chałka zaplatana

Przepis na puszystą chałkę z kruszonką

Dziś u mnie rewelacyjna, maślana i super puszysta chałka zaplatana pieczona ze słodką i chrupiącą kruszonką. Taka zaplatana chałka może być zjedzona jeszcze na ciepło z ulubionymi dodatkami – takimi jak np. konfitura, czy nutella. Zobacz jak łatwo można zrobić chałkę w domu i przygotuj ją dla swojej rodziny!

chałka z kruszonką

Drożdżowa chałka zaplatana przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz puszyste i lekko słodkie chałki, to teraz nie musisz jej kupować, ale możesz zrobić samodzielnie w domu. Zobacz ten przepis!

chałka zaplatana

Chałka zaplatana przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i puszystą domową drożdżową chałkę pieczoną z kruszonką.
4.29 z 7 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 10 minut
Porcje 1 sztuka
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto na chałkę

składniki na kruszonkę do chałki

Instrukcja
 

Jak zrobić zaplataną chałkę z kruszonką

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Dodaj letnie mleko i wymieszaj, naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    200 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, jajka i rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – w razie konieczności możesz dodać trochę mąki – jeśli ciasto będzie zbyt luźne.
    45 g cukru, ok 500 g mąki pszennej, 50 g masła, 2 jajka
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce – w międzyczasie odgazuj ciasto 2-3 razy poprzez uderzenie pięścią w środek ciasta.
  • Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i ponownie krótko zagnieć.
  • Podziel ciasto na 5 równych części i uformuj z nich długie rulony.
  • Sklej je razem z jednego końca.

Jak zapleść chałkę?

  • Zapleć chałkę – zaplataj od skrajnych kawałków – kawałek z końca połóż na kawałku sąsiadującym, a następnie przełóż pod następnym kawałkiem i zostaw na środku, powtórz czynność z ostatnim kawałkiem z drugiej strony.
  • Powtarzaj przekładanie do końca długości kawałków, na koniec dokładnie sklej wszystkie kawałki.
  • Chałkę przełóż ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką – odstaw do napuszenia na około 30 minut.

Jak zrobić kruszonkę na chałkę

  • W tym czasie przygotuj kruszonkę – masło zmieszaj z mąką i cukrem, zagnieć palcami.
    50 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 30 g masła
  • Chałkę posmaruj odrobiną mleka, albo roztrzepanym jajkiem.
  • Wierzch posyp kruszonką.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 30-40 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Słowa kluczowe chałka z kruszonką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chałka

Drożdżowa chałka z kruszonką – uwagi

Powiem tak, chałka zaplatana, to nie taki diabeł straszny jak go malują ;)

Samo ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu, potem potrzebuje ono jedynie sporo czasu do wyrośnięcia – tak aby chałka była potem puszysta i delikatna.

Pewnie zaplatanie może trochę przerażać, ale to na prawdę nie jest takie trudne – ja swoją robiłam z pięciu kawałków.

chałka zaplatana

Jak zapleść chałkę z pięciu kawałków – wskazówki

W takim przypadku zawsze zaczynamy od skrajnych kawałków – najpierw kładziemy go na sąsiadującym kawałku, a następnie przekładamy pod następnym. Koniec.

Teraz ostatni kawałek z drugiej strony i znowu kładziemy na sąsiadującym i przekładamy pod następnym i tak w kółko, aż kawałki się skończą – wtedy sklejacie dokładnie końcówkę i możecie ją dodatkowo delikatnie podkleić pod spód.

Chyba nie brzmi to zbyt skomplikowanie?

Na moich zdjęciach nie widać aż tak dobrze tych splotów, bo chałkę posypałam kruszonką – jak dla mnie chałka bez kruszonki  nie może istnieć – i zupełnie nie interesują mnie bułki posypane sezamem, czy makiem ;)

Kruszonka to mus i koniec – jeśli macie inne podejście to tego tematu, to chałkę posypcie ziarenkami.

W przepisie posiłkowałam się przepisem na chałkę znalezionym na blogu Pracownia wypieków, ale go troszkę zmieniłam.

Na youtube możecie obejrzeć filmik jak zaplatać chałkę z 5 części.

Z mojego przepisu otrzymacie dużą, prawie kilogramową chałkę.

Ps.

Przy okazji polecam gorąco mój przepis na rewelacyjną dwukolorową czekoladową brioszkę idealną na słodko.

chałka z kruszonką
chałka

Polecane przepisy na domowe pieczywo

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo idealne na śniadanie i przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy: