Te ciasteczka są bardzo zdrowe, gdyż pieczone są na mące pełnoziarnistej z dodatkiem otrąb oraz suszonych jabłek i żurawiny. Jednocześnie są bardzo smaczne i moja córka je uwielbia :)
Jeśli szukacie zdrowych i smacznych przekąsek dla dzieci, to te ciasteczka będą idealne. Świetnie się też sprawdzą na świątecznym stole – to dzięki żurawinom i suszonym jabłkom :)
Z podanej porcji otrzymacie 4 blachy ciasteczek – około 50 sztuk.

Ciasteczka żurawinowo-jabłkowe
Składniki
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonych jabłek
- 180 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- aromat śmietankowy
- 350 g mąki razowej
- 50 g otrąb (dowolnych)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcja
- Żurawinę i jabłka zmiksuj (albo pokrój bardzo drobno). Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zagnieć gładkie ciasto (w razie potrzeby dodaj trochę śmietany). Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wytnij foremkami kształty. Ciasteczka ułóż na wyłóżonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w 180 stopniach przez około 12 minut.
- Ciasteczka nie rosną prawie wcale, więc można je gęściej układać.
- Przestudzone ciastka udekoruj według uznania - ja proponuję rozpuszczoną czekoladę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!