Kotleciki z cukinii

 

pulpety z cukinią

 

Kotleciki z cukinii zobaczyłam na blogu Kornik w kuchni i od razu zapałałam do nich miłością :)

Uwielbiam placki z cukinią, więc wiedziałam, że takie kotleciki też mi będą smakowały :)

Przygotowałam do nich domowy sos pomidorowy na bazie passaty pomidorowej i podałam je z ugotowanym pęczakiem – wyszło pysznie, bardzo zdrowo i lekko – co tu dużo mówić, to się nazywa fit wege obiad :D

Co prawda mój mąż po zjedzeniu swojej porcji podjadł sobie kawałkiem pozostawionej pizzy, ale mi to w zupełności wystarczyło.

Jeśli szukacie przepisy na lekkie, dietetyczne i wegetariańskie przepisy, to ten koniecznie musicie zrobić.

Przy przepisie podaję ilość kalorii na 100 g, ale powiem od razu, że jedna porcja kotlecików – u mnie to były 4 sztuki polana sosem pomidorowym ma jakieś 170 kalorii – BOOOOOSKO ;)

Z podanej porcji wyszło mi 16 kotlecików – miałam więc 4 porcje obiadowe – przyznaję od razu, że dzieciom ich nie dałam, bo od razu wiedziałam, że nie mam co się z nimi do nich zbliżać – taki los ;)

A i jeszcze jedno – w oryginalnym przepisie było jajko, ja o nim zupełnie zapomniałam – kotleciki się ładnie ulepiły, więc nie narzekałam.

 

kotlety z cukinii

 

kotlety z cukinią

 

pulpety z cukinii

 

warzywne kotleciki

 

pulpeciki z cukinii

Przepis do druku

kotleciki z cukinii

Kotleciki z cukinii

Wypieki Beaty
Kalorię podaję dla samych kotlecików, ale porcja sosu pomidorowego, to około 20 kalorii :)
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Obiad
Porcje 16
Kalorie 53 kcal

Składniki
  

kotleciki z cukinii:

  • około 850 g cukinii (dwie duże)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku , lub jeden duży
  • 200 g twarożku - może być taki kanapkowy
  • 10 g tartego sera typu cheddar lub parmezan
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki jaglanej - możecie też użyć inną mąkę
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól , pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • opcjonalnie: jajko

sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcja
 

  • Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce - użyłam mniejsze dziurki, aby mieć wiórki.
  • Dodaj do cukinii przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aby cukinia puściła wodę.
  • W dużej misce umieść twarożek, bułkę tartą, mąkę, jajko (ja o nim zapomniałam i nie dałam ;)), cheddar i bazylię.
  • Nabieraj do dłoni duże porcje cukinii i odciskaj ją mocno, aby puściła wodę - odciśniętą cukinię dodawaj do miski z pozostałymi składnikami.
  • Wszystko razem wymieszaj, posól i popieprz do smaku.
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, jego wierzch posmaruj lekko olejem.
  • Nabieraj nieduże porcje masy i rób z nich kotleciki - o wielkości piłeczki pingpongowej (mi się one potem trochę spłaszczyły).
  • Piecz kotleciki w 180 stopniach przez około 40 minut - mniej więcej na 10 minut przed końcem ostrożnie przewróć kotleciki na drugą stronę.
  • Aby przygotować sos podgrzej w rondelku wodę razem z passatą, dodaj przyprawy.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 53kcalWeglowodany: 6.8gBiałko: 3gTłuszcz: 2gBłonnik: 0.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

kotleciki z cukinii