Przepis na drożdżowy czekoladowy chlebek idealny na kanapki :)
Jedliście kiedyś chleb czekoladowy?
Jeśli nie, to powiem Wam, że jest boski :)
I wcale nie jest słodki.
Za to jest puszysty i idealnie nadaje się na śniadanie – mi wybornie smakował z białym serem, świeżymi owocami oraz odrobiną miodu.
Moja córka jadła go oczywiście z kremem czekoladowym – nie ma jak podwójna czekolada :)
Prawdziwa śniadaniowa uczta, aż trudno się oderwać.
Zresztą po co, śniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek i musi być dobre i pożywne.
Dodam jeszcze, że ten chlebek świetnie nadaje się do podgrzewania w tosterze :D
Ps.
Przy okazji zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na domowe chleby i bułki.
Chleb czekoladowy przepis

Chleb czekoladowy
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o długości około 30 cm.
Składniki
- 450 g mąki pszennej 3 szklanki
- 25 g gorzkiego kakao (mniej więcej czubata łyżka)
- 1 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- około 300 ml wody ciepłej - nie gorącej
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, dodaj trochę ciepłej wody i wymieszaj (nie musisz ich odstawiać).15 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru
- Wszystkie składniki - łącznie z rozpuszczonymi drożdżami - włóż do miski.450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju
- Dolej ciepłą wodę i zagnieć ciasto - w razie konieczności możesz dodać trochę wody, ale pamiętaj, że ciasto ma być gęste.około 300 ml wody
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę).
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć, wyjmij na blat podsypany mąką i lekko rozwałkuj lub rozciągnij na placek.
- Ciasto zwiń dość ciasno w rulon, włóż je do przygotowanej foremki keksowej o pojemności około 1 l (moja ma długość 30 cm), przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (na około pół godziny do godziny).
- Piecz chleb w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Przepis pochodzi z książeczki „120 wypieków” Emmy Patmore.