Cevapcici
Cevapcici, to mięsna potrawa pochodzenia bałkańskiego.
Przypomina nasze kotlety mielone, tyle że mięso nie jest panierowane i smażone jest na grillu.
Kotlety przygotowuje się z mięsa mielonego lub siekanego, przyprawia się delikatnie i grilluje.
Zwykle podaje się je do chlebka pita, z dodatkiem sosu tzatziki – czyli sosu jogurtowo-ogórkowego albo ajwarem, czyli pastą paprykową.
Ja swoje cevapcici przygotowałam na patelni grillowej, gdyż sezon grillowy już się skończył.
Kotleciki zjedliśmy z domową pitą – przepis na nią znajdziecie tutaj na blogu – bardzo polecam samodzielne przegotowanie pit, gdyż są one o niebo lepsze od tych ze sklepu :D
Jako sos wybrałam tzatziki, bo ja i papryka nie pasujemy do siebie ;)
W ten sposób powstał nam pyszny, domowy fast food, tylko dużo smaczniejszy i zdrowszy :D
Mięso dzięki grillowaniu jest mniej kaloryczne, bo tłuszczyk się z niego wytapia i spływa na dół, więc również osoby dbające o linię mogą spokojnie zjeść to danie :)
Dzieciom pozwólcie dodać do kotlecików i do domowej pity ulubione warzywne dodatki – świeżego pomidora, ogóreczka kiszonego albo świeżego, może rzodkiewkę lub słodką paprykę – jeśli sami będą mogli decydować o składzie, to na pewno chętniej zjedzą do ostatniego okruszka :D
Bardzo polecam!
Ps. Wpis bierze udział w konkursie #Ambition, więc trzymajcie za mnie kciuki :)
Cevapcici
- 500 g mięsa mielonego (użyłam wołowe, może być też wieprzowe, lub mieszane)
- 1 małe jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka czarnego pieprzu
- opcjonalnie pół łyżeczki ostrej papryki
- Mięso włóż do miski, dodaj jajko, olej oraz przyprawy - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na trochę do lodówki.
- Schłodzone mięso wyrabiaj w dłoniach na nieduże podłużne kotleciki.
- Smaż je na patelni grillowej obracając co jakiś czas.
- Gotowe kotleciki odsącz na ręczniki papierowym.
- Podawaj z chlebkami pita, sosem tzatziki albo ajwarem.
Zostaw komentarz