Łaciata babka z wiśniami

na majonezie :)

 

łaciata babka z wiśniami

 

Dziś poleca się wam łaciata babka z wiśniami.

Mega puszysta i leciutka, a jednocześnie lekko wilgotna i nic, a nic nie sucha :)

Ta wilgotność to zasługa dodanego do środka majonezu.

Pomimo delikatności i puszystości sprawia on, że ciasto nie obsycha.

Babki majonezowe to znane i popularne ciasta. Ja postanowiłam przygotować wersję marmurkową – waniliowo-czekoladową.

Aby dodatkowo ją podkręcić dodałam na koniec Konfiturę z Wiśni Stovit.

Babka wyszła tak mega pyszna, że piekłam ją dwa razy, bo ta pierwsza za szybko znikła :D

Gorąco zapraszam was do wypróbowania również innych moich przepisów przygotowanych we współpracy z marką Stovit – polecam wam sernik cassis i babeczki brzoskwiniowe. A jeśli lubicie wytrawne dania, to zachęcam do przygotowania burgerów halloumi z żurawiną.

 

puszysta babka majonezowa babka dwukolorowa z wiśniami
 

kakaowa babka z wiśniami majonezowa babka łaciata
 

babka majonezowa babka łaciata
 

Łaciata babka z wiśniami – przepis do druku

 

łaciata babka z wiśniami

Łaciata babka z wiśniami

Wypieki Beaty
Przepis na około 16 porcji.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Babka
Porcje 16
Kalorie 222 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Formę do babki dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Obydwie mąki przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Do ubitych jajek dodaj połowę porcji mąki oraz po łyżce majonez.
  • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj.
  • Odlej do drugiej miski około 1/3 ciasta i dodaj do odlanej części łyżkę gorzkiego kakao - dokładnie wymieszaj.
  • Do przygotowanej formy na babki wlej około połowę białego ciasta.
  • Nałóż na niego 3-4 łyżki ciasta kakaowego robiąc kleksy.
  • Wylej resztę ciasta białego i znowu wyłóż łyżką ciasto czekoladowe.
  • Patyczkiem do szaszłyków lub ostrzem noża przemieszaj kilkakrotnie ciasto, tak aby zrobiły się esy floresy :)
  • Na wierzch nałóż kilka łyżek Konfitury z Wiśni Stovit (w trakcie pieczenia konfitura trochę opadnie).
  • Piecz babkę w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatnie wyjmij z foremki.
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, serwuj z dodatkową porcją konfitury :)

Notatki

Ogólna kaloryczność będzie zależeć w dużej mierze z użytego majonezu - ja użyłam klasyczny. Przy majonezie light będzie niższa.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 222kcalWeglowodany: 27gBiałko: 4gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit