Łaciata babka z wiśniami

na majonezie 🙂

 

łaciata babka z wiśniami

 

Dziś poleca się wam łaciata babka z wiśniami.

Mega puszysta i leciutka, a jednocześnie lekko wilgotna i nic, a nic nie sucha 🙂

Ta wilgotność to zasługa dodanego do środka majonezu.

Pomimo delikatności i puszystości sprawia on, że ciasto nie obsycha.

Babki majonezowe to znane i popularne ciasta. Ja postanowiłam przygotować wersję marmurkową – waniliowo-czekoladową.

Aby dodatkowo ją podkręcić dodałam na koniec Konfiturę z Wiśni Stovit.

Babka wyszła tak mega pyszna, że piekłam ją dwa razy, bo ta pierwsza za szybko znikła 😀

Gorąco zapraszam was do wypróbowania również innych moich przepisów przygotowanych we współpracy z marką Stovit – polecam wam sernik cassis i babeczki brzoskwiniowe. A jeśli lubicie wytrawne dania, to zachęcam do przygotowania burgerów halloumi z żurawiną.

 

puszysta babka majonezowa babka dwukolorowa z wiśniami
 

kakaowa babka z wiśniami majonezowa babka łaciata
 

babka majonezowa babka łaciata
 

Łaciata babka z wiśniami – przepis do druku

 

Łaciata babka z wiśniami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 16 porcji.
Autor:
Typ przepisu: Babka
Ilość: 16
Składniki
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 75 g (pół szklanki) mąki pszennej
  • 90 g (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g (około ¾ szklanki) majonezu
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • około 100 g Konfitury z Wiśni Stovit
Wykonanie
  1. Formę do babki dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  3. Obydwie mąki przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  4. Do ubitych jajek dodaj połowę porcji mąki oraz po łyżce majonez.
  5. Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj.
  6. Odlej do drugiej miski około ⅓ ciasta i dodaj do odlanej części łyżkę gorzkiego kakao - dokładnie wymieszaj.
  7. Do przygotowanej formy na babki wlej około połowę białego ciasta.
  8. Nałóż na niego 3-4 łyżki ciasta kakaowego robiąc kleksy.
  9. Wylej resztę ciasta białego i znowu wyłóż łyżką ciasto czekoladowe.
  10. Patyczkiem do szaszłyków lub ostrzem noża przemieszaj kilkakrotnie ciasto, tak aby zrobiły się esy floresy 🙂
  11. Na wierzch nałóż kilka łyżek Konfitury z Wiśni Stovit (w trakcie pieczenia konfitura trochę opadnie).
  12. Piecz babkę w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  13. Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatnie wyjmij z foremki.
  14. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, serwuj z dodatkową porcją konfitury 🙂
Notatki
Ogólna kaloryczność będzie zależeć w dużej mierze z użytego majonezu - ja użyłam klasyczny. Przy majonezie light będzie niższa.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 222 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 27 g Białka: 4 g

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit