Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z masą migdałową

drożdżówki z migdałami

Ten przepis na drożdżówki z migdałami wpadł mi w oku w książce Nigelli Lawson “Jak być domową boginią”.

Ostatnio znowu zaczęłam ją przeglądać szukając inspiracji i mnóstwo przepisów mnie zaciekawiło.

Jako dozgonna wielbicielka ciast drożdżowych skusiłam się na migdałowe bułeczki.

Przygotowałam ciasto na drożdżach i wzięłam się za masę migdałową do bułeczek.

Najlepiej i najszybciej użyć tu mielone migdały.

Wtedy wystarczy zmieszać je z cukrem pudrem, odrobiną miękkiego masła i białkiem.

Jeśli nie macie mielonych migdałów, wtedy całe (najlepiej bez skórek) zmiksujcie razem z cukrem pudrem aż będą miałkie.

Potem dodajecie masło i białko.

Białko dobrze jest wcześniej trochę roztrzepać widelcem – będzie łatwiej go dodawać porcjami (dodajemy go tylko tyle, aby masa się zlepiła).

Z tego przepisu wychodzi 6 drożdżówek, ale są to duże drożdżówki z migdałami.

Jedna ma sporo kalorii (nie ma się co dziwić), ale że są tak duże, to można zjeść pół ;)

Na samym dole (pod przepisem) wrzuciłam zdjęcie z przygotowań i widać na nim, że na każdą bułeczkę idzie sporo nadzienia.

Myślę, że możecie spokojnie zrobić więcej ciasta i obdzielić nadzieniem więcej bułeczek :)

Dajcie znać, jak wam smakowały te migdałowe bułeczki.

Ps.

Wypróbujcie również inne przepisy na pyszne ciasta drożdżowe.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
bułeczki drożdżowe z masą migdałową
drożdżówki z marcepanem
migdałowe drożdżówki z marcepanem
ciasto drożdżowe z migdałami
migdałowe bułeczki drożdżowe
bułeczki drożdżowe z migdałami

Drożdżówki z migdałami przepis do druku

drożdżówki z migdałami

Drożdżówki z migdałami

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste bułeczki drożdżowe z migdałowym nadzieniem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 30 minut
15 minut
Czas całkowity 2 godz 45 minut
Porcje 6
Kalorie 453 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe

nadzienie migdałowe

  • 150 g migdałów mielonych (1,5 szklanki)
  • 80 g cukru pudru pół szklanki
  • 1 białko w porcjach
  • 1 łyżka masła miękkiego

dodatkowo

Instrukcja
 

ciasto drożdżowe

  • Mleko podgrzej do letniej temperatury, dodaj do niego łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże – wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misie umieść mąkę, resztę cukru, jajko oraz masło. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na posypany lekko mąką blat i ponownie krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na cienki placek – o grubości około 0,5 cm i wielkości mniej więcej 20/30 cm.
  • Przekrój ciasto na trzy szerokie paski, a następnie każdy pasek przekrój na dwa kawałki.
  • Na środek ciasta nałóż nadzienie migdałowe i zwiń ciasto w rulon (ja jeden z boków ciasta ponacinałam na długość około 3 cm i zwijałam ciasto od gładkiego brzegu w kierunki ponacinanego, w ten sposób na wierzchu bułeczki były lekko ponacinane) – pod przepisem dodałam zdjęcie zrobione telefonem z przygotowań.
  • Ułóż bułeczki na dużej blaszce z piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby podrosły.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb termoobieg lub 180 stopni tryb góra/dół).
  • Bułeczki przed pieczeniem posmaruj jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
  • Piecz bułeczki przez około 15 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.

nadzienie migdałowe

  • Zmielone migdały wymieszaj z cukrem pudrem i miękkim masłem (jeśli nie masz mielonych migdałów, to całe migdały zmiksuj z cukrem pudrem w malakserze).
  • Dodawaj stopniowo lekko roztrzepane białko – tyle, aby masa zaczęła się lepić.
  • Aby ułatwić sobie pracę przełożyłam masę migdałową do mocnego woreczka, odcięłam w nim róg i wyciskałam w ten sposób masę na ciasto.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 453kcalWeglowodany: 47gBiałko: 13gTłuszcz: 25g
Słowa kluczowe bułeczki z marcepanem, migdałowe bułeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

A tu drożdżówki z migdałami w fazie przygotowań – zdjęcie zrobione na szybko telefonem :)

drożdżówki z migdałami