Odrywana drożdżówka dyniowa

 

odrywana drożdżówka dyniowa

 

Kolejny przepis z wykorzystaniem puree z dyni 🙂 Tym razem padło na ciasto drożdżowe.

Przed wami odrywana drożdżówka dyniowa.

W całej swej prostocie 🙂

Bez fikuśnych kremów.

Same puszyste ciasto drożdżowe, masełko, cukier trzcinowy oraz pyszne, rozgrzewające przyprawy korzenne.

Na samym początku sezonu dyniowego przygotowałam sobie słoiczek przyprawy do dyni i teraz ją namiętnie wszędzie dodaję – robię sobie także z nią kawę (polecam wam kawę dyniową 😋). Odrobina puree z dyni dodana do kawy z mlekiem działa cuda – spróbujcie koniecznie.

A do takiej kawki zjedzcie sobie kawałek oderwany od tej drożdżówki – mniam.

Przepis na tą przyprawę dyniową możecie znaleźć przy dyniowych ciasteczkach z czekoladą albo przy pieczonych oponkach dyniowych.

Wielbicieli ciast drożdżowych zapraszam również na odrywaną drożdżówkę bananową i makową, albo na monkey bread z czekoladą 🙂

 

ciasto drożdżowe z dynią ciasto dyniowe z cynamonem
 

drożdżowe ciasto dyniowe ciasto dyniowe z cynamonem
 

odrywane dyniowe ciasto drożdżowe ciasto drożdżowe dyniowe
 

odrywana drożdżówka z dynią drożdzówka dyniowa
 

Odrywana drożdżówka dyniowa – przepis do druku

 

Odrywana drożdżówka dyniowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 11 porcji - upiekłam ją w długiej formie keksowej - około 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto drożdżowe
Ilość: 11
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 15 g świeżych (lub 7 g suszonych) drożdży
  • 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
  • 1 łyżeczka cukru - do drożdży
  • około 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 200 g puree z dyni (jeśli jest z tych mokrych, to dobrze wcześniej je lekko odsączyć na sitku wyłożonym ręcznikiem papierowym)
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru - opcjonalnie
  • 1 duże jajko rozmiar L
przełożenie:
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do dyni (link do przyprawy u góry)
Wykonanie
  1. Przygotuj rozczyn drożdżowy - drożdże rozkrusz, dodaj cukier, mleko i wymieszaj - przykryj szklankę z rozczynem i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. W dużej misie umieść mąkę, jajko, puree z dyni oraz masło. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Miskę z gotowym ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć - jeśli jest zbyt lepkie, to możesz dodać trochę mąki.
  5. Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i rozwałkuj je na placek o grubości około 0,5-1 cm i wielkości około 50/30 cm.
  6. Posmaruj cały wierzch rozpuszczonym masłem - zostaw około łyżkę masła.
  7. Cukier trzcinowy zmieszaj z cynamonem i przyprawą do dyni.
  8. Posyp wierzch ciasta cukrem z przyprawami (też zostaw z łyżkę cukru).
  9. Przetnij ciasto na 5 długich pasków, teraz każdy pasek przetnij na mniejsze kawałki - o długości około 10 cm.
  10. Układaj kawałki jeden na drugim, a następnie układaj je w długiej formie keksowej (u mnie długość 30 cm).
  11. Posmaruj wierzch pozostałym masłem i posyp pozostałym cukrem.
  12. Formę z ciastem przykryj i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
  13. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 30 minut - aż będzie rumiane.
  14. Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij z formy i odstaw do lekkiego wystudzenia.
  15. Polecam jedzenie już na ciepło 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 284 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 41 g Białka: 6 g