Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Kotleciki z cukinii

Kotleciki z cukinii

 

pulpety z cukinią

 

Kotleciki z cukinii zobaczyłam na blogu Kornik w kuchni i od razu zapałałam do nich miłością 🙂

Uwielbiam placki z cukinią, więc wiedziałam, że takie kotleciki też mi będą smakowały 🙂

Przygotowałam do nich domowy sos pomidorowy na bazie passaty pomidorowej i podałam je z ugotowanym pęczakiem – wyszło pysznie, bardzo zdrowo i lekko – co tu dużo mówić, to się nazywa fit wege obiad 😀

Co prawda mój mąż po zjedzeniu swojej porcji podjadł sobie kawałkiem pozostawionej pizzy, ale mi to w zupełności wystarczyło.

Jeśli szukacie przepisy na lekkie, dietetyczne i wegetariańskie przepisy, to ten koniecznie musicie zrobić.

Przy przepisie podaję ilość kalorii na 100 g, ale powiem od razu, że jedna porcja kotlecików – u mnie to były 4 sztuki polana sosem pomidorowym ma jakieś 170 kalorii – BOOOOOSKO 😉

Z podanej porcji wyszło mi 16 kotlecików – miałam więc 4 porcje obiadowe – przyznaję od razu, że dzieciom ich nie dałam, bo od razu wiedziałam, że nie mam co się z nimi do nich zbliżać – taki los 😉

A i jeszcze jedno – w oryginalnym przepisie było jajko, ja o nim zupełnie zapomniałam – kotleciki się ładnie ulepiły, więc nie narzekałam.

 

kotlety z cukinii

 

kotlety z cukinią

 

pulpety z cukinii

 

warzywne kotleciki

 

pulpeciki z cukinii

 

Kotleciki z cukinii
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Kalorię podaję dla samych kotlecików, ale porcja sosu pomidorowego, to około 20 kalorii 🙂
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 16
Składniki
kotleciki z cukinii:
  • około 850 g cukinii (dwie duże)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku, lub jeden duży
  • 200 g twarożku - może być taki kanapkowy
  • 10 g tartego sera typu cheddar lub parmezan
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki jaglanej - możecie też użyć inną mąkę
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • opcjonalnie: jajko
sos pomidorowy:
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce - użyłam mniejsze dziurki, aby mieć wiórki.
  2. Dodaj do cukinii przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aby cukinia puściła wodę.
  3. W dużej misce umieść twarożek, bułkę tartą, mąkę, jajko (ja o nim zapomniałam i nie dałam ;)), cheddar i bazylię.
  4. Nabieraj do dłoni duże porcje cukinii i odciskaj ją mocno, aby puściła wodę - odciśniętą cukinię dodawaj do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Wszystko razem wymieszaj, posól i popieprz do smaku.
  6. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, jego wierzch posmaruj lekko olejem.
  7. Nabieraj nieduże porcje masy i rób z nich kotleciki - o wielkości piłeczki pingpongowej (mi się one potem trochę spłaszczyły).
  8. Piecz kotleciki w 180 stopniach przez około 40 minut - mniej więcej na 10 minut przed końcem ostrożnie przewróć kotleciki na drugą stronę.
  9. Aby przygotować sos podgrzej w rondelku wodę razem z passatą, dodaj przyprawy.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 53 Tłuszcze: 2g Węglowodany: 6,8g Błonnik: 0,9g Białka: 3g

 

 

kotleciki z cukinii

2017-10-09T14:29:43+00:00 Reklama

2 komentarze

  1. Fajny pomysł na połączenie wszystkiego twarożkiem 🙂 My byśmy zjadły z chęcią dodatkowe porcje 😀

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: