Przepis na twarogowe ciasteczka usteczka z jabłkami

ciasteczka usteczka z jabłkami


Pewnie niektórzy z Was widzieli już wcześniej ciasteczka usteczka z kawałkiem jabłka w środku.

Wyglądają trochę jak mały omlecik oprószony cukrem pudrem :)

Mi te ciasteczka ogromnie smakowały (nie tylko ze względu na jabłka) – ich dużą zaletą jest kruche ciasto twarogowe.

Bardzo lubię właśnie ciasto kruche z dodatkiem twarogu, bo sprawia on, że ciasto wygląda jak francuskie. Pęcznieje i listkuje się, a twaróg dodaje jeszcze wspaniały smak :D

Jak zrobić twarogowe ciasteczka usteczka?

Twaróg zmiel, albo bardzo porządnie rozgnieć widelcem, a następnie zagnieć ciasto z twarogu, masła, odrobiny cukru i mąki.

Ciasto schowaj do lodówki, aby się schłodziło, a potem rozwałkuj na cienki placek.

Wytnij szklanka okrągłe ciastka. Na każdym ułóż plasterek jabłka i złóż na pół tworząc „usteczka”.

Ciasteczka po upieczeniu możesz posypać odrobiną cukru pudru.

Ciasteczka usteczka będą idealne dla dzieci, bo niewiele w nich cukru, a dodatek jabłek zachęca do jedzenia. Ja dodatkowo dodałam cynamon, aby ciastka były bardziej aromatyczne.

Gorąco polecam ten przepis :)

Ps. Kółka na ciasteczka lepiej robić trochę większe od kawałków jabłka, po podczas pieczenia ciasto się napusza i obkurcza. A dla łasuchów polecam podanie ciasteczek z sosem toffi :D

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciasteczka oraz na ciasta z jabłkami.


ciasteczka usteczka 4

ciasteczka usteczka 6

ciasteczka usteczka 7

ciasteczka usteczka 9

ciasteczka usteczka 10

Twarogowe ciasteczka usteczka z jabłkami przepis do druku

ciastka z jabłkami

Ciasteczka usteczka

Wypieki Beaty
Przepis na kruche i pyszne ciasteczka twarogowe z kawałkami jabłka w środku.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 50 minut

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Twaróg zmiel, a następnie zagnieć razem z masłem, mąką, cukrem pudrem i cynamonem.
  • Uformuj ciasto w kulę i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w księżycowe plasterki.
  • Możesz jabłka dodatkowo obtoczyć w cukrze trzynowym i cynamonie (ja tak zrobiłam).
  • Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj szklanką koła, na każdy układaj po plasterku jabłka, a następnie złóż na pół.
  • Ułóż ciastka na blaszce z papierem do pieczenia.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 20 minut - aż będą rumiane i napuszone (ja piekłam na termoobiegu z temperaturą 170 stopni).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!