Wymyśliłam sobie, że upiekę czekoladową chałkę z orzechową kruszonką :)
Jak wymyśliłam, to przystąpiłam do pracy – wszystko szło jak po maśle – szybko ją wyrobiłam, ciasto pięknie wyrosło, plecenie warkocza też nie było straszne, ale …
Coś jednak poszło nie tak, bo przy pieczeniu ciasto się „rozpłynęło” :(
Tym sposobem wyszła mi czekoladowa drożdżówka z kruszonką zamiast chałki – ale w tej postaci również szybko zniknęła – szczególnie z dodatkiem serka mascarpone i frużeliny wiśniowej :)
Podejście do chałki czekoladowej jeszcze zrobię, muszę tylko przemyśleć przepis :)
A na razie zapraszam na niebywałą czekoladową drożdżówkę z pyszną orzechową kruszonką :D
Ps. Wypróbujcie też przepisy na czekoladowe pączki i czekoladową drożdżówkę z twarogiem.

Czekoladowa drożdżówka z orzechową kruszonką
Składniki
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 230 g mąki
- około 30 g gorzkiego kakao (mniej więcej 2 czubate łyżki)
- 50 g cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
kruszonka:
- 6 łyżek rozpuszczonego masła lub oleju
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki zmielonych orzechów
Instrukcja
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
- W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, kakao, 50 g cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i utocz z niego długi wałek, przetnij go wzdłuż na trzy części, z których zapleć warkocz.
- Przełóż ostrożnie ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto przykryj i odstaw na około 30 minut.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę - zmieszaj razem składniki kruszonki.
- Ciasto przed pieczeniem posmaruj mlekiem i posyp kruszonką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Podawaj z dodatkiem dżemu, konfitury lub twarożku :)
Przepis własny.
Czekoladowej drożdżówki jeszcze nigdy nie jadłam. Interesująca :)
O, czekoladowe ciasto drożdżowe. Nie jadłam nigdy a wygląda świetnie! Trzeba wypróbować: )
wiesz, że nigdy nie jadłam czekoladowego ciasta drożdżowego? ciekawi mnie, jak diabli!
Spróbuj, jak dla mnie bomba :) (najlepiej zjeść ją jednak tego samego dnia, bo wysusza się trochę szybciej niż zwykła drożdżówka)