Monkey bread z bananami i czekoladą
Monkey bread to pyszne, lepiące, cynamonowe i uzależniające kawałeczki drożdżowego ciasta oblepione skarmelizowanym cukrem.
Już to powinno zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu :)
Jeśli śledzicie mnie na bieżąco, to pewnie już wiecie, że zarówno ja, jak i mój mąż biegamy i nic mi nie daje takiego pawera jak właśnie pyszna drożdżówka.
Ta również została przygotowana na szczególną okazję – mój mąż biegł w warszawskim maratonie :)
Dla doładowania go zarówno bezpośrednio przed biegiem jak i po nim upiekłam mu właśnie monkey bread, a żeby dawał jeszcze więcej energii, to do każdego kawałeczka ciasta wpakowałam dodatkowo plasterek banana oraz połowę kostki gorzkiej czekolady (widziałam kiedyś podobne cudo na Tasty :)
Hmm – ja nie biegłam, ale w ramach solidarności sama zjadłam chyba z 1/3 tej drożdżówki – no cóż na prawdę trudno się od niej oderwać – szczególnie od jeszcze takiej cieplutkiej :D
Możecie sobie zrobić wersję wzbogaconą o banany i czekoladę, albo podstawową – bez tych dodatków.
I jeszcze jedna uwaga – foremkę z drożdżówką proponuję postawić w większej blaszce, bo może wyciekać podczas pieczenia, a nawet uciekać – mi się oderwały dwie bułeczki i spadły na dół.
Ps. Zachęcam też do wypróbowania przepisu na odrywaną drożdżówkę bananową :)
Monkey bread z bananami i czekoladą
- 250 ml ciepłego mleka
- 85 g rozpuszczonego masła
- 2 duże jajka
- 500 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 110 + 60 g masła
- 1,5 łyżki cynamonu
- około 300 g brązowego cukru
- 2 twardsze banany pokrojone w plastry
- tabliczka gorzkiej czekolady (każdą kostkę przekrój na pół)
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zalej ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
- W dużej misie umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz rozpuszczone i przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z gotowym ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
- Rozpuść 110 g masła, cukier zmieszaj z cynamonem.
- Z ciasta odrywaj kawałki ciasta, lekko rozciągaj je w dłoniach na kształt placka, na każdym ułóż plasterek banana oraz kawałek czekolady, sklej ciasto i ukształtuj w kulkę, zamocz w rozpuszczonym maśle, a następnie obtocz w mieszaninie cukru i cynamonu.
- Gotowe kuleczki układaj w dużej formie do babki wysmarowanej masłem.
- Gdy wykorzystasz całe ciasto, to do pozostałego cukru dodaj resztę masła oraz dodatkowe 60 g rozpuszczonego masła - zmieszaj razem i polej nim wierzch ciasta.
- Piecz w 180 stopniach przez około 35-40 minut.
- Po upieczeniu ostaw ciasto na około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto na kratkę.
Przy wpisie posiłkowałam się tym przepisem.
Kolejny udany wypiek! Polecam Twego bloga każdemu, kto spyta o przepis na dobre ciasto. Proste przepisy i cudowne efekty!
Pyszna mięciutka pachnąca drożdżówka :)
Super :) bardzo się cieszę i dziękuję za polecanie bloga :) pozdrawiam serdecznie, Beata