Ciasto francuskie
Ciasto francuskie – przepisy dla każdego!
Ciasto francuskie to tak zwane ciasto listkowe.
Powstaje poprzez wielokrotne wałowanie i składanie ciasta z masłem. Im więcej razy ciasto jest złożone i ponownie rozwałkowane, tym więcej warstw (listków) się w nim tworzy.
Wtedy podczas pieczenia te warstwy lekko się rozdzielają. Masło znajdujące się między warstwami ciasta topi się i wytwarza parę, która rozdziela warstwy ciasta.
Jak zrobić ciasto francuskie?
Do podstawowego ciasta potrzebujemy mąkę – koniecznie przesianą, masło, odrobinę wody i soli. Można również zrobić ciasto półfrancuskie z dodatkiem drożdży – takie ciasto wykorzystuje się np. przy rogalach świętomarcińskich.
Zrobienie ciasta francuskiego w domu nie jest trudne, tylko trochę czasochłonne.
Jeśli się wam spieszy, albo wątpicie w swoje możliwości cukiernicze, to możecie skorzystać z gotowego ciasta francuskiego.
Ja z niego często korzystam ;)
Wypróbujcie moje przepisy z ciastem francuskim.