Przepis na sałatkę z brokułów i fety

z sosem czosnkowym

sałatka z brokułów


Sezon na pyszne sałatki można uznać za otwarty.

Zapraszam na pyszną sałatkę z brokułem, kukurydza i serem feta.

Nie wiem jak wy, ale ja mam na nie szczególną ochotę właśnie, gdy robi się ciepło. Wtedy często zastępują mi posiłek – mogę zjeść taką sałatkę na lunch albo obiad i jestem szczęśliwa.

Takie proste sałatki to również niezbędny dodatek w sezonie grillowym.

Świetnie uzupełniają grillowane mięsa i ryby.

Ta sałatka z brokułów i fety świetnie się właśnie sprawdzi jako samodzielny posiłek, albo jako dodatek do grillowanego mięsa.

Pyszne, chrupiące zielone brokuły, słona feta, soczysta i słodka kukurydza, a na koniec ziarna słonecznika – mniam.

A to wszystko podane z domowym sosem czosnkowym – robię go ostatnio często, bo bardzo zasmakował mojemu synkowi :)

Jeśli liczycie kalorie, to majonez użyty do sosu wymieńcie na wersję light.

Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na ziemniaczaną sałatkę z bobem, pstrąga grillowanego albo cevapcici – wszystkie te propozycje idealnie nadają się na grilla i nie tylko :D

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na sałatki.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


sałatka z sosem czosnkowym sałatka z fetą

sałatka z kukurydzą sałatka z brokułów

sałatka brokułowa sałatka z brokułami i kukurydzą

Sałatka z brokułów i fety – przepis do druku

sałatka z brokułów i fety

Sałatka z brokułów i fety

Wypieki Beaty
Przepis na pyszna i sycącą sałatkę z brokułu, kukurydzy i fety.
4 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 4 minut
Czas całkowity 34 minut
Porcje 4
Kalorie 334 kcal

Składniki
  

sałatka

  • 1 główka brokułu
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej - takiej około 340 g
  • 100 g sera feta
  • 5 łyżek słonecznika podprażonego na patelni

sos czosnkowy:

  • 6 łyżek jogurtu gęstego - użyłam grecki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

Instrukcja
 

  • Brokuł podziel na małe różyczki.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżeczką cukru.
  • Na gotującą się wodę wrzuć brokuł i gotuj około 4 minuty.
  • Przelej brokuł na sito i od razu przelej zimną wodą - odstaw do przestudzenia.
  • W dużej misce umieść przestudzony brokuł, dodaj kukurydzę, pokruszoną fetę oraz słonecznik - delikatnie wymieszaj.
  • Przygotuj sos czosnkowy - zmieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj sól, pieprz i oregano.
  • Dodaj mniej więcej połowę sosu do sałatki i przemieszaj, jeśli trzeba to dodaj więcej sosu.
  • Na koniec możesz całość posypać posiekanym koperkiem.

Notatki

Łyżka mojego sosu czosnkowego to około 50 kalorii. Kaloryczność zależy od tego jaki jogurt i majonez użyjecie. Jeśli będą to produkty light, to sos będzie miał jeszcze mniej kalorii.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 334kcalWeglowodany: 22gBiałko: 13gTłuszcz: 25g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Źródło Tysia gotuje- podaję z moimi zmianami.