Przepis na drożdżówka z twarogiem, truskawkami i bazyliowym lukrem
Tak, tak – dobrze widzicie :)
Zapraszam Was na przepyszną i niebanalną drożdżówkę ze świeżą bazylią.
Bazylia jest zarówno składnikiem ciasta drożdżowego jak i lukru, któremu nadaje dodatkowo świetny kolor :)
Jako nadzienie wykorzystałam twaróg ze świeżymi truskawkami – pysznie, lekko i owocowo.
Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują, a bazylia bardzo urozmaica smak i zapach ciasta :)
Dla zdrowia zamieniłam masło na olej rzepakowy i dodałam go do drożdżówki.
Olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega-3 dlatego w mojej kuchni nie stosuję go jedynie do sałatek, ale właśnie również jako ważny składnik moich wypieków :)
Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście truskawek z bazylią, to koniecznie upieczcie tą drożdżówkę z truskawkami :)
Podana porcja jest na około 9 ślimaczków – ja je piekłam w kwadratowej foremce o wielkości 24/24 cm.
Zapraszam również na ciasto z truskawkami i kruszonką – to tak bardziej tradycyjnie ;)
Bazyliowa drożdżówka z twarogiem przepis

Bazyliowa drożdżówka z twarogiem, truskawkami i olejem rzepakowym
Składniki
rozczyn drożdżowy:
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka ciepłego
- 1 łyżeczka cukru
ciasto:
- 1 jajko rozmiar L
- 3 łyżki cukru
- 50 ml oleju rzepakowego
- 250 g mąki (+ trochę do podsypywania) - 1 i 2/3 szklanki
- 1 garść liści bazylii zmiksowana lub utarta z łyżeczką cukru pudru
nadzienie:
- 250 g twarogu sernikowego
- ok 3 łyżki cukru - do smaku
- około 250 g truskawek pokrojonych w plasterki
lukier:
- kilka dużych liści bazylii utartych z odrobiną cukru pudru
- 1 szklanka cukru pudru 150 g
- 2-3 łyżki mleka - do nadania konsystencji
Instrukcja
rozczyn:
- Składniki rozczynu zmieszaj razem w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.15 g świeżych drożdży, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- Składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto - będzie lekko "luźne".1 jajko, 3 łyżki cukru, 50 ml oleju rzepakowego, 250 g mąki, 1 garść liści bazylii
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Po pół godziny ciasto wyjmij na blat podsypany mąką i krótko zagnieć (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości mniej więcej 20/30 cm - o grubości około 5 mm.
- Posmaruj ciasto twarogiem zmieszanym z cukrem i ułóż truskawki.250 g twarogu sernikowego, ok 3 łyżki cukru, około 250 g truskawek
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku tworząc rulon.
- Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o wielkości około 3-5 cm (mi wyszło 9 kawałków).
- Ułóż ciasto na przygotowanej foremce (użyłam foremkę 24/24 cm) - zachowaj odstępy między kawałkami, aby mogły urosnąć.
- Przykryj foremkę ściereczką i odstaw na godzinę.
- Po tym czasie włóż ciasto do piekarnika, włącz temperaturę na 180 stopni (góra/dół) i piecz przez około 40 minut - aż ciasto się ładnie zrumieni.
lukier:
- Zmieszaj cukier puder z mlekiem - mleko dodawaj stopniowo, po jednej łyżce.1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Na koniec dodaj bazylię i wymieszaj.kilka dużych liści bazylii
- Polej lukrem przestudzone ciasto.