Przepis na indyjskie danie kurczak tikka masala
Zapraszam na pysznego i aromatycznego kurczaka tikka masala.
To danie jest inspirowane kuchnią indyjską, chociaż raczej nie pochodzi bezpośrednio z Indii.
Za to najczęściej podaje się, że to danie wymyślili Anglicy – Indie były przez długie lata pod panowaniem Wielkiej Brytanii, więc takie fuzje kulinarne nie dziwią :)
Samo danie to mocno aromatyczne kawałki kurczaka smażone lub grillowane, a potem podane z sosem na bazie pomidorów i śmietany lub jogurtu.
Danie nie jest mocno pikantne, więc można je spokojnie podać dzieciom.
Jak zrobić kurczaka tikka masala?
Zaczynamy od marynaty jogurtowej.
Kawałki kurczaka mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dlatego trzeba pamiętać wcześniej o tym kroku 😁
Następnego dnia mięso lekko płuczemy, osuszamy i smażymy.
W trakcie przygotowujemy na bazie pomidorów.
Danie podajemy na gorąco z dodatkami.
Ja swojego kurczaka podałam z gotowanym ryżem, ale możecie też dodać do niego chlebki naan.
Zapraszam również na inne dania z kurczakiem :)
Kurczak tikka masala przepis do druku

Kurczak tikka masala
Składniki
kurczak:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki kuminu mielonego (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne mielonego (dałam 1)
- 1 łyżka imbiru świeżo startego
- 1/4 łyżeczki soli
- 500 g piersi z kurczaka
sos:
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki kuminu mielonego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 puszka pomidorów użyłam krojone
- 0,5 szklanki śmietany użyłam płynną 12% do zup i sosów
Instrukcja
- Piersi z kurczaka pokrój w grubszą kostkę.
- W misce zmieszaj jogurt z resztą składników marynaty.
- Włóż kurczaka do marynaty i dokładnie wymieszaj.
- Wstaw miskę do lodówki na godzinę, a najlepiej na noc.
- Po zamarynowaniu opłucz delikatnie kurczaka z marynaty i podsmaż go na patelni.
- W garnku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - energicznie zamieszaj i pilnuj, aby przyprawy się nie przypaliły.
- Dodaj pomidory oraz śmietanę.
- Dodaj do sosu kawałki kurczaka i gotuj przez około 10 minut, aż sos się trochę zredukuje.
- Podawaj danie na ciepło z dodatkiem gotowanego ryżu.
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam na blogu Słodko kwaśny