Chałka zaplatana

 

chałka zaplatana

Powiem tak, chałka zaplatana, to nie taki diabeł straszny jak go malują ;)

Samo ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu, potem potrzebuje ono jedynie sporo czasu do wyrośnięcia – tak aby chałka była potem puszysta i delikatna.

Pewnie zaplatanie może trochę przerażać, ale to na prawdę nie jest takie trudne – ja swoją robiłam z pięciu kawałków.

W takim przypadku zawsze zaczynamy od skrajnych kawałków – najpierw kładziemy go na sąsiadującym kawałku, a następnie przekładamy pod następnym. Koniec.

Teraz ostatni kawałek z drugiej strony i znowu kładziemy na sąsiadującym i przekładamy pod następnym i tak w kółko, aż kawałki się skończą – wtedy sklejacie dokładnie końcówkę i możecie ją dodatkowo delikatnie podkleić pod spód.

Chyba nie brzmi to zbyt skomplikowanie?

Na moich zdjęciach nie widać aż tak dobrze tych splotów, bo chałkę posypałam kruszonką – jak dla mnie chałka bez kruszonki  nie może istnieć – i zupełnie nie interesują mnie bułki posypane sezamem, czy makiem ;)

Kruszonka to mus i koniec – jeśli macie inne podejście to tego tematu, to chałkę posypcie ziarenkami.

W przepisie posiłkowałam się przepisem na chałkę znalezionym na blogu Pracownia wypieków, ale go troszkę zmieniłam.

Na youtube możecie obejrzeć filmik jak zaplatać chałkę z 5 części.

Z mojego przepisu otrzymacie dużą, prawie kilogramową chałkę.

chałka

 

chałka z kruszonką

 

chałka zaplatana

 

chałka z kruszonką

 

chałka

 

chałka zaplatana

Chałka zaplatana

Wypieki Beaty
4 z 4 ocen

Składniki
  

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
  • Dodaj letnie mleko i wymieszaj, naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, jajka i rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie konieczności możesz dodać trochę mąki - jeśli ciasto będzie zbyt luźne.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce - w międzyczasie odgazuj ciasto 2-3 razy poprzez uderzenie pięścią w środek ciasta.
  • Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i ponownie krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na 5 równych części i uformuj z nich długie rulony.
  • Sklej je razem z jednego końca.
  • Zapleć chałkę - zaplataj od skrajnych kawałków - kawałek z końca połóż na kawałku sąsiadującym, a następnie przełóż pod następnym kawałkiem i zostaw na środku, powtórz czynność z ostatnim kawałkiem z drugiej strony.
  • Powtarzaj przekładanie do końca długości kawałków, na koniec dokładnie sklej wszystkie kawałki.
  • Chałkę przełóż ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką - odstaw do napuszenia na około 30 minut.
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę - masło zmieszaj z mąką i cukrem, zagnieć palcami.
  • Chałkę posmaruj odrobiną mleka, albo roztrzepanym jajkiem.
  • Wierzch posyp kruszonką.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!