Przepis na łaciatą babkę majonezową z wiśniami
wpis sponsorowany
Dziś poleca się wam łaciata babka z wiśniami.
Mega puszysta i leciutka, a jednocześnie lekko wilgotna i nic, a nic nie sucha :)
Ta wilgotność to zasługa dodanego do środka majonezu.
Pomimo delikatności i puszystości sprawia on, że ciasto nie obsycha.
Babki majonezowe to znane i popularne ciasta.
Ja postanowiłam przygotować wersję marmurkową – waniliowo-czekoladową.
Aby dodatkowo ją podkręcić dodałam na koniec Konfiturę z Wiśni Stovit.
Babka wyszła tak mega pyszna, że piekłam ją dwa razy, bo ta pierwsza za szybko znikła :D
Gorąco zapraszam was do wypróbowania również innych moich przepisów przygotowanych we współpracy z marką Stovit – polecam wam sernik cassis i babeczki brzoskwiniowe. A jeśli lubicie wytrawne dania, to zachęcam do przygotowania burgerów halloumi z żurawiną.






Łaciata babka z wiśniami – przepis do druku

Łaciata babka z wiśniami
Składniki
- 4 jajka - użyłam rozmiar L
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 75 g mąki pszennej (pół szklanki)
- 90 g mąki ziemniaczanej (pół szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g majonezu (około 3/4 szklanki)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- około 100 g Konfitury z Wiśni Stovit
Instrukcja
- Formę do babki dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
- Obydwie mąki przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych jajek dodaj połowę porcji mąki oraz po łyżce majonez.
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj.
- Odlej do drugiej miski około 1/3 ciasta i dodaj do odlanej części łyżkę gorzkiego kakao - dokładnie wymieszaj.
- Do przygotowanej formy na babki wlej około połowę białego ciasta.
- Nałóż na niego 3-4 łyżki ciasta kakaowego robiąc kleksy.
- Wylej resztę ciasta białego i znowu wyłóż łyżką ciasto czekoladowe.
- Patyczkiem do szaszłyków lub ostrzem noża przemieszaj kilkakrotnie ciasto, tak aby zrobiły się esy floresy :)
- Na wierzch nałóż kilka łyżek Konfitury z Wiśni Stovit (w trakcie pieczenia konfitura trochę opadnie).
- Piecz babkę w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatnie wyjmij z foremki.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, serwuj z dodatkową porcją konfitury :)