Dyniowy zawijaniec z ciasta francuskiego
Dyniowy zawijaniec z ciasta francuskiego, czyli ciasto ekspresowe i do wykonania gdy goście są już na wycieraczce :)
Oczywiście w tym przypadku musicie mieć w lodówce awaryjne ciasto francuskie i trochę puree z dyni ;)
Reszta, to już moment i po pół godzinie pieczenia możecie delektować się pysznym, chrupiącym ciasteczkiem z nadzieniem z dyni, mascarpone i orzechów.
Brzmi jak bajka i takie to ciasto jest – zarówno chrupiące, jak i rozpływające się w ustach, korzenne, apetyczne i lepiące od lukru.
Dokładnie tak jak lubię najbardziej ;)
Dyniowy zawijaniec nie jest jakiś ogromny, tak akurat na 2-4 osoby, jeśli macie w lodówce przypadkiem dwa opakowania ciasta francuskiego (albo więcej), to możecie od razu zrobić go więcej, bo na pewno ciasto szybko zniknie.
Jeśli lubicie ciasta z dynią, to to na pewno Wam zasmakuje – spróbujcie koniecznie – polecam!
Na blogu znajdziecie trochę podobny przepis, gdzie są zdjęcia krok po kroku, jak należy postąpić z ciastem – zapraszam tutaj.

Dyniowy zawijaniec
Składniki
- arkusz ciasta francuskiego (miałam opakowanie 275 g)
- około 150 g puree z dyni
- 50 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- garść posiekanych orzechów (użyłam włoskie)
- odrobina brązowego cukru do posypania
- około 100 g cukru pudru
- kilka łyżeczek mleka
Instrukcja
- Wyjmij ciasto francuskie z opakowania i ogrzej w temperaturze pokojowej przez około 10 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz - puree z dyni wymieszaj z serkiem mascarpone, cukrem oraz przyprawami.
- Ciasto rozwiń, posmaruj całe farszem dyniowym, a po wierzchu posyp posiekanymi orzechami.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie papierem, na którym było ciasto.
- Ostrym nożem rozetnij rulon wzdłuż - zostaw od góry około 2 cm nie rozcięte.
- Ostrożnie zwijaj obydwie części ciasta wokół siebie, a następnie zrób z nich okrąg i sklej z drugim końcem ciasta.
- Przenieś ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Lekko posmaruj ciasto mlekiem albo rozmieszanym jajkiem.
- Wierzch posyp brązowym cukrem.
- Piecz w 200 stopniach przez około 35-40 minut.
- Po upieczeniu ciasto przestudź, a przed podaniem polej lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z mlekiem.
Inspirację do przepisu znalazłam tutaj.
Jedzony na ciepło to musi być istny obłęd <3
Macie rację :)