Proste krojone ciasteczka orzechowe w czekoladzie

Dziś mam dla was przepis na bardzo proste krojone ciasteczka orzechowe w czekoladzie.
Zamiast wycinania, albo toczenia kuleczek, te ciastka kroi się nożem.
Aby przygotować orzechowe ciasteczka potrzebujecie zaledwie czterech składników!
I oczywiście czekolady do dekoracji – ale ciasteczka i bez niej są pyszne.
Jak zrobić takie krojone ciasteczka orzechowe?
Najpierw musicie utrzeć miękkie (podkreślam – miękkie!) masło z cukrem (ja użyłam cukier puder, aby szybciej ubić masło).
Do masła dodajecie następnie mąkę i mielone orzechy.
Jakie użyć orzechy? Takie jakie lubicie, albo jakie macie w domu.
Ja użyłam orzechy laskowe. Ale możecie dodać włoskie, migdały albo nawet orzeszki ziemne.
Gotowe ciasto dzielicie na dwie części i formujecie w kształt walca.
Zawijacie ciasto w folię spożywczą i schowacie do lodówki na około godzinę.
Gdy ciasto się schłodzi, odwijacie je z folii i ostrym nożem kroicie na plasterki o grubości około 0,5-1 cm.
Pieczecie ciasteczka, a gdy przestygną, to maczacie je w rozpuszczonej czekoladzie.
Jak rozpuścić czekoladę?
Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej.
Na dno garnka wlejcie trochę wody, na górze postawcie miskę (tak aby nie dotykała tafli wody) i dodajcie do niej połamaną czekoladę oraz łyżeczkę oleju.
Podgrzewajcie wodę w garnku, aż czekolada się rozpuści.
Zanurzajcie krojone ciasteczka orzechowe w rozpuszczonej czekoladzie.
Możecie ciasteczka zajadać od razu z taką płynną czekoladą, albo odłożyć je na papier do pieczenia i poczekać, aż czekolada ostygnie.
Życzę wam smacznego i zapraszam również do upieczenia innych ciasteczek z moich przepisów :)








Krojone ciasteczka orzechowe w czekoladzie przepis do druku

Krojone ciasteczka orzechowe
Składniki
ciastka orzechowe
- 110 g masła miękkiego
- 70 g cukru 1/3 szklanki (lub do smaku)
- 50 g orzechów laskowych mielonych (pół szklanki)
- 150 g mąki 1 szklanka
Instrukcja
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z mielonymi orzechami i dodaj porcjami do masła – zmiksuj do połączenia składników.
- Podziel ciasto na dwie porcje, każdą utocz w wałek o średnicy mniej więcej 2-3 cm i zawiń w folię.
- Schowaj ciasto do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie pokrój ciasto na plasterki o grubości około 0,5-1 cm.
- Ułóż ciastka na blaszce do pieczenia – zachowaj lekkie odstępy.
- Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Rozpuść czekoladę razem z olejem w kąpieli wodnej – w garnku podgrzej trochę wody, na garnku postaw miseczkę z połamaną czekoladą i olejem i poczekaj aż się rozpuści.
- Ciasteczka zanurzaj w czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia.
- Możesz dodatkowo posypać wierzch czekolady posiekanymi orzeszkami.