Kotleciki z cukinii

Zaktualizowany: 2023 31 sierpnia
pulpety z cukinią

Przepis na dietetyczne kotleciki z cukinii

Dziś na obiad, lunch lub przekąskę polecam takie niezwykle pyszne wegetariańskie kotlety z cukinii. Kotleciki są niskokaloryczne nie tylko za sprawą użytej cukinii, ale także ze względu na sposób przygotowania. A dokładnie przez pieczenie ich w piekarniku zamiast smażenia na tłuszczu. Takie kotlety warzywne świetnie smakują z sosem pomidorowym i lekką sałatką. Spróbuj koniecznie!

kotlety z cukinii

Kotleciki z cukinii przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na bezmięsne i lekkie danie idealne na obiad, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

kotleciki z cukinii

Kotleciki z cukinii przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie dietetyczne wegeteriańskie kotleciki z cukinii idealne na obiad.
4.25 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 16
Kalorie 53 kcal
Składniki

składniki na kotleciki z cukinii:

  • około 850 g cukinii ((dwie duże))
  • 1 cebula (mała )
  • 2 ząbki czosnku (, lub jeden duży)
  • 200 g twarożku ( – może być taki kanapkowy)
  • 10 g sera ( typu cheddar lub parmezan – tartego)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki jaglanej (- możecie też użyć inną mąkę)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól (, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku)
  • jajko (opcjonalnie)

składniki na sos pomidorowy do kotlecików

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz (do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić wegetariańskie kotleciki z cukinii

  • Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce – użyłam mniejsze dziurki, aby mieć wiórki.
    około 850 g cukinii, 1 cebula
  • Dodaj do cukinii przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aby cukinia puściła wodę.
    2 ząbki czosnku
  • W dużej misce umieść twarożek, bułkę tartą, mąkę, jajko (ja o nim zapomniałam i nie dałam ;)), cheddar i bazylię.
    200 g twarożku, 10 g sera, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki jaglanej, jajko, 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Nabieraj do dłoni duże porcje cukinii i odciskaj ją mocno, aby puściła wodę – odciśniętą cukinię dodawaj do miski z pozostałymi składnikami.
  • Wszystko razem wymieszaj, posól i popieprz do smaku.
    sól i pieprz
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, jego wierzch posmaruj lekko olejem.
  • Nabieraj nieduże porcje masy i rób z nich kotleciki – o wielkości piłeczki pingpongowej (mi się one potem trochę spłaszczyły).
  • Piecz kotleciki w 180 stopniach przez około 40 minut – mniej więcej na 10 minut przed końcem ostrożnie przewróć kotleciki na drugą stronę.
  • Aby przygotować sos podgrzej w rondelku wodę razem z passatą, dodaj przyprawy.
    500 g passaty pomidorowej, 150 ml wody, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki oregano, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, sól i pieprz
Notatki
Kalorię podaję dla samych kotlecików, ale porcja sosu pomidorowego, to około 20 kalorii :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 53kcalWeglowodany: 6.8gBiałko: 3gTłuszcz: 2gBłonnik: 0.9g
Słowa kluczowe wegetariańskie kotleciki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kotlety z cukinią

Wegetariańskie kotlety z cukinii – uwagi

Kotleciki z cukinii zobaczyłam na blogu Kornik w kuchni i od razu zapałałam do nich miłością.

Uwielbiam placki z cukinią, więc wiedziałam, że takie kotleciki też mi będą smakowały.

Przygotowałam do nich domowy sos pomidorowy na bazie passaty pomidorowej i podałam je z ugotowanym pęczakiem – wyszło pysznie, bardzo zdrowo i lekko – co tu dużo mówić, to się nazywa fit wege obiad.

Co prawda mój mąż po zjedzeniu swojej porcji podjadł sobie kawałkiem pozostawionej pizzy, ale mi to w zupełności wystarczyło.

Jeśli szukacie przepisy na lekkie, dietetyczne i wegetariańskie dania, to ten koniecznie musicie zrobić.

Przy przepisie podaję ilość kalorii na 100 g, ale powiem od razu, że jedna porcja kotlecików – u mnie to były 4 sztuki polana sosem pomidorowym ma jakieś 170 kalorii.

Z podanej porcji wyszło mi 16 kotlecików – miałam więc 4 porcje obiadowe – przyznaję od razu, że dzieciom ich nie dałam, bo od razu wiedziałam, że nie mam co się z nimi do nich zbliżać – taki los.

A i jeszcze jedno – w oryginalnym przepisie było jajko, ja o nim zupełnie zapomniałam – kotleciki się ładnie ulepiły, więc nie narzekałam.

pulpety z cukinii
warzywne kotleciki
pulpeciki z cukinii
kotleciki z cukinii

Polecane przepisy na lekkie obiady

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na lekkie i szybkie obiady świetne dla całej rodziny. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 14 października