Czekoladowe ciasto majonezowe

Zaktualizowany: 2024 7 maja
czekoladowe ciasto majonezowe

Przepis na wilgotne czekoladowe ciasto na majonezie

Odkryj szybki i prosty przepis na czekoladowe ciasto majonezowe. To niezwykle proste i szybkie ciasto czekoladowe pieczone z majonezem przygotujesz bez użycia miksera. Ten wyjątkowy przepis pozwala także na stworzenie wersji wegańskiej tego pysznego ciasta. Zobacz więc mój przepis i sprawdź jak zrobić ciasto z majonezem z zaledwie kilku podstawowych składników!

majonezowe ciasto czekoladowe

Szybkie czekoladowe ciasto majonezowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz przepisy na szybkie i proste ciasta, które możesz przygotować bez użycia miksera, to koniecznie zrób to ciasto na majonezie.

czekoladowe ciasto majonezowe

Czekoladowe ciasto na majonezie przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na szybkie i proste czekoladowe ciasto majonezowe bez użycia miksera! Przygotuj pyszne, proste i szybkie czekoladowe ciasto, które zaskoczy Twoje podniebienie. Zobacz, jak przygotować to wyjątkowe i aromatyczne ciasto czekoladowe na majonezie – bez dodatkowych jajek i tłuszczu!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 24
Kalorie 362 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 (lub nieco większa).
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto z majonezem

  • 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 300 g cukru (1,5 szklanki – ciasto jest mało słodkie – możesz użyć więcej cukru jeśli chcesz je słodsze)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok 80 g gorzkiego kakao (9 łyżek – możesz użyć 50 g jeśli chcesz bardziej słodkie ciasto)
  • ok 360 ml mleka (u mnie 1,5%)
  • ok 310 g majonezu (1,5 szklanki)

składniki na polewę czekoladową do ciasta

  • 200 ml śmietany kremówki (jeśli chcesz użyć czekoladę mleczną, to zmniejsz ilość kremówki do 100-120 ml)
  • 200 g czekolady gorzkiej
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto majonezowe

    Krok 1 – wymieszaj suche składniki

    • Do większej miski wsyp mąkę, dodaj sodę, cukier oraz gorzkie kakao.
      450 g mąki pszennej, 300 g cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ok 80 g gorzkiego kakao
      dodawanie suchych składników do czekoladowego ciasta na majonezie
    • Wymieszaj wszystko razem łyżką albo rózgą kuchenną.
      mieszanie suchych składników na ciasto czekoladowe

    Krok 2 – dodaj mokre składniki ciasta

    • Dodaj do miski mleko i krótko wymieszaj – nie musi to być dokładnie zmieszane.
      ok 360 ml mleka
      dodawanie mleka do ciasta czekoladowego
    • Dodaj majonez i wymieszaj aż otrzymasz gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać do niego trochę więcej mleka.
      ok 310 g majonezu
      dodawanie majonezu do ciasta czekoladowego
    • Przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej mąką (lub bułką tartą).
      przekładanie ciasta czekoladowego do formy do pieczenia

    Krok 3 – upiecz ciasto majonezowe

    • Formę z ciastem czekoladowym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu) lub 180 stopni (w trybie góra/dół) i piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto ostudź.

    Krok 4 – przygotuj polewę czekoladową na ciasto

    • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę (pamiętaj, że jeśli robisz polewę z mlecznej czekolady, to potrzebujesz mniej śmietany), gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę.
      200 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady gorzkiej
      jak zrobić polewę czekoladową z czekolady i śmietany kremówki
    • Wymieszaj dokładnie całość aż otrzymasz gładką polewę.
    • Ostudź czekoladę i gdy lekko stężeje polej nią wierzch ciasta.
      smarowanie ciasta polewą czekoladową
    • Możesz dodatkowo posypać wierzch polewy posypką czekoladową lub tartą czekoladą.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Jeśli nie masz sody oczyszczonej to zastąp ją 2 lekko czubatymi łyżeczkami proszku do pieczenia. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 362kcalWeglowodany: 40gBiałko: 5gTłuszcz: 19g
    Słowa kluczowe ciasto majonezowe, ciasto z majonezem, wegańskie ciasto czekoladowe
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    majonezowe ciasto z czekoladą

    Majonezowe ciasto czekoladowe – uwagi

    Ciasto majonezowe, a dokładniej babka majonezowa nie jest ci pewnie obca. Tradycja pieczenia takiej babki jest w Polsce dość głęboka i ja sama mam na blogu przepis na babeczki majonezowe oraz na łaciatą babkę na majonezie. Nasze polskie przepisy pozwalają na upieczenie puszystego ciasta. Za to dziś mam przepis w wersji amerykańskiej. To ciasto bez użycia miksera, mieszane łyżką w misce. Z zaledwie kilku podstawowych składników. Do tego to ciasto wychodzi mocno wilgotne, zwarte i takie bardziej „mięsiste” – bliżej mu do brownie niż do puszystego ciasta. Spróbuj koniecznie jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta.

    ciasto z gorzkim kakao i czekoladą

    Jakie składniki są potrzebne do zrobienia ciasta majonezowego?

    Do samego ciasta będziesz potrzebować zaledwie 6 składników i to ogólnie dostępnych – mąki pszennej, cukru, mleka, gorzkiego kakao, sody oczyszczonej oraz oczywiście majonezu. Do ciasta nie dodawałam już żadnych jajek, masła ani oleju. Majonez stanowi jedyny dodawany do ciasta tłuszcz. Ja swoje ciasto dodatkowo polałam prostą polewą czekoladową zrobioną ze śmietany kremówki 30% i gorzkiej czekolady (lubię mniej słodkie ciasta). Jeśli nie chcesz jej robić, to wystarczy ciasto z majonezem po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

    czekoladowe ciasto na majonezie

    Jak zrobić wegańskie ciasto czekoladowe z majonezem?

    Z tego przepisu możesz bardzo łatwo przygotować wegańskie ciasto czekoladowe. Wystarczy, że w sklepie kupisz wegański majonez – jest ich całkiem spory wybór. Dodatkowo pamiętaj o zastąpieniu mleka krowiego mlekiem roślinnym – wybierz swój ulubiony napój roślinny. Jeśli chcesz zrobić polewę czekoladową do swojego wegańskiego ciasta, to kup wegańską czekoladę i rozpuść ją z dodatkiem niedużej ilości mleka roślinnego – najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej.

    ciasto murzynek z majonezem i czekoladową polewą

    Ile kalorii ma czekoladowe ciasto majonezowe?

    Kaloryczność dla 100 g ciasta (z polewą czekoladową) podałam powyżej w przepisie, za to jeśli ciasto podzielisz na 24 porcje mniej więcej podobnej wielkości, to kawałek ciasta będzie miał około 290 kcal (węglowodany – 32 g, białka – 4 g, tłuszcze – 15 g). Ja tu podaję kaloryczność policzoną dla produktów, które ja użyłam. Ciasto bez polewy będzie miało oczywiście mniej kalorii.

    Polecam ci również inne ciasto czekoladowe bez użycia miksera – z pysznym czekoladowym ganache. Możesz zobaczyć krótki film gdzie pokazuję jak zrobić takie ciasto.

    ciasto majonezowe z czekoladą i gorzkim kakao

    Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

    Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasta czekoladowe idealne na co dzień jak i na specjalne okazje. Tutaj pokazuję trzy takie przepisy, a dużo więcej na moim blogu – serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2024 10 maja

    Podziel się przepisem

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Polecane przepisy

    Przepis na czekoladowe ciasto z majonezem

    Upiecz dziś ze mną bardzo proste, bardzo szybkie i smakowite czekoladowe ciasto z majonezem. To ciasto z zaledwie 6 składników zrobisz bez użycia miksera! Wystarczy wymieszać łyżką składniki i już można piec ciasto. Swoje majonezowe ciasto zrobiłam z gorzkim kakao, które nadało mu głębokiego i mocno czekoladowego smaku. Prosta czekoladowa polewą, którą polałam wierzch ciasta dodała jej wspaniałego wyglądu oraz pokreśliła czekoladowy smak ciasta. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowań. Możesz również obejrzeć mój krótki film video z przygotowania ciasta. Z moimi wskazówkami upieczenie ciasta z majonezem będzie przyjemnością!