Makowiec zakręcony
Makowiec zakręcony poleca się na święta!
A muszę przyznać, że to jeden z lepszych makowców jakie jadłam, a co najważniejsze – jest mięciutki nawet po 3-4 dniach!
Ciasta drożdżowe mają to do siebie, że dość szybko wysychają i twardnieją.
Ale nie ten makowiec.
Dzięki niestandardowemu pieczeniu i częstym przekładaniu masą makową ciasto jest cały czas miękkie i nawilżone :)
Możecie się do niego podkradać o każdej godzinie dnia i nocy :D
Ale, ale – żeby nie było, że nie ostrzegałam – przy „robocie” będzie syf, będzie brud i wypadająca bokami masa makowa (ja ją na bieżąco podjadałam, więc syf był nieco mniejszy;)).
Pod przepisem znajdziecie kilka zdjęć z przygotowań – syfu już nie fotografowałam – ale to sami się przekonacie jak będzie robić ten makowiec zakręcony.
A że musicie go zrobić, to nie mam żadnych wątpliwości!
Polecam też waszej uwadze makowiec odrywany, seromakowiec, makowiec sypany, makowiec zawijany czy też ciasto makową panienkę.
Ps. Mój makowiec zakręcony wygląda jak z obrazka i jest pysznie wypieczony, więc bierze udział w konkursie „Ciasto jak z obrazka – idealne świąteczne ciasto z Beko” – liczę, że dzięki niemu wygram nowy piekarnik, bo mojemu dałam już nieźle w kość i by chciał przejść na emeryturę ;)
#beko #ciastojakzobrazka.
Makowiec zakręcony
- 15 g świeżych drożdży
- 40 g cukru (niecała ¼ szklanki)
- 70 ml ciepłego mleka (około ⅓ szklanki)
- 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
- 50 ml oleju (1/4 szklanki)
- 250 g mąki (trochę ponad 1,5 szklanki)
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 200 g mielonego maku (1 opakowanie)
- 3- 6 łyżek miodu - do smaku
- 100 g rodzynek
- 50 ml rumu
- około 150 g orzechów (użyłam pomieszane orzechy laskowe i migdały)
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- aromat migdałowy - kilka kropel
- 4 jajka
- 150 g cukru pudru
- kilka łyżek mleka
- Mak zalej gorącą wodą, tak aby był cały przykryty i odstaw do wystudzenia.
- Rodzynki zalej rumem (ewentualnie gorącą wodą) i podgrzej na małym ogniu, tak aby rum się wchłonął, a rodzynki zmiękły.
- Wystudzony mak przelej przez sito wyłożone gazą lub pieluszką tetrową - dokładnie odciśnij z wody.
- Przełóż mak do miski.
- Dodaj do niego miód - na razie trzy łyżki, rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową - wymieszaj.
- Jeśli trzeba to dodaj więcej miodu i dodaj aromat migdałowy.
- Dodaj do maku roztrzepane jajka i dokładnie wymieszaj.
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły.
- Dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj miseczkę i odstaw na około 20 minut.
- W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i skórkę pomarańczową.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm.
- Rozsmaruj na cieście masę makową.
- Potnij ciasto na paski o szerokości około 4 cm.
- Zwiń jedne pasek w rulon i ułóż go na środku foremki o średnicy około 24 cm (dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i posyp odrobiną mąki).
- Teraz ostrożnie układaj kolejne paski wokół środka.
- Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30-40 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni i piecz makowiec przez około 25-30 minut - aż będzie ładnie rumiany.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka (mleko dodawaj po łyżce do cukru, aż będzie miał konsystencję lekko lejącą).
- Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku lub zawinięty w folię.
Przepis własny.
Robiłam makowiec z Pani przepisu. Generalnie wyszedł bardzo dobry. Jednak środek miejscami się nie dopiekł. Może z powodu dość grubej warstwy maku. Następnym razem dam go mniej lub dłużej będę piec.
Witam, czy moge prosic o podpowoedz czemu w srodku tak jakby nie dopieczony byl, czemu przez co?
Ale tobie wyszedł niedopieczony? Jeśli tak, to pewnie po prostu potrzebował dłuższego pieczenia. Piekarniki są bardzo różne i czas pieczenia trzeba dopasować do swojego. Dlatego zwykle piszę, że pieczemy „około”.
Witam Pani Beato☺️Czy nie ma potrzeby mielenia maku? Pozdrawiam
W przepisie użyty jest maj mielony – kupny. Jeśli masz zwykły, to musisz go zmielić
Mam pytanie odnośnie masy makowej: czy można użyć gotowej masy z bakaliami, oczywiście po lekkim podrasowaniu?
Tak, możesz :)
Pięknie zakręcone ciasto :D Podany makowiec w taki sposób to fajny element zaskoczenia wśród gości :)
Właśnie :D
Świetny przepis. Makowiec przepyszny!
Super :D
Świetny przepis. W tym roku na święta u nie zagości taki makowiec ;)
Super :) daj znać jak smakował :)
Cudny ☺️
Dziękuję :)