Przepis na domowe burgery z halloumi

na domowych bułeczkach i z żurawiną Stovit

wpis sponsorowany

hamburger z halloumi


Ciepła i słoneczna pogoda zachęca nas do grillowania i spędzania czasu na świeżym powietrzu.

Nie bez powodu mówi się, że grillowanie to “sport” narodowy Polaków :D

Uwielbiamy jedzonko z rusztu, a nasze menu już dawno odeszło od nieśmiertelnej kiełbasy i kaszanki.

Teraz grillowanie to niezłe pole do popisu – robimy rybki, różne mięsa, warzywa a nawet pizze z grilla.

Moje chłopaki uwielbiają hamburgery, a ja ostatnio zaproponowałam im wersję bezmięsną – burgery z halloumi.

Podane w pysznych, domowych bułeczkach pełnoziarnistych z dodatkiem żurawiny.

Takie burgery możecie zrobić nie tylko na tradycyjnym grillu, ale również po prostu w domu – wystarczy ser halloumi usmażyć na patelni grillowej :)

Spróbujcie koniecznie takiego burgera halloumi – smakiem niczym nie ustępuje takiemu z mięskiem, a nawet muszę powiedzieć, że dla mnie był smaczniejszy :)

I koniecznie pamiętajcie aby dodać do sera solidną porcję żurawiny – ja wam polecam Żurawinę Premium do mięs i serów firmy Stovit – idealnie komponuje się z serem. Zresztą nie tylko z serem – świetnie podkreśla smak mięs – więc również świetnie się sprawdzi przy np. grillowanej piersi z kurczaka :)

Ps. Polecam wam również przygotować na grilla pysznego pstrąga, sałatkę ziemniaczaną albo cevapcici.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


domowe bułeczki halloumi z żurawiną

bułeczki z żurawiną i halloumi burger z halloumi i żurawiną

domowy burger z serem halloumi bułeczki pełnoziarniste z żurawiną

Burgery z halloumi – przepis do druku

burgery z halloumi

Burgery z halloumi

Wypieki Beaty
Przepis burgery na pełnoziarnistych bułeczkach z żurawiną i z serem halloumi.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 18 minut
Czas całkowity 4 godz 18 minut
Danie Obiad
Kuchnia Kuchnie świata
Porcje 4
Kalorie 255 kcal

Składniki
  

bułeczki pełnoziarniste:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Drożdże na bułeczki rozkrusz i wymieszaj z łyżeczką cukru, dodaj połowę mleka - dokładnie wymieszaj.
  • W dużej misce umieść mąkę, dodaj sól, jogurt naturalny i olej, dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
  • W razie konieczności dodaj w trakcie resztę mleka.
  • Na koniec dodaj żurawiny i dokładnie wymieszaj.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po około godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Wyjmij na posypany mąką blat i podziel na 4 porcje.
  • Utocz w dłoniach bułeczki (ciasto jest dość lepkie), ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz.
  • Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół).
  • Wstaw napuszone bułeczki do piekarnika i piecz przez około 15-18 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu odstaw do lekkiego wystudzenia.
  • Ser halloumi ugrilluj z obydwu stron.
  • Bułeczki przekrój, połóż na nich listki rukoli oraz pokrojoną cebulę, na wierzchu ułóż ser, a na nim żurawinę Stovit.
  • Jedz na ciepło :)

Notatki

Podaję kaloryczność samej bułeczki, reszta zależy od użytych produktów.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 255kcalWeglowodany: 42gBiałko: 10gTłuszcz: 4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit