Burgery z halloumi

na domowych bułeczkach i z żurawiną Stovit

 

hamburger z halloumi

 

Ciepła i słoneczna pogoda zachęca nas do grillowania i spędzania czasu na świeżym powietrzu. Nie bez powodu mówi się, że grillowanie to „sport” narodowy Polaków :D

Uwielbiamy jedzonko z rusztu, a nasze menu już dawno odeszło od nieśmiertelnej kiełbasy i kaszanki.

Teraz grillowanie to niezłe pole do popisu – robimy rybki, różne mięsa, warzywa a nawet pizze z grilla.

Moje chłopaki uwielbiają hamburgery, a ja ostatnio zaproponowałam im wersję bezmięsną – burgery z halloumi. Podane w pysznych, domowych bułeczkach pełnoziarnistych z dodatkiem żurawiny.

Takie burgery możecie zrobić nie tylko na tradycyjnym grillu, ale również po prostu w domu – wystarczy ser halloumi usmażyć na patelni grillowej :)

Spróbujcie koniecznie takiego burgera – smakiem niczym nie ustępuje takiemu z mięskiem, a nawet muszę powiedzieć, że dla mnie był smaczniejszy :)

I koniecznie pamiętajcie aby dodać do sera solidną porcję żurawiny – ja wam polecam Żurawinę Premium do mięs i serów firmy Stovit – idealnie komponuje się z serem. Zresztą nie tylko z serem – świetnie podkreśla smak mięs – więc również świetnie się sprawdzi przy np. grillowanej piersi z kurczaka :)

Ps. Polecam wam również przygotować na grilla pysznego pstrąga, sałatkę ziemniaczaną albo cevapcici.

 

domowe bułeczki halloumi z żurawiną
 

bułeczki z żurawiną i halloumi burger z halloumi i żurawiną
 

domowy burger z serem halloumi bułeczki pełnoziarniste z żurawiną
 

Burgery z halloumi – przepis do druku

burgery z halloumi

Burgery z halloumi

Wypieki Beaty
Przepis na 4 sztuki.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 18 minut
Czas całkowity 4 godz 18 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 255 kcal

Składniki
  

bułeczki pełnoziarniste:

  • 200 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pełnoziarnistej - użyłam pszenną
  • około 100 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 120 g jogurtu naturalnego - w temperaturze pokojowej
  • około 40 g (mniejsza garść) suszonej żurawiny

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Drożdże na bułeczki rozkrusz i wymieszaj z łyżeczką cukru, dodaj połowę mleka - dokładnie wymieszaj.
  • W dużej misce umieść mąkę, dodaj sól, jogurt naturalny i olej, dodaj rozczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
  • W razie konieczności dodaj w trakcie resztę mleka.
  • Na koniec dodaj żurawiny i dokładnie wymieszaj.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po około godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Wyjmij na posypany mąką blat i podziel na 4 porcje.
  • Utocz w dłoniach bułeczki (ciasto jest dość lepkie), ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz.
  • Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół).
  • Wstaw napuszone bułeczki do piekarnika i piecz przez około 15-18 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu odstaw do lekkiego wystudzenia.
  • Ser halloumi ugrilluj z obydwu stron.
  • Bułeczki przekrój, połóż na nich listki rukoli oraz pokrojoną cebulę, na wierzchu ułóż ser, a na nim żurawinę Stovit.
  • Jedz na ciepło :)

Notatki

Podaję kaloryczność samej bułeczki, reszta zależy od użytych produktów.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 255kcalWeglowodany: 42gBiałko: 10gTłuszcz: 4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit