Szybkie placuszki z cukinii z fetą

placki z cukinii i fety


Ależ te placki z cukinii i fety są dobre, co ja mówię -przepyszne!

Cukinia (inaczej kabaczek), to jedno z moich ulubionych warzyw.

Ma delikatny smak i można ją jeść na wiele różnych sposób.

Uwielbiam dodawać świeżą cukinię do sałatek – kroję ją po prostu w kostkę lub półplasterki – tak podana dodaje moim sałatkom chrupkości :)

Na pewno mieliście też przyjemność jeść grillowaną cukinię bądź pieczoną. Ja ją również gotuję z kaszą (i mam wtedy cukiniowe kaszotto), albo robię z niej zupę :)

A teraz zrobiłam placki z cukinią :D Dodam, że placki idealne.

Leciutkie, z miękkim środkiem i idealne w smaku.

Delikatna cukinia świetnie się komponuje ze słoną fetą, a całość jak dla mnie rewelacyjna :D

Jak zrobić placki z cukinią i fetą?

Zacznij od starcia cukinii na grubych oczkach tarki i jej posolenia.

Dzięki temu warzywo puści nadmiar wody i placki będą się lepiej smażyć.

Potem dodaj do nich ser feta, jajko, świeże zioła i trochę mąki.

Teraz zostaje już tylko usmażenie placuszków z cukinią i ich zjedzenie :)

Swoją porcję dosłownie pochłonęłam i patrzyłam, czy jeszcze gdzieś coś nie zostało.

Jeśli lubicie takie fajne placki na lekki wiosenny, czy też letni dzień, to koniecznie musicie je zrobić.

Podajcie je z odrobiną jogurtu naturalnego lub z kwaśną śmietaną (ja dodałam jeszcze do jogurtu trochę świeżego koperku).

Do placków polecam również lekką sałatkę z pomidorków koktajlowych – ja postawiłam na prostotę, dodałam do nich tylko trochę listków bazylii, świeżo mielony pieprz i odrobinę pokruszonej fety :)

No dobra – te placki z cukinii z serem feta tak mi zasmakowały, że robiłam je już wielokrotnie – zrobiłam też raz wersję z suszonymi pomidorami – pokroiłam je lekko i dodałam do ciasta – palce lizać.

Polecam wam również placuszki cukiniowo-kukurydziane – mniam :D

Ps. Ze względu na wysoką smakowitość placuszków otrzymacie z przepisu dwie porcje (około 15 – 16 placuszków) – chociaż ja bym porcję męża spokojnie zmieściła ;)

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na dania obiadowe :)

placuszki z cukinią

courgette fritters

placuszki z cukinią

placki z cukinii i fety

placuszki z cukinii

Placki z cukinii i fety – przepis do druku

placki z cukinii i fety

Placki z cukinii i fety

Wypieki Beaty
Przepis szybkie i proste placki z cukinią i serem feta.
4 z 7 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 7 minut
Czas całkowity 27 minut
Danie Obiad
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 2 porcje
Kalorie 443 kcal

Składniki
  

  • 400 g cukinii
  • 1 jajko rozmiar L
  • 125 g fety
  • 60 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka natki pietruszki lub świeżego koperku - posiekanych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcja
 

  • Cukinię zetrzyj na tarce do dużych oczkach (razem ze skórką), lekko posól i zamieszaj - odstaw na około 5 minut.
  • Bierz garść cukinii i ściskaj w dłoni aby wycisnąć wodę.
  • Do odciśniętej cukinii dodaj mąkę, jajko, przeciśnięty czosnek, proszek do pieczenia oraz pokruszoną fetę - wymieszaj łyżką.
  • Posól (tylko nie za dużo, bo feta jest słona) i popieprz do smaku.
  • Na mocno rozgrzanej patelni z olejem smaż rumiane placuszki.
  • Podaj na ciepło z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.

Notatki

Przepis na około 16 placków z cukinią i serem feta.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 443kcalWeglowodany: 29.8gBiałko: 19.3gTłuszcz: 28.7gBłonnik: 3g
Słowa kluczowe cukinia, feta, ser feta
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.