Proste krojone ciasteczka orzechowe w czekoladzie

krojone ciasteczka orzechowe

Dziś mam dla was przepis na bardzo proste krojone ciasteczka orzechowe w czekoladzie.

Zamiast wycinania, albo toczenia kuleczek, te ciastka kroi się nożem.

Aby przygotować orzechowe ciasteczka potrzebujecie zaledwie czterech składników!

I oczywiście czekolady do dekoracji – ale ciasteczka i bez niej są pyszne.

Jak zrobić takie krojone ciasteczka orzechowe?

Najpierw musicie utrzeć miękkie (podkreślam – miękkie!) masło z cukrem (ja użyłam cukier puder, aby szybciej ubić masło).

Do masła dodajecie następnie mąkę i mielone orzechy.

Jakie użyć orzechy? Takie jakie lubicie, albo jakie macie w domu.

Ja użyłam orzechy laskowe. Ale możecie dodać włoskie, migdały albo nawet orzeszki ziemne.

Gotowe ciasto dzielicie na dwie części i formujecie w kształt walca.

Zawijacie ciasto w folię spożywczą i schowacie do lodówki na około godzinę.

Gdy ciasto się schłodzi, odwijacie je z folii i ostrym nożem kroicie na plasterki o grubości około 0,5-1 cm.

Pieczecie ciasteczka, a gdy przestygną, to maczacie je w rozpuszczonej czekoladzie.

Jak rozpuścić czekoladę?

Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej.

Na dno garnka wlejcie trochę wody, na górze postawcie miskę (tak aby nie dotykała tafli wody) i dodajcie do niej połamaną czekoladę oraz łyżeczkę oleju.

Podgrzewajcie wodę w garnku, aż czekolada się rozpuści.

Zanurzajcie krojone ciasteczka orzechowe w rozpuszczonej czekoladzie.

Możecie ciasteczka zajadać od razu z taką płynną czekoladą, albo odłożyć je na papier do pieczenia i poczekać, aż czekolada ostygnie.

Życzę wam smacznego i zapraszam również do upieczenia innych ciasteczek z moich przepisów :)

ciasteczka z orzechami w czekoladzie
krojone ciastka orzechowe z czekoladą
ciasteczka orzechowe w czekoladzie
ciastka orzechowe w czekoladzie
łatwe ciastka z orzechami i czekoladą
łatwe ciasteczka z orzechami i czekoladą
proste ciasteczka orzechowe
proste ciastka orzechowe

Krojone ciasteczka orzechowe w czekoladzie przepis do druku

krojone ciasteczka orzechowe

Krojone ciasteczka orzechowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciastka orzechowe zamaczane w czekoladzie.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Porcje 25
Kalorie 70 kcal

Składniki
  

ciastka orzechowe

polewa

Instrukcja
 

  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z mielonymi orzechami i dodaj porcjami do masła – zmiksuj do połączenia składników.
  • Podziel ciasto na dwie porcje, każdą utocz w wałek o średnicy mniej więcej 2-3 cm i zawiń w folię.
  • Schowaj ciasto do lodówki na około godzinę.
  • Po tym czasie pokrój ciasto na plasterki o grubości około 0,5-1 cm.
  • Ułóż ciastka na blaszce do pieczenia – zachowaj lekkie odstępy.
  • Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Rozpuść czekoladę razem z olejem w kąpieli wodnej – w garnku podgrzej trochę wody, na garnku postaw miseczkę z połamaną czekoladą i olejem i poczekaj aż się rozpuści.
  • Ciasteczka zanurzaj w czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia.
  • Możesz dodatkowo posypać wierzch czekolady posiekanymi orzeszkami.

Notatki

Możesz także użyć inne mielone orzechy, albo migdały.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 70kcalWeglowodany: 5gBiałko: 1gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!