kurczak tikka masala

Przepis na indyjskie danie kurczak tikka masala

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny, to jesteś w dobrym miejscu :) Zrób razem ze mną aromatycznego kurczaka tikka masala. Sprawdź mój przepis krok po kroku i zobacz jak zrobić takiego kurczaka w domu. Zobacz jak zrobić sos tikka masala i jak przygotować piersi z kurczaka, aby to indyjskie danie smakowało wyśmienicie. Wypróbuj przepis i zachwyć rodzinę pysznym obiadem!

kurczak w stylu indyjskim

Kurczak tikka masala przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i aromatyczny obiad z kurczaka dla całej rodziny, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala przepis

Wypieki Beaty
Przepis na aromatyczne danie na kurczaka inspirowane kuchnią indyjską.
4.15 z 21 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 40 minut
12 hours
Czas całkowity 14 hours 10 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 202 kcal
Składniki

składniki na kurczaka tikka masala:

składniki na sos tikka masala:

Instrukcja
 

Jak zrobić kurczaka tikka masala

  • Piersi z kurczaka pokrój w grubszą kostkę.
    500 g piersi z kurczaka
  • W misce zmieszaj jogurt z resztą składników marynaty.
    250 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka cynamonu, 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżka imbiru, 1/4 łyżeczki soli
  • Włóż kurczaka do marynaty i dokładnie wymieszaj.
  • Wstaw miskę do lodówki na godzinę, a najlepiej na noc.
  • Po zamarynowaniu opłucz delikatnie kurczaka z marynaty i podsmaż go na patelni.
  • W garnku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy – energicznie zamieszaj i pilnuj, aby przyprawy się nie przypaliły.
    1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki soli
  • Dodaj pomidory oraz śmietanę.
    1 puszka pomidorów, 120 ml śmietany
  • Dodaj do sosu kawałki kurczaka i gotuj przez około 10 minut, aż sos się trochę zredukuje.
  • Podawaj danie na ciepło z dodatkiem gotowanego ryżu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 202kcalWeglowodany: 9gBiałko: 29gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe aromatyczny kurczak, prosty obiad, szybki obiad
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
piersi kurczaka po indyjsku

Tikka masala kurczak w sosie – moje uwagi

Zapraszam na pysznego i aromatycznego kurczaka tikka masala. To danie jest inspirowane kuchnią indyjską, chociaż raczej nie pochodzi bezpośrednio z Indii. Za to najczęściej podaje się, że to danie wymyślili Anglicy – Indie były przez długie lata pod panowaniem Wielkiej Brytanii, więc takie fuzje kulinarne nie dziwią.

Samo danie to mocno aromatyczne kawałki kurczaka smażone lub grillowane, a potem podane z sosem na bazie pomidorów i śmietany lub jogurtu. Danie nie jest mocno pikantne, więc można je spokojnie podać dzieciom.

kurczak tikka masala

Jak zrobić kurczaka tikka masala – wskazówki

Zaczynamy od marynaty jogurtowej. Kawałki kurczaka mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dlatego trzeba pamiętać wcześniej o tym kroku. Następnego dnia mięso lekko płuczemy, osuszamy i smażymy. Marynata z jogurtu sprawia, że mięso nabiera nie tylko fajnego smaku, ale sprawia również, że piersi z kurczaka będą soczyste. Warto więc pamiętać o wcześniejszym odpowiednim przygotowaniu mięsa przed jego smażeniem. W trakcie smażenia kawałków kurczaka przygotowujemy sos tikka masala na bazie pomidorów. Gdy macie już kurczaka usmażonego i gotowy sos tikka masala, to mieszacie je razem i podgrzewacie.

kurczak tikka masala

Jakie pomidory użyć do sosu tikka masala?

Ja tu postawiłam na wygodę i szybkość, dlatego użyłam krojone pomidory z puszki. Możecie oczywiście również użyć świeże pomidory – szczególnie w sezonie letnim, kiedy są najlepsze. Użyjcie wtedy około 400 g pomidorów. Warto wcześniej zdjąć z nich skórki, aby nie przeszkadzały w sosie.

Jak szybko zdjąć skórkę z pomidora?

Ja nacinam go na czubki na krzyż, przekładam do sitka i przelewam gorącą wodą z czajnika. Wtedy bardzo łatwo jest zdjąć z pomidorów skórkę – wystarczy ją oderwać. Można sobie pomóc ostrym nożem – podważając skórkę i ciągnąc do siebie.

Z czym podać kurczaka tikka masala?

Danie podajemy na gorąco z dodatkami. Ja swojego kurczaka podałam  z gotowanym ryżem, ale możecie też dodać do niego chlebki naan. Z czym podać kurczaka tikka masala? Mam nadzieję, że to pyszne danie kuchni indyjskiej Wam zasmakuje i będziecie chętnie korzystać z przepisu :)

Ps.

Gorąco zapraszam również na inne dania z kurczakiem :)

Przepis znalazłam na blogu Słodko kwaśny

Polecane przepisy na obiad z kurczaka

Koniecznie wypróbuj również te przepisy na pyszne obiady przygotowane z kurczaka, które zachwycą całą rodzinę.