Te ciasteczka są bardzo zdrowe, gdyż pieczone są na mące pełnoziarnistej z dodatkiem otrąb oraz suszonych jabłek i żurawiny. Jednocześnie są bardzo smaczne i moja córka je uwielbia :)

Jeśli szukacie zdrowych i smacznych przekąsek dla dzieci, to te ciasteczka będą idealne. Świetnie się też sprawdzą na świątecznym stole – to dzięki żurawinom i suszonym jabłkom :)

Z podanej porcji otrzymacie 4 blachy ciasteczek – około 50 sztuk.

jablkowo-zurawinowe1

jablkowo-zurawinowe2

jablkowo-zurawinowe4

jablkowo-zurawinowe3

 

Ciasteczka żurawinowo-jabłkowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Żurawinę i jabłka zmiksuj (albo pokrój bardzo drobno).  Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zagnieć gładkie ciasto (w razie potrzeby dodaj trochę śmietany). Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wytnij foremkami kształty. Ciasteczka ułóż na wyłóżonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w 180 stopniach przez około 12 minut.
  • Ciasteczka nie rosną prawie wcale, więc można je gęściej układać.
  • Przestudzone ciastka udekoruj według uznania - ja proponuję rozpuszczoną czekoladę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!