łaciata babka z wiśniami

Przepis na łaciatą babkę majonezową z wiśniami

wpis sponsorowany

Dziś u mnie łaciata babka z wiśniami, a dokładnie babka majonezowa z dodatkiem kakao i wiśni. Majonezowa babka to bardzo popularna w Polsce babka, tu wersja marmurkowa sprawia, że babka jest jeszcze smaczniejsza! Jeśli do tej pory nie robiliście babki na majonezie, to koniecznie upieczcie to ciasto!

kakaowa babka z wiśniami

Łaciata babka z wiśniami przepis krok po kroku

Już dziś zróbcie taką pyszną i fajnie puszystą babkę majonezową z kakao i wiśniami. To ciasto będzie doskonałe na deser i do kubka kawy lub herbaty.

łaciata babka z wiśniami

Łaciata babka majonezowa z wiśniami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną marmurkową babkę na majonezie z dodatkiem wiśni.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 16
Kalorie 222 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki

składniki na łaciatą babkę majonezową

Instrukcja
 

Jak zrobić majonezową babkę z kakao i wiśniami

  • Formę do babki dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    4 jajka, 200 g cukru
  • Obydwie mąki przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    75 g mąki pszennej, 90 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do ubitych jajek dodaj połowę porcji mąki oraz po łyżce majonez.
    150 g majonezu
  • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj.
  • Odlej do drugiej miski około 1/3 ciasta i dodaj do odlanej części łyżkę gorzkiego kakao – dokładnie wymieszaj.
    1 łyżka gorzkiego kakao
  • Do przygotowanej formy na babki wlej około połowę białego ciasta.
  • Nałóż na niego 3-4 łyżki ciasta kakaowego robiąc kleksy.
  • Wylej resztę ciasta białego i znowu wyłóż łyżką ciasto czekoladowe.
  • Patyczkiem do szaszłyków lub ostrzem noża przemieszaj kilkakrotnie ciasto, tak aby zrobiły się esy floresy :)
  • Na wierzch nałóż kilka łyżek Konfitury z Wiśni Stovit (w trakcie pieczenia konfitura trochę opadnie).
    około 100 g Konfitury
  • Piecz babkę w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatnie wyjmij z foremki.
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, serwuj z dodatkową porcją konfitury :)
Notatki
Ogólna kaloryczność będzie zależeć w dużej mierze z użytego majonezu – ja użyłam klasyczny. Przy majonezie light będzie niższa.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 222kcalWeglowodany: 27gBiałko: 4gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe babka majonezowa, babka na majonezie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
majonezowa babka łaciata

Łaciata babka na majonezie – uwagi

Dziś poleca się wam łaciata babka z wiśniami.

Mega puszysta i leciutka, a jednocześnie lekko wilgotna i nic, a nic nie sucha :)

Ta wilgotność to zasługa dodanego do środka majonezu.

Pomimo delikatności i puszystości sprawia on, że ciasto nie obsycha.

Babki majonezowe to znane i popularne ciasta.

Ja postanowiłam przygotować wersję marmurkową – waniliowo-czekoladową.

Aby dodatkowo ją podkręcić dodałam na koniec Konfiturę z Wiśni Stovit.

Babka wyszła tak mega pyszna, że piekłam ją dwa razy, bo ta pierwsza za szybko znikła :D

Gorąco zapraszam was do wypróbowania również innych moich przepisów przygotowanych we współpracy z marką Stovit – polecam wam sernik cassis i babeczki brzoskwiniowe. A jeśli lubicie wytrawne dania, to zachęcam do przygotowania burgerów halloumi z żurawiną.

puszysta babka majonezowa babka dwukolorowa z wiśniami

babka majonezowa babka łaciata

Polecane przepisy na babki z kakao

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babki z dodatkiem gorzkiego kakao. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit