ciasto z dynią i masłem orzechowym

Przepis na ciasto dyniowe z masłem orzechowym

Przygotuj razem ze mną idealne jesienne ciasto dyniowo-orzechowe. To ciasto przygotujesz bardzo szybko i bez problemów. Przygotuj sobie tylko puree z dyni oraz masło orzechowe. Ciasto z masłem orzechowym i dynia wychodzi mega smaczne i wilgotne, do tego długo zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie!

proste ciasto dyniowe z masłem orzechowym

Ciasto dyniowo-orzechowe przepis krok po kroku

Jeśli lubicie fajne i wilgotne ciasta z dynią, to w tym roku upieczcie takie z masłem orzechowym.

ciasto z dynią i masłem orzechowym

Ciasto dyniowo-orzechowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne dyniowe ciasto z masłem orzechowym.
4.10 z 11 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 10
Kalorie 255 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Składniki

składniki na ciasto dyniowe z masłem orzechowym

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto dyniowo-orzechowe

  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
    220 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • W dużej misce zmiksuj razem masło orzechowe, cukier, jajka i puree z dyni – do połączenia składników.
    2 jajka, 200 g cukru trzcinowego, 340 g puree z dyni, 120 g masła orzechowego
  • Dodaj mąkę i zmiksuj – jeśli masa wydaje się za gęsta, to dodaj trochę mleka (moje puree było dość "wodniste" i nie potrzebowałam dodawać już mleka).
    około 60 ml mleka
  • Przelej ciasto do foremki keksowej o długości 25 cm – wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 255kcalWeglowodany: 39gBiałko: 7.4gTłuszcz: 8gBłonnik: 3g
Słowa kluczowe ciasto z dyni, ciasto z masłem orzechowym, dyniowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dyniowe ciasto z masłem orzechowym

Ciasto z dynią i masłem orzechowym – wskazówki

Ciasto dyniowo-orzechowe wymyśliłam sobie, gdy kupiłam ostatnio śliczną, niedużą dynię.

Spojrzałam na nią i stwierdziłam, że będzie wyśmienicie smakować z masłem orzechowym.

Dynię upiekłam, zmiksowałam, dodałam masło, trochę innych składników i bach – do piekarnika.

Bez zbytniego kombinowania – prosto i szybko.

Ciasto dyniowe z masłem orzechowym wyszło rewelacyjnie – wilgotne od dyni, lekko pachnące orzeszkami ziemnymi i jesienią.

Na dzień dobry – jeszcze na ciepło – zjadłam dwa kawałki polane syropem klonowym – bo syrop klonowy pasuje tu idealnie.

Chociaż ciasto zupełnie nie potrzebuje takiego dodatkowego nawilżenia ;)

Zróbcie koniecznie to dyniowe ciasto i dajcie znać w komentarzu jak wam smakowało.

A potem spróbujcie inne przepisy z dynią, bo wszystkie ciasta z dynią są pyszne.

Na blogu znajdziecie między innymi przepis na dyniową drożdżówkę, ciasto dyniowo-czekoladowe, ciasto dyniowe z kruszonką, zakręcone ciasto dyniowe, a nawet sernik dyniowy.

Ps. Może się wam przydać mój sposób na przygotowanie puree z dyni :)

proste ciasto dyniowe
ciasto z dynią i masłem orzechowym
ciasto dyniowo-orzechowe

Przepis własny.

Polecane przepisy na ciasta z dynią

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste słodkie wypieki z dynią. Tutaj polecam takie trzy przepisy: