Dziś mam dla Was prostą bułę drożdżową – alternatywę dla chałki drożdżowej.
Wychodzi bardzo puszysta i delikatna w smaku. Przełożenie z marmolady dodaje jej słodyczy, a wszystko to zwieńcza kruszonka :)
Ja swoją bułkę piekłam w foremce keksowej o długości 30 cm i sporo mi urosła w górę – tak, że mi kruszonka pospadała :)
Buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
- 200 ml letniego mleka
- 40 g świeżych drożdży (można też dać trochę mniej)
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 400 g mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 60 g rozpuszczonego masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- ulubiona marmolada lub dżem
kruszonka:
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
Wykonanie
- Z drożdży, łyżeczki cukru i mleka zrób rozczyn (wszystko razem zmieszaj w misce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia).
- W dużej misie wymieszaj razem pozostałe składniki (poza marmoladą), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 30-45 minut.
- Po tym czasie wyłóź ciasto na wysypany mąką blat i lekko wyrób (jeśli ciasto się za bardzo klei, to dodaj do niego mąki). Rozwałkuj lekko na placek o szerokości foremki, posmaruj marmoladą i zwiń w roladę.
- Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem foremce.
- Składniki kruszonki zagnieć razem palcami. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki i cukru.
- Posyp kruszonką ciasto.
- Drożdżówkę piecz w 180 stopniach przez około 45 - 50 - sparwdź patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone.
- Przestudź ciasto na kratce.
jest napisane raz 1 lyżeczka cukru a niżej 100 g cukru, więc ile tak naprawdę?
łyżeczka cukru jest do drożdży a 100g do samego ciasta :)
[…] RSS ← Buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką […]
Pychota w sam raz na weekend :)