Przepis na drożdżowy czekoladowy chlebek idealny na kanapki :)

czekoladowa bulka 3


Jedliście kiedyś chleb czekoladowy?

Jeśli nie, to powiem Wam, że jest boski :)

I wcale nie jest słodki.

Za to jest puszysty i idealnie nadaje się na śniadanie – mi wybornie smakował z białym serem,  świeżymi owocami oraz odrobiną miodu.

Moja córka jadła go oczywiście z kremem czekoladowym – nie ma jak podwójna czekolada :)

Prawdziwa śniadaniowa uczta, aż trudno się oderwać.

Zresztą po co, śniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek i musi być dobre i pożywne.

Dodam jeszcze, że ten chlebek świetnie nadaje się do podgrzewania w tosterze :D

Ps.

Przy okazji zapraszam was do wypróbowania innych moich przepisów na domowe chleby i bułki.

 

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Chleb czekoladowy

 

czekoladowa bulka 4

 

czekoladowa bulka 6

 

czekoladowa bulka 7

 

czekoladowa bulka 9

 

Chleb czekoladowy przepis

czekoladowa bułka

Chleb czekoladowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny drożdżowy chleb czekoladowy idealny na kanapki.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Porcje 1 bochenek

Wyposażenie

  • Podłużna forma do pieczenia o długości około 30 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj, dodaj trochę ciepłej wody i wymieszaj (nie musisz ich odstawiać).
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru
  • Wszystkie składniki - łącznie z rozpuszczonymi drożdżami - włóż do miski.
    450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju
  • Dolej ciepłą wodę i zagnieć ciasto - w razie konieczności możesz dodać trochę wody, ale pamiętaj, że ciasto ma być gęste.
    około 300 ml wody
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę).
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć, wyjmij na blat podsypany mąką i lekko rozwałkuj lub rozciągnij na placek.
  • Ciasto zwiń dość ciasno w rulon, włóż je do przygotowanej foremki keksowej o pojemności około 1 l (moja ma długość 30 cm), przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (na około pół godziny do godziny).
  • Piecz chleb w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z książeczki „120 wypieków” Emmy Patmore.

Odrywany chlebek z pesto

Sprawdź ten przepis
odrywany chlebek z pesto

Chleb dyniowy z pestkami

Sprawdź ten przepis
chleb dyniowy

Prosty domowy chleb pszenny

Sprawdź ten przepis
chleb pszenny w garnku