ciasto drożdżowe z makiem na boże narodzenie

Przepis na drożdżowy makowiec zakręcony

Jeśli lubicie makowce i nie wyobrażacie sobie świąt Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem, to w tym roku przygotujcie razem ze mną ten niezwykły zakręcony makowiec. Niby nic nowego – puszyste ciasto drożdżowe, masa makowa pełna bakalii, ale sposób wykonania sprawia, że ten makowiec wygląda zachwycająco. Szczególnie po pokrojeniu na kawałki. Spróbujcie koniecznie!

drożdżówka z makiem

Makowiec zakręcony przepis krok po kroku

Jeśli lubisz drożdżowe makowce, to w tym roku przygotuj taki zachwycający w swoim wyglądzie makowiec.

makowiec zakręcony

Makowiec zakręcony przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły zawijany drożdżowy makowiec idealny na święta i nie tylko.
4.91 z 11 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Porcje 16
Kalorie 344 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 24 cm.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do makowca

składniki na masę makową do makowca

  • 200 g maku (mielonego (1 opakowanie))
  • 3- 6 łyżek miodu (- do smaku)
  • 100 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • ok 150 g orzechów ((użyłam pomieszane orzechy laskowe i migdały))
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • aromat migdałowy ( – kilka kropel – ja lubię dodać)
  • 4 jajka (u mnie rozmiar L)

składniki na lukier do makowca

Instrukcja
 

Jak zrobić masę makową do makowca

  • Mak zalej gorącą wodą, tak aby był cały przykryty i odstaw do wystudzenia.
    200 g maku
  • Rodzynki zalej rumem (ewentualnie gorącą wodą) i podgrzej na małym ogniu, tak aby rum się wchłonął, a rodzynki zmiękły.
    100 g rodzynek, 50 ml rumu
  • Wystudzony mak przelej przez sito wyłożone gazą lub pieluszką tetrową – dokładnie odciśnij z wody.
  • Przełóż mak do miski.
  • Dodaj do niego miód – na razie trzy łyżki, rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową – wymieszaj.
    3- 6 łyżek miodu, 100 g rodzynek, ok 150 g orzechów, 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Jeśli trzeba to dodaj więcej miodu i dodaj aromat migdałowy.
    aromat migdałowy
  • Dodaj do maku roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj.
    4 jajka

Jak zrobić ciasto drożdżowe do makowca

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
    15 g świeżych drożdży
  • Dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj miseczkę i odstaw na około 20 minut.
    70 ml ciepłego mleka
  • W dużej misie umieść mąkę, jajko, resztę cukru, olej i skórkę pomarańczową.
    40 g cukru, 1 jajko, 50 ml oleju, 250 g mąki pszennej, skórka starta z jednej pomarańczy
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
  • Rozsmaruj na cieście masę makową.
  • Potnij ciasto na paski o szerokości około 4 cm.
  • Zwiń jedne pasek w rulon i ułóż go na środku foremki o średnicy około 24 cm (dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp odrobiną mąki).
  • Teraz ostrożnie układaj kolejne paski wokół środka.
  • Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30-40 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz makowiec przez około 25-30 minut – aż będzie ładnie rumiany.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka (mleko dodawaj po łyżce do cukru, aż będzie miał konsystencję lekko lejącą).
    150 g cukru pudru, kilka łyżek mleka
  • Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku lub zawinięty w folię.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 344kcalWeglowodany: 39.9gBiałko: 7.9gTłuszcz: 16.3gBłonnik: 2.6g
Słowa kluczowe drożdżówka z makiem, strucla z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
zakręcony makowiec z masą makową

Drożdżowy Makowiec zakręcony – uwagi

Makowiec zakręcony poleca się na święta!

A muszę przyznać, że to jeden z lepszych makowców jakie jadłam, a co najważniejsze – jest mięciutki nawet po 3-4 dniach!

Ciasta drożdżowe mają to do siebie, że dość szybko wysychają i twardnieją.

Ale nie ten makowiec.

Dzięki niestandardowemu pieczeniu i częstym przekładaniu masą makową ciasto jest cały czas miękkie i nawilżone :)

Możecie się do niego podkradać o każdej godzinie dnia i nocy :D

Ale, ale – żeby nie było, że nie ostrzegałam – przy „robocie” będzie syf, będzie brud i wypadająca bokami masa makowa (ja ją na bieżąco podjadałam, więc syf był nieco mniejszy;)).

Pod przepisem znajdziecie kilka zdjęć z przygotowań – syfu już nie fotografowałam – ale to sami się przekonacie jak będzie robić ten makowiec zakręcony.

A że musicie go zrobić, to nie mam żadnych wątpliwości!

Polecam też waszej uwadze makowiec odrywany, seromakowiec, makowiec sypany, makowiec zawijany czy też ciasto makową panienkę.

makowiec na boże narodzenie
makowiec na boże narodzenie
ciasto drożdżowe z makiem

Przepis własny.

makowiec zawijany krok po kroku

Polecane przepisy na słodkie wypieki z makiem

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkości pieczone z dodatkiem maku. Tutaj polecam takie trzy przepisy: