Czekoladowe ciasto z cukinią
Przepis na bardzo czekoladowe ciasto z cukinii – Zucchini Bread
Dziś mam dla Was przepis na czekoladowe ciasto z cukinią w amerykańskim stylu. W Stanach Zjednoczonych to ciasto nazywane jest Zucchini Bread, czyli dokładnie Chlebek Cukiniowy. Najczęściej jest w formie czekoladowej i z dodatkową czekoladą na wierzchu. Ja swój chlebek zrobiłam z pyszną i słodką polewą czekoladową z mlecznej czekolady.
Spis treści
Czekoladowe ciasto z cukinią przepis z filmem
Jeśli lubicie ciasta czekoladowe i do tego nie boicie się dodawać do ciast warzyw, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Czekoladowe ciasto z cukinią przepis
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 10/30 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto z cukinią
- ok 260 g cukinii (tartej)
- 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g gorzkiego kakao (- 1/3 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 125 ml oleju
- ok 80-120 ml mleka (- do konsystencji)
składniki na polewę czekoladową do ciasta
- 50 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 100 g czekolady mlecznej
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z cukinią
- Cukinię umyj, odetnij końce i zetrzyj cukinię na grubej tarce – nie odciskaj jej z wody.ok 260 g cukinii
- W dużej misce zmieszaj suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia.350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g gorzkiego kakao
- W drugiej misce zmieszaj cukier, jajka i olej.2 jajka, 200 g cukru, 125 ml oleju
- Dodaj mokre składniki do suchych i zacznij mieszać.
- Dodaj tartą cukinię z ewentualnym płynem, który mógł się wydzielić.
- Wymieszaj razem – jeśli ciasto jest gęste do dodaj mleko (ja dolewałam).ok 80-120 ml mleka
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (u mnie posmarowana masłem i posypana mąką).
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
- Śmietanę kremówkę podgrzej krótko w rondelku.50 ml śmietany kremówki
- Czekoladę połam na kawałki i dodaj do gorącej śmietany – dokładnie wymieszaj – do rozpuszczenia.100 g czekolady mlecznej
- Ostudź polewę, a gdy zgęstnieje posmaruj nią wierz ciasta.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto czekoladowe z cukinii – uwagi
Mój mąż jechał niedawno na kolejny bieg – tym razem był to Chudy Wawrzyniec – więc chciałam mu jak zwykle upiec jakieś ciasto, które dodałoby energii przed biegiem. Na wyjazdy najlepsze są ciasta, które łatwo przewieźć i wiadomo, że nic się im nie stanie jak nie będą w lodówce.
Miałam akurat sporo cukinii i postanowiłam ją wykorzystać i upiec amerykańskie Zucchini Bread. Wypatrzyłam sobie przepis w internecie i zabrałam się do pracy.
Jak zrobić czekoladowe ciasto z cukinii – wskazówki
Sam przepis jest niezwykle prosty i wymaga jedynie podstawowych składników. Ciasto przygotujcie zupełnie bez użycia miksera. Wystarczy łyżka i miska. Specjalnie dla Was przygotowałam krótki filmik z przygotowań oraz dodałam zdjęcia krok po kroku. W trakcie przygotowań zauważyłam, że ciasto z tego przepisu wychodzi strasznie gęste i nawet dodanie wilgotnej cukinii nie pozwoliło mi na dokładnie wymieszanie ciasta. Dlatego dolałam trochę mleka i wtedy już całość się ładnie połączyła. Pamiętajcie – jeśli macie problemy ze zbyt gęstym ciastem (jakimkolwiek), to zawsze możecie dodać do niego porcjami odrobiny mleka!
Jaka cukinia do ciasta?
Ja tu najbardziej polecam zieloną cukinię – nie za dużą, tak aby nie miała dużych nasion i aby była soczysta. Z cukinii odcinamy dwie końcówki i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. W trakcie tarcia, albo po chwilowym postaniu może wytworzyć się w cukinii woda. Nie zlewajcie jej i nie odciskajcie cukinii. To ciasto, jak pisałam wyżej, jest bardzo gęste i ta woda doda mu wilgotności.
Ile kalorii ma ciasto z cukinii?
Jedna porcja ciasta (przy pokrojeniu go na 13 kawałków) będzie miała około 310 kalorii – i to kaloryczność z polewą czekoladową. Jeśli chcecie obniżyć trochę kaloryczność ciasta, to sam kawałek bez polewy czekoladowej będzie miał około 260 kalorii. Od Was już zależy, którą wersję wybierzecie, ale czekoladowe ciasto z cukinią bosko smakuje z tą słodką polewą czekoladową na wierzchu.
Ja zrobiłam polewę z mlecznej czekolady, ale możecie również użyć gorzką czekoladę – wtedy rozpuście ją w około 75 ml śmietany kremówki.
Mam nadzieję, że to ciasto czekoladowe z cukinią zasmakuje Wam równie mocno jak mi, mojemu mężowi i jego biegowym kolegom! Koniecznie dajcie znać w komentarzu.
Ps. Przy okazji polecam Wam inne moje przepisy na ciasta czekoladowe – jest ich spory wybór, więc każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Możecie również kupić mojego e-booka „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie pyszne czekoladowe słodkości, których nie ma na blogu!
Polecane przepisy na ciasto z cukinią
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta pieczone z dodatkiem cukinii. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bardzo czekoladowe ciasto z cukinii
Zapraszam na pyszne i bardzo proste do zrobienia czekoladowe ciasto z cukinią. Takie ciasto nazywane przez Amerykanów Zucchini Bread zrobicie nawet bez użycia miksera. Wystarczy tu łyżka, dwie miski i tarka do cukinii. Czekoladowe ciasto cukiniowe po upieczeniu jest fajnie wilgotne i gwarantuję, że nikt nie zgadnie, że w środku jest dodana tarta cukinia! Koniecznie podajcie je polane gęstą i pyszną polewą czekoladową, a nikt się nie oprze temu ciastu! Wypróbujcie mój przepis krok po kroku i obejrzyjcie filmik z przygotowań ciasta z cukinią, a na pewno ciasto wyjdzie doskonale.