Odrywany makowiec z ciasta drożdżowego
Na blogu pojawił się wcześniej na odrywaną bananową drożdżówkę, a teraz mój mąż wpadł na pomysł, żeby upiec odrywany makowiec :D
Przygotowałam więc delikatne i puszyste ciasto drożdżowe, zrobiłam masę makową (ja ją robiłam sama, ale możecie wykorzystać gotową masę makową z puszki), a potem poprzekładałam ciasto masą i upiekłam.
Na koniec oczywiście obowiązkowo lukier i skórka pomarańczowa.
Wyszło pysznie i nowocześnie :)
Zamiast tradycyjnego zawijanego makowca otrzymałam makowiec odrywany (który możecie też pokroić ;)).
Muszę ze wstydem przyznać, że ciasto tak mi zasmakowało, że zjadałam w sumie 6 kawałków w dwa dni (niszcząc tym samym moją zasadę 1 kawałka ciasta w ciągu jednego dnia, ale o tym ciiii, bo mąż nie wie ;)).
Na swoje usprawiedliwienie mam to, że już baaaaardzo dawno nie jadłam makowca i widać byłam „na głodzie”.
Jeśli i Wy jesteście na makowcowym odwyku, to już z tym nie walczcie więcej i upieczcie sobie tą odrywaną drożdżówkę :)
Ps. Na blogu znajdziecie też przepis na tradycyjny makowiec , szybki makowiec sypany, czy też pyszny seromakowiec – gorąco zachęcam do wypróbowania tych przepisów.

Odrywany makowiec
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 15 g świeżych drożdzy
- 40 g cukru
- 70 ml ciepłego mleka (około 1/3 szklanki)
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g rozpuszczonego masła
masa makowa:
- 100 g mielonego maku
- 3 łyżki miodu (lub do smaku)
- 2 jajka
- 50 g rodzynek
- 50 ml rumu (lub ciepłej wody)
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g posiekanych orzechów (użyłam włoskie)
lukier:
- około 150 g cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
- skórka pomarańczowa
Instrukcja
ciasto drożdżowe:
- Mleko lekko podgrzej - ma mieć letnią temperaturę.
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zamieszaj, dodaj ciepłe mleko, wymieszaj dokładnie.
- Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W misie miksera umieść mąkę, jajko oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ja często wstawiam je do piekarnika nastawionego na 30 stopni).
masa makowa:
- Rodzynki zalej rumem (lub ciepłą wodą) i odstaw na około pół godziny.
- Mielony mak wsyp do miski, dodaj miód, jajka, rodzynki razem z rumem, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy - w razie potrzeby możesz masę dodatkowo dosłodzić.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
- Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm.
- Wierzch ciasta posmaruj masą makową (nie musisz zostawiać pustych boków.
- Pokrój ciasto w kwadraty.
- Średnią keksówkę - o wielkości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i ustaw ją na krótszym boku (tak aby stała pionowo).
- Układaj kwadraty ciasta z makiem - pierwszy kawałek połóż tak, aby do papieru dotykała część bez maku.
- Po ułożeniu wszystkich kawałków ciasta postaw keksówkę i delikatnie potrząśnij, aby ciasto się ułożyło.
- Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
- Piecz ciasto przez około 25-30 minut - aż będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder zmieszaj z mlekiem - dodając je po łyżce.
- Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp skórką pomarańczową.