Gdy zobaczyłam przepis na te czekoladowe ciastka z żurawiną i orzechami włoskimi na stronie Cukierni Lidla  od razu pomyślałam o Świętach Bożego Narodzenia – bo przecież one są idealne na taką okazję.

Mocno czekoladowe, z mleczną i białą czekoladą, kakao, suszoną żurawiną i orzechami włoskimi – wszystko to, co w świętach najlepsze. Po ich upieczeniu stwierdzam, że następnym razem dodam do nich olejek pomarańczowy – wtedy to dopiero będzie eksplozja bożonarodzeniowych smaków :)

Zaletą tych ciastek (oprócz oczywiście niesamowitego smaku i różnorodności tekstury) jest ich niezwykła prostota i szybkość wykonania – spodobają się wszystkim osobom, które uważają, że nie umieją piec, albo nie mają na to czasu, a chcieliby przy okazji świąt zjeść coś pysznego :)

Z podanej porcji otrzymacie około 16 dużych ciastek.

Zapraszam też do wypróbowania przepisu na ciasteczka jabłkowo-żurawinowe :)

czekoladowe z żurawiną1

czekoladowe z żurawiną2

czekoladowe z żurawiną4

ciasteczka czekoladowe

Czekoladowe ciasta z żurawiną i orzechami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 16 sztuk

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem trzcinowym i wanilinowym, następnie dodaj jajko.
  • Zmieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól. Dodaj do masy maślanej.
  • Dokładnie wymieszaj (Masa będzie dość sztywna).
  • Dodajemy posiekane orzechy, czekoladę białą i mleczną oraz suszoną żurawinę. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładaj ciastka na blaszkę (zachowaj duże odstępy między ciastkami, bo się rozpłyną).
  • Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu 190°C) przez 15-18 minut.
  • Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, ale twardnieją, gdy ostygną.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!