Przepis na drożdżowy makowiec zakręcony

ciasto drożdżowe z makiem na boże narodzenie


Makowiec zakręcony poleca się na święta!

A muszę przyznać, że to jeden z lepszych makowców jakie jadłam, a co najważniejsze – jest mięciutki nawet po 3-4 dniach!

Ciasta drożdżowe mają to do siebie, że dość szybko wysychają i twardnieją.

Ale nie ten makowiec.

Dzięki niestandardowemu pieczeniu i częstym przekładaniu masą makową ciasto jest cały czas miękkie i nawilżone :)

Możecie się do niego podkradać o każdej godzinie dnia i nocy :D

Ale, ale – żeby nie było, że nie ostrzegałam – przy „robocie” będzie syf, będzie brud i wypadająca bokami masa makowa (ja ją na bieżąco podjadałam, więc syf był nieco mniejszy;)).

Pod przepisem znajdziecie kilka zdjęć z przygotowań – syfu już nie fotografowałam – ale to sami się przekonacie jak będzie robić ten makowiec zakręcony.

A że musicie go zrobić, to nie mam żadnych wątpliwości!

Polecam też waszej uwadze makowiec odrywany, seromakowiec, makowiec sypany, makowiec zawijany czy też ciasto makową panienkę.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.8 z 5 ocen
Postaw mi kawę

zakręcony makowiec z masą makową

makowiec na boże narodzenie

drożdżówka z makiem

makowiec na boże narodzenie

ciasto drożdżowe z makiem

Makowiec zakręcony przepis do druku

makowiec zakręcony

Makowiec zakręcony

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły zawijany drożdżowy makowiec.
4.8 z 5 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 4 godz 30 minut
Porcje 16
Kalorie 344 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 24 cm.

Składniki

ciasto drożdżowe:

masa makowa:

  • 200 g mielonego maku (1 opakowanie)
  • 3- 6 łyżek miodu - do smaku
  • 100 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • ok 150 g orzechów (użyłam pomieszane orzechy laskowe i migdały)
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • aromat migdałowy - kilka kropel - ja lubię dodać
  • 4 jajka

lukier:

Instrukcja
 

masa makowa:

  • Mak zalej gorącą wodą, tak aby był cały przykryty i odstaw do wystudzenia.
    200 g mielonego maku
  • Rodzynki zalej rumem (ewentualnie gorącą wodą) i podgrzej na małym ogniu, tak aby rum się wchłonął, a rodzynki zmiękły.
    100 g rodzynek, 50 ml rumu
  • Wystudzony mak przelej przez sito wyłożone gazą lub pieluszką tetrową - dokładnie odciśnij z wody.
  • Przełóż mak do miski.
  • Dodaj do niego miód - na razie trzy łyżki, rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową - wymieszaj.
    3- 6 łyżek miodu, 100 g rodzynek, ok 150 g orzechów, 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Jeśli trzeba to dodaj więcej miodu i dodaj aromat migdałowy.
    aromat migdałowy
  • Dodaj do maku roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj.
    4 jajka

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
    15 g świeżych drożdży
  • Dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj miseczkę i odstaw na około 20 minut.
    70 ml ciepłego mleka
  • W dużej misie umieść mąkę, jajko, resztę cukru, olej i skórkę pomarańczową.
    40 g cukru, 1 jajka, 50 ml oleju, 250 g mąki, skórka starta z jednej pomarańczy
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
  • Rozsmaruj na cieście masę makową.
  • Potnij ciasto na paski o szerokości około 4 cm.
  • Zwiń jedne pasek w rulon i ułóż go na środku foremki o średnicy około 24 cm (dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp odrobiną mąki).
  • Teraz ostrożnie układaj kolejne paski wokół środka.
  • Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30-40 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz makowiec przez około 25-30 minut - aż będzie ładnie rumiany.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka (mleko dodawaj po łyżce do cukru, aż będzie miał konsystencję lekko lejącą).
    150 g cukru pudru, kilka łyżek mleka
  • Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku lub zawinięty w folię.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 344kcalWeglowodany: 39.9gBiałko: 7.9gTłuszcz: 16.3gBłonnik: 2.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.

makowiec zawijany krok po kroku