Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto dyniowo-orzechowe

By |2018-09-24T22:45:42+00:002018 Wrzesień 28th|Ciasta różne, Warzywa na słodko, Zdrowo i fit|

Przepis na ciasto dyniowo-orzechowe

 

ciasto z dynią i masłem orzechowym

 

Ciasto dyniowo-orzechowe wymyśliłam sobie, gdy kupiłam ostatnio śliczną, niedużą dynię.

Spojrzałam na nią i stwierdziłam, że będzie wyśmienicie smakować z masłem orzechowym.

Dynię upiekłam, zmiksowałam, dodałam masło, trochę innych składników i bach – do piekarnika.

Bez zbytniego kombinowania – prosto i szybko.

Ciasto wyszło rewelacyjnie – wilgotne od dyni, lekko pachnące orzeszkami ziemnymi i jesienią.

Na dzień dobry – jeszcze na ciepło – zjadłam dwa kawałki polane syropem klonowym – bo syrop klonowy pasuje tu idealnie.

Chociaż ciasto zupełnie nie potrzebuje takiego dodatkowego nawilżenia 😉

Zróbcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu jak wam smakowało.

A potem spróbujcie inne przepisy z dynią, bo wszystkie ciasta z dynią są pyszne.

Na blogu znajdziecie między innymi przepis na dyniową drożdżówkę, ciasto dyniowo-czekoladowe, ciasto dyniowe z kruszonką, zakręcone ciasto dyniowe, a nawet sernik dyniowy.

Ps. Może się wam przydać mój sposób na przygotowanie puree z dyni 🙂

 

dyniowe ciasto z masłem orzechowym

 

proste ciasto dyniowe z masłem orzechowym

 

proste ciasto dyniowe

 

ciasto z dynią i masłem orzechowym

 

ciasto dyniowo-orzechowe

Przepis do druku

 

Ciasto dyniowo-orzechowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • 220 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 340 g puree z dyni
  • 120 g masła orzechowego
  • około 60 g mleka - opcjonalnie
Wykonanie
  1. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  2. W dużej misce zmiksuj razem masło orzechowe, cukier, jajka i puree z dyni - do połączenia składników.
  3. Dodaj mąkę i zmiksuj - jeśli masa wydaje się za gęsta, to dodaj trochę mleka (moje puree było dość "wodniste" i nie potrzebowałam dodawać już mleka).
  4. Przelej ciasto do foremki keksowej o długości 25 cm - wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  5. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  6. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 255 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 39 g Błonnik: 3 g Białka: 7,4 g

 

Przepis własny.

Reklama

4 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/10/01 at 13:32 - Reply

    Posmarowane takie ciacho twarożkiem musi być naprawdę mega pyszne 🙂

    • wypiekibeaty 2018/10/01 at 13:59 - Reply

      Z twarożkiem i miodem, albo syropem klonowym – mniam 😀

  2. beti 2018/09/28 at 12:52 - Reply

    Bardzo apetyczne ciasto 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: