Ciasteczka świderki na kremówce
Przepis na bardzo proste kruche ciasteczka świderki
Zapraszam na ciasteczka świderki na kremówce obsypane cukrem. Te ciasteczka są cudownie chrupiące i jednoczenie lekkie. Ich przygotowanie jest bardzo proste, więc każdy sobie z nimi poradzi. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasteczka świderki na kremówce przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne domowe ciastka, to koniecznie zróbcie te ciastka z kremówką i cukrem. Na pewno zasmakują wszystkim.
Ciasteczka świderki na kremówce przepis
Składniki
składniki na ciasteczka na kremówce
- 375 g mąki pszennej (- 2,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła (zimnego)
- 250 ml śmietany kremówki (schłodzonej, użyłam 30 %)
- 100 g cukru (do obtoczenia)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka na kremówce
- Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz dodaj masło w kawałkach.375 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125 g masła
- Rozdrobnij jak na kruszonkę.
- Wlej zimną kremówkę i wyrób ciasto – może się lekko lepić.250 ml śmietany kremówki
- Owiń ciasto w folię spożywczą i schowaj na pół godziny do zamrażarki.
- Po tym czasie podziel ciasto na pół, wyłóż na posypany mąką blat i cienko rozwałkuj.
- Ostrym nożem pokrój ciasto na paski o szerokości około 2 cm, a następnie na kawałki o długości około 10 cm.
- Posmaruj wierzch ciasta odrobiną wody.
- Cukier przesyp do głębokiego talerza, obtaczaj kawałki ciasta w cukrze, lekko zwijaj i układaj na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.100 g cukru
- Ciastka piecz w temperaturze 170 stopni (tryb termoobieg) przez mniej więcej 10 minut – aż będą lekko rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kruche ciastka świderki – uwagi
Przepis na te ciasteczka świerki na kremówce wypatrzyłam na instagramie i tak mi się spodobał, że postanowiłam go wypróbować.
Co prawda tam w przepisie jest używana fresh cream, ale w Polsce nie jest dostępna.
Ja zamiast niej użyłam po prostu śmietankę kremówkę 30% – taką dobrze schłodzoną.
Do tego schłodzone masło, mąka i proszek do pieczenia.
Do samego ciasta nie dodajemy cukru.
Jedyny cukier w tych ciasteczkach, to ten na wierzchu.
Jak zrobić ciasteczka z kremówką – wskazówki
Ciasto po przygotowaniu schłodziłam pół godziny w zamrażarce, aby było go łatwiej rozwałkować.
Po rozwałkowaniu pokroiłam go na cienkie paski, a potem te paski na kawałki – mniej więcej podobne jak na faworki.
Po pokrojeniu ciastka obtoczyłam w cukrze krysztale i ułożyłam na dużej blaszce z piekarnika.
Gdy jedna blacha się piekła, ja przygotowywałam drugą część ciasta.
W ten sposób pieczenie i przygotowanie poszły szybko i sprawnie!
Ciasteczka świderki wyszły fajnie chrupiące i kruche.
Moim dzieciom bardzo zasmakowały i bardzo szybko poradziły sobie z całą porcją.
Ciastka będą idealne jako przekąska, deser, albo na święta. Szczególnie, że bardzo łatwo je zrobić!
Polecam wam ten przepis na ciastka świderki na śmietanie kremówce oraz zapraszam do wypróbowania innych przepisów na ciastka z bloga.
Przepis znalazłam Instagramie.
Polecane przepisy na ciasteczka
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe ciasteczka. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Polecane przepisy
Zostaw komentarz