Przepis na biszkoptowe ciasto na zimno z truskawkami i bazylią

Dziś będzie bombowo :)

Bomba truskawkowa, to rodzaj deseru/ciasta podawanego na zimno i mającego kulisty (a w zasadzie półkulisty) kształt.

Do jej przygotowania będziecie potrzebować biszkopty, jogurt naturalny, śmietankę kremówkę i truskawki, a i jeszcze miskę :)

Jak zrobić ciasto bomba?

Nasączone biszkopty układa się w misce przyklejając je do ścianek.

Środek wypełnia się masą, a potem wszystko razem schładza – i to w cale nie jest jakoś specjalnie trudne i czasochłonne :)

Ja swoje ciasto wypełniłam prostym kremem zrobionym z gęstego jogurtu naturalnego zmieszanego z kawałkami truskawek.

Do jogurtu dodałam żelatynę, tak aby masa jogurtowa stężała po pobycie w lodówce.

Ps.

Ja moją bombę przygotowałam z dodatkiem bazylii, która rewelacyjnie komponuje się z truskawkami i gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego połączenia (jeśli Wam zasmakujcie, to koniecznie przygotujcie sobie również bazyliową drożdżówkę z truskawkami :)).

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

bomba truskawkowa

truskawkowe ciasto bez pieczenia

lekkie jogurtowe ciasto z truskawkami bez pieczenia

ciasto na zimno z truskawkami i jogurtem

niskokaloryczne ciasto jogurtowe z truskawkami

Bomba truskawkowa przepis

bomba truskawkowa 1

Bomba truskawkowa

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe ciasto bez pieczenia z masą jogurtową i truskawkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 4 godz
Czas całkowity 5 godz
Danie Ciasta
Porcje 10

Wyposażenie

  • Średniej wielkości miska.

Składniki

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie ekstrakt z wanilii)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • około 150-200 g biszkoptów podłużnych
  • około 200-300 ml soku jabłkowego , albo lekko osłodzonej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny (lekko czubate)
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
  • około 300 g truskawek pokrojonych na małe kawałki
  • 1 garść liści bazylii - posiekanych świeżych (można pominąć)

Instrukcja
 

  • Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i wyjmij nasionka, przełóż laskę i nasionka do rondelka, wlej śmietanę kremówkę i podgrzej.
    1 laska wanilii
  • Gdy śmietana się zagotuje, zdejmij rondel z palnika, dodaj cukier puder i zamieszaj (laskę wyjmij i wyrzuć).
    3 łyżki cukru pudru
  • Śmietanę ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Miskę o pojemności 1,5 - 2 l wyłóż folią spożywczą.
  • Biszkopty maczaj w soku i wyłóż nimi boki oraz spód miski.
    około 150-200 g biszkoptów, około 200-300 ml soku jabłkowego
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody (trochę powyżej poziomu żelatyny) i gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej.
    3 łyżeczki żelatyny
  • Do żelatyny dodaj łyżkę jogurtu i dokładnie wymieszaj, mieszankę dodaj do pozostałego jogurtu i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj jogurt do bitej śmietany i krótko zmieszaj razem.
    300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • Dodaj truskawki i bazylię do masy i delikatnie wymieszaj.
    około 300 g truskawek, 1 garść liści bazylii
  • Wyłóż masę na biszkopty (możesz też ułożyć warstwę biszkoptów na wierzchu masy - tych już nie namaczaj).
  • Schłodź całość przez kilka godzin w lodówce.

Notatki

Jeśli nie używasz laski wanilii tylko ekstrakt, to nie musisz gotować śmietany kremówki - wtedy do zimnej kremówki dodaj ekstrakt oraz cukier puder i od razu zmiksuj. Pamiętaj, aby śmietana była mocno schłodzona przed miksowaniem, bo inaczej się nie ubije!
Słowa kluczowe ciasto bez pieczenia, ciasto na zimno, fit ciasto, jogurtowiec na zimno, jogurtowiec z truskawkami, niskokaloryczne ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z 3 numeru „Apetyt”.