Przepis na bułkę drożdżową z marmoladą

Dziś mam dla Was prostą bułę drożdżową – taka buła drożdżowa, to alternatywa dla chałki drożdżowej.

Wychodzi bardzo puszysta i delikatna w smaku.

Przełożenie z marmolady dodaje jej słodyczy, a wszystko to zwieńcza kruszonka :)

Ja swoją bułkę piekłam w foremce keksowej o długości 30 cm i sporo mi urosła w górę – tak, że mi kruszonka pospadała :)

Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką

bulka drożdżowa z dżemem

bulka drozdzowa z dzemem3

bulka drozdzowa z dzemem4

Buła drożdżowa z marmoladą przepis do druku

bulka drozdzowa z dzemem2

Buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką

Wypieki Beaty
Przepis na prostą drożdżową bułkę z marmoladą w środku.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o długości około 30 cm.

Składniki

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Z drożdży, łyżeczki cukru i mleka zrób rozczyn (wszystko razem zmieszaj w misce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia).
    200 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misie wymieszaj razem pozostałe składniki (poza marmoladą), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto.
    400 g mąki, 2 żółtka, 1 jajko, 60 g rozpuszczonego masła, 100 g cukru, 1 szczypta soli
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 30-45 minut.
  • Po tym czasie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko wyrób (jeśli ciasto się za bardzo klei, to dodaj do niego mąki).
  • Rozwałkuj lekko na placek o szerokości foremki, posmaruj marmoladą i zwiń w roladę.
    marmolada
  • Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem foremce.
  • Składniki kruszonki zagnieć razem palcami. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki i cukru.
    6 łyżek masła, 6 łyżek mąki, 4 łyżki cukru
  • Posyp kruszonką ciasto.
  • Drożdżówkę piecz w 180 stopniach przez około 45 - 50 - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone.
  • Przestudź ciasto na kratce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!