Czekoladowe ciasto z cukinią

Zaktualizowany: 2024 25 kwietnia
przepis na zucchini bread

Przepis na bardzo czekoladowe ciasto z cukinii – Zucchini Bread

Dziś mam dla Was przepis na czekoladowe ciasto z cukinią w amerykańskim stylu. W Stanach Zjednoczonych to ciasto nazywane jest Zucchini Bread, czyli dokładnie Chlebek Cukiniowy. Najczęściej jest w formie czekoladowej i z dodatkową czekoladą na wierzchu. Ja swój chlebek zrobiłam z pyszną i słodką polewą czekoladową z mlecznej czekolady.

chlebek czekoladowy z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią przepis z filmem

Jeśli lubicie ciasta czekoladowe i do tego nie boicie się dodawać do ciast warzyw, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, proste i szybkie ciasto z cukinią i czekoladową polewą.
4.41 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 13
Kalorie 310 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 10/30 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto z cukinią

składniki na polewę czekoladową do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z cukinią

  • Cukinię umyj, odetnij końce i zetrzyj cukinię na grubej tarce – nie odciskaj jej z wody.
    ok 260 g cukinii
    tarcie cukinii na ciasto
  • W dużej misce zmieszaj suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
    350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g gorzkiego kakao
    mieszanie suchych składników ciasta
  • W drugiej misce zmieszaj cukier, jajka i olej.
    2 jajka, 200 g cukru, 125 ml oleju
    mieszanie mokrych składników ciasta z cukinią
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zacznij mieszać.
    mieszanie suchych i mokrych składników ciasta czekoladowego
  • Dodaj tartą cukinię z ewentualnym płynem, który mógł się wydzielić.
    dodawanie tartej cukinii do ciasta
  • Wymieszaj razem – jeśli ciasto jest gęste do dodaj mleko (ja dolewałam).
    ok 80-120 ml mleka
    dodawanie mleka do czekoladowego ciasta z cukinią
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (u mnie posmarowana masłem i posypana mąką).
    chlebek z cukinii przed pieczeniem
  • Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto

  • Śmietanę kremówkę podgrzej krótko w rondelku.
    50 ml śmietany kremówki
  • Czekoladę połam na kawałki i dodaj do gorącej śmietany – dokładnie wymieszaj – do rozpuszczenia.
    100 g czekolady mlecznej
    jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
  • Ostudź polewę, a gdy zgęstnieje posmaruj nią wierz ciasta.
    smarowanie chlebka cukiniowego polewą czekoladową
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 310kcalWeglowodany: 40gBiałko: 6gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe ciasto cukiniowe, czekoladowe ciasto z cukinii
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
z cukinią ciasto czekoladowe

Czekoladowy chlebek cukiniowy – uwagi

Mój mąż jechał niedawno na kolejny bieg – tym razem był to Chudy Wawrzyniec – więc chciałam mu jak zwykle upiec jakieś ciasto, które dodałoby energii przed biegiem. Na wyjazdy najlepsze są ciasta, które łatwo przewieźć i wiadomo, że nic się im nie stanie jak nie będą w lodówce.

Miałam akurat sporo cukinii i postanowiłam ją wykorzystać i upiec amerykańskie Zucchini Bread. Wypatrzyłam sobie przepis w internecie i zabrałam się do pracy.

ciasto czekoladowe z cukinią

Jak zrobić czekoladowe ciasto z cukinii – wskazówki

Sam przepis jest niezwykle prosty i wymaga jedynie podstawowych składników. Ciasto przygotujcie zupełnie bez użycia miksera. Wystarczy łyżka i miska. Specjalnie dla Was przygotowałam krótki filmik z przygotowań oraz dodałam zdjęcia krok po kroku. W trakcie przygotowań zauważyłam, że ciasto z tego przepisu wychodzi strasznie gęste i nawet dodanie wilgotnej cukinii nie pozwoliło mi na dokładnie wymieszanie ciasta. Dlatego dolałam trochę mleka i wtedy już całość się ładnie połączyła. Pamiętajcie – jeśli macie problemy ze zbyt gęstym ciastem (jakimkolwiek), to zawsze możecie dodać do niego porcjami odrobiny mleka!

czekoladowy zucchini bread

Jaka cukinia do ciasta?

Ja tu najbardziej polecam zieloną cukinię – nie za dużą, tak aby nie miała dużych nasion i aby była soczysta. Z cukinii odcinamy dwie końcówki i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. W trakcie tarcia, albo po chwilowym postaniu może wytworzyć się w cukinii woda. Nie zlewajcie jej i nie odciskajcie cukinii. To ciasto, jak pisałam wyżej, jest bardzo gęste i ta woda doda mu wilgotności.

czekoladowy chlebek cukiniowy

Ile kalorii ma ciasto z cukinii?

Jedna porcja ciasta (przy pokrojeniu go na 13 kawałków) będzie miała około 310 kalorii – i to kaloryczność z polewą czekoladową. Jeśli chcecie obniżyć trochę kaloryczność ciasta, to sam kawałek bez polewy czekoladowej będzie miał około 260 kalorii. Od Was już zależy, którą wersję wybierzecie, ale czekoladowe ciasto z cukinią bosko smakuje z tą słodką polewą czekoladową na wierzchu.

Ja zrobiłam polewę z mlecznej czekolady, ale możecie również użyć gorzką czekoladę – wtedy rozpuście ją w około 75 ml śmietany kremówki.

Mam nadzieję, że to ciasto czekoladowe z cukinią zasmakuje Wam równie mocno jak mi, mojemu mężowi i jego biegowym kolegom! Koniecznie dajcie znać w komentarzu.

Ps. Przy okazji polecam Wam inne moje przepisy na ciasta czekoladowe – jest ich spory wybór, więc każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Możecie również kupić mojego e-booka „Czekoladowe wypieki Beaty” gdzie znajdziecie pyszne czekoladowe słodkości, których nie ma na blogu!

czekoladowe wypieki beaty ebook

KUP TUTAJ

Polecane przepisy na ciasto z cukinią

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta pieczone z dodatkiem cukinii. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2023 18 sierpnia

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na bardzo czekoladowe ciasto z cukinii

Zapraszam na pyszne i bardzo proste do zrobienia czekoladowe ciasto z cukinią. Takie ciasto nazywane przez Amerykanów Zucchini Bread zrobicie nawet bez użycia miksera. Wystarczy tu łyżka, dwie miski i tarka do cukinii. Czekoladowe ciasto cukiniowe po upieczeniu jest fajnie wilgotne i gwarantuję, że nikt nie zgadnie, że w środku jest dodana tarta cukinia! Koniecznie podajcie je polane gęstą i pyszną polewą czekoladową, a nikt się nie oprze temu ciastu! Wypróbujcie mój przepis krok po kroku i obejrzyjcie filmik z przygotowań ciasta z cukinią, a na pewno ciasto wyjdzie doskonale.