Przepis na ciasto dyniowo-orzechowe

 

ciasto z dynią i masłem orzechowym

 

Ciasto dyniowo-orzechowe wymyśliłam sobie, gdy kupiłam ostatnio śliczną, niedużą dynię.

Spojrzałam na nią i stwierdziłam, że będzie wyśmienicie smakować z masłem orzechowym.

Dynię upiekłam, zmiksowałam, dodałam masło, trochę innych składników i bach – do piekarnika.

Bez zbytniego kombinowania – prosto i szybko.

Ciasto wyszło rewelacyjnie – wilgotne od dyni, lekko pachnące orzeszkami ziemnymi i jesienią.

Na dzień dobry – jeszcze na ciepło – zjadłam dwa kawałki polane syropem klonowym – bo syrop klonowy pasuje tu idealnie.

Chociaż ciasto zupełnie nie potrzebuje takiego dodatkowego nawilżenia ;)

Zróbcie koniecznie i dajcie znać w komentarzu jak wam smakowało.

A potem spróbujcie inne przepisy z dynią, bo wszystkie ciasta z dynią są pyszne.

Na blogu znajdziecie między innymi przepis na dyniową drożdżówkę, ciasto dyniowo-czekoladowe, ciasto dyniowe z kruszonką, zakręcone ciasto dyniowe, a nawet sernik dyniowy.

Ps. Może się wam przydać mój sposób na przygotowanie puree z dyni :)

 

dyniowe ciasto z masłem orzechowym

 

proste ciasto dyniowe z masłem orzechowym

 

proste ciasto dyniowe

 

ciasto z dynią i masłem orzechowym

 

ciasto dyniowo-orzechowe

Ciasto dyniowo-orzechowe przepis do druku

 

ciasto z dynią i masłem orzechowym

Ciasto dyniowo-orzechowe

Wypieki Beaty
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 255 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • W dużej misce zmiksuj razem masło orzechowe, cukier, jajka i puree z dyni - do połączenia składników.
  • Dodaj mąkę i zmiksuj - jeśli masa wydaje się za gęsta, to dodaj trochę mleka (moje puree było dość "wodniste" i nie potrzebowałam dodawać już mleka).
  • Przelej ciasto do foremki keksowej o długości 25 cm - wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 255kcalWeglowodany: 39gBiałko: 7.4gTłuszcz: 8gBłonnik: 3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.