placki z cukinii i fety

Przepis na szybkie placki z cukinii z fetą

Placki z cukinii z fetą to idealna propozycja dla miłośników lekkiego i pysznego jedzenia! Są one świetnym sposobem na wykorzystanie sezonowych warzyw i stanowią idealną przekąskę lub danie główne. Te warzywne placki są łatwe do przygotowania i zachwycą Twoje kubki smakowe. Spróbuj ich sam i delektuj się smakiem lata!

placuszki z cukinią

Placki z cukinii i fety przepis krok po kroku

Już dziś kupcie soczystą cukinię i ser feta i przygotujcie te niezwykle pyszne placki z cukinią – będą doskonałe na lunch albo przekąskę.

placki z cukinii i fety

Placki z cukinii i fety przepis

Wypieki Beaty
Przepis szybkie i proste placki z cukinią i serem feta.
4.37 z 11 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 7 minut
Czas całkowity 27 minut
Danie Obiad
Porcje 2 porcje
Kalorie 443 kcal
Składniki

składniki na placki z cukinii

  • 400 g cukinii
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 125 g fety
  • 60 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka natki pietruszki ( lub świeżego koperku – posiekanych)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz ( do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić placki z cukinii krok po kroku

  • Cukinię zetrzyj na tarce do dużych oczkach (razem ze skórką), lekko posól i zamieszaj – odstaw na około 5 minut.
    400 g cukinii
  • Bierz garść cukinii i ściskaj w dłoni aby wycisnąć wodę.
  • Do odciśniętej cukinii dodaj mąkę, jajko, przeciśnięty czosnek, proszek do pieczenia oraz pokruszoną fetę – wymieszaj łyżką.
    1 jajko, 60 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 ząbek czosnku, 125 g fety
  • Posól (tylko nie za dużo, bo feta jest słona) i popieprz do smaku.
    sól i pieprz
  • Na mocno rozgrzanej patelni z olejem smaż rumiane placuszki.
  • Podaj na ciepło z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Notatki
Przepis na około 16 placków z cukinią i serem feta.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 443kcalWeglowodany: 29.8gBiałko: 19.3gTłuszcz: 28.7gBłonnik: 3g
Słowa kluczowe cukinia, feta, ser feta
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placuszki z cukinii

Placki z cukinią – uwagi

Ależ te placki z cukinii i fety są dobre, co ja mówię -przepyszne!

Cukinia (inaczej kabaczek), to jedno z moich ulubionych warzyw.

Ma delikatny smak i można ją jeść na wiele różnych sposób.

Uwielbiam dodawać świeżą cukinię do sałatek – kroję ją po prostu w kostkę lub półplasterki – tak podana dodaje moim sałatkom chrupkości :)

Na pewno mieliście też przyjemność jeść grillowaną cukinię bądź pieczoną. Ja ją również gotuję z kaszą (i mam wtedy cukiniowe kaszotto), albo robię z niej zupę :)

A teraz zrobiłam placki z cukinią :D Dodam, że placki idealne.

Leciutkie, z miękkim środkiem i idealne w smaku.

Delikatna cukinia świetnie się komponuje ze słoną fetą, a całość jak dla mnie rewelacyjna :D

courgette fritters

Składniki na placki z cukinii

Do przygotowania placków poza oczywiście cukinią (ja używałam zieloną) będziesz potrzebować trochę mąki – ja użyłam mąkę pszenną, ale jeśli chcesz uzyskać bezglutenowe placki cukiniowe, to możesz użyć mąkę bez glutenu. Mąka w plackach ma je skleić przez co możliwe będzie ich dobre usmażenie. Poza mąką dodaj do ciasta na placki jedno jajko – u mnie rozmiarze L, ale może też być mniejsze. Do placków, dla pokręcenia smaku dodałam ser feta – może też być twardy ser sałatkowy.

placuszki z cukinią

Jak zrobić placki z cukinią i fetą – wskazówki

Cukinię (razem ze skórką) zetrzyj na grubych oczkach tarki i ją delikatnie posyp solą.

Dzięki temu warzywo puści nadmiar wody i placki będą się lepiej smażyć. Zostaw tak cukinię na kilka minut, a gdy puści wodę mocno ją odciśnij w dłoniach. Taką odciśniętą tartą cukinię przełóż do miski.

Potem dodaj do miski z cukinią pokruszony ser feta, jajko, świeże zioła i trochę mąki – wymieszaj łyżką.

Teraz zostaje już tylko usmażenie placuszków z cukinią i ich zjedzenie :)

Placki smaż na rozgrzanej patelni z olejem. Nałóż łyżką porcje ciasta i smaż na rumiano z jednej strony, a następnie przełóż na drugą stronę pomagając sobie widelcem i smaż z drugiej strony przez około 1-2 minuty.

Przygotuj sobie ręcznika papierowy – wyłóż na nie usmażone placki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Jak podać placki z cukinii?

Na gotowe placki możesz podać z odrobiną jogurtu naturalnego, kwaśnej śmietany albo sosem czosnkowym. Fajnie się również sprawdzi sos tzatziki.

Swoją porcję dosłownie pochłonęłam i patrzyłam, czy jeszcze gdzieś coś nie zostało.

Jeśli lubicie takie fajne placki na lekki wiosenny, czy też letni dzień, to koniecznie musicie je zrobić.

Do placków polecam również lekką sałatkę z pomidorków koktajlowych – ja postawiłam na prostotę, dodałam do nich tylko trochę listków bazylii, świeżo mielony pieprz i odrobinę pokruszonej fety :)

placki z cukinii i fety

Jak urozmaicić placki z cukinii?

No dobra – te placki z cukinii z serem feta tak mi zasmakowały, że robiłam je już wielokrotnie – zrobiłam też raz wersję z suszonymi pomidorami – pokroiłam je lekko i dodałam do ciasta – palce lizać.

Polecam wam również placuszki cukiniowo-kukurydziane – mniam :D

Ps. Ze względu na wysoką smakowitość placuszków otrzymacie z przepisu dwie porcje (około 15 – 16 placuszków) – chociaż ja bym porcję męża spokojnie zmieściła ;)

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na dania obiadowe :)

Polecane przepisy na placki wytrawne

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne placki świetne na obiad, kolację czy też przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Inspiracja.