożnie ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto przykryj i odstaw na około 30 minut.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę - zmieszaj razem składniki kruszonki.6 łyżek masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 3 łyżki orzechów
- Ciasto przed pieczeniem posmaruj mlekiem i posyp kruszonką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Podawaj z dodatkiem dżemu, konfitury lub twarożku :)
Przepis własny.