Chlebek kokosowy
Chlebek kokosowy to doskonała podstawa do śniadania na słodko.
Idealnie pasuje podany z konfiturą, kremem czekoladowym, albo z twarożkiem na słodko :)
Sam chlebek nie jest słodki, więc możecie go też spokojnie zjeść z szynką – a co!
Chleb nadaje się do zapiekania w tosterze, a ja nawet z resztki zrobiłam tosty francuskie z cynamonem – mniam :)
Jeden chlebek kokosowy, a tak wiele możliwości – spróbujcie koniecznie.
Spróbujcie również chleba z matcha, chleba czekoladowego albo prostego chleba irlandzkiego :)
Chlebek kokosowy
- 375 g (2,5 szklanki) mąki pszennej - użyłam typ 500
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- około 180 ml letniej wody
- pół szklanki gorącego mleka
- 60 g (3/4 szklanki) wiórek kokosowych
- Wiórki zalej gorącym mlekiem i odstaw do wystudzenia.
- Drożdże zasyp łyżeczką cukru, dodaj trochę letniej wody i wymieszaj.
- W misie miksera umieść mąkę, dodaj sól, rozczyn drożdżowy oraz wiórki z mlekiem.
- Dodaj resztę ciepłej wody i miksuj aż ciasto ładnie się wyrobi (w razie konieczności możesz dodać odrobinę więcej wody).
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie przełóż do formy do pieczenia (piekłam w keksówce o długości około 25 cm).
- Formę z chlebem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Chleb piecz około 40 minut.
- Po upieczeniu wyjmij z formy i poczekaj aż chleb wystygnie.
Czy foremkę smarować jakimś tłuszczem ? Czy ciasto dać do suchej foremki ?
Ja zwykle wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem i wysypuję mąką lub bułką tartą.
piękne
dziękuję bardzo :)
Kochamy kokos a taki chlebek to już w ogóle pychotka :)
Pychotka :)