Placki z cukinii i fety

 

placki z cukinii i fety

 

Ależ te placki z cukinii i fety są dobre, co ja mówię -przepyszne!

Cukinia (inaczej kabaczek), to jedno z moich ulubionych warzyw.

Ma delikatny smak i można ją jeść na wiele różnych sposób.

Uwielbiam dodawać świeżą cukinię do sałatek – kroję ją po prostu w kostkę lub półplasterki – tak podana dodaje moim sałatkom chrupkości 🙂

Na pewno mieliście też przyjemność jeść grillowaną cukinię bądź pieczoną. Ja ją również gotuję z kaszą (i mam wtedy cukiniowe kaszotto), albo robię z niej zupę 🙂

A teraz zrobiłam z cukinii placki 😀 Dodam, że placki idealne.

Leciutkie, z miękkim środkiem i idealne w smaku.

Delikatna cukinia świetnie się komponuje ze słoną fetą, a całość jak dla mnie rewelacyjna 😀

Spróbujcie koniecznie!

Swoją porcję dosłownie pochłonęłam i patrzyłam, czy jeszcze gdzieś coś nie zostało.

Jeśli lubicie takie fajne placuszki na lekki wiosenny, czy też letni dzień, to koniecznie musicie je zrobić.

Podajcie je z odrobiną jogurtu naturalnego lub z kwaśną śmietaną (ja dodałam jeszcze do jogurtu trochę świeżego koperku).

Do placuszków polecam również lekką sałatkę z pomidorków koktajlowych – ja postawiłam na prostotę, dodałam do nich tylko trochę listków bazylii, świeżo mielony pieprz i odrobinę pokruszonej fety 🙂

No dobra – te placki z cukinii tak mi zasmakowały, że robiłam je już wielokrotnie – zrobiłam też raz wersję z suszonymi pomidorami – pokroiłam je lekko i dodałam do ciasta – palce lizać.

Polecam wam również placuszki cukiniowo-kukurydziane – mniam 😀

Ps. Ze względu na wysoką smakowitość placuszków otrzymacie z przepisu dwie porcje (około 15 – 16 placuszków) – chociaż ja bym porcję męża spokojnie zmieściła 😉

 

placuszki z cukinią

 

courgette fritters

 

placuszki z cukinią

 

placki z cukinii i fety

 

placuszki z cukinii

Placki z cukinii i fety – przepis do druku

 

Placki z cukinii i fety

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na dwie porcje placuszków - około 16 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Obiady
Ilość: 16
Składniki
  • 400 g cukinii
  • 1 duże jajko
  • około 125 g fety
  • 60 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub świeżego koperku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Cukinię zetrzyj na tarce do dużych oczkach (razem ze skórką), lekko posól i zamieszaj - odstaw na około 5 minut.
  2. Bierz garść cukinii i ściskaj w dłoni aby wycisnąć wodę.
  3. Do odciśniętej cukinii dodaj mąkę, jajko, przeciśnięty czosnek, proszek do pieczenia oraz pokruszoną fetę - wymieszaj łyżką.
  4. Posól (tylko nie za dużo, bo feta jest słona) i popieprz do smaku.
  5. Na mocno rozgrzanej patelni z olejem smaż rumiane placuszki.
  6. Podaj na ciepło z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 443 Tłuszcze: 28,7 g Węglowodany: 29,8 g Błonnik: 3 g Białka: 19,3 g

 

Inspiracja.