jabłkowe róże_4

Nie wiem, czy widzieliście już może w necie takie fajne jabłkowe róże?

Jeśli nie, to jak się Wam podobają?

Wyglądają rewelacyjnie – prawda? A nie uwierzycie jak łatwo się je robi – a do tego szybko :)

Jeśli będziecie mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie i jabłka, to żadni niespodziewani goście was nie zaskoczą ;)

Spróbujcie, a sami się przekonacie jakie łatwe jest ich wykonanie – a do tego są przepyszne (ja zjadłam trzy takie róże na raz).

A w pracy nad nimi pomagała mi moja sześcioletnia córka i sprawiły jej one dużo frajdy :D

Podaję przepis na około 10 jabłkowych róży.

jabłkowe róże_1

jabłkowe róże_3

jabłkowe róże_6

jabłkowe róże_8

babeczki z jabłkiem

Jabłkowe róże

Wypieki Beaty
3 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut
Porcje 10

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jabłka przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój jabłka w cieniutkie plasterki (maksymalnie 2 mm).
  • Włóż jabłka do miski, zalej wodą, dodaj sok z cytryny.
  • Miskę z wodą wstaw do mikrofalówki i grzej przez około 3-4 minuty - jabłka muszą zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać.
  • Ciasto francuskie rozwałkuj lekko na blacie obsypanym mąką.
  • Pokrój je na około 10 pasków o szerokości około 4 cm każdy.
  • wierzch paska posmaruj dżemem morelowym, albo posyp cukrem trzcinowym i cynamonem.
  • Ułóż plasterki jabłka wzdłuż długiego boku paska tak, aby jabłka zachodziły na siebie (jabłka powinny sięgać maksymalnie do środka paska).
  • Złóż pasek na pół tak aby pozostała część ciasta zakryła kawałek jabłek.
  • Ostrożnie zwiń ciasto z jabłkami w rulonik (jabłka mogą trochę popękać, ale się tym nie przejmuj).
  • Ułóż różę w przygotowanej foremce (ja swoją blaszkę na babeczki wysmarowałam masłem, a następnie wysypałam cukrem trzcinowym - chciałam, aby ciasto z wierzchu się skarmelizowało) - możecie upiec róże w foremkach silikonowych, wtedy nie musicie ich specjalnie przygotowywać.
  • Róże pieczcie w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
  • Jeśli podobnie jak ja wysypaliście foremki cukrem, wtedy jeszcze gorące, świeżo upieczone róże wyjmijcie z foremki i ułóżcie na kracie (gdyby wystygły one w foremkach, by się do nich zupełnie przykleiły).
  • Ostudzone róże posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Jeśli potrzebujecie wizualnej instrukcji to zapraszam np. tutaj :)