Przepis na sałatkę grillową z awokado i dressingiem z czarnej porzeczki

wpis sponsorowany

sałatka grillowa


Wraz z majem rozpoczyna się w Polsce sezon grillowy :)

W tym momencie zazdroszczę wszystkim osobom z domkami i ogródkami, które mogą sobie spokojnie grillować i cieszyć się pysznym jedzonkiem.

Mi zostaje do dyspozycji patelnia grillowa i wyobraźnia 😆🤣

Na szczęście na patelni i w piekarniku też można wyczarować cuda – jak np. soczyste żeberka. A do takiego mięska najlepsza jest zawsze sałatka.

Ja wam mogę polecić taką sałatkę grillową z awokado i dressingiem z czarnej porzeczki.

Bardzo lubię w sałatkach owocowe dodatki – myślę, że świetnie podkręcają ich smak.

Często dodaję do sałatek świeże owoce, ale w tym przypadku zdecydowałam się na lekko owocowy dressing.

Do jego przygotowania użyłam Dżem bez cukru z czarnej porzeczki od Stovit. Dżem jest słodzony ksylitolem, więc po pierwsze ma mniej kalorii, a po drugie – jest zdrowszy od tradycyjnych dżemów.

Jeśli lubicie takie owocowe dodatki w swoim jedzeniu, to koniecznie wypróbujcie sałatkę.

Ps. Na grilla polecam wam również przepis na pstrąga oraz na sałatkę z ziemniakami :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


sałatka grillowa z pomidorami sałatka z pomidorami, awokado i kukurydzą

sałatka z pomidorami i awokado sałatka z awokado na grilla

prosta sałatka z awokado sałatka z awokado i kukurydzą

sałatka grillowa z awokado sałatka z dressingiem z czarnej porzeczki

Sałatka grillowa z awokado – przepis do druku

sałatka grillowa

Sałatka grillowa z awokado

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i prostą sałatkę idealną na grilla i nie tylko.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 4
Kalorie 160 kcal

Składniki
  

sałatka:

dressing:

  • 3 łyżki Dżemu bez cukru z czarnej porzeczki od Stovit
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1-2 szczypty czarnego pieprzu

Instrukcja
 

  • Sałatę lodową pokrój i przełóż do miski.
  • Dodaj odsączoną kukurydzę.
  • Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
  • Pomidorki koktajlowe przekrój na pół
  • Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę, a łyżką wyciągnij miąższ ze skórki - pokrój w większą kostkę.
  • Przełóż awokado do reszty składników.
  • Przygotuj dressing - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj - możesz je przełożyć do słoiczka i bardzo energicznie wstrząsnąć.
  • Sosem polej sałatkę i ją przemieszaj.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 160kcalWeglowodany: 21gBiałko: 4gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit