Makowiec zakręcony

 

ciasto drożdżowe z makiem na boże narodzenie

 

Makowiec zakręcony poleca się na święta!

A muszę przyznać, że to jeden z lepszych makowców jakie jadłam, a co najważniejsze – jest mięciutki nawet po 3-4 dniach!

Ciasta drożdżowe mają to do siebie, że dość szybko wysychają i twardnieją.

Ale nie ten makowiec.

Dzięki niestandardowemu pieczeniu i częstym przekładaniu masą makową ciasto jest cały czas miękkie i nawilżone :)

Możecie się do niego podkradać o każdej godzinie dnia i nocy :D

Ale, ale – żeby nie było, że nie ostrzegałam – przy „robocie” będzie syf, będzie brud i wypadająca bokami masa makowa (ja ją na bieżąco podjadałam, więc syf był nieco mniejszy;)).

Pod przepisem znajdziecie kilka zdjęć z przygotowań – syfu już nie fotografowałam – ale to sami się przekonacie jak będzie robić ten makowiec zakręcony.

A że musicie go zrobić, to nie mam żadnych wątpliwości!

Polecam też waszej uwadze makowiec odrywany, seromakowiec, makowiec sypany, makowiec zawijany czy też ciasto makową panienkę.

Ps. Mój makowiec zakręcony wygląda jak z obrazka i jest pysznie wypieczony, więc bierze udział w konkursie „Ciasto jak z obrazka – idealne świąteczne ciasto z Beko” – liczę, że dzięki niemu wygram nowy piekarnik, bo mojemu dałam już nieźle w kość i by chciał przejść na emeryturę ;)

#beko  #ciastojakzobrazka.

zakręcony makowiec z masą makową

 

makowiec na boże narodzenie

 

drożdżówka z makiem

 

makowiec na boże narodzenie

 

ciasto drożdżowe z makiem

 

makowiec zakręcony

Makowiec zakręcony

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 24 cm.
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 344 kcal

Składniki

ciasto drożdżowe:

masa makowa:

  • 200 g mielonego maku (1 opakowanie)
  • 3- 6 łyżek miodu - do smaku
  • 100 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • około 150 g orzechów (użyłam pomieszane orzechy laskowe i migdały)
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • aromat migdałowy - kilka kropel
  • 4 jajka

lukier:

Instrukcja
 

masa makowa:

  • Mak zalej gorącą wodą, tak aby był cały przykryty i odstaw do wystudzenia.
  • Rodzynki zalej rumem (ewentualnie gorącą wodą) i podgrzej na małym ogniu, tak aby rum się wchłonął, a rodzynki zmiękły.
  • Wystudzony mak przelej przez sito wyłożone gazą lub pieluszką tetrową - dokładnie odciśnij z wody.
  • Przełóż mak do miski.
  • Dodaj do niego miód - na razie trzy łyżki, rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową - wymieszaj.
  • Jeśli trzeba to dodaj więcej miodu i dodaj aromat migdałowy.
  • Dodaj do maku roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj.

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
  • Dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj miseczkę i odstaw na około 20 minut.
  • W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i skórkę pomarańczową.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
  • Rozsmaruj na cieście masę makową.
  • Potnij ciasto na paski o szerokości około 4 cm.
  • Zwiń jedne pasek w rulon i ułóż go na środku foremki o średnicy około 24 cm (dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp odrobiną mąki).
  • Teraz ostrożnie układaj kolejne paski wokół środka.
  • Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30-40 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz makowiec przez około 25-30 minut - aż będzie ładnie rumiany.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka (mleko dodawaj po łyżce do cukru, aż będzie miał konsystencję lekko lejącą).
  • Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku lub zawinięty w folię.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 344kcalWeglowodany: 39.9gBiałko: 7.9gTłuszcz: 16.3gBłonnik: 2.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.

makowiec zawijany krok po kroku