Dziś mam dla Was prostą bułę drożdżową – alternatywę dla chałki drożdżowej.

Wychodzi bardzo puszysta i delikatna w smaku. Przełożenie z marmolady dodaje jej słodyczy, a wszystko to zwieńcza kruszonka :)

Ja swoją bułkę piekłam w foremce keksowej o długości 30 cm i sporo mi urosła w górę – tak, że mi kruszonka pospadała :)

bulka drozdzowa z dzemem2

bulka drozdzowa z dzemem1

bulka drozdzowa z dzemem3

bulka drozdzowa z dzemem4

 

Buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Z drożdży, łyżeczki cukru i mleka zrób rozczyn (wszystko razem zmieszaj w misce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia).
  • W dużej misie wymieszaj razem pozostałe składniki (poza marmoladą), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 30-45 minut.
  • Po tym czasie wyłóź ciasto na wysypany mąką blat i lekko wyrób (jeśli ciasto się za bardzo klei, to dodaj do niego mąki). Rozwałkuj lekko na placek o szerokości foremki, posmaruj marmoladą i zwiń w roladę.
  • Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem foremce.
  • Składniki kruszonki zagnieć razem palcami. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki i cukru.
  • Posyp kruszonką ciasto.
  • Drożdżówkę piecz w 180 stopniach przez około 45 - 50 - sparwdź patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone.
  • Przestudź ciasto na kratce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!