Dyniowe ciasto z kruszonką
Dyniowe ciasto z kruszonką i masą lukru, czyli idealne jesienne ciasto do gorące herbaty z cytryną albo rozgrzewającej kawki :)
Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania – szczególnie jeśli macie już wcześniej przygotowane puree z dyni (ja w zeszłym roku przerobiłam więcej i wrzuciłam do słoików).
Przygotowanie dyni jest bardzo proste jeśli wiecie jak :)
Z dyni usuwacie pestki i „farfocle” – długie nitki, a resztę – razem ze skórką kroicie w łódeczki. Układacie je na blaszce z piekarnika i pieczecie w 190 stopniach przez około godzinę (może być trochę krócej, więc trzeba to kontrolować).
Miękką dynię ostudź, a następnie łyżką oddziel miąższ od skórki i ugnieć go widelcem lub zblenduj – koniec :)
Wracając do ciasta – jest bardzo aromatyczne dzięki dodanym przyprawom, a do tego chrupiące od kruszonki i orzechów (posypałam nimi wierzch ciasta).
Lukier dodaje ciastu słodyczy ;)
Przepis podaję na foremkę o wielkości około 24/24 cm.
Inne dyniowe przepisy znajdziecie tutaj :)

Dyniowe ciasto z kruszonką
Składniki
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- 240 g puree z dyni
- 120 ml oleju
- 80 g syropu klonowego
- 1/4 szklanki maślanki
kruszonka:
- 60 g mąki
- 60 g rozpuszczonego masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- około 50 g posiekanych orzechów (użyłam włoskie) - opcjonalnie
lukier:
- 120 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
Instrukcja
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki ciasta poza cukrem.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - puree z dyni, olej, syrop klonowy, maślankę i cukier.
- Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmieszaj - możesz to zrobić łyżką.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości 24/24 cm.
- Zagnieć kruszonkę z podanych składników i wysyp ją na ciasto.
- Posyp dodatkowo wierzch posiekanymi orzechami.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
- Do cukru pudru dodaj po łyżce mleko, gdy lukier będzie płynny, ale jeszcze gęsty polej nim wystudzone ciasto.
Przepis pochodzi ze strony Sally :)