Przepis na sałatka z brokułów i fety
z sosem czosnkowym
Sezon na pyszne sałatki można uznać za otwarty.
Nie wiem jak wy, ale ja mam na nie szczególną ochotę właśnie, gdy robi się ciepło. Wtedy często zastępują mi posiłek – mogę zjeść taką sałatkę na lunch albo obiad i jestem szczęśliwa :)
Takie proste sałatki to również niezbędny dodatek w sezonie grillowym.
Świetnie uzupełniają grillowane mięsa i ryby.
Ta sałatka z brokułów i fety świetnie się właśnie sprawdzi jako samodzielny posiłek, albo jako dodatek do grillowanego mięsa. Pyszne, chrupiące zielone brokuły, słona feta, soczysta i słodka kukurydza, a na koniec ziarna słonecznika – mniam.
A to wszystko podane z domowym sosem czosnkowym – robię go ostatnio często, bo bardzo zasmakował mojemu synkowi :)
Jeśli liczycie kalorie, to majonez użyty do sosu wymieńcie na wersję light.
Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na ziemniaczaną sałatkę z bobem, pstrąga grillowanego albo cevapcici – wszystkie te propozycje idealnie nadają się na grilla i nie tylko :D






Przepis na sałatkę z brokułów i fety – przepis do druku

Sałatka z brokułów i fety
Składniki
sałatka
- główka brokuła
- puszka kukurydzy konserwowej - takiej około 340 g
- 100 g sera feta
- 5 łyżek podprażonego na patelni słonecznika
sos czosnkowy:
- 6 łyżek gęstego jogurtu - użyłam grecki
- 3 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki suszonego oregano
Instrukcja
- Brokuła podziel na małe różyczki.
- W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżeczką cukru.
- Na gotującą się wodę wrzuć brokuła i gotuj około 4 minuty.
- Przelej brokuła na sito i od razu przelej zimną wodą - odstaw do przestudzenia.
- W dużej misce umieść przestudzonego brokuła, dodaj kukurydzę, pokruszoną fetę oraz słonecznik - delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj sos czosnkowy - zmieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj sól, pieprz i oregano.
- Dodaj mniej więcej połowę sosu do sałatki i przemieszaj, jeśli trzeba to dodaj więcej sosu.
- Na koniec możesz całość posypać posiekanym koperkiem.
Notatki
Składniki Odżywcze
Źródło Tysia gotuje- podaję z moimi zmianami.