Przepis na bardzo proste kruche ciasteczka świderki

Przepis na te ciasteczka świerki na kremówce wypatrzyłam na instagramie i tak mi się spodobał, że postanowiłam go wypróbować.
Co prawda tam w przepisie jest używana fresh cream, ale w Polsce nie jest dostępna.
Ja zamiast niej użyłam po prostu śmietankę kremówkę 30% – taką dobrze schłodzoną.
Do tego schłodzone masło, mąka i proszek do pieczenia.
Do samego ciasta nie dodajemy cukru.
Jedyny cukier w tych ciasteczkach, to ten na wierzchu.
Ciasto po przygotowaniu schłodziłam pół godziny w zamrażarce, aby było go łatwiej rozwałkować.
Po rozwałkowaniu pokroiłam go na cienkie paski, a potem te paski na kawałki – mniej więcej podobne jak na faworki.
Po pokrojeniu ciastka obtoczyłam w cukrze krysztale i ułożyłam na dużej blaszce z piekarnika.
Gdy jedna blacha się piekła, ja przygotowywałam drugą część ciasta.
W ten sposób pieczenie i przygotowanie poszły szybko i sprawnie!
Ciasteczka świderki wyszły fajnie chrupiące i kruche.
Moim dzieciom bardzo zasmakowały i bardzo szybko poradziły sobie z całą porcją.
Ciastka będą idealne jako przekąska, deser, albo na święta. Szczególnie, że bardzo łatwo je zrobić!
Polecam wam ten przepis na ciastka świderki na śmietanie kremówce oraz zapraszam do wypróbowania innych przepisów na ciastka z bloga.






Ciasteczka świderki na kremówce przepis do druku

Ciasteczka świderki na kremówce
Składniki
- 375 g mąki 2,5 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła zimnego
- 250 ml śmietany kremówki schłodzonej, użyłam 30 %
- 100 g cukru do obtoczenia
Instrukcja
- Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz dodaj masło w kawałkach.
- Rozdrobnij jak na kruszonkę.
- Wlej zimną kremówkę i wyrób ciasto – może się lekko lepić.
- Owiń ciasto w folię spożywczą i schowaj na pół godziny do zamrażarki.
- Po tym czasie podziel ciasto na pół, wyłóż na posypany mąką blat i cienko rozwałkuj.
- Ostrym nożem pokrój ciasto na paski o szerokości około 2 cm, a następnie na kawałki o długości około 10 cm.
- Posmaruj wierzch ciasta odrobiną wody.
- Cukier przesyp do głębokiego talerza, obtaczaj kawałki ciasta w cukrze, lekko zwijaj i układaj na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka piecz w temperaturze 170 stopni (tryb termoobieg) przez mniej więcej 10 minut – aż będą lekko rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam Instagramie.