Przepis na pstrąga z grilla

pstrąg z grilla

Zapraszam na nowy przepis – dziś będzie pstrąg z grilla :)

Nie jem zbyt często ryb, bo nie umiem ich przyrządzać.

Moje menu rybne ogranicza się do przygotowania łososia sposobem sprzedanym mi przez teściową – sposób rewelacyjny więc mogę zdradzić.

Na dno patelni nalej trochę wody, włóż łososia, przypraw go wg uznania, patelnię przykryj pokrywką, gotuj tak rybkę do miękkości.

Dzięki wodzie łosoś jest bardzo soczysty, a do tego nie ma dodatkowych kalorii z tłuszczu :)

Z pstrągiem jest równie prosto :)

Jak przygotować pstrąga do grillowania?

Wystarczy przygotować masełko, czosnek, świeżą zieleninę – pietruszkę i koperek, do tego jakaś cytrynkę, przyprawy.

Smarujemy tym rybkę, zawijamy w folię aluminiową i gotowe :)

Ryby możecie przygotować kilka godzin wcześniej, aby przeszły aromatem ziół i przypraw.

Potem już tylko wystarczy wrzucić na grill i zajadać się pyszną i zdrową rybką :)

Polecam wam również inne przepisy na dania obiadowe.

pstrąg z grilla

pstrąg z grilla 3

pstrąg z grilla 5

Pstrąg z grilla przepis do druku

Pstrąg z grilla

Wypieki Beaty
3.38 z 8 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Danie Obiad
Porcje 2

Składniki
  

  • 2 pstrągi wypatroszone
  • 2 -3 łyżki masła rozpuszczonego
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
  • 1 łyżka koperku posiekanego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2-4 plasterki cytryny

Instrukcja
 

  • Pstrąga umyj i obetrzyj ręcznikiem papierowym.
  • Do rozpuszczonego masła dodaj natkę i koperek, wyciśnij przez praskę czosnek, posól i popieprz - wymieszaj.
  • Ryby oprósz solą i pieprzem - w środku i z zewnątrz, nałóż do środka ryb część masła z ziołami, resztą posmaruj wierzch rybek.
  • Ułóż plasterki cytryny.
  • Zawiń ryby w folię aluminiową i schowaj do lodówki na kilka godzin.
  • Ryby możesz ugrillować bezpośrednio w tej folii - około 10-12 z każdej strony.
Słowa kluczowe cytryna, grill, pstrąg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!