Przepis na dietetyczne kotleciki z cukinii

pulpety z cukinią


Kotleciki z cukinii zobaczyłam na blogu Kornik w kuchni i od razu zapałałam do nich miłością :)

Uwielbiam placki z cukinią, więc wiedziałam, że takie kotleciki też mi będą smakowały :)

Przygotowałam do nich domowy sos pomidorowy na bazie passaty pomidorowej i podałam je z ugotowanym pęczakiem – wyszło pysznie, bardzo zdrowo i lekko – co tu dużo mówić, to się nazywa fit wege obiad :D

Co prawda mój mąż po zjedzeniu swojej porcji podjadł sobie kawałkiem pozostawionej pizzy, ale mi to w zupełności wystarczyło.

Jeśli szukacie przepisy na lekkie, dietetyczne i wegetariańskie dania, to ten koniecznie musicie zrobić.

Przy przepisie podaję ilość kalorii na 100 g, ale powiem od razu, że jedna porcja kotlecików – u mnie to były 4 sztuki polana sosem pomidorowym ma jakieś 170 kalorii – BOOOOOSKO ;)

Z podanej porcji wyszło mi 16 kotlecików – miałam więc 4 porcje obiadowe – przyznaję od razu, że dzieciom ich nie dałam, bo od razu wiedziałam, że nie mam co się z nimi do nich zbliżać – taki los ;)

A i jeszcze jedno – w oryginalnym przepisie było jajko, ja o nim zupełnie zapomniałam – kotleciki się ładnie ulepiły, więc nie narzekałam.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

kotlety z cukinii

kotlety z cukinią

pulpety z cukinii

warzywne kotleciki

pulpeciki z cukinii

Kotleciki z cukinii przepis do druku

kotleciki z cukinii

Kotleciki z cukinii

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie dietetyczne wegeteriańskie kotleciki z cukinii idealne na obiad.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Obiad
Porcje 16
Kalorie 53 kcal

Składniki

kotleciki z cukinii:

  • około 850 g cukinii (dwie duże)
  • 1 cebula mała
  • 2 ząbki czosnku , lub jeden duży
  • 200 g twarożku - może być taki kanapkowy
  • 10 g sera typu cheddar lub parmezan - tartego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki jaglanej - możecie też użyć inną mąkę
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól , pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • jajko opcjonalnie

sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcja
 

  • Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce - użyłam mniejsze dziurki, aby mieć wiórki.
    około 850 g cukinii, 1 cebula
  • Dodaj do cukinii przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aby cukinia puściła wodę.
    2 ząbki czosnku
  • W dużej misce umieść twarożek, bułkę tartą, mąkę, jajko (ja o nim zapomniałam i nie dałam ;)), cheddar i bazylię.
    200 g twarożku, 10 g sera, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki jaglanej, jajko, łyżeczka suszonej bazylii
  • Nabieraj do dłoni duże porcje cukinii i odciskaj ją mocno, aby puściła wodę - odciśniętą cukinię dodawaj do miski z pozostałymi składnikami.
  • Wszystko razem wymieszaj, posól i popieprz do smaku.
    sól i pieprz
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, jego wierzch posmaruj lekko olejem.
  • Nabieraj nieduże porcje masy i rób z nich kotleciki - o wielkości piłeczki pingpongowej (mi się one potem trochę spłaszczyły).
  • Piecz kotleciki w 180 stopniach przez około 40 minut - mniej więcej na 10 minut przed końcem ostrożnie przewróć kotleciki na drugą stronę.
  • Aby przygotować sos podgrzej w rondelku wodę razem z passatą, dodaj przyprawy.
    500 g passaty pomidorowej, 150 ml wody, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki oregano, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, sól i pieprz

Notatki

Kalorię podaję dla samych kotlecików, ale porcja sosu pomidorowego, to około 20 kalorii :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 53kcalWeglowodany: 6.8gBiałko: 3gTłuszcz: 2gBłonnik: 0.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

kotleciki z cukinii