Te ciasteczka czekoladowe, to czysty obłęd :)
Mnóstwo czekolady, mnóstwo orzechów laskowych i nutella – bajka.
Mój syn wgryzł się w ciastko i powiedział, że jestem najlepszą mamą na świecie (troszeczkę to na nim wymusiłam, ale tylko odrobinę ;))
Wy też je pokochacie, bo przygotowuje się je niezmiernie łatwo, nakłada łyżką na blaszkę (nie trzeba żadnego wałkowania i wycinani wykrawaczkami) i szybko piecze.
Ja swoje ciasteczka dodatkowo posmarowałam roztopioną czekoladą i posypałam posiekanymi orzechami – przyjemność do drugiej potęgi :)
Przepis dodaję także do kategorii Boże Narodzenie, bo będą idealne na świąteczny stół.

Ciasteczka czekoladowe z orzechami leśnymi
Składniki
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- pół szklanki drobnego brązowego cukru
- 100 g deserowej czekolady rozpuszczonej i ostudzonej (można użyć po połowie gorzką i mleczną czekoladę)
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki nutelli
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka uprażonych orzechów laskowych grubo posiekanych
- 230 g posiekanej czekolady
Instrukcja
- Zmiksuj masło z cukrami na puszystą masę.
- Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
- Dodaj porcjami mąkę i dokładnie zmieszaj.
- Dodaj nutellę - zmiksuj,
- Dodaj orzechy i posiekaną czekoladę - wymieszaj łyżką.
- Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Nakładaj łyżką porcje ciasta - zachowaj odstępy, bo ciastka lekko się rozpłyną.
- Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
- Po upieczeniu ostudź i zdejmij z blachy.
- Możesz dodatkowo udekorować ciastka rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzechami.
Notatki
Aby uprażyć orzechy wysyp je blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 15 minut - co jakiś czas przemieszaj orzechy. Orzechy będą gotowe, gdy skórka ściemnieje i zacznie odchodzić od orzechów.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis znalazłam kiedyś na blogu What Katie Ate.
ciasteczka prezentują się niezmiernie smakowicie :)
Dzięki :)