Monkey bread z bananami i czekoladą

 

ciasto z bananami

 

Monkey bread to pyszne, lepiące, cynamonowe i uzależniające kawałeczki drożdżowego ciasta oblepione skarmelizowanym cukrem.

Już to powinno zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu :)

Jeśli śledzicie mnie na bieżąco, to pewnie już wiecie, że zarówno ja, jak i mój mąż biegamy i nic mi nie daje takiego pawera jak właśnie pyszna drożdżówka.

Ta również została przygotowana na szczególną okazję – mój mąż biegł w warszawskim maratonie :)

Dla doładowania go zarówno bezpośrednio przed biegiem jak i po nim upiekłam mu właśnie monkey bread, a żeby dawał jeszcze więcej energii, to do każdego kawałeczka ciasta wpakowałam dodatkowo plasterek banana oraz połowę kostki gorzkiej czekolady (widziałam kiedyś podobne cudo na Tasty :)

Hmm – ja nie biegłam, ale w ramach solidarności sama zjadłam chyba z 1/3 tej drożdżówki – no cóż na prawdę trudno się od niej oderwać – szczególnie od jeszcze takiej cieplutkiej :D

Możecie sobie zrobić wersję wzbogaconą o banany i czekoladę, albo podstawową – bez tych dodatków.

I jeszcze jedna uwaga – foremkę z drożdżówką proponuję postawić w większej blaszce, bo może wyciekać podczas pieczenia, a nawet uciekać – mi się oderwały dwie bułeczki i spadły na dół.

Ps. Zachęcam też do wypróbowania przepisu na odrywaną drożdżówkę bananową :)

 

drożdżówka z bananami

 

monkey bread z czekoladą

 

monkey bread

 

monkey bread

 

małpi chlebek

 

monkey bread

 

ciasto drożdżowe odrywane

 

ciasto drożdżowe z bananami

 

ciasto z bananami

Monkey bread z bananami i czekoladą

Wypieki Beaty
3.8 z 5 ocen

Składniki
  

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zalej ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
  • W dużej misie umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz rozpuszczone i przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z gotowym ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  • Rozpuść 110 g masła, cukier zmieszaj z cynamonem.
  • Z ciasta odrywaj kawałki ciasta, lekko rozciągaj je w dłoniach na kształt placka, na każdym ułóż plasterek banana oraz kawałek czekolady, sklej ciasto i ukształtuj w kulkę, zamocz w rozpuszczonym maśle, a następnie obtocz w mieszaninie cukru i cynamonu.
  • Gotowe kuleczki układaj w dużej formie do babki wysmarowanej masłem.
  • Gdy wykorzystasz całe ciasto, to do pozostałego cukru dodaj resztę masła oraz dodatkowe 60 g rozpuszczonego masła - zmieszaj razem i polej nim wierzch ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 35-40 minut.
  • Po upieczeniu ostaw ciasto na około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto na kratkę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przy wpisie posiłkowałam się tym przepisem.