Przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą zawijane w wieniec

Ostatnio w internecie widziałam kilkakrotnie zdjęcia fajnego wieńca drożdżowego, a właściwie sposobu jego wykonania.

Tak mi się one spodobały, że postanowiłam przy najbliższej okazji wypróbować ten sposób przygotowania ciasta drożdżowego.

Mąż testował akurat ciasto drożdżowe z dodatkiem bazylii, więc niewiele myśląc stwierdziłam, że upiekę z niego wieniec i zobaczymy co z tego wyjdzie – tym bardziej ciekawie, bo ciasto miało być na słodko.

Do wieńca użyłam marmolady różanej (przynajmniej z nazwy) i ciasto wyszło mi tak słodkie, że nawet nie jestem w stanie powiedzieć, czy połączenie bazylii w słodkim cieście się sprawdza :)

Ale pomijając to, ciasto wygląda fantastycznie!

Koniecznie musicie go wypróbować!

Jeśli lubicie słodkie ciasta, to może być upieczony z marmoladą, ale jeśli wolicie mniej słodkie, to polecam wam farsz z cynamonowych ślimaczków.

Poniżej zamieszczam przepis i zdjęcia z przygotowań i upieczonego wieńca.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe, a jeśli macie ochotę na ciasto drożdżowe z bazylią, to zróbcie tą drożdżówkę z bazylią i truskawkami :)


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 7 ocen
Postaw mi kawę

 ciasto drożdżowe z marmoladą

 drożdżowe ciasto zawijane z marmoladą

 zawijane ciasto drożdżowe

 

Drożdżowy wieniec przepis

winiec drożdżowy

Drożdżowy wieniec

Wypieki Beaty
Przepis na niebanalne ciasto drożdżowe zawijane w wieniec.
4 z 7 ocen
Danie Ciasta
Porcje 10

Składniki

Instrukcja
 

  • Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
    1 łyżeczka cukru, 15 g świeżych drożdży, 100 ml mleka
  • W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
    30 g cukru, 50 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli, 250 g mąki pszennej
  • Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  • Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na prostokąt na posypanym mąką blacie (na grubość około 0,5 cm).
  • Posmaruj ciasto marmoladą (albo innym nadzieniem, ale nie może być zbyt luźne, bo się całość rozpłynie).
    marmolada
    droc5bcdc5bcowy wieniec1
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
    droc5bcdc5bcowy wieniec2
  • Gotowy wałek przekrój wzdłuż na dwie połowy.
    droc5bcdc5bcowy wieniec4
  • Oba kawałki przepleć wokół siebie, a na koniec zlep końcówki tworząc okrąg.
    droc5bcdc5bcowy wieniec6
  • Ostrożnie przenieś wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    droc5bcdc5bcowy wieniec7
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Wieniec możesz polać lukrem (ja zrobiłam go z 2 czubatych łyżek cukru pudru i dwóch łyżek wody różanej, ale można zamiast niej dać sok z cytryny).
Słowa kluczowe ciasto wieniec, zawijana drożdżówka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

 

 

 

 

 

Wełniane ciasto drożdżowe

Sprawdź ten przepis
wełniane ciasto drożdżowe

Odrywana drożdżówka dyniowa

Sprawdź ten przepis
odrywana drożdżówka dyniowa

Drożdżówka z serkiem i owocami

Sprawdź ten przepis
drożdżówka z serkiem i owocami