Ciasto francuskie

ciasto francuskie


Ciasto francuskie – przepisy dla każdego!

Ciasto francuskie to tak zwane ciasto listkowe.

Powstaje poprzez wielokrotne wałowanie i składanie ciasta z masłem. Im więcej razy ciasto jest złożone i ponownie rozwałkowane, tym więcej warstw (listków) się w nim tworzy.

Wtedy podczas pieczenia te warstwy lekko się rozdzielają. Masło znajdujące się między warstwami ciasta topi się i wytwarza parę, która rozdziela warstwy ciasta.

Jak zrobić ciasto francuskie?

Do podstawowego ciasta potrzebujemy mąkę –  koniecznie przesianą, masło, odrobinę wody i soli. Można również zrobić ciasto półfrancuskie z dodatkiem drożdży – takie ciasto wykorzystuje się np. przy rogalach świętomarcińskich.

Zrobienie ciasta francuskiego w domu nie jest trudne, tylko trochę czasochłonne.

Jeśli się wam spieszy, albo wątpicie w swoje możliwości cukiernicze, to możecie skorzystać z gotowego ciasta francuskiego.

Ja z niego często korzystam ;)

Wypróbujcie moje przepisy z ciastem francuskim.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: Ciasto francuskie