Przepis na ciasto dyniowo-orzechowe
Ciasto dyniowo-orzechowe wymyśliłam sobie, gdy kupiłam ostatnio śliczną, niedużą dynię.
Spojrzałam na nią i stwierdziłam, że będzie wyśmienicie smakować z masłem orzechowym.
Dynię upiekłam, zmiksowałam, dodałam masło, trochę innych składników i bach – do piekarnika.
Bez zbytniego kombinowania – prosto i szybko.
Ciasto wyszło rewelacyjnie – wilgotne od dyni, lekko pachnące orzeszkami ziemnymi i jesienią.
Na dzień dobry – jeszcze na ciepło – zjadłam dwa kawałki polane syropem klonowym – bo syrop klonowy pasuje tu idealnie.
Chociaż ciasto zupełnie nie potrzebuje takiego dodatkowego nawilżenia ;)
Zróbcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu jak wam smakowało.
A potem spróbujcie inne przepisy z dynią, bo wszystkie ciasta z dynią są pyszne.
Na blogu znajdziecie między innymi przepis na dyniową drożdżówkę, ciasto dyniowo-czekoladowe, ciasto dyniowe z kruszonką, zakręcone ciasto dyniowe, a nawet sernik dyniowy.
Ps. Może się wam przydać mój sposób na przygotowanie puree z dyni :)
Ciasto dyniowo-orzechowe przepis do druku

Ciasto dyniowo-orzechowe
Składniki
- 220 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 200 g cukru trzcinowego
- 340 g puree z dyni
- 120 g masła orzechowego
- około 60 g mleka - opcjonalnie
Instrukcja
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- W dużej misce zmiksuj razem masło orzechowe, cukier, jajka i puree z dyni - do połączenia składników.
- Dodaj mąkę i zmiksuj - jeśli masa wydaje się za gęsta, to dodaj trochę mleka (moje puree było dość "wodniste" i nie potrzebowałam dodawać już mleka).
- Przelej ciasto do foremki keksowej o długości 25 cm - wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Przepis własny.
Posmarowane takie ciacho twarożkiem musi być naprawdę mega pyszne :)
Z twarożkiem i miodem, albo syropem klonowym – mniam :D
Bardzo apetyczne ciasto :-)
Dziękuję