Przepis na drożdżowy makowiec zakręcony
Makowiec zakręcony poleca się na święta!
A muszę przyznać, że to jeden z lepszych makowców jakie jadłam, a co najważniejsze – jest mięciutki nawet po 3-4 dniach!
Ciasta drożdżowe mają to do siebie, że dość szybko wysychają i twardnieją.
Ale nie ten makowiec.
Dzięki niestandardowemu pieczeniu i częstym przekładaniu masą makową ciasto jest cały czas miękkie i nawilżone :)
Możecie się do niego podkradać o każdej godzinie dnia i nocy :D
Ale, ale – żeby nie było, że nie ostrzegałam – przy „robocie” będzie syf, będzie brud i wypadająca bokami masa makowa (ja ją na bieżąco podjadałam, więc syf był nieco mniejszy;)).
Pod przepisem znajdziecie kilka zdjęć z przygotowań – syfu już nie fotografowałam – ale to sami się przekonacie jak będzie robić ten makowiec zakręcony.
A że musicie go zrobić, to nie mam żadnych wątpliwości!
Polecam też waszej uwadze makowiec odrywany, seromakowiec, makowiec sypany, makowiec zawijany czy też ciasto makową panienkę.
Makowiec zakręcony przepis do druku

Makowiec zakręcony
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 24 cm.
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 15 g świeżych drożdży
- 40 g cukru (niecała 1/4 szklanki)
- 70 ml ciepłego mleka (około 1/3 szklanki)
- 1 jajka rozmiar L
- 50 ml oleju (1/4 szklanki)
- 250 g mąki (trochę ponad 1,5 szklanki)
- skórka starta z jednej pomarańczy
masa makowa:
- 200 g mielonego maku (1 opakowanie)
- 3- 6 łyżek miodu - do smaku
- 100 g rodzynek
- 50 ml rumu
- ok 150 g orzechów (użyłam pomieszane orzechy laskowe i migdały)
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- aromat migdałowy - kilka kropel - ja lubię dodać
- 4 jajka
lukier:
- 150 g cukru pudru
- kilka łyżek mleka do konsystencji
Instrukcja
masa makowa:
- Mak zalej gorącą wodą, tak aby był cały przykryty i odstaw do wystudzenia.200 g mielonego maku
- Rodzynki zalej rumem (ewentualnie gorącą wodą) i podgrzej na małym ogniu, tak aby rum się wchłonął, a rodzynki zmiękły.100 g rodzynek, 50 ml rumu
- Wystudzony mak przelej przez sito wyłożone gazą lub pieluszką tetrową - dokładnie odciśnij z wody.
- Przełóż mak do miski.
- Dodaj do niego miód - na razie trzy łyżki, rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową - wymieszaj.3- 6 łyżek miodu, 100 g rodzynek, ok 150 g orzechów, 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- Jeśli trzeba to dodaj więcej miodu i dodaj aromat migdałowy.aromat migdałowy
- Dodaj do maku roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj.4 jajka
ciasto:
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.15 g świeżych drożdży
- Dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj miseczkę i odstaw na około 20 minut.70 ml ciepłego mleka
- W dużej misie umieść mąkę, jajko, resztę cukru, olej i skórkę pomarańczową.40 g cukru, 1 jajka, 50 ml oleju, 250 g mąki, skórka starta z jednej pomarańczy
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
- Rozsmaruj na cieście masę makową.
- Potnij ciasto na paski o szerokości około 4 cm.
- Zwiń jedne pasek w rulon i ułóż go na środku foremki o średnicy około 24 cm (dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp odrobiną mąki).
- Teraz ostrożnie układaj kolejne paski wokół środka.
- Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30-40 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz makowiec przez około 25-30 minut - aż będzie ładnie rumiany.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka (mleko dodawaj po łyżce do cukru, aż będzie miał konsystencję lekko lejącą).150 g cukru pudru, kilka łyżek mleka
- Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku lub zawinięty w folię.
Składniki Odżywcze
Przepis własny.