Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Makowiec zakręcony

By |2017-12-12T13:31:32+00:002017 Grudzień 18th|Boże Narodzenie, Ciasta drożdżowe, Ciasta z makiem|

Makowiec zakręcony

 

ciasto drożdżowe z makiem na boże narodzenie

 

Makowiec zakręcony poleca się na święta!

A muszę przyznać, że to jeden z lepszych makowców jakie jadłam, a co najważniejsze – jest mięciutki nawet po 3-4 dniach!

Ciasta drożdżowe mają to do siebie, że dość szybko wysychają i twardnieją.

Ale nie ten makowiec.

Dzięki niestandardowemu pieczeniu i częstym przekładaniu masą makową ciasto jest cały czas miękkie i nawilżone 🙂

Możecie się do niego podkradać o każdej godzinie dnia i nocy 😀

Ale, ale – żeby nie było, że nie ostrzegałam – przy „robocie” będzie syf, będzie brud i wypadająca bokami masa makowa (ja ją na bieżąco podjadałam, więc syf był nieco mniejszy;)).

Pod przepisem znajdziecie kilka zdjęć z przygotowań – syfu już nie fotografowałam – ale to sami się przekonacie jak będzie robić ten makowiec zakręcony.

A że musicie go zrobić, to nie mam żadnych wątpliwości!

Polecam też waszej uwadze makowiec odrywany, seromakowiec, makowiec sypany, makowiec zawijany czy też ciasto makową panienkę.

Ps. Mój makowiec zakręcony wygląda jak z obrazka i jest pysznie wypieczony, więc bierze udział w konkursie „Ciasto jak z obrazka – idealne świąteczne ciasto z Beko” – liczę, że dzięki niemu wygram nowy piekarnik, bo mojemu dałam już nieźle w kość i by chciał przejść na emeryturę 😉

#beko  #ciastojakzobrazka.

zakręcony makowiec z masą makową

 

makowiec na boże narodzenie

 

drożdżówka z makiem

 

makowiec na boże narodzenie

 

ciasto drożdżowe z makiem

 

Makowiec zakręcony
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru (niecała ¼ szklanki)
  • 70 ml ciepłego mleka (około ⅓ szklanki)
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 50 ml oleju (1/4 szklanki)
  • 250 g mąki (trochę ponad 1,5 szklanki)
  • skórka starta z jednej pomarańczy
masa makowa:
  • 200 g mielonego maku (1 opakowanie)
  • 3- 6 łyżek miodu - do smaku
  • 100 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • około 150 g orzechów (użyłam pomieszane orzechy laskowe i migdały)
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • aromat migdałowy - kilka kropel
  • 4 jajka
lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • kilka łyżek mleka
Wykonanie
masa makowa:
  1. Mak zalej gorącą wodą, tak aby był cały przykryty i odstaw do wystudzenia.
  2. Rodzynki zalej rumem (ewentualnie gorącą wodą) i podgrzej na małym ogniu, tak aby rum się wchłonął, a rodzynki zmiękły.
  3. Wystudzony mak przelej przez sito wyłożone gazą lub pieluszką tetrową - dokładnie odciśnij z wody.
  4. Przełóż mak do miski.
  5. Dodaj do niego miód - na razie trzy łyżki, rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową - wymieszaj.
  6. Jeśli trzeba to dodaj więcej miodu i dodaj aromat migdałowy.
  7. Dodaj do maku roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj.
ciasto:
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
  2. Dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj miseczkę i odstaw na około 20 minut.
  3. W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i skórkę pomarańczową.
  4. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  5. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  6. Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
  7. Rozsmaruj na cieście masę makową.
  8. Potnij ciasto na paski o szerokości około 4 cm.
  9. Zwiń jedne pasek w rulon i ułóż go na środku foremki o średnicy około 24 cm (dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp odrobiną mąki).
  10. Teraz ostrożnie układaj kolejne paski wokół środka.
  11. Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30-40 minut.
  12. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz makowiec przez około 25-30 minut - aż będzie ładnie rumiany.
  13. Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka (mleko dodawaj po łyżce do cukru, aż będzie miał konsystencję lekko lejącą).
  14. Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku lub zawinięty w folię.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 344 Tłuszcze: 16,3 g Węglowodany: 39,9 g Błonnik: 2,6 g Białka: 7,9 g

 

Przepis własny.

makowiec zawijany krok po kroku

 

 


Ciasto jak z obrazka
 

Reklama

10 komentarzy

  1. Kasiula 2017/12/24 at 07:20 - Reply

    Mam pytanie odnośnie masy makowej: czy można użyć gotowej masy z bakaliami, oczywiście po lekkim podrasowaniu?

  2. Candy Pandas 2017/12/19 at 18:41 - Reply

    Pięknie zakręcone ciasto 😀 Podany makowiec w taki sposób to fajny element zaskoczenia wśród gości 🙂

  3. Anna 2017/12/19 at 15:30 - Reply

    Świetny przepis. Makowiec przepyszny!

  4. Janina 2017/12/18 at 16:55 - Reply

    Świetny przepis. W tym roku na święta u nie zagości taki makowiec 😉

  5. Majka 2017/12/18 at 09:22 - Reply

    Cudny ☺️

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: