czekoladowe drożdżówki z orzechami i nutellą

Przepis na czekoladowe bułeczki drożdżowe zawijane z orzechami

Zapraszam dziś na czekoladowe drożdżówki z orzechami. Te puszyste bułeczki czekoladowe, zwinięte razem z kremem czekoladowo-orzechowym i posypane orzechami, to doskonałe połączenie czekoladowej rozkoszy i chrupiącej przyjemności. Idealne na słodki przerywnik w ciągu dnia – szczególnie w towarzystwie kubka kawy. Spróbuj koniecznie!

czekoladowe ciasto drożdżowe z czekoladowym lukrem i orzechami

Czekoladowe drożdżówki z orzechami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta drożdżowe oraz ciasta czekoladowe, to koniecznie spróbuj tego połączenia smaków.

czekoladowe bułeczki drożdżowe z orzechami

Czekoladowe drożdżówki z orzechami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste czekoladowe bułeczki drożdżowe z krem czekoladowo-orzechowym i posiekanymi orzechami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour 50 minut
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Porcje 8 sztuk
Kalorie 437 kcal
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto drożdżowe

składniki na nadzienie do czekoladowych drożdżówek

  • ok 75 g kremu czekoladowo-orzechowego (typ Nutella)
  • ok 100 g orzechów (posiekanych)

składniki na lukier czekoladowy do bułeczek

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto drożdżowe

  • Drożdże zmieszaj z cukrem, dodaj letnie mleko, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
    jak zrobić drożdże na bułeczki drożdżowe z cynamonem
  • W tym czasie do misy miksera wsyp mąkę, dodaj kakao, sól, masło i jajko.
    300 g mąki pszennej, 10 g gorzkiego kakao, 0,5 łyżeczki soli, 50 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
    składniki na czekoladowe ciasto drożdżowe
  • Wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
    jak zrobić czekoladowe ciasto drożdżowe
  • Wyrób gładkie ciasto, przykryj miskę folią spożywczą lub ręczniczkiem i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
    czekoladowe ciasto drożdżowe przed wyrastaniem
  • Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany lekko mąką blat i lekko zagnieć.
    zagniatanie czekoladowego ciasta drożdżowego
  • Rozwałkuj ciasto na cienki placek (około 0,5 cm grubości).
    jak rozwałkować czekoladowe ciasto drożdżowe na bułeczki
  • Posmaruj wierzch ciasta kremem czekoladowo-orzechowym.
    ok 75 g kremu czekoladowo-orzechowego
    smarowanie czekoladowego ciasta drożdżowego nutellą
  • Posyp ciasto posiekanymi orzechami – część z nich możesz zostawić na koniec do posypania bułeczek posmarowanych lukrem.
    ok 100 g orzechów
    posypywanie ciasta drożdżowego posiekanymi orzechami
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku w rulon.
    zawijanie ciasta drożdżowego z nutellą i orzechami
  • Potnij ciasto na około 8 bułeczek.
    jak pokroić ciasto drożdżowe na drożdżówki
  • Ułóż bułeczki w posmarowanej masłem i wysypanej mąką większej foremce i przykryj folią spożywczą – odstaw na około 30 minut do napuszenia.
    czekoladowe drożdżówki przed wyrastaniem
  • Podrośnięte bułeczki czekoladowe piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20 minut.
  • Wyjmij bułeczki z piekarnika i postaw na kratce.
  • Zmieszaj cukier puder, z kakao i mlekiem – wymieszaj na gładki lukier.
    150 g cukru pudru, 1 łyżka gorzkiego kakao, ok 30 ml mleka
    jak zrobić lukier czekoladowy
  • Posmaruj jeszcze gorące bułeczki. Na koniec możesz posypać je jeszcze odłożonymi orzechami.
    czekoladowe drożdżówki smarowane lukrem czekoladowym
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250ml.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 437kcalWeglowodany: 58gBiałko: 8.5gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe czekoladowe bułeczki, czekoladowe ciasto drożdżowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowe ciasto drożdżowe z nutellą i orzechami

Czekoladowe bułeczki drożdżowe z orzechami – uwagi

Jakoś tak mam, że z nastaniem jesieni mam większą ochotę na słodkie ciasta drożdżowe. Takie jeszcze cieplutkie, polane lepiącym lukrem i rozgrzewające swoim smakiem to dla mnie wtedy idealny deser. Ostatnio piekłam aromatyczne bułeczki cynamonki i to rozpoczęło moje jesienne drożdżowe wypiekanie :)

Tym razem przygotowałam proste, cudnie puszyste czekoladowe ciasto drożdżowe, które posmarowałam słodkim kremem czekoladowo-orzechowym i posypałam sporą ilością posiekanych orzechów. Na koniec jeszcze lukier czekoladowy i mega czekoladowe drożdżówki gotowe. Boskie!

Koniecznie do upieczenia na jesień!

bułeczki drożdżowe czekoladowe z lukrem i orzechami

Składniki na czekoladowe bułeczki drożdżowe i zamienniki

Swoje bułeczki czekoladowe zrobiłam z bardzo podstawowych składników dostępnych w każdym domu i do kupienia bez problemu w każdym sklepie. Poniżej podaję składniki, które można zastąpić innymi produktami.

  • drożdże – ja użyłam świeże drożdże, które rozpuściłam z łyżeczką cukru i letnim mlekiem – pamiętaj, że mleko ma być ciepłe, ale nie gorące! Zbyt ciepłe mleko może „zabić” drożdże i ciasto nie wyrośnie. Świeże drożdże można zastąpić drożdżami instant suszonymi – wystarczy jedno opakowanie około 7 g.
  • mleko – użyłam krowie mleko 1,5% tłuszczu. Możesz tu użyć dowolne mleko – również roślinne.
  • mąka pszenna – może być mąka typ 450, 500 lub 550
  • kakao – użyłam kakao gorzkie, może być zwykłe lub odłuszczone
  • krem czekoladowo-orzechowy – krem w typie Nutella, może być oryginalny krem albo tańszy zamiennik dostępny w dyskontach. Jeśli nie chcesz używać takiego kremu, to możesz rozpuścić mleczną czekoladę, ostudzić ją i posmarować wierzch rozwałkowanego ciasta czekoladowego.
  • orzechy – ja tu użyłam orzechy pekan, które lekko posiekałam. Możesz użyć również orzechy laskowe – nadadzą fajnego smaku – albo włoskie.
czekoladowe drożdżówki z czekoladowym lukrem i orzechami

Jak zrobić czekoladowe bułeczki drożdżowe – wskazówki

Przygotowanie bułeczek zaczynamy od zrobienia czekoladowego ciasta drożdżowego. Ciasto wymaga wyrastania na kilku etapach.

Po pierwsze – najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy i czekamy około 20 minut, czy drożdże zaczną rosnąć. Jeśli po tym czasie nic się nie dzieje – drożdże nie zwiększają swoje objętości i nie gęstnieją, to znaczy, że trzeba przygotować nowy rozczyn. Przyczyn może być kilka – stare drożdże, zbyt ciepłe mleko, albo zbyt zimna temperatura lub przeciągi w domu.

Po drugie – wyrastanie ciasta drożdżowego – ciasto wyrasta aż podwoi swoją objętość, zwykle trwa to około godziny – jeśli ciasto ma ciepło i bez przewiewów. Jeśli w domu, czy też kuchni jest chłodno, to polecam wstawienie miski z ciastem do piekarnika – ja go nawet włączam na 30 stopni. W takich warunkach ciasto wyrasta szybko i bardzo ładnie.

Po trzecie – wyrastanie drożdżowych bułeczek. Po przygotowaniu bułeczek warto przykryć je folią spożywczą, albo kuchenną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie bułeczki urosną i się napuszą. Dzięki temu drożdżówki po upieczeniu będą cudownie puszyste i lekkie.

Ja swoje czekoladowe bułeczki układałam w foremce o wielkości około 20/30 cm – ale możesz użyć taką jaką masz w domu – bułeczki układam z lekkim luzem, aby miały miejsce do rośnięcia.

czekoladowe bułeczki drożdżowe z nutellą, orzechami i czekoladowym lukrem

Ile piec czekoladowe drożdżówki z orzechami?

Ja swoje bułeczki piekłam w trybie termoobiegu (temperatura 170 stopni – środkowa półka) przez 20 minut – po tym czasie bułeczki były ładnie upieczone, z miękkim środkiem. Bułeczki wstawiłam do nagrzanego piekarnika.

Jeśli masz mało czasu na wyrastanie bułeczek przed pieczeniem, bo możesz je wstawić do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączyć grzanie – wtedy czas pieczenia to około 30 minut. Przez czas kiedy piekarnik się ogrzeje bułeczki czekoladowe będą mogły jeszcze trochę podrosnąć.

czekoladowe drożdżówki z orzechami

Kiedy smarować czekoladowe bułeczki lukrem?

Bułeczki najlepiej posmarować lukrem chwilę po upieczeniu. Wtedy lukier lekko się rozpłynie od ciepła bułeczek i bardziej je otuli swoją słodyczą :)

Jeśli chcesz, to możesz zamiast lukrem posmarować bułeczki rozpuszczoną czekoladą – też będą przepyszne!

Mam nadzieję, że te czekoladowe drożdżówki z orzechami zasmakują Tobie i Twoim bliskim i będzie je często piec.

Daj znać w komentarzu jak Wam smakowały.

Jak przechowywać czekoladowe bułeczki drożdżowe?

Jak zwykle przy ciastach drożdżowych bułeczki są najlepsze do zjedzenia pierwszego dnia. Jeśli nie zjecie ich wszystkich to pozostałe bułeczki warto schować do szczelnego pojemnika, aby zapobiec ich podsychaniu.

Fajnie jest następnego dnia krótko podgrzać bułeczki w mikrofalówce, wtedy drożdżówki odzyskają swoją miękkość i puszystość.

Polecane przepisy na drożdżówki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta drożdżowe. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz bułeczki idealne dla siebie. Ja tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: