Ostatnio w internecie widziałam kilkakrotnie zdjęcia fajnego wieńca drożdżowego, a właściwie sposobu jego wykonania. Tak mi się one spodobały, że postanowiłam przy najbliższej okazji wypróbować ten sposób przygotowania ciasta drożdżowego.
Mąż testował akurat ciasto drożdżowe z dodatkiem bazylii, więc niewiele myśląc stwierdziłam, że upiekę z niego wieniec i zobaczymy co z tego wyjdzie – tym bardziej ciekawie, bo ciasto miało być na słodko.
Do wieńca użyłam marmolady różanej (przynajmniej z nazwy) i ciasto wyszło mi tak słodkie, że nawet nie jestem w stanie powiedzieć, czy połączenie bazyli w słodkim cieście się sprawdza :) ale pomijając to, ciasto wygląda fantastycznie. Koniecznie musicie go wypróbować. Jeśli lubicie słodkie ciasta, to może być upieczony z marmoladą, ale jeśli wolicie mniej słodkie, to polecam wam farsz z cynamonowych ślimaczków.
Poniżej zamieszczam przepis i zdjęcia z przygotowań i upieczonego wieńca.

Drożdżowy wieniec
Składniki
- 100 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 35 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 g mąki
- na farsz: marmolada , nutella, masa makowa (ścisła), jakiś twarożek itp.
Instrukcja
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
- W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na prostokąt na posypanym mąką blacie (na grubość około 0,5 cm).
- Posmaruj ciasto marmoladą (albo innym nadzieniem, ale nie może być zbyt luźne, bo się całość rozpłynie) i zwiń wzdłuż dłuższego boku.
- Gotowy wałek przekrój wzdłuż na dwie połowy. Oba kawałki przepleć wokół siebie, a na koniec zlep końcówki tworząc okrąg. Ostrożnie przenieś wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach przez około 20-30 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Wieniec możesz polać lukrem (ja zrobiłam go z 2 czubatych łyżek cukru pudru i dwóch łyżek wody różanej, ale można zamiast niej dać sok z cytryny).
Czy mozna zamiast marmolady uzyc budyniu?
Ostatnio jadlam wieniec z budyniem i byl przepyszny :)
[…] Dokładny sposób wykonania (ze zdjęciami) znajdziecie tutaj. […]
DZiękuję,zabieram sie do pracy ;-)
A w kiedy dodać masło?Czy trzeba je rozpuścić?
Ja zawsze dodaję w trakcie wyrabiania rozpuszczone i przestudzone masło.