Prosta tarta budyniowa
Przepis na szybką tartę z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem budyniowym
Domowa tarta budyniowa to świetny wybór dla miłośników słodkich wypieków. Jej przygotowanie jest bardzo proste i do tego szybkie. Ciasto wymaga tylko kilku składników, które najczęściej mamy już w swojej kuchni. Spód tarty zrobiony jest z ciasta francuskiego, a kremowe nadzienie budyniowe nawet nie zawiera w sobie mąki! Taką tartę przygotuje absolutnie każdy! Nawet osoby z niewielkim doświadczeniu w pieczeniu ciast. Spróbujcie koniecznie i sami się przekonajcie jak cudna jest ta tarta – w sam raz na weekendowy deser z rodziną lub na spotkanie z przyjaciółmi.
Spis treści
Prosta tarta budyniowa PRZEPIS ze zdjęciami i filmem
Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami oraz filmem z przygotowania i upieczcie już dziś tą pyszną i bardzo prostą tartę z kremem budyniowym.
Prosta tarta budyniowa przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 24-26 cm.
Składniki
składniki na tartę budyniową
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (- u mnie 275 g, około 90 g mi zostało i upiekłam ciasteczka)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii (może być też aromat waniliowy – kilka kropel)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (- opcjonalnie)
- 240 ml śmietany kremówki (- u mnie 30%)
- 240 ml mleka (- u mnie 1,5%)
Instrukcja
Jak zrobić tartę budyniową krok po kroku
- Foremkę posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
- Ciasto rozwiń i wylep nim foremkę – nadmiar ciasta odkrój nożem – jeśli gdzieś są braki ciasto to dolep je ze skrawków.1 opakowanie ciasta francuskiego
- Podpiecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez 10 minut.
- W tym czasie przygotuj krem – jajka zmiksuj z cukrem, wanilią i gałką muszkatołową – do momentu lekkiego napuszenia.3 jajka, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka wanilii, 1 szczypta gałki muszkatołowej
- Wlej śmietankę kremówkę ciągle miksując.240 ml śmietany kremówki
- Wlej mleko i krótko zmiksuj.240 ml mleka
- Przelej masę na podpieczony spód.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut – aż krem będzie ładnie ścięty.
- Po upieczeniu lekko ostudź, aby krem stężał.
- Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną lub owocami.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tarta budyniowa – uwagi
Dziś mam dla Was przepis na niezwykle proste i szybkie ciasto, które gwarantuję, że wyjdzie każdemu! Ta tarta z ciasta francuskiego jest tak szybka, ponieważ wykorzystujemy tu gotowe ciasto francuskie dostępne w sklepach. Ja użyłam ciasto „świeże”. Jeśli macie takie mrożone, to musicie je wcześniej rozmrozić.
Jak zrobić tartę budyniową – wskazówki
Zaczynamy od spodu tarty – gotowym ciastem wylepiamy spód i boki foremki. Ja swoją foremkę wcześniej posmarowałam masłem i wysypałam mąką pszenną. Nadmiar ciasta wystający poza foremkę odcinamy ostrym nożem i jeśli w cieście macie jakieś braki, to tymi skrawkami dolepiacie foremkę. Ja nie zużyłam całego ciasta – miałam opakowanie o wadze 275 g i zostało mi jakieś 90 g ciasta.
Co zrobić z odciętym ciastem francuskim?
Aby nie marnować jedzenia warto to skrawki ciasta krótko razem zagnieść, aby utworzyły jednolite ciasto. Wtedy możecie je rozwałkować i wyciąć foremkami ciasteczka – albo pokroić nożem na kwadraty, czy też prostokąty. Takie ciasteczka posmarujcie po wierzchu odrobiną mleka i posypcie cukrem kryształem. Pieczcie około 10 minut w 200 stopniach (tryb góra/dół) – w ten sposób otrzymacie szybkie ciasteczka, które możecie zjeść do kawy, albo udekorować nimi wierzch Waszej tarty budyniowej :)
Jak zrobić krem budyniowy?
Nazwałam ten krem budyniowy, bo po upieczeniu przypomina budyń, ale różni się od tradycyjnych budyni tym, że nie ma w sobie mąki.
Do zrobienia kremu będziecie potrzebować duże jajka, trochę cukru pudru, śmietanę kremówkę (użyłam taką 30% z kartonika) oraz mleko. Dla smaku dodałam do swojego kremu trochę wanilii i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli nie macie gałki, to spokojnie możecie ją odpuścić. Krem budyniowy to połączenie zmiksowanych jajek z cukrem oraz śmietanki i mleka. Masa jest bardzo płynna i rzadka – i tak ma być! W trakcie pieczenia zachodzi magia i ten płyn zamienia się w rewelacyjny, aksamitny i lekki krem waniliowy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i sami się przekonajcie, że to najprostsza tarta na świecie. A do tego tarta budyniowa tak doskonale smakuje, że każdy będzie myślał, że musieliście się przy niej mocno napracować :)
Jak podać tartę budyniową?
Tarta smakuje doskonale już sama z siebie i możecie ją podać zupełnie bez niczego. Jeśli jednak chcecie trochę „podkręcić” jej smak i wygląd, to możecie na wierzchu nałożyć trochę bitej śmietany i świeżych owoców. Na pewno będzie dzięki temu smakowała jeszcze lepiej.
Jeśli lubisz pyszne domowe tarty z pysznymi kremami, to koniecznie zobacz mój przepis na kruchą tartę z kremem cytrynowym – to prawdziwy klasyk, który zawsze smakuje każdemu :)
Ps. Przy okazji polecam Ci moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziesz 100 najlepszych przepisów na pyszne domowe ciasta, ciasteczka, babeczki i torty. Książkę możesz kupić między innymi w moim sklepie – zapraszam serdecznie :)
Polecane przepisy z ciasta francuskiego
Zobaczcie również inne moje przepisy na proste i szybkie ciasta i desery zrobione z ciasta francuskiego. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta budyniowa przepis
Domowa tarta budyniowa to przepyszny i prosty do przygotowania deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Kruchy spód wykonany jest z kupnego ciasta francuskiego, więc przygotowanie ciasta jest niemiernie proste i do tego szybkie. Kruche ciasto francuskie i aksamitne nadzienie z kremowej masy budyniowej tworzą niepowtarzalne połączenie smakowe. Przygotowanie tarty budyniowej nie wymaga wielu składników, a sam proces jest bardzo łatwy i szybki - możecie się sami przekonać oglądając mój film z przygotowań dołączony do przepisu na ciasto.
Tarta z kremem budyniowym
Tarta budyniowa to idealny wybór na słodkie popołudnie z przyjaciółmi lub rodziną. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tarty budyniowej można łatwo znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Zaopatrzcie się więc w opakowanie ciasta francuskiego, śmietanę kremówkę, mleko i jajka. Przygotowanie tarty nie zajmie Wam więcej niż 30 minut, a po około 40 minutach pieczenia, ciasto jest już gotowe. To ciasto jest magiczne, bo mocno płynne nadzienie po upieczeniu zmienia się w delikatną masę podobną do budyniu. Już sama tarta smakuje wyśmienicie, ale możecie ją dodatkowo udekorować owocami i bitą śmietaną, aby nadać jej dodatkowego smaku i atrakcyjnego wyglądu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zobaczcie inne moje przepisy na pyszne tarty.