Przepis na sałatkę z brokułów i fety
z sosem czosnkowym
Sezon na pyszne sałatki można uznać za otwarty.
Zapraszam na pyszną sałatkę z brokułem, kukurydza i serem feta.
Nie wiem jak wy, ale ja mam na nie szczególną ochotę właśnie, gdy robi się ciepło. Wtedy często zastępują mi posiłek – mogę zjeść taką sałatkę na lunch albo obiad i jestem szczęśliwa.
Takie proste sałatki to również niezbędny dodatek w sezonie grillowym.
Świetnie uzupełniają grillowane mięsa i ryby.
Ta sałatka z brokułów i fety świetnie się właśnie sprawdzi jako samodzielny posiłek, albo jako dodatek do grillowanego mięsa.
Pyszne, chrupiące zielone brokuły, słona feta, soczysta i słodka kukurydza, a na koniec ziarna słonecznika – mniam.
A to wszystko podane z domowym sosem czosnkowym – robię go ostatnio często, bo bardzo zasmakował mojemu synkowi :)
Jeśli liczycie kalorie, to majonez użyty do sosu wymieńcie na wersję light.
Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na ziemniaczaną sałatkę z bobem, pstrąga grillowanego albo cevapcici – wszystkie te propozycje idealnie nadają się na grilla i nie tylko :D
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na sałatki.
Polecam wam również gorąco moją książkę z przepisami na sałatki – „Najlepsze sałatki Beaty” :)






Sałatka z brokułów i fety – przepis do druku

Sałatka z brokułów i fety
Składniki
sałatka
- 1 główka brokułu
- 1 puszka kukurydzy konserwowej - takiej około 340 g
- 100 g sera feta
- 5 łyżek słonecznika podprażonego na patelni
Instrukcja
- Brokuł podziel na małe różyczki.1 główka brokułu
- W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżeczką cukru.
- Na gotującą się wodę wrzuć brokuł i gotuj około 4 minuty.
- Przelej brokuł na sito i od razu przelej zimną wodą - odstaw do przestudzenia.
- W dużej misce umieść przestudzony brokuł, dodaj kukurydzę, pokruszoną fetę oraz słonecznik - delikatnie wymieszaj.1 puszka kukurydzy, 100 g sera feta, 5 łyżek słonecznika
- Przygotuj sos czosnkowy - zmieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj sól, pieprz i oregano.6 łyżek jogurtu, 3 łyżki majonezu, 1-2 ząbki czosnku, sól i pieprz, 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- Dodaj mniej więcej połowę sosu do sałatki i przemieszaj, jeśli trzeba to dodaj więcej sosu.
- Na koniec możesz całość posypać posiekanym koperkiem.
Notatki
Składniki Odżywcze
Źródło Tysia gotuje- podaję z moimi zmianami.