Dyniowy zawijaniec z ciasta francuskiego

 

dyniowy zawijaniec

 

Dyniowy zawijaniec z ciasta francuskiego, czyli ciasto ekspresowe i do wykonania gdy goście są już na wycieraczce :)

Oczywiście w tym przypadku musicie mieć w lodówce awaryjne ciasto francuskie i trochę puree z dyni ;)

Reszta, to już moment i po pół godzinie pieczenia możecie delektować się pysznym, chrupiącym ciasteczkiem z nadzieniem z dyni, mascarpone i orzechów.

Brzmi jak bajka i takie to ciasto jest – zarówno chrupiące, jak i rozpływające się w ustach, korzenne, apetyczne i lepiące od lukru.

Dokładnie tak jak lubię najbardziej ;)

Dyniowy zawijaniec nie jest jakiś ogromny, tak akurat na 2-4 osoby, jeśli macie w lodówce przypadkiem dwa opakowania ciasta francuskiego (albo więcej), to możecie od razu zrobić go więcej, bo na pewno ciasto szybko zniknie.

Jeśli lubicie ciasta z dynią, to to na pewno Wam zasmakuje – spróbujcie koniecznie – polecam!

Na blogu znajdziecie trochę podobny przepis, gdzie są zdjęcia krok po kroku, jak należy postąpić z ciastem – zapraszam tutaj.

ciasto dyniowe

 

ciasto z dynią

 

ciasto francuskie z dynią

 

ciasto z dynią

 

dyniowy zawijaniec

 

ciasto dyniowe

 

ciasto z dynią

 

dyniowy zawijaniec

Dyniowy zawijaniec

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki

Instrukcja
 

  • Wyjmij ciasto francuskie z opakowania i ogrzej w temperaturze pokojowej przez około 10 minut.
  • W tym czasie przygotuj farsz - puree z dyni wymieszaj z serkiem mascarpone, cukrem oraz przyprawami.
  • Ciasto rozwiń, posmaruj całe farszem dyniowym, a po wierzchu posyp posiekanymi orzechami.
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie papierem, na którym było ciasto.
  • Ostrym nożem rozetnij rulon wzdłuż - zostaw od góry około 2 cm nie rozcięte.
  • Ostrożnie zwijaj obydwie części ciasta wokół siebie, a następnie zrób z nich okrąg i sklej z drugim końcem ciasta.
  • Przenieś ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Lekko posmaruj ciasto mlekiem albo rozmieszanym jajkiem.
  • Wierzch posyp brązowym cukrem.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 35-40 minut.
  • Po upieczeniu ciasto przestudź, a przed podaniem polej lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z mlekiem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inspirację do przepisu znalazłam tutaj.