kotleciki cevapcici

Przepis na cevapi – bałkańskie kotleciki podawane w pitach

Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad inspirowany kuchnią bałkańską. Zapraszam na proste kotleciki cevapcici zrobione na grillu lub grillowanej patelni. Takie kotleciki z mięsa mielonego doskonale smakują w towarzystwie chlebka pita i prostej sałatki i sosu. Cevapi na pewno zasmakują każdemu! Gorąco polecam!

kotleciki mielone

Przepis na kotleciki cevapi krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad, który zachwyci całą rodzinę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

kotleciki cevapcici

Cevapcici przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kotleciki cevapcici popularne w kuchni bałkańskiej.
4.64 z 22 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 4
Kalorie 323 kcal
Składniki

składniki na cevapcici

  • 500 g mięsa mielonego ((użyłam wołowe, może być też wieprzowe, lub mieszane))
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić cevapcici

  • Mięso włóż do miski, dodaj jajko, olej oraz przyprawy – wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na trochę do lodówki.
    500 g mięsa mielonego, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • Schłodzone mięso wyrabiaj w dłoniach na nieduże podłużne kotleciki.
  • Smaż je na patelni grillowej obracając co jakiś czas.
  • Gotowe kotleciki odsącz na ręczniki papierowym.
  • Podawaj z chlebkami pita, sosem tzatziki albo ajwarem.
Notatki
Podaję kaloryczność, przy użyciu mielonego mięsa wołowego i smażeniu kotlecików bez tłuszczu. Właściwa kaloryczność będzie zależała od mięsa jakie użyjecie.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 323kcalBiałko: 23gTłuszcz: 25g
Słowa kluczowe bałkańskie kotleciki, kotleciki do pity
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
cevapcici

Kotleciki cevapi – uwagi

Cevapi, to mięsna potrawa pochodzenia bałkańskiego.

Przypomina nasze kotlety mielone, tyle że mięso nie jest panierowane i smażone jest na grillu.

Kotlety przygotowuje się z mięsa mielonego lub siekanego, przyprawia się delikatnie i grilluje.

Zwykle podaje się kotlety cevapi do chlebka pita, z dodatkiem sosu tzatziki – czyli sosu jogurtowo-ogórkowego albo ajwarem, czyli pastą paprykową.

Ja swoje cevapi przygotowałam na patelni grillowej, gdyż sezon grillowy już się skończył.

Kotleciki zjedliśmy z domową pitą – bardzo polecam samodzielne przegotowanie pit, gdyż są one o niebo lepsze od tych ze sklepu :D

Jako sos wybrałam tzatziki, bo ja i papryka nie pasujemy do siebie ;)

W ten sposób powstał nam pyszny, domowy fast food, tylko dużo smaczniejszy i zdrowszy :D

Mięso dzięki grillowaniu jest mniej kaloryczne, bo tłuszczyk się z niego wytapia i spływa na dół, więc również osoby dbające o linię mogą spokojnie zjeść to danie :)

Dzieciom pozwólcie dodać do kotlecików i do domowej pity ulubione warzywne dodatki – świeżego pomidora, ogóreczka kiszonego albo świeżego, może rzodkiewkę lub słodką paprykę – jeśli sami będą mogli decydować o składzie, to na pewno chętniej zjedzą do ostatniego okruszka :D

Bardzo polecam!

cevapcici-6
chlebki pita
cevapcici

Polecane przepisy na obiad

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszny obiad dla całej rodziny. Tutaj polecam takie trzy przepisy: