Przepis na czekoladową drożdżówkę z orzechową kruszonką

Wymyśliłam sobie, że upiekę czekoladową chałkę z orzechową kruszonką :)

Jak wymyśliłam, to przystąpiłam do pracy – wszystko szło jak po maśle – szybko ją wyrobiłam.

Ciasto pięknie wyrosło, plecenie warkocza też nie było straszne, ale …

Coś jednak poszło nie tak, bo przy pieczeniu ciasto się „rozpłynęło” :(

Tym sposobem wyszła mi czekoladowa drożdżówka z kruszonką zamiast chałki – ale w tej postaci również szybko zniknęła – szczególnie z dodatkiem serka mascarpone i frużeliny wiśniowej :)

Podejście do chałki czekoladowej jeszcze zrobię, muszę tylko przemyśleć przepis :)

A na razie zapraszam na niebywałą czekoladową drożdżówkę z pyszną orzechową kruszonką :D

Ps. Wypróbujcie też przepisy na czekoladowe pączki i czekoladową drożdżówkę z twarogiem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

czekoladowa chałka

czekoladowa drożdżówka z kruszonką

czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką

czekoladowa chałka1

Czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką przepis do druku

czekoladowa chałka1

Czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladową chałkę z kruszonką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

ciasto:

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 0,5 szklanki mleka
  • Do miski wsyp przesianą mąkę, kakao, 50 g cukru i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
    250 g mąki, około 30 g gorzkiego kakao, 50 g cukru, 50 g rozpuszczonego masła, 1 jajko
  • Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i utocz z niego długi wałek, przetnij go na trzy części, z których zapleć warkocz.
  • Przełóż ostrożnie ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto przykryj i odstaw na około 30 minut.
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę - zmieszaj razem składniki kruszonki.
    6 łyżek masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 3 łyżki orzechów
  • Ciasto przed pieczeniem posmaruj mlekiem i posyp kruszonką.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Podawaj z dodatkiem dżemu, konfitury lub twarożku :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.