Chlebek kokosowy przepis

Zaktualizowany: 2024 7 maja
chleb pszenny z kokosem

Przepis na coconut bread czyli kokosowy chlebek 

Dziś zapraszam na chlebek kokosowy, czyli amerykański coconut bread. To w zasadzie połączenie chleba i ciasta. Bo ten chlebek jest delikatnie słodki i może być podany jako ciasto, ale równie dobrze sprawdza się jako podstawa kanapek na słodko – np. z twarożkiem, masłem orzechowym, czy nutellą. Spróbujcie koniecznie!

chlebek kokosowy

Chlebek kokosowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz przepisy z kuchni amerykańskiej, to wypróbuj ten przepis na pyszne ciasto kokosowe.

chlebek kokosowy

Chlebek kokosowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na zaskakujący chleb kokosowy idealny do kanapek na słodko.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Porcje 1 bochenek
Kalorie 225 kcal
Składniki

składniki na chlebek kokosowy

Instrukcja
 

Jak zrobić chlebek kokosowy

  • Wiórki zalej gorącym mlekiem i odstaw do wystudzenia.
    60 g wiórek kokosowych, 120 ml mleka
  • Drożdże zasyp łyżeczką cukru, dodaj trochę letniej wody i wymieszaj.
    1 łyżeczka soli, 25 g drożdży, około 180 ml wody
  • W misie miksera umieść mąkę, dodaj sól, rozczyn drożdżowy oraz wiórki z mlekiem.
    375 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli
  • Dodaj resztę ciepłej wody i miksuj aż ciasto ładnie się wyrobi (w razie konieczności możesz dodać odrobinę więcej wody).
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie przełóż do formy do pieczenia (piekłam w keksówce o długości około 30 cm).
  • Formę z chlebem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni (góra/dół).
  • Chleb piecz około 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij z formy i poczekaj aż chleb wystygnie.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 225kcalWeglowodany: 39gBiałko: 6gTłuszcz: 6gBłonnik: 3g
Słowa kluczowe chleb kokosowy, słodki chleb
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chleb z wiórkami kokosowymi

Kokosowy coconut bread – uwagi

Chlebek kokosowy to doskonała podstawa do śniadania na słodko.

Jego angielska nazwa to coconut bread – czyli chleb kokosowy.  Amerykanie i Anglicy podobne „bread” jedzą zwykle na śniadanie i to w wersji na słodko. Bardzo popularne jest np. banana bread – czyli chlebek bananowy. W Polsce znamy go jako ciasto bananowe :)

A co z tym kokosowym chlebem? To trochę ciasto, trochę chleb. Nie ma w nim za dużo cukru – tylko dodany jest do drożdży. Ale jest w smaku bardziej słodki niż słony.

Idealnie pasuje podany z konfiturą, kremem czekoladowym, albo z twarożkiem na słodko :)

Ale, ale – możecie go też spokojnie zjeść z szynką. Szczególnie jeśli lubicie słodko-słone połączenia. 

Chleb nadaje się do zapiekania w tosterze, a ja nawet z resztki zrobiłam tosty francuskie z cynamonem – mniam :)

Czy można zrobić chleb z mąki kokosowej? Mąka kokosowa jest wysoko higroskopijna, czyli mocno chłonie płyny i powoduje większą suchość. Dlatego tutaj lepiej użyć zwykłą mąkę pszenną niż mąkę kokosową. Wiórki kokosowe dodane do chlebka zapewniają już kokosowy smak.

Jeden chlebek kokosowy, a tak wiele możliwości – spróbujcie koniecznie.

Spróbujcie również chleba z matcha, chleba czekoladowego albo prostego chleba irlandzkiego :)

chleb śniadaniowy
chleb kokosowy
chlebek kokosowy

Polecane przepisy na słodkie chlebki

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na amerykańskie słodkie bread o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 10 września

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

6 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Przepis na kokosowy chlebek

Dziś mam dla was przepis z kuchni amerykańskiej - zapraszam na przepis na coconut bread. Ten kokosowy chleb trochę bliżej ma do kokosowego ciasta drożdżowego niż do chleba, ale znakomicie nadaje się na słodkie śniadanie. W cieście na chleb nie ma prawie wcale cukru, ale mleko i wiórki kokosowe nadają mu naturalnej słodyczy. Dlatego doskonale będzie smakował ze słodkimi konfiturami i  dżemami. Upieczcie taki chleb kokosowy i podajcie go na śniadanie na słodko. Chleb możecie użyć również jako chleb tostowy - bo świetnie się podgrzewa w tosterze.

Przepis na ciasto kokosowe

Zobaczcie mój przepis na kokosowy bread i sprawdźcie jak zrobić chlebek kokosowy. Ten chleb na drożdżach wymaga wyrastania, więc weźcie to pod uwagę, gdy będziecie planować upieczenie domowego pieczywa. Z moim przepisem krok po kroku każdy przygotujcie pyszny domowy chleb z wiórkami kokosowymi. Jeśli lubicie domowe pieczywo, to zobaczcie również inne moje przepisy na domowe pieczywo.