Przepis na sałatkę grillową z awokado i dressingiem z czarnej porzeczki
wpis sponsorowany
Wraz z majem rozpoczyna się w Polsce sezon grillowy :)
W tym momencie zazdroszczę wszystkim osobom z domkami i ogródkami, które mogą sobie spokojnie grillować i cieszyć się pysznym jedzonkiem.
Mi zostaje do dyspozycji patelnia grillowa i wyobraźnia 😆🤣
Na szczęście na patelni i w piekarniku też można wyczarować cuda – jak np. soczyste żeberka. A do takiego mięska najlepsza jest zawsze sałatka.
Ja wam mogę polecić taką sałatkę grillową z awokado i dressingiem z czarnej porzeczki.
Bardzo lubię w sałatkach owocowe dodatki – myślę, że świetnie podkręcają ich smak.
Często dodaję do sałatek świeże owoce, ale w tym przypadku zdecydowałam się na lekko owocowy dressing.
Do jego przygotowania użyłam Dżem bez cukru z czarnej porzeczki od Stovit. Dżem jest słodzony ksylitolem, więc po pierwsze ma mniej kalorii, a po drugie – jest zdrowszy od tradycyjnych dżemów.
Jeśli lubicie takie owocowe dodatki w swoim jedzeniu, to koniecznie wypróbujcie sałatkę.
Ta sałatka na grilla sprawdzi się również idealnie jako dodatek do obiadu.
Ps. Na grilla polecam wam również przepis na pstrąga oraz na sałatkę z ziemniakami :)
Więcej pysznych przepisów na sałatki i surówki znajdziecie w mojej książce „Najlepsze sałatki Beaty” – gorąco polecam :)








Sałatka grillowa z awokado – przepis do druku

Sałatka grillowa z awokado
Składniki
sałatka:
- 0,5 główki sałaty lodowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 awokado
- 1 średnia cebula czerwona
- 200 g pomidorków koktajlowych
dressing:
- 3 łyżki Dżemu bez cukru z czarnej porzeczki od Stovit
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1-2 szczypty czarnego pieprzu
Instrukcja
- Sałatę lodową pokrój i przełóż do miski.0,5 główki sałaty lodowej
- Dodaj odsączoną kukurydzę.1 puszka kukurydzy
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.1 średnia cebula czerwona
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół200 g pomidorków koktajlowych
- Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę, a łyżką wyciągnij miąższ ze skórki - pokrój w większą kostkę.1 awokado
- Przełóż awokado do reszty składników.
- Przygotuj dressing - wszystkie składniki dokładnie wymieszaj - możesz je przełożyć do słoiczka i bardzo energicznie wstrząsnąć.3 łyżki Dżemu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu, 0,5 łyżeczki soli, 1-2 szczypty czarnego pieprzu
- Sosem polej sałatkę i ją przemieszaj.