Nie wiem, czy widzieliście już może w necie takie fajne jabłkowe róże?
Jeśli nie, to jak się Wam podobają?
Wyglądają rewelacyjnie – prawda? A nie uwierzycie jak łatwo się je robi – a do tego szybko :)
Jeśli będziecie mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie i jabłka, to żadni niespodziewani goście was nie zaskoczą ;)
Spróbujcie, a sami się przekonacie jakie łatwe jest ich wykonanie – a do tego są przepyszne (ja zjadłam trzy takie róże na raz).
A w pracy nad nimi pomagała mi moja sześcioletnia córka i sprawiły jej one dużo frajdy :D
Podaję przepis na około 10 jabłkowych róży.

Jabłkowe róże
Składniki
- porcja gotowego ciasta francuskiego (miałam takie o wadze 275 g) - jeśli macie mrożone, to trzeba go wcześniej rozmrozić
- około 2 nieduże jabłka (najlepiej z czerwoną skórką)
- sok z połowy cytryny
- opcjonalnie - dżem morelowy , cukier trzcinowy, cynamon
Instrukcja
- Jabłka przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój jabłka w cieniutkie plasterki (maksymalnie 2 mm).
- Włóż jabłka do miski, zalej wodą, dodaj sok z cytryny.
- Miskę z wodą wstaw do mikrofalówki i grzej przez około 3-4 minuty - jabłka muszą zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać.
- Ciasto francuskie rozwałkuj lekko na blacie obsypanym mąką.
- Pokrój je na około 10 pasków o szerokości około 4 cm każdy.
- wierzch paska posmaruj dżemem morelowym, albo posyp cukrem trzcinowym i cynamonem.
- Ułóż plasterki jabłka wzdłuż długiego boku paska tak, aby jabłka zachodziły na siebie (jabłka powinny sięgać maksymalnie do środka paska).
- Złóż pasek na pół tak aby pozostała część ciasta zakryła kawałek jabłek.
- Ostrożnie zwiń ciasto z jabłkami w rulonik (jabłka mogą trochę popękać, ale się tym nie przejmuj).
- Ułóż różę w przygotowanej foremce (ja swoją blaszkę na babeczki wysmarowałam masłem, a następnie wysypałam cukrem trzcinowym - chciałam, aby ciasto z wierzchu się skarmelizowało) - możecie upiec róże w foremkach silikonowych, wtedy nie musicie ich specjalnie przygotowywać.
- Róże pieczcie w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
- Jeśli podobnie jak ja wysypaliście foremki cukrem, wtedy jeszcze gorące, świeżo upieczone róże wyjmijcie z foremki i ułóżcie na kracie (gdyby wystygły one w foremkach, by się do nich zupełnie przykleiły).
- Ostudzone róże posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Jeśli potrzebujecie wizualnej instrukcji to zapraszam np. tutaj :)