Wymyśliłam sobie, że upiekę czekoladową chałkę z orzechową kruszonką :)

Jak wymyśliłam, to przystąpiłam do pracy – wszystko szło jak po maśle – szybko ją wyrobiłam, ciasto pięknie wyrosło, plecenie warkocza też nie było straszne, ale …

Coś jednak poszło nie tak, bo przy pieczeniu ciasto się „rozpłynęło” :(

Tym sposobem wyszła mi czekoladowa drożdżówka z kruszonką zamiast chałki – ale w tej postaci również szybko zniknęła – szczególnie z dodatkiem serka mascarpone i frużeliny wiśniowej :)

Podejście do chałki czekoladowej jeszcze zrobię, muszę tylko przemyśleć przepis :)

A na razie zapraszam na niebywałą czekoladową drożdżówkę z pyszną orzechową kruszonką :D

Ps. Wypróbujcie też przepisy na czekoladowe pączki i czekoladową drożdżówkę z twarogiem.

czekoladowa chałka 2

czekoladowa chałka3

czekoladowa chałka4

czekoladowa chałka1

 

Czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

kruszonka:

  • 6 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki zmielonych orzechów

Instrukcja
 

  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  • W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, kakao, 50 g cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i utocz z niego długi wałek, przetnij go wzdłuż na trzy części, z których zapleć warkocz.
  • Przełóż ostrożnie ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto przykryj i odstaw na około 30 minut.
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę - zmieszaj razem składniki kruszonki.
  • Ciasto przed pieczeniem posmaruj mlekiem i posyp kruszonką.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Podawaj z dodatkiem dżemu, konfitury lub twarożku :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.