Burgery z halloumi
na domowych bułeczkach i z żurawiną Stovit
Ciepła i słoneczna pogoda zachęca nas do grillowania i spędzania czasu na świeżym powietrzu. Nie bez powodu mówi się, że grillowanie to „sport” narodowy Polaków :D
Uwielbiamy jedzonko z rusztu, a nasze menu już dawno odeszło od nieśmiertelnej kiełbasy i kaszanki.
Teraz grillowanie to niezłe pole do popisu – robimy rybki, różne mięsa, warzywa a nawet pizze z grilla.
Moje chłopaki uwielbiają hamburgery, a ja ostatnio zaproponowałam im wersję bezmięsną – burgery z halloumi. Podane w pysznych, domowych bułeczkach pełnoziarnistych z dodatkiem żurawiny.
Takie burgery możecie zrobić nie tylko na tradycyjnym grillu, ale również po prostu w domu – wystarczy ser halloumi usmażyć na patelni grillowej :)
Spróbujcie koniecznie takiego burgera – smakiem niczym nie ustępuje takiemu z mięskiem, a nawet muszę powiedzieć, że dla mnie był smaczniejszy :)
I koniecznie pamiętajcie aby dodać do sera solidną porcję żurawiny – ja wam polecam Żurawinę Premium do mięs i serów firmy Stovit – idealnie komponuje się z serem. Zresztą nie tylko z serem – świetnie podkreśla smak mięs – więc również świetnie się sprawdzi przy np. grillowanej piersi z kurczaka :)
Ps. Polecam wam również przygotować na grilla pysznego pstrąga, sałatkę ziemniaczaną albo cevapcici.






Burgery z halloumi – przepis do druku

Burgery z halloumi
Składniki
bułeczki pełnoziarniste:
- 200 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pełnoziarnistej - użyłam pszenną
- około 100 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki soli
- 120 g jogurtu naturalnego - w temperaturze pokojowej
- około 40 g (mniejsza garść) suszonej żurawiny
dodatkowo:
- około 400 g sera halloumi
- czerwona cebula - drobno pokrojona
- rukola lub inna sałata
- Żurawina Premium Stovit
Instrukcja
- Drożdże na bułeczki rozkrusz i wymieszaj z łyżeczką cukru, dodaj połowę mleka - dokładnie wymieszaj.
- W dużej misce umieść mąkę, dodaj sól, jogurt naturalny i olej, dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
- W razie konieczności dodaj w trakcie resztę mleka.
- Na koniec dodaj żurawiny i dokładnie wymieszaj.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po około godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Wyjmij na posypany mąką blat i podziel na 4 porcje.
- Utocz w dłoniach bułeczki (ciasto jest dość lepkie), ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz.
- Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na około 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół).
- Wstaw napuszone bułeczki do piekarnika i piecz przez około 15-18 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Ser halloumi ugrilluj z obydwu stron.
- Bułeczki przekrój, połóż na nich listki rukoli oraz pokrojoną cebulę, na wierzchu ułóż ser, a na nim żurawinę Stovit.
- Jedz na ciepło :)
Notatki
Składniki Odżywcze
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
A gdzie można zakupić tą pyszną żurawinę?
W większych marketach powinnaś ją dostać bez problemu :)