Te ciasteczka czekoladowe, to czysty obłęd :)

Mnóstwo czekolady, mnóstwo orzechów laskowych i nutella – bajka.

Mój syn wgryzł się w ciastko i powiedział, że jestem najlepszą mamą na świecie (troszeczkę to na nim wymusiłam, ale tylko odrobinę ;))

Wy też je pokochacie, bo przygotowuje się je niezmiernie łatwo, nakłada łyżką na blaszkę (nie trzeba żadnego wałkowania i wycinani wykrawaczkami) i szybko piecze.

Ja swoje ciasteczka dodatkowo posmarowałam roztopioną czekoladą i posypałam posiekanymi orzechami – przyjemność do drugiej potęgi :)

Przepis dodaję także do kategorii Boże Narodzenie, bo będą idealne na świąteczny stół.

 

czekoladowo-orzechowe1

czekoladowo-orzechowe2

czekoladowo-orzechowe3

 

Ciasteczka czekoladowe z orzechami leśnymi

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmiksuj masło z cukrami na puszystą masę.
  • Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
  • Dodaj porcjami mąkę i dokładnie zmieszaj.
  • Dodaj nutellę - zmiksuj,
  • Dodaj orzechy i posiekaną czekoladę - wymieszaj łyżką.
  • Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Nakładaj łyżką porcje ciasta - zachowaj odstępy, bo ciastka lekko się rozpłyną.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i zdejmij z blachy.
  • Możesz dodatkowo udekorować ciastka rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzechami.

Notatki

Aby uprażyć orzechy wysyp je blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 15 minut - co jakiś czas przemieszaj orzechy. Orzechy będą gotowe, gdy skórka ściemnieje i zacznie odchodzić od orzechów.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam kiedyś na blogu What Katie Ate.