Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Odrywany makowiec

Odrywany makowiec z ciasta drożdżowego

 

odrywany makowiec

 

Na blogu pojawił się wcześniej na odrywaną bananową drożdżówkę, a teraz mój mąż wpadł na pomysł, żeby upiec odrywany makowiec 😀

Przygotowałam więc delikatne i puszyste ciasto drożdżowe, zrobiłam masę makową (ja ją robiłam sama, ale możecie wykorzystać gotową masę makową z puszki), a potem poprzekładałam ciasto masą i upiekłam.

Na koniec oczywiście obowiązkowo lukier i skórka pomarańczowa.

Wyszło pysznie i nowocześnie 🙂

Zamiast tradycyjnego zawijanego makowca otrzymałam makowiec odrywany (który możecie też pokroić ;)).

Muszę ze wstydem przyznać, że ciasto tak mi zasmakowało, że zjadałam w sumie 6 kawałków w dwa dni (niszcząc tym samym moją zasadę 1 kawałka ciasta w ciągu jednego dnia, ale o tym ciiii, bo mąż nie wie ;)).

Na swoje usprawiedliwienie mam to, że już baaaaardzo dawno nie jadłam makowca i widać byłam „na głodzie”.

Jeśli i Wy jesteście na makowcowym odwyku, to już z tym nie walczcie więcej i upieczcie sobie tą odrywaną drożdżówkę 🙂

Ps. Na blogu znajdziecie też przepis na tradycyjny makowiec , szybki makowiec sypany, czy też pyszny seromakowiec – gorąco zachęcam do wypróbowania tych przepisów.

 

ciasto drożdżowe z makiem

 

makowiec

 

ciasto z makiem

 

odrywany makowiec

 

makowiec na święta

 

makowiec

 

Odrywany makowiec
 
Autor:
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 15 g świeżych drożdzy
  • 40 g cukru
  • 70 ml ciepłego mleka (około ⅓ szklanki)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
masa makowa:
  • 100 g mielonego maku
  • 3 łyżki miodu (lub do smaku)
  • 2 jajka
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml rumu (lub ciepłej wody)
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g posiekanych orzechów (użyłam włoskie)
lukier:
  • około 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • skórka pomarańczowa
Wykonanie
ciasto drożdżowe:
  1. Mleko lekko podgrzej - ma mieć letnią temperaturę.
  2. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zamieszaj, dodaj ciepłe mleko, wymieszaj dokładnie.
  3. Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  4. W misie miksera umieść mąkę, jajko oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
  5. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  6. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ja często wstawiam je do piekarnika nastawionego na 30 stopni).
masa makowa:
  1. Rodzynki zalej rumem (lub ciepłą wodą) i odstaw na około pół godziny.
  2. Mielony mak wsyp do miski, dodaj miód, jajka, rodzynki razem z rumem, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy - w razie potrzeby możesz masę dodatkowo dosłodzić.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
  4. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm.
  5. Wierzch ciasta posmaruj masą makową (nie musisz zostawiać pustych boków.
  6. Pokrój ciasto w kwadraty.
  7. Średnią keksówkę - o wielkości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i ustaw ją na krótszym boku (tak aby stała pionowo).
  8. Układaj kwadraty ciasta z makiem - pierwszy kawałek połóż tak, aby do papieru dotykała część bez maku.
  9. Po ułożeniu wszystkich kawałków ciasta postaw keksówkę i delikatnie potrząśnij, aby ciasto się ułożyło.
  10. Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  11. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
  12. Piecz ciasto przez około 25-30 minut - aż będzie ładnie rumiane.
  13. Po upieczeniu ostudź.
  14. Cukier puder zmieszaj z mlekiem - dodając je po łyżce.
  15. Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp skórką pomarańczową.
 

 

Related Post

Reklama

  • Nasza mama jest mistrzem w zawijanych makowcach ale taki odrywany byłby fajnym urozmaiceniem 😀

    • Też tak właśnie sobie pomyślałam, że to będzie fajna opcja zamiast tradycyjnego zawijańca 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux