Dyniowe ciasto z kruszonką

 

jesienne ciasto

 

Dyniowe ciasto z kruszonką i masą lukru, czyli idealne jesienne ciasto do gorące herbaty z cytryną albo rozgrzewającej kawki :)

Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania – szczególnie jeśli macie już wcześniej przygotowane puree z dyni (ja w zeszłym roku przerobiłam więcej i wrzuciłam do słoików).

Przygotowanie dyni jest bardzo proste jeśli wiecie jak :)

Z dyni usuwacie pestki i „farfocle” – długie nitki, a resztę – razem ze skórką kroicie w łódeczki. Układacie je na blaszce z piekarnika i pieczecie w 190 stopniach przez około godzinę (może być trochę krócej, więc trzeba to kontrolować).

Miękką dynię ostudź, a następnie łyżką oddziel miąższ od skórki i ugnieć go widelcem lub zblenduj – koniec :)

Wracając do ciasta – jest bardzo aromatyczne dzięki dodanym przyprawom, a do tego chrupiące od kruszonki i orzechów (posypałam nimi wierzch ciasta).

Lukier dodaje ciastu słodyczy ;)

Przepis podaję na foremkę o wielkości około 24/24 cm.

Inne dyniowe przepisy znajdziecie tutaj :)

ciasto z kruszonką

 

ciasto z dynią

 

ciasto z dynią

 

ciasto z kruszonką

 

ciasto dyniowe

 

jesienne ciasto

Dyniowe ciasto z kruszonką

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 240 g puree z dyni
  • 120 ml oleju
  • 80 g syropu klonowego
  • 1/4 szklanki maślanki

kruszonka:

lukier:

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki ciasta poza cukrem.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - puree z dyni, olej, syrop klonowy, maślankę i cukier.
  • Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmieszaj - możesz to zrobić łyżką.
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości 24/24 cm.
  • Zagnieć kruszonkę z podanych składników i wysyp ją na ciasto.
  • Posyp dodatkowo wierzch posiekanymi orzechami.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Do cukru pudru dodaj po łyżce mleko, gdy lukier będzie płynny, ale jeszcze gęsty polej nim wystudzone ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi ze strony Sally :)

ciasto z dyni