Przepis na cevapcici – bałkańskie kotleciki

kotleciki cevapcici


Cevapcici, to mięsna potrawa pochodzenia bałkańskiego.

Przypomina nasze kotlety mielone, tyle że mięso nie jest panierowane i smażone jest na grillu.

Kotlety przygotowuje się z mięsa mielonego lub siekanego, przyprawia się delikatnie i grilluje.

Zwykle podaje się kotlety cevapcici do chlebka pita, z dodatkiem sosu tzatziki – czyli sosu jogurtowo-ogórkowego albo ajwarem, czyli pastą paprykową.

Ja swoje cevapcici przygotowałam na patelni grillowej, gdyż sezon grillowy już się skończył.

Kotleciki zjedliśmy z domową pitą – przepis na nią znajdziecie tutaj na blogu – bardzo polecam samodzielne przegotowanie pit, gdyż są one o niebo lepsze od tych ze sklepu :D

Jako sos wybrałam tzatziki, bo ja i papryka nie pasujemy do siebie ;)

W ten sposób powstał nam pyszny, domowy fast food, tylko dużo smaczniejszy i zdrowszy :D

Mięso dzięki grillowaniu jest mniej kaloryczne, bo tłuszczyk się z niego wytapia i spływa na dół, więc również osoby dbające o linię mogą spokojnie zjeść to danie :)

Dzieciom pozwólcie dodać do kotlecików i do domowej pity ulubione warzywne dodatki – świeżego pomidora, ogóreczka kiszonego albo świeżego, może rzodkiewkę lub słodką paprykę – jeśli sami będą mogli decydować o składzie, to na pewno chętniej zjedzą do ostatniego okruszka :D

Bardzo polecam!

Ps. Wpis bierze udział w konkursie #Ambition, więc trzymajcie za mnie kciuki :)


kotleciki mielone

cevapcici

cevapcici-6

chlebki pita

cevapcici

Przepis na kotleciki cevapcici

kotleciki cevapcici

Cevapcici

Wypieki Beaty
Przepis na kotleciki cevapcici popularne w kuchni bałkańskiej.
4.7 z 10 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 4

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Mięso włóż do miski, dodaj jajko, olej oraz przyprawy - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na trochę do lodówki.
  • Schłodzone mięso wyrabiaj w dłoniach na nieduże podłużne kotleciki.
  • Smaż je na patelni grillowej obracając co jakiś czas.
  • Gotowe kotleciki odsącz na ręczniki papierowym.
  • Podawaj z chlebkami pita, sosem tzatziki albo ajwarem.
Słowa kluczowe mięso, mięso mielone
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!


ambition