Prosta tarta budyniowa

Zaktualizowany: 2024 10 stycznia
tarta budyniowa

Przepis na szybką tartę z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem budyniowym

Domowa tarta budyniowa to świetny wybór dla miłośników słodkich wypieków. Jej przygotowanie jest bardzo proste i do tego szybkie. Ciasto wymaga tylko kilku składników, które najczęściej mamy już w swojej kuchni. Spód tarty zrobiony jest z ciasta francuskiego, a kremowe nadzienie budyniowe nawet nie zawiera w sobie mąki! Taką tartę przygotuje absolutnie każdy! Nawet osoby z niewielkim doświadczeniu w pieczeniu ciast. Spróbujcie koniecznie i sami się przekonajcie jak cudna jest ta tarta – w sam raz na weekendowy deser z rodziną lub na spotkanie z przyjaciółmi.

francuskie ciasto pieczone z budyniem

Prosta tarta budyniowa PRZEPIS ze zdjęciami i filmem

Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami oraz filmem z przygotowania i upieczcie już dziś tą pyszną i bardzo prostą tartę z kremem budyniowym.

prosta tarta budyniowa

Prosta tarta budyniowa przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na szybką tartę z ciasta francuskiego z aksamitnym nadzieniem budyniowym.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 15
Kalorie 240 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 24-26 cm.
Składniki

składniki na tartę budyniową

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (- u mnie 275 g, około 90 g mi zostało i upiekłam ciasteczka)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii (może być też aromat waniliowy – kilka kropel)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (- opcjonalnie)
  • 240 ml śmietany kremówki (- u mnie 30%)
  • 240 ml mleka (- u mnie 1,5%)
Instrukcja
 

Jak zrobić tartę budyniową krok po kroku

  • Foremkę posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
  • Ciasto rozwiń i wylep nim foremkę – nadmiar ciasta odkrój nożem – jeśli gdzieś są braki ciasto to dolep je ze skrawków.
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    wylepianie ciastem foremki do tarty
  • Podpiecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez 10 minut.
  • W tym czasie przygotuj krem – jajka zmiksuj z cukrem, wanilią i gałką muszkatołową – do momentu lekkiego napuszenia.
    3 jajka, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka wanilii, 1 szczypta gałki muszkatołowej
    miksowanie jajek z cukrem do tarty
  • Wlej śmietankę kremówkę ciągle miksując.
    240 ml śmietany kremówki
    miksowanie składników na krem do tarty
  • Wlej mleko i krótko zmiksuj.
    240 ml mleka
  • Przelej masę na podpieczony spód.
    dodawanie kremu do tarty
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut – aż krem będzie ładnie ścięty.
  • Po upieczeniu lekko ostudź, aby krem stężał.
  • Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną lub owocami.
    jak udekorować tartę z kremem
Film
Notatki
Podaje orientacyjną kaloryczność przy produktach, które ja użyłam. Przy podzieleniu tarty na 15 porcji jeden kawałek (bez dekoracji) będzie miał około 144 kalorii – więc bardzo przyjemnie ;)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 240kcalWeglowodany: 21gBiałko: 2gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe tarta z kremem budyniowym, tarta z kremem custard
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
francuskie ciasto z budyniem

Tarta budyniowa – uwagi

Dziś mam dla Was przepis na niezwykle proste i szybkie ciasto, które gwarantuję, że wyjdzie każdemu! Ta tarta z ciasta francuskiego jest tak szybka, ponieważ wykorzystujemy tu gotowe ciasto francuskie dostępne w sklepach. Ja użyłam ciasto „świeże”. Jeśli macie takie mrożone, to musicie je wcześniej rozmrozić.

Jak zrobić tartę budyniową – wskazówki

Zaczynamy od spodu tarty – gotowym ciastem wylepiamy spód i boki foremki. Ja swoją foremkę wcześniej posmarowałam masłem i wysypałam mąką pszenną. Nadmiar ciasta wystający poza foremkę odcinamy ostrym nożem i jeśli w cieście macie jakieś braki, to tymi skrawkami dolepiacie foremkę. Ja nie zużyłam całego ciasta – miałam opakowanie o wadze 275 g i zostało mi jakieś 90 g ciasta.

tarta z ciasta francuskiego z kremem waniliowym

Co zrobić z odciętym ciastem francuskim?

Aby nie marnować jedzenia warto to skrawki ciasta krótko razem zagnieść, aby utworzyły jednolite ciasto. Wtedy możecie je rozwałkować i wyciąć foremkami ciasteczka – albo pokroić nożem na kwadraty, czy też prostokąty. Takie ciasteczka posmarujcie po wierzchu odrobiną mleka i posypcie cukrem kryształem. Pieczcie około 10 minut w 200 stopniach (tryb góra/dół) – w ten sposób otrzymacie szybkie ciasteczka, które możecie zjeść do kawy, albo udekorować nimi wierzch Waszej tarty budyniowej :)

prosta tarta z kremem na cieście francuskim

Jak zrobić krem budyniowy?

Nazwałam ten krem budyniowy, bo po upieczeniu przypomina budyń, ale różni się od tradycyjnych budyni tym, że nie ma w sobie mąki.

Do zrobienia kremu będziecie potrzebować duże jajka, trochę cukru pudru, śmietanę kremówkę (użyłam taką 30% z kartonika) oraz mleko. Dla smaku dodałam do swojego kremu trochę wanilii i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli nie macie gałki, to spokojnie możecie ją odpuścić. Krem budyniowy to połączenie zmiksowanych jajek z cukrem oraz śmietanki i mleka. Masa jest bardzo płynna i rzadka – i tak ma być! W trakcie pieczenia zachodzi magia i ten płyn zamienia się w rewelacyjny, aksamitny i lekki krem waniliowy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i sami się przekonajcie, że to najprostsza tarta na świecie. A do tego tarta budyniowa tak doskonale smakuje, że każdy będzie myślał, że musieliście się przy niej mocno napracować :)

tarta z kremem jajecznym

Jak podać tartę budyniową?

Tarta smakuje doskonale już sama z siebie i możecie ją podać zupełnie bez niczego. Jeśli jednak chcecie trochę „podkręcić” jej smak i wygląd, to możecie na wierzchu nałożyć trochę bitej śmietany i świeżych owoców. Na pewno będzie dzięki temu smakowała jeszcze lepiej.

Jeśli lubisz pyszne domowe tarty z pysznymi kremami, to koniecznie zobacz mój przepis na kruchą tartę z kremem cytrynowym – to prawdziwy klasyk, który zawsze smakuje każdemu :)

Ps. Przy okazji polecam Ci moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziesz 100 najlepszych przepisów na pyszne domowe ciasta, ciasteczka, babeczki i torty. Książkę możesz kupić między innymi w moim sklepie – zapraszam serdecznie :)

Polecane przepisy z ciasta francuskiego

Zobaczcie również inne moje przepisy na proste i szybkie ciasta i desery zrobione z ciasta francuskiego. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 10 marca

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. 239017630bb549e22a2676d5e8f65807?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata 2023 13 marca w 07:50- Odpowiedz

    Zrobiłam. Niby taka prosta ta tarta, a nie wyszła :-( Krem jakby z zakalcem. W smaku, konsystencji i na wysokość przypomina omlet (omlet na francuskim cieście…) Co mogło pójść nie tak?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 13 marca w 08:56- Odpowiedz

      Krem ma konsystencję budyniu – po ostygnięciu jest nieco gęstszy. Jaką miałaś wielkość foremki?

      • 239017630bb549e22a2676d5e8f65807?s=54&d=mm&r=g
        Małgorzata 2023 13 marca w 13:06- Odpowiedz

        Foremka do tarty 26cm. Z kremem było zdecydowanie coś nie tak. Na wysokość po upieczeniu miał 1cm (bardzo opadł) i miał widoczne jakby dwie warstwy, ta dolna zakalcowata. Ale nie poddaję się i spróbuję jeszcze raz, bo przepisik fajny. P.S. Tak przy okazji, czy szykuje się kolejna książka? :-)

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2023 14 marca w 08:46- Odpowiedz

          Troszkę wygląda ten opis jak przy „magicznym cieście” – jakby krem mocniej się ściął.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Tarta budyniowa przepis

Domowa tarta budyniowa to przepyszny i prosty do przygotowania deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Kruchy spód wykonany jest z kupnego ciasta francuskiego, więc przygotowanie ciasta jest niemiernie proste i do tego szybkie. Kruche ciasto francuskie i aksamitne nadzienie z kremowej masy budyniowej tworzą niepowtarzalne połączenie smakowe. Przygotowanie tarty budyniowej nie wymaga wielu składników, a sam proces jest bardzo łatwy i szybki - możecie się sami przekonać oglądając mój film z przygotowań dołączony do przepisu na ciasto.

Tarta z kremem budyniowym

Tarta budyniowa to idealny wybór na słodkie popołudnie z przyjaciółmi lub rodziną. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tarty budyniowej można łatwo znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Zaopatrzcie się więc w opakowanie ciasta francuskiego, śmietanę kremówkę, mleko i jajka. Przygotowanie tarty nie zajmie Wam więcej niż 30 minut, a po około 40 minutach pieczenia, ciasto jest już gotowe. To ciasto jest magiczne, bo mocno płynne nadzienie po upieczeniu zmienia się w delikatną masę podobną do budyniu. Już sama tarta smakuje wyśmienicie, ale możecie ją dodatkowo udekorować owocami i bitą śmietaną, aby nadać jej dodatkowego smaku i atrakcyjnego wyglądu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zobaczcie inne moje przepisy na pyszne tarty.