Odrywany makowiec z ciasta drożdżowego

 

odrywany makowiec

 

Na blogu pojawił się wcześniej na odrywaną bananową drożdżówkę, a teraz mój mąż wpadł na pomysł, żeby upiec odrywany makowiec :D

Przygotowałam więc delikatne i puszyste ciasto drożdżowe, zrobiłam masę makową (ja ją robiłam sama, ale możecie wykorzystać gotową masę makową z puszki), a potem poprzekładałam ciasto masą i upiekłam.

Na koniec oczywiście obowiązkowo lukier i skórka pomarańczowa.

Wyszło pysznie i nowocześnie :)

Zamiast tradycyjnego zawijanego makowca otrzymałam makowiec odrywany (który możecie też pokroić ;)).

Muszę ze wstydem przyznać, że ciasto tak mi zasmakowało, że zjadałam w sumie 6 kawałków w dwa dni (niszcząc tym samym moją zasadę 1 kawałka ciasta w ciągu jednego dnia, ale o tym ciiii, bo mąż nie wie ;)).

Na swoje usprawiedliwienie mam to, że już baaaaardzo dawno nie jadłam makowca i widać byłam „na głodzie”.

Jeśli i Wy jesteście na makowcowym odwyku, to już z tym nie walczcie więcej i upieczcie sobie tą odrywaną drożdżówkę :)

Ps. Na blogu znajdziecie też przepis na tradycyjny makowiec , szybki makowiec sypany, czy też pyszny seromakowiec – gorąco zachęcam do wypróbowania tych przepisów.

 

ciasto drożdżowe z makiem

 

makowiec

 

ciasto z makiem

 

odrywany makowiec

 

makowiec na święta

 

makowiec

 

Odrywany makowiec

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

masa makowa:

lukier:

Instrukcja
 

ciasto drożdżowe:

  • Mleko lekko podgrzej - ma mieć letnią temperaturę.
  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zamieszaj, dodaj ciepłe mleko, wymieszaj dokładnie.
  • Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajko oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ja często wstawiam je do piekarnika nastawionego na 30 stopni).

masa makowa:

  • Rodzynki zalej rumem (lub ciepłą wodą) i odstaw na około pół godziny.
  • Mielony mak wsyp do miski, dodaj miód, jajka, rodzynki razem z rumem, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy - w razie potrzeby możesz masę dodatkowo dosłodzić.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
  • Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5-1 cm.
  • Wierzch ciasta posmaruj masą makową (nie musisz zostawiać pustych boków.
  • Pokrój ciasto w kwadraty.
  • Średnią keksówkę - o wielkości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i ustaw ją na krótszym boku (tak aby stała pionowo).
  • Układaj kwadraty ciasta z makiem - pierwszy kawałek połóż tak, aby do papieru dotykała część bez maku.
  • Po ułożeniu wszystkich kawałków ciasta postaw keksówkę i delikatnie potrząśnij, aby ciasto się ułożyło.
  • Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
  • Piecz ciasto przez około 25-30 minut - aż będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z mlekiem - dodając je po łyżce.
  • Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp skórką pomarańczową.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!