Czekoladowe drożdżówki z orzechami
Przepis na czekoladowe bułeczki drożdżowe zawijane z orzechami
Zapraszam dziś na czekoladowe drożdżówki z orzechami. Te puszyste bułeczki czekoladowe, zwinięte razem z kremem czekoladowo-orzechowym i posypane orzechami, to doskonałe połączenie czekoladowej rozkoszy i chrupiącej przyjemności. Idealne na słodki przerywnik w ciągu dnia – szczególnie w towarzystwie kubka kawy. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Czekoladowe drożdżówki z orzechami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta drożdżowe oraz ciasta czekoladowe, to koniecznie spróbuj tego połączenia smaków.
Czekoladowe drożdżówki z orzechami przepis z filmem
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto drożdżowe
- 15 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml mleka (letniego)
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 10 g gorzkiego kakao (- 2 płaskie łyżki)
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 40 g masła (miękkiego)
składniki na nadzienie do czekoladowych drożdżówek
- ok 75 g kremu czekoladowo-orzechowego (typ Nutella)
- ok 100 g orzechów (posiekanych)
składniki na lukier czekoladowy do bułeczek
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- ok 30 ml mleka (- ok 3 łyżki – do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto drożdżowe
- Drożdże zmieszaj z cukrem, dodaj letnie mleko, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
- W tym czasie do misy miksera wsyp mąkę, dodaj kakao, sól, masło i jajko.300 g mąki pszennej, 10 g gorzkiego kakao, 0,5 łyżeczki soli, 50 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
- Wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
- Wyrób gładkie ciasto, przykryj miskę folią spożywczą lub ręczniczkiem i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany lekko mąką blat i lekko zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek (około 0,5 cm grubości).
- Posmaruj wierzch ciasta kremem czekoladowo-orzechowym.ok 75 g kremu czekoladowo-orzechowego
- Posyp ciasto posiekanymi orzechami – część z nich możesz zostawić na koniec do posypania bułeczek posmarowanych lukrem.ok 100 g orzechów
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku w rulon.
- Potnij ciasto na około 8 bułeczek.
- Ułóż bułeczki w posmarowanej masłem i wysypanej mąką większej foremce i przykryj folią spożywczą – odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- Podrośnięte bułeczki czekoladowe piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20 minut.
- Wyjmij bułeczki z piekarnika i postaw na kratce.
- Zmieszaj cukier puder, z kakao i mlekiem – wymieszaj na gładki lukier.150 g cukru pudru, 1 łyżka gorzkiego kakao, ok 30 ml mleka
- Posmaruj jeszcze gorące bułeczki. Na koniec możesz posypać je jeszcze odłożonymi orzechami.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe bułeczki drożdżowe z orzechami – uwagi
Jakoś tak mam, że z nastaniem jesieni mam większą ochotę na słodkie ciasta drożdżowe. Takie jeszcze cieplutkie, polane lepiącym lukrem i rozgrzewające swoim smakiem to dla mnie wtedy idealny deser. Ostatnio piekłam aromatyczne bułeczki cynamonki i to rozpoczęło moje jesienne drożdżowe wypiekanie :)
Tym razem przygotowałam proste, cudnie puszyste czekoladowe ciasto drożdżowe, które posmarowałam słodkim kremem czekoladowo-orzechowym i posypałam sporą ilością posiekanych orzechów. Na koniec jeszcze lukier czekoladowy i mega czekoladowe drożdżówki gotowe. Boskie!
Koniecznie do upieczenia na jesień!
Składniki na czekoladowe bułeczki drożdżowe i zamienniki
Swoje bułeczki czekoladowe zrobiłam z bardzo podstawowych składników dostępnych w każdym domu i do kupienia bez problemu w każdym sklepie. Poniżej podaję składniki, które można zastąpić innymi produktami.
- drożdże – ja użyłam świeże drożdże, które rozpuściłam z łyżeczką cukru i letnim mlekiem – pamiętaj, że mleko ma być ciepłe, ale nie gorące! Zbyt ciepłe mleko może „zabić” drożdże i ciasto nie wyrośnie. Świeże drożdże można zastąpić drożdżami instant suszonymi – wystarczy jedno opakowanie około 7 g.
- mleko – użyłam krowie mleko 1,5% tłuszczu. Możesz tu użyć dowolne mleko – również roślinne.
- mąka pszenna – może być mąka typ 450, 500 lub 550
- kakao – użyłam kakao gorzkie, może być zwykłe lub odłuszczone
- krem czekoladowo-orzechowy – krem w typie Nutella, może być oryginalny krem albo tańszy zamiennik dostępny w dyskontach. Jeśli nie chcesz używać takiego kremu, to możesz rozpuścić mleczną czekoladę, ostudzić ją i posmarować wierzch rozwałkowanego ciasta czekoladowego.
- orzechy – ja tu użyłam orzechy pekan, które lekko posiekałam. Możesz użyć również orzechy laskowe – nadadzą fajnego smaku – albo włoskie.
Jak zrobić czekoladowe bułeczki drożdżowe – wskazówki
Przygotowanie bułeczek zaczynamy od zrobienia czekoladowego ciasta drożdżowego. Ciasto wymaga wyrastania na kilku etapach.
Po pierwsze – najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy i czekamy około 20 minut, czy drożdże zaczną rosnąć. Jeśli po tym czasie nic się nie dzieje – drożdże nie zwiększają swoje objętości i nie gęstnieją, to znaczy, że trzeba przygotować nowy rozczyn. Przyczyn może być kilka – stare drożdże, zbyt ciepłe mleko, albo zbyt zimna temperatura lub przeciągi w domu.
Po drugie – wyrastanie ciasta drożdżowego – ciasto wyrasta aż podwoi swoją objętość, zwykle trwa to około godziny – jeśli ciasto ma ciepło i bez przewiewów. Jeśli w domu, czy też kuchni jest chłodno, to polecam wstawienie miski z ciastem do piekarnika – ja go nawet włączam na 30 stopni. W takich warunkach ciasto wyrasta szybko i bardzo ładnie.
Po trzecie – wyrastanie drożdżowych bułeczek. Po przygotowaniu bułeczek warto przykryć je folią spożywczą, albo kuchenną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie bułeczki urosną i się napuszą. Dzięki temu drożdżówki po upieczeniu będą cudownie puszyste i lekkie.
Ja swoje czekoladowe bułeczki układałam w foremce o wielkości około 20/30 cm – ale możesz użyć taką jaką masz w domu – bułeczki układam z lekkim luzem, aby miały miejsce do rośnięcia.
Ile piec czekoladowe drożdżówki z orzechami?
Ja swoje bułeczki piekłam w trybie termoobiegu (temperatura 170 stopni – środkowa półka) przez 20 minut – po tym czasie bułeczki były ładnie upieczone, z miękkim środkiem. Bułeczki wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Jeśli masz mało czasu na wyrastanie bułeczek przed pieczeniem, bo możesz je wstawić do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączyć grzanie – wtedy czas pieczenia to około 30 minut. Przez czas kiedy piekarnik się ogrzeje bułeczki czekoladowe będą mogły jeszcze trochę podrosnąć.
Kiedy smarować czekoladowe bułeczki lukrem?
Bułeczki najlepiej posmarować lukrem chwilę po upieczeniu. Wtedy lukier lekko się rozpłynie od ciepła bułeczek i bardziej je otuli swoją słodyczą :)
Jeśli chcesz, to możesz zamiast lukrem posmarować bułeczki rozpuszczoną czekoladą – też będą przepyszne!
Mam nadzieję, że te czekoladowe drożdżówki z orzechami zasmakują Tobie i Twoim bliskim i będzie je często piec.
Daj znać w komentarzu jak Wam smakowały.
Jak przechowywać czekoladowe bułeczki drożdżowe?
Jak zwykle przy ciastach drożdżowych bułeczki są najlepsze do zjedzenia pierwszego dnia. Jeśli nie zjecie ich wszystkich to pozostałe bułeczki warto schować do szczelnego pojemnika, aby zapobiec ich podsychaniu.
Fajnie jest następnego dnia krótko podgrzać bułeczki w mikrofalówce, wtedy drożdżówki odzyskają swoją miękkość i puszystość.
Polecane przepisy na drożdżówki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta drożdżowe. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz bułeczki idealne dla siebie. Ja tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowe ciasto drożdżowe przepis
Zapraszam dziś na przepyszne, słodkie i fajnie chrupiące czekoladowe bułeczki drożdżowe zawijane z kremem czekoladowo-orzechowym i posiekanymi orzechami. Swoje bułeczki czekoladowe po upieczeniu posmarowałam dodatkowo słodkim czekoladowym lukrem i posypałam orzechami. Tak otrzymałam niezwykle pyszne i mocno czekoladowe drożdżówki idealne na słodką przekąskę, a nawet na śniadanie. Takie bułeczki świetnie smakują same, ale jeszcze lepsze będą w towarzystwie rozgrzewającej herbaty, aromatycznej kawy albo słodkiego kakao. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku oraz z krótkim filmem z przygotowania i upiecz takie pyszne czekoladowe drożdżowe ciasto już dziś.