Kotleciki z cukinii
Kotleciki z cukinii zobaczyłam na blogu Kornik w kuchni i od razu zapałałam do nich miłością 🙂
Uwielbiam placki z cukinią, więc wiedziałam, że takie kotleciki też mi będą smakowały 🙂
Przygotowałam do nich domowy sos pomidorowy na bazie passaty pomidorowej i podałam je z ugotowanym pęczakiem – wyszło pysznie, bardzo zdrowo i lekko – co tu dużo mówić, to się nazywa fit wege obiad 😀
Co prawda mój mąż po zjedzeniu swojej porcji podjadł sobie kawałkiem pozostawionej pizzy, ale mi to w zupełności wystarczyło.
Jeśli szukacie przepisy na lekkie, dietetyczne i wegetariańskie przepisy, to ten koniecznie musicie zrobić.
Przy przepisie podaję ilość kalorii na 100 g, ale powiem od razu, że jedna porcja kotlecików – u mnie to były 4 sztuki polana sosem pomidorowym ma jakieś 170 kalorii – BOOOOOSKO 😉
Z podanej porcji wyszło mi 16 kotlecików – miałam więc 4 porcje obiadowe – przyznaję od razu, że dzieciom ich nie dałam, bo od razu wiedziałam, że nie mam co się z nimi do nich zbliżać – taki los 😉
A i jeszcze jedno – w oryginalnym przepisie było jajko, ja o nim zupełnie zapomniałam – kotleciki się ładnie ulepiły, więc nie narzekałam.
Przepis do druku
Kotleciki z cukinii
- około 850 g cukinii (dwie duże)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku, lub jeden duży
- 200 g twarożku - może być taki kanapkowy
- 10 g tartego sera typu cheddar lub parmezan
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki jaglanej - możecie też użyć inną mąkę
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- opcjonalnie: jajko
- 500 g passaty pomidorowej
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
- Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce - użyłam mniejsze dziurki, aby mieć wiórki.
- Dodaj do cukinii przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aby cukinia puściła wodę.
- W dużej misce umieść twarożek, bułkę tartą, mąkę, jajko (ja o nim zapomniałam i nie dałam ;)), cheddar i bazylię.
- Nabieraj do dłoni duże porcje cukinii i odciskaj ją mocno, aby puściła wodę - odciśniętą cukinię dodawaj do miski z pozostałymi składnikami.
- Wszystko razem wymieszaj, posól i popieprz do smaku.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, jego wierzch posmaruj lekko olejem.
- Nabieraj nieduże porcje masy i rób z nich kotleciki - o wielkości piłeczki pingpongowej (mi się one potem trochę spłaszczyły).
- Piecz kotleciki w 180 stopniach przez około 40 minut - mniej więcej na 10 minut przed końcem ostrożnie przewróć kotleciki na drugą stronę.
- Aby przygotować sos podgrzej w rondelku wodę razem z passatą, dodaj przyprawy.
Fajny pomysł na połączenie wszystkiego twarożkiem 🙂 My byśmy zjadły z chęcią dodatkowe porcje 😀
😀