Czekoladowe ciasto z cukinią

Zaktualizowany: 2023 21 sierpnia
przepis na zucchini bread

Przepis na czekoladowe Zucchini Bread

Dziś mam dla Was przepis na czekoladowe ciasto z cukinią w amerykańskim stylu. W Stanach Zjednoczonych to ciasto nazywane jest Zucchini Bread, czyli dokładnie Chlebek Cukiniowy. Najczęściej jest w formie czekoladowej i z dodatkową czekoladą na wierzchu. Ja swój chlebek zrobiłam z pyszną i słodką polewą czekoladową z mlecznej czekolady.

chlebek czekoladowy z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią przepis z filmem

Jeśli lubicie ciasta czekoladowe i do tego nie boicie się dodawać do ciast warzyw, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, proste i szybkie ciasto z cukinią i czekoladową polewą.
4.41 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 13
Kalorie 310 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 10/30 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto z cukinią

składniki na polewę czekoladową do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z cukinią

  • Cukinię umyj, odetnij końce i zetrzyj cukinię na grubej tarce – nie odciskaj jej z wody.
    ok 260 g cukinii
    tarcie cukinii na ciasto
  • W dużej misce zmieszaj suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
    350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g gorzkiego kakao
    mieszanie suchych składników ciasta
  • W drugiej misce zmieszaj cukier, jajka i olej.
    2 jajka, 200 g cukru, 125 ml oleju
    mieszanie mokrych składników ciasta z cukinią
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zacznij mieszać.
    mieszanie suchych i mokrych składników ciasta czekoladowego
  • Dodaj tartą cukinię z ewentualnym płynem, który mógł się wydzielić.
    dodawanie tartej cukinii do ciasta
  • Wymieszaj razem – jeśli ciasto jest gęste do dodaj mleko (ja dolewałam).
    ok 80-120 ml mleka
    dodawanie mleka do czekoladowego ciasta z cukinią
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (u mnie posmarowana masłem i posypana mąką).
    chlebek z cukinii przed pieczeniem
  • Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto

  • Śmietanę kremówkę podgrzej krótko w rondelku.
    50 ml śmietany kremówki
  • Czekoladę połam na kawałki i dodaj do gorącej śmietany – dokładnie wymieszaj – do rozpuszczenia.
    100 g czekolady mlecznej
    jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
  • Ostudź polewę, a gdy zgęstnieje posmaruj nią wierz ciasta.
    smarowanie chlebka cukiniowego polewą czekoladową
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 310kcalWeglowodany: 40gBiałko: 6gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe ciasto cukiniowe, czekoladowe ciasto z cukinii
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
z cukinią ciasto czekoladowe

Czekoladowy chlebek cukiniowy – uwagi

Mój mąż jechał niedawno na kolejny bieg – tym razem był to Chydy Wawrzyniec – więc chciałam mu jak zwykle upiec jakieś ciasto, które dodałoby energii przed biegiem.

Na wyjazdy najlepsze są ciasta, które łatwo przewieźć i wiadomo, że nic się im nie stanie jak nie będą w lodówce.

Miałam akurat sporo cukinii i postanowiłam ją wykorzystać i upiec amerykańskie Zucchini Bread. Wypatrzyłam sobie przepis w internecie i zabrałam się do pracy.

ciasto czekoladowe z cukinią

Jak zrobić czekoladowe ciasto z cukinii – wskazówki

Sam przepis jest niezwykle prosty i wymaga jedynie podstawowych składników. Ciasto przygotujcie zupełnie bez użycia miksera. Wystarczy łyżka i miska.

Specjalnie dla Was przygotowałam krótki filmik z przygotowań oraz dodałam zdjęcia krok po kroku.

W trakcie przygotowań zauważyłam, że ciasto z tego przepisu wychodzi strasznie gęste i nawet dodanie wilgotnej cukinii nie pozwoliło mi na dokładnie wymieszanie ciasta. Dlatego dolałam trochę mleka i wtedy już całość się ładnie połączyła.

Pamiętajcie – jeśli macie problemy ze zbyt gęstym ciastem (jakimkolwiek), to zawsze możecie dodać do niego porcjami odrobiny mleka!

czekoladowy zucchini bread

Jaka cukinia do ciasta?

Ja tu najbardziej polecam zieloną cukinię – nie za dużą, tak aby nie miała dużych nasion i aby była soczysta. Z cukinii odcinamy dwie końcówki i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. W trakcie tarcia, albo po chwilowym postaniu może wytworzyć się w cukinii woda. Nie zlewajcie jej i nie odciskajcie cukinii. To ciasto, jak pisałam wyżej, jest bardzo gęste i ta woda doda mu wilgotności.

czekoladowy chlebek cukiniowy

Ile kalorii ma ciasto z cukinii?

Jedna porcja ciasta (przy pokrojeniu go na 13 kawałków) będzie miała około 310 kalorii – i to kaloryczność z polewą czekoladową. Jeśli chcecie obniżyć trochę kaloryczność ciasta, to sam kawałek bez polewy czekoladowej będzie miał około 260 kalorii. Od Was już zależy, którą wersję wybierzecie, ale czekoladowe ciasto z cukinią bosko smakuje z tą słodką polewą czekoladową na wierzchu.

Ja zrobiłam polewę z mlecznej czekolady, ale możecie również użyć gorzką czekoladę – wtedy rozpuście ją w około 75 ml śmietany kremówki.

Mam nadzieję, że to ciasto czekoladowe z cukinią zasmakuje Wam równie mocno jak mi, mojemu mężowi i jego biegowym kolegom! Koniecznie dajcie znać w komentarzu.

Ps. Przy okazji polecam Wam inne moje przepisy na ciasta czekoladowe – jest ich spory wybór, więc każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Możecie również kupić mojego e-booka „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie pyszne czekoladowe słodkości, których nie ma na blogu!

czekoladowe wypieki beaty ebook

KUP TUTAJ

Polecane przepisy na ciasto z cukinią

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta pieczone z dodatkiem cukinii. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 18 sierpnia

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy