Przepis na bułkę drożdżową z marmoladą
Dziś mam dla Was prostą bułę drożdżową – taka buła drożdżowa, to alternatywa dla chałki drożdżowej.
Wychodzi bardzo puszysta i delikatna w smaku.
Przełożenie z marmolady dodaje jej słodyczy, a wszystko to zwieńcza kruszonka :)
Ja swoją bułkę piekłam w foremce keksowej o długości 30 cm i sporo mi urosła w górę – tak, że mi kruszonka pospadała :)
Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe.
Buła drożdżowa z marmoladą przepis do druku

Buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką
Przepis na prostą drożdżową bułkę z marmoladą w środku.
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o długości około 30 cm.
Składniki
- 200 ml mleka letniego
- 40 g świeżych drożdży (można też dać trochę mniej)
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 400 g mąki
- 2 żółtka z jajek L
- 1 jajko rozmiar L
- 60 g rozpuszczonego masła
- 100 g cukru pół szklanki
- 1 szczypta soli
- marmolada lub dżem
Instrukcja
- Z drożdży, łyżeczki cukru i mleka zrób rozczyn (wszystko razem zmieszaj w misce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia).200 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misie wymieszaj razem pozostałe składniki (poza marmoladą), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto.400 g mąki, 2 żółtka, 1 jajko, 60 g rozpuszczonego masła, 100 g cukru, 1 szczypta soli
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 30-45 minut.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko wyrób (jeśli ciasto się za bardzo klei, to dodaj do niego mąki).
- Rozwałkuj lekko na placek o szerokości foremki, posmaruj marmoladą i zwiń w roladę.marmolada
- Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem foremce.
- Składniki kruszonki zagnieć razem palcami. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki i cukru.6 łyżek masła, 6 łyżek mąki, 4 łyżki cukru
- Posyp kruszonką ciasto.
- Drożdżówkę piecz w 180 stopniach przez około 45 - 50 - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone.
- Przestudź ciasto na kratce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!