Przepis na coconut bread czyli chleb kokosowy
Chlebek kokosowy to doskonała podstawa do śniadania na słodko.
Idealnie pasuje podany z konfiturą, kremem czekoladowym, albo z twarożkiem na słodko :)
Sam chlebek nie jest słodki, więc możecie go też spokojnie zjeść z szynką – a co!
Chleb nadaje się do zapiekania w tosterze, a ja nawet z resztki zrobiłam tosty francuskie z cynamonem – mniam :)
Jeden chlebek kokosowy, a tak wiele możliwości – spróbujcie koniecznie.
Spróbujcie również chleba z matcha, chleba czekoladowego albo prostego chleba irlandzkiego :)

Chlebek kokosowy
Przepis na zaskakujący chleb kokosowy idealny do kanapek na słodko.
Składniki
- 375 g mąki pszennej (2,5 szklanki) - użyłam typ 500
- 1 łyżeczka soli
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- około 180 ml wody letniej
- 0,5 szklanki mleka gorącego
- 60 g wiórek kokosowych (3/4 szklanki)
Instrukcja
- Wiórki zalej gorącym mlekiem i odstaw do wystudzenia.
- Drożdże zasyp łyżeczką cukru, dodaj trochę letniej wody i wymieszaj.
- W misie miksera umieść mąkę, dodaj sól, rozczyn drożdżowy oraz wiórki z mlekiem.
- Dodaj resztę ciepłej wody i miksuj aż ciasto ładnie się wyrobi (w razie konieczności możesz dodać odrobinę więcej wody).
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie przełóż do formy do pieczenia (piekłam w keksówce o długości około 25 cm).
- Formę z chlebem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Chleb piecz około 40 minut.
- Po upieczeniu wyjmij z formy i poczekaj aż chleb wystygnie.
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 225kcalWeglowodany: 39gBiałko: 6gTłuszcz: 6gBłonnik: 3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!