Drożdżówki z migdałami

Zaktualizowany: 2023 16 sierpnia
drożdżówki z migdałami

Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z masą migdałową

Zapraszam dziś na przepyszne drożdżówki z migdałami, a dokładnie z obłędną domową masą migdałową. Same bułeczki wychodzą cudownie puszyste i smakowite. Idealnie pasują do kubka kawy, herbaty albo nawet kakao. Spróbujcie koniecznie!

migdałowe drożdżówki z marcepanem

Drożdżówki z migdałami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie słodkie i puszyste drożdżówki, to koniecznie zróbcie takie bułeczki migdałowe.

drożdżówki z migdałami

Drożdżówki z migdałami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste bułeczki drożdżowe z migdałowym nadzieniem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
15 minut
Czas całkowity 2 hours 45 minut
Porcje 6
Kalorie 453 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek

składniki na nadzienie migdałowe do bułeczek

dodatkowe składniki do dróżdżówek

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki

  • Mleko podgrzej do letniej temperatury, dodaj do niego łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże – wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    1 łyżeczka cukru, 80 ml mleka, 15 g drożdży
  • W dużej misie umieść mąkę, resztę cukru, jajko oraz masło. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 25 g masła
  • Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na posypany lekko mąką blat i ponownie krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na cienki placek – o grubości około 0,5 cm i wielkości mniej więcej 20/30 cm.
  • Przekrój ciasto na trzy szerokie paski, a następnie każdy pasek przekrój na dwa kawałki.

Jak zrobić nadzienie migdałowe do bułeczek

  • Zmielone migdały wymieszaj z cukrem pudrem i miękkim masłem (jeśli nie masz mielonych migdałów, to całe migdały zmiksuj z cukrem pudrem w malakserze).
    150 g migdałów, 80 g cukru pudru, 1 łyżka masła
  • Dodawaj stopniowo lekko roztrzepane białko – tyle, aby masa zaczęła się lepić.
    1 białko
  • Aby ułatwić sobie pracę przełożyłam masę migdałową do mocnego woreczka, odcięłam w nim róg i wyciskałam w ten sposób masę na ciasto.
  • Na środek ciasta nałóż nadzienie migdałowe i zwiń ciasto w rulon (ja jeden z boków ciasta ponacinałam na długość około 3 cm i zwijałam ciasto od gładkiego brzegu w kierunki ponacinanego, w ten sposób na wierzchu bułeczki były lekko ponacinane) – pod przepisem dodałam zdjęcie zrobione telefonem z przygotowań.
    drożdżówki z migdałami
  • Ułóż bułeczki na dużej blaszce z piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby podrosły.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg lub 180 stopni tryb góra/dół).
  • Bułeczki przed pieczeniem posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
    1 jajko, 1-2 łyżki mleka
  • Piecz bułeczki przez około 15 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 453kcalWeglowodany: 47gBiałko: 13gTłuszcz: 25g
Słowa kluczowe bułeczki z marcepanem, migdałowe bułeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto drożdżowe z migdałami

Migdałowe bułeczki drożdżowe – uwagi

Ten przepis na drożdżówki z migdałami wpadł mi w oku w książce Nigelli Lawson „Jak być domową boginią”.

Ostatnio znowu zaczęłam ją przeglądać szukając inspiracji i mnóstwo przepisów mnie zaciekawiło.

Jako dozgonna wielbicielka ciast drożdżowych skusiłam się na migdałowe bułeczki.

Przygotowałam ciasto na drożdżach i wzięłam się za masę migdałową do bułeczek.

migdałowe bułeczki drożdżowe

Jak zrobić migdałowe nadzienie do bułeczek?

Najlepiej i najszybciej użyć tu mielone migdały.

Wtedy wystarczy zmieszać je z cukrem pudrem, odrobiną miękkiego masła i białkiem.

Jeśli nie macie mielonych migdałów, wtedy całe (najlepiej bez skórek) zmiksujcie razem z cukrem pudrem aż będą miałkie.

Potem dodajecie masło i białko.

Białko dobrze jest wcześniej trochę roztrzepać widelcem – będzie łatwiej go dodawać porcjami (dodajemy go tylko tyle, aby masa się zlepiła).

Z tego przepisu wychodzi 6 drożdżówek, ale są to duże drożdżówki z migdałami.

Jedna ma sporo kalorii (nie ma się co dziwić), ale że są tak duże, to można zjeść pół ;)

Na samym dole (pod przepisem) wrzuciłam zdjęcie z przygotowań i widać na nim, że na każdą bułeczkę idzie sporo nadzienia.

Myślę, że możecie spokojnie zrobić więcej ciasta i obdzielić nadzieniem więcej bułeczek :)

Dajcie znać, jak wam smakowały te migdałowe bułeczki.

Ps.

Wypróbujcie również inne przepisy na pyszne ciasta drożdżowe.

bułeczki drożdżowe z migdałami
bułeczki drożdżowe z masą migdałową
drożdżówki z marcepanem

Polecane przepisy na drożdżówki

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe drożdżówki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2021 27 września

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na drożdżówki migdałowe

Zapraszam dziś na przepyszne migdałowe bułeczki drożdżowe. Bułeczki są mega apetyczne i znikają nie wiadomo kiedy. To idealny deser na jesienne dni. Puszyste bułeczki nadziane masą migdałową przygotujcie szybko z moim dokładnym przepisem opisanym krok po kroku. Koniecznie go wypróbujcie jeśli lubicie drożdżówki i ciasta drożdżowe.