Przepis na proste dyniowe ciasto z miodem i malinami

wpis sponsorowany

ciasto miodowo-dyniowe

W sezonie jesiennym ciasta dyniowe często goszczą w moim domu.

Uwielbiam je za pozytywny kolor i ciekawy smak.

Tym razem upiekłam nam ciasto miodowo-dyniowe z malinami i twarożkiem na wierzchu.

Samo ciasto jest z tych łyżką mieszanych.

W jednej misce zmieszałam suche składniki, a w drugiej mokre składniki (łącznie z puree z dyni).

Potem połączyłam mokre i suche składniki i wylałam ciasto do formy.

Na wierzchu ułożyłam maliny – użyłam tutaj mrożone owoce (nie rozmrażałam ich wcześniej).

Ciasto po upieczeniu ostudziłam, a z przed podaniem posmarowałam po wierzchu twarożkiem wymieszanym z miodem.

Do ciasta i twarożku możecie użyć dowolny miód.

Ja wykorzystałam miód zmieszany z liofilizowanymi malinami od Allnutrition.

Taki miód smakuje pysznie malinowo i dodatkowo podnosi walory smakowe ciasta dyniowego.

Jaką dynię użyć aby zrobić ciasto miodowo-dyniowe?

Ja jak zwykle najbardziej polecam dynię hokkaido, która ma zwarty i mało wilgotny miąższ i do tego ma mocny pomarańczowy kolor.

Zamiast niej możecie wykorzystać też dynię piżmową.

Jeśli nie wiecie jak zrobić puree, to zajrzyjcie do przepisu na puree z dyni.

Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z warzywami :)


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
ciasto z dynią, miodem i malinami
proste ciasto z dynią i malinami
dyniowe ciasto z malinami
dyniowe ciasto z miodem
dyniowe ciasto z malinami i miodem
ciasto dyniowe z miodem i malinami

Ciasto miodowo-dyniowe z malinami przepis do druku

ciasto miodowo-dyniowe

Ciasto miodowo-dyniowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste i wilgotne ciasto dyniowe z miodem i malinami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 24
Kalorie 142 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm lub 24/24 cm.

Składniki
  

ciasto miodowo-dyniowe

  • 300 g mąki 2 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka rozmiar L
  • ok 220 g miodu 3/4 szklanki – Nature Honey z maliną liofilizowaną od Allnutrition
  • 0,5 szklanki oleju
  • 400 g puree z dyni około 1,5 szklanki
  • 150-200 g malin użyłam mrożone

twarożek

  • 250 g twarożku lekkiego – chudego
  • 2-3 łyżki miodu Nature Honey z maliną – lub do smaku

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  • W drugiej misce zmiksuj razem puree z dyni, olej, miód i jajka.
  • Połącz suche składniki z mokrymi – wystarczy wymieszać łyżką – jeśli ciasto jest za gęste, to możesz dodać odrobinę mleka.
  • Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzch ciasta wyłóż maliny – jeśli są mrożone, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
  • Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Przed podaniem wymieszaj twarożek z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 142kcalWeglowodany: 17gBiałko: 3gTłuszcz: 7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracą ze sklepem SFD