ciasto miodowo-dyniowe

Przepis na proste dyniowe ciasto z miodem i malinami

wpis sponsorowany

Lubisz jeść zdrowo, ale nie odmawiasz też sobie kawałka ciasta? Jeśli tak, to przepis na ciasto miodowo-dyniowe będzie idealny dla Ciebie. Zobacz jak zrobić proste ciasto z puree z dyni z dodatkiem miodu i przygotuj go jak najszybciej. Ciasto z dynią i malinami smakuje wybornie i długo zachowuje świeżość. Do tego jego piękny pomarańczowy kolor wspaniale poprawi samopoczucie w ponure jesienne dni. Gorąco polecam!

dyniowe ciasto z miodem

Ciasto miodowo-dyniowe z malinami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz wilgotne i aromatyczne ciasta dyniowe, to koniecznie zrób to ciasto z dodatkiem miodu.

ciasto miodowo-dyniowe

Ciasto miodowo-dyniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i wilgotne ciasto dyniowe z miodem i malinami.
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 24
Kalorie 142 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm lub 24/24 cm.
Składniki

składniki na ciasto miodowo-dyniowe

składniki na twarożek do ciasta dyniowego

  • 250 g twarożku (lekkiego – chudego)
  • 2-3 łyżki miodu (Nature Honey z maliną – lub do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić szybkie ciasto z dynią i miodem

  • W jednej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • W drugiej misce zmiksuj razem puree z dyni, olej, miód i jajka.
    4 jajka, ok 220 g miodu, 0,5 szklanki oleju, 400 g puree z dyni
  • Połącz suche składniki z mokrymi – wystarczy wymieszać łyżką – jeśli ciasto jest za gęste, to możesz dodać odrobinę mleka.
  • Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzch ciasta wyłóż maliny – jeśli są mrożone, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać.
    150-200 g malin
  • Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Przed podaniem wymieszaj twarożek z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta.
    250 g twarożku, 2-3 łyżki miodu
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 142kcalWeglowodany: 17gBiałko: 3gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe ciasto z puree z dyni, dyniowe ciasto z miodem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dyniowe ciasto z malinami

Ciasto dyniowe z miodem i malinami – uwagi

W sezonie jesiennym ciasta dyniowe często goszczą w moim domu.

Uwielbiam je za pozytywny kolor i ciekawy smak.

Tym razem upiekłam nam ciasto miodowo-dyniowe z malinami i twarożkiem na wierzchu.

ciasto z dynią, miodem i malinami

Jak zrobić dyniowe ciasto z miodem – wskazówki

Samo ciasto jest z tych łyżką mieszanych.

W jednej misce zmieszałam suche składniki, a w drugiej mokre składniki (łącznie z puree z dyni).

Potem połączyłam mokre i suche składniki i wylałam ciasto do formy.

Na wierzchu ułożyłam maliny – użyłam tutaj mrożone owoce (nie rozmrażałam ich wcześniej).

Ciasto po upieczeniu ostudziłam, a z przed podaniem posmarowałam po wierzchu twarożkiem wymieszanym z miodem.

Do ciasta i twarożku możecie użyć dowolny miód.

Ja wykorzystałam miód zmieszany z liofilizowanymi malinami od Allnutrition.

Taki miód smakuje pysznie malinowo i dodatkowo podnosi walory smakowe ciasta dyniowego.

proste ciasto z dynią i malinami

Jaką dynię użyć aby zrobić ciasto miodowo-dyniowe?

Ja jak zwykle najbardziej polecam dynię hokkaido, która ma zwarty i mało wilgotny miąższ i do tego ma mocny pomarańczowy kolor.

Zamiast niej możecie wykorzystać też dynię piżmową.

Jeśli nie wiecie jak zrobić puree, to zajrzyjcie do przepisu na puree z dyni.

Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z warzywami :)

dyniowe ciasto z malinami i miodem
ciasto dyniowe z miodem i malinami

Wpis przygotowany we współpracą ze sklepem SFD

sklep sfd

Polecane przepisy na ciasta dyniowe

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z dynią. Na blogu jest ich niezły wybór, a ja przedstawiam tu takie trzy przepisy: