Chałka zaplatana

Zaktualizowany: 2023 13 września
chałka zaplatana

Przepis na puszystą chałkę z kruszonką

Dziś u mnie rewelacyjna, maślana i super puszysta chałka zaplatana pieczona ze słodką i chrupiącą kruszonką. Taka zaplatana chałka może być zjedzona jeszcze na ciepło z ulubionymi dodatkami – takimi jak np. konfitura, czy nutella. Zobacz jak łatwo można zrobić chałkę w domu i przygotuj ją dla swojej rodziny!

chałka z kruszonką

Drożdżowa chałka zaplatana przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz puszyste i lekko słodkie chałki, to teraz nie musisz jej kupować, ale możesz zrobić samodzielnie w domu. Zobacz ten przepis!

chałka zaplatana

Chałka zaplatana przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i puszystą domową drożdżową chałkę pieczoną z kruszonką.
4.29 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 10 minut
Porcje 1 sztuka
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto na chałkę

składniki na kruszonkę do chałki

Instrukcja
 

Jak zrobić zaplataną chałkę z kruszonką

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Dodaj letnie mleko i wymieszaj, naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    200 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, jajka i rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – w razie konieczności możesz dodać trochę mąki – jeśli ciasto będzie zbyt luźne.
    45 g cukru, ok 500 g mąki pszennej, 50 g masła, 2 jajka
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce – w międzyczasie odgazuj ciasto 2-3 razy poprzez uderzenie pięścią w środek ciasta.
  • Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i ponownie krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na 5 równych części i uformuj z nich długie rulony.
  • Sklej je razem z jednego końca.

Jak zapleść chałkę?

  • Zapleć chałkę – zaplataj od skrajnych kawałków – kawałek z końca połóż na kawałku sąsiadującym, a następnie przełóż pod następnym kawałkiem i zostaw na środku, powtórz czynność z ostatnim kawałkiem z drugiej strony.
  • Powtarzaj przekładanie do końca długości kawałków, na koniec dokładnie sklej wszystkie kawałki.
  • Chałkę przełóż ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką – odstaw do napuszenia na około 30 minut.

Jak zrobić kruszonkę na chałkę

  • W tym czasie przygotuj kruszonkę – masło zmieszaj z mąką i cukrem, zagnieć palcami.
    50 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 30 g masła
  • Chałkę posmaruj odrobiną mleka, albo roztrzepanym jajkiem.
  • Wierzch posyp kruszonką.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 30-40 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Słowa kluczowe chałka z kruszonką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chałka

Drożdżowa chałka z kruszonką – uwagi

Powiem tak, chałka zaplatana, to nie taki diabeł straszny jak go malują ;)

Samo ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu, potem potrzebuje ono jedynie sporo czasu do wyrośnięcia – tak aby chałka była potem puszysta i delikatna.

Pewnie zaplatanie może trochę przerażać, ale to na prawdę nie jest takie trudne – ja swoją robiłam z pięciu kawałków.

chałka zaplatana

Jak zapleść chałkę z pięciu kawałków – wskazówki

W takim przypadku zawsze zaczynamy od skrajnych kawałków – najpierw kładziemy go na sąsiadującym kawałku, a następnie przekładamy pod następnym. Koniec.

Teraz ostatni kawałek z drugiej strony i znowu kładziemy na sąsiadującym i przekładamy pod następnym i tak w kółko, aż kawałki się skończą – wtedy sklejacie dokładnie końcówkę i możecie ją dodatkowo delikatnie podkleić pod spód.

Chyba nie brzmi to zbyt skomplikowanie?

Na moich zdjęciach nie widać aż tak dobrze tych splotów, bo chałkę posypałam kruszonką – jak dla mnie chałka bez kruszonki  nie może istnieć – i zupełnie nie interesują mnie bułki posypane sezamem, czy makiem ;)

Kruszonka to mus i koniec – jeśli macie inne podejście to tego tematu, to chałkę posypcie ziarenkami.

W przepisie posiłkowałam się przepisem na chałkę znalezionym na blogu Pracownia wypieków, ale go troszkę zmieniłam.

Na youtube możecie obejrzeć filmik jak zaplatać chałkę z 5 części.

Z mojego przepisu otrzymacie dużą, prawie kilogramową chałkę.

Ps.

Przy okazji polecam gorąco mój przepis na rewelacyjną dwukolorową czekoladową brioszkę idealną na słodko.

chałka z kruszonką
chałka

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo idealne na śniadanie i przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 15 listopada

Podziel się przepisem

4.29 from 7 votes (6 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

13 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis chałka z kruszonką

Zapraszam dziś na rewelacyjną i mega puszystą zaplataną chałkę z pięciu kawałków. Taka chałka pieczona ze słodką i chrupiącą kruszonką to idealny pomysł na śniadanie, deser, czy też przekąskę. Chałka jak z piekarni może być zrobiona w domu i to wcale nie jest trudne! Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku i sprawdź jak zrobić zaplataną chałkę, przeczytaj jak zapleść chałkę aby wyglądała wyjątkowo!