Przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą zawijane w wieniec
Ostatnio w internecie widziałam kilkakrotnie zdjęcia fajnego wieńca drożdżowego, a właściwie sposobu jego wykonania.
Tak mi się one spodobały, że postanowiłam przy najbliższej okazji wypróbować ten sposób przygotowania ciasta drożdżowego.
Mąż testował akurat ciasto drożdżowe z dodatkiem bazylii, więc niewiele myśląc stwierdziłam, że upiekę z niego wieniec i zobaczymy co z tego wyjdzie – tym bardziej ciekawie, bo ciasto miało być na słodko.
Do wieńca użyłam marmolady różanej (przynajmniej z nazwy) i ciasto wyszło mi tak słodkie, że nawet nie jestem w stanie powiedzieć, czy połączenie bazylii w słodkim cieście się sprawdza :)
Ale pomijając to, ciasto wygląda fantastycznie!
Koniecznie musicie go wypróbować!
Jeśli lubicie słodkie ciasta, to może być upieczony z marmoladą, ale jeśli wolicie mniej słodkie, to polecam wam farsz z cynamonowych ślimaczków.
Poniżej zamieszczam przepis i zdjęcia z przygotowań i upieczonego wieńca.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe, a jeśli macie ochotę na ciasto drożdżowe z bazylią, to zróbcie tą drożdżówkę z bazylią i truskawkami :)
Drożdżowy wieniec przepis

Drożdżowy wieniec
Składniki
- 100 ml mleka letniego
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 15 g świeżych drożdży
- 30 g cukru
- 50 g masła rozpuszczonego
- 1 jajko - u mnie rozmiar L
- 1 szczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- marmolada , nutella, masa makowa (ścisła), jakiś twarożek itp.
Instrukcja
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).1 łyżeczka cukru, 15 g świeżych drożdży, 100 ml mleka
- W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.30 g cukru, 50 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli, 250 g mąki pszennej
- Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na prostokąt na posypanym mąką blacie (na grubość około 0,5 cm).
- Posmaruj ciasto marmoladą (albo innym nadzieniem, ale nie może być zbyt luźne, bo się całość rozpłynie).marmolada
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
- Gotowy wałek przekrój wzdłuż na dwie połowy.
- Oba kawałki przepleć wokół siebie, a na koniec zlep końcówki tworząc okrąg.
- Ostrożnie przenieś wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-30 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Wieniec możesz polać lukrem (ja zrobiłam go z 2 czubatych łyżek cukru pudru i dwóch łyżek wody różanej, ale można zamiast niej dać sok z cytryny).