Buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką

Zaktualizowany: 2024 9 stycznia
buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką

Przepis na bułkę drożdżową z marmoladą

Buła drożdżową z marmoladą to połączenie puszystego ciasta drożdżowego ze słodkim nadzieniem z marmolady. Ta słodka i lekko kwaśna konfitura dodaje charakteru delikatnemu wnętrzu bułki, tworząc niezapomniany smakowy duet. Złocista skórka i miękka struktura sprawiają, że każdy kęs jest wyjątkowym doznaniem. Bułka drożdżowa z marmoladą świetnie sprawdza się jako towarzysz porannej kawy czy herbaty, wprowadzając nutę słodyczy do codziennego rytuału. Odkryj prostotę i smak tego pysznego wypieku, który z pewnością zagości na Twoim stole.

bulka drożdżowa z dżemem

Buła drożdżowa z marmoladą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta drożdżowe, to koniecznie upiecz taką prostą i smakowitą bułkę z marmoladą i kruszonką.

bulka drozdzowa z dzemem2

Buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prostą drożdżową bułkę z marmoladą w środku.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o długości około 30 cm.
Składniki

składniki na bułkę drożdżową

składniki na kruszonkę do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić bułę drożdżową z marmoladą

  • Z drożdży, łyżeczki cukru i mleka zrób rozczyn (wszystko razem zmieszaj w misce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia).
    200 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misie wymieszaj razem pozostałe składniki (poza marmoladą), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto.
    400 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 60 g masła, 100 g cukru, 1 szczypta soli
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około 30-45 minut.
  • Po tym czasie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko wyrób (jeśli ciasto się za bardzo klei, to dodaj do niego mąki).
  • Rozwałkuj lekko na placek o szerokości foremki, posmaruj marmoladą i zwiń w roladę.
    marmolada
  • Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem foremce.
  • Składniki kruszonki zagnieć razem palcami. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki i cukru.
    6 łyżek masła, 6 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki cukru
  • Posyp kruszonką ciasto.
  • Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Drożdżówkę piecz w 180 stopniach (w trybie góra/dół) przez około 45 – 50 – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone.
  • Przestudź ciasto na kratce.
Prywatne
Słowa kluczowe drożdżówka z marmoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bulka drozdzowa z dzemem3

Bułka drożdżowa z marmoladą – uwagi

Dziś mam dla Was prostą bułę drożdżową – taka buła drożdżowa, to alternatywa dla chałki drożdżowej.

Wychodzi bardzo puszysta i delikatna w smaku.

Przełożenie z marmolady dodaje jej słodyczy, a wszystko to zwieńcza kruszonka :)

Ja swoją bułkę piekłam w foremce keksowej o długości 30 cm i sporo mi urosła w górę – tak, że mi kruszonka pospadała :)

Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe.

bulka drozdzowa z dzemem4

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i puszyste ciasta drożdżowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 22 lutego