Pieczone placki ziemniaczane
Przepis na lekko odchudzone pieczone placki ziemniaczane
Zapraszam na pieczone placki ziemniaczane. Te placki zamiast smażyć na patelni z tłuszczem upiekłam w piekarniku. Dzięki temu wyszły one mniej kaloryczne i mniej tłuste. Do tego były świetnie chrupiące z zewnątrz, czyli takie jakie placki z ziemniaków powinny być! Koniecznie upieczcie placki z piekarniku i dajcie znać jak Wam smakowały.
Spis treści
Pieczone placki ziemniaczane przepis krok po kroku
Jeśli lubicie placki ziemniaczane, to spróbujcie je upiec w piekarniku zamiast smażyć na patelni!
Pieczone placki ziemniaczane przepis
Składniki
składniki na placki ziemniaczane z piekarnika
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 dużej cebuli (lub jedna mała)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany ( lub jogurtu naturalnego)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
Instrukcja
Jak zrobić pieczone placki ziemniaczane z piekarnika
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach (tak aby uzyskać cienkie wiórki, a nie papkę).1 kg ziemniaków
- Na tej samej tarce zetrzyj również cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.0,5 dużej cebuli, 1 ząbek czosnku
- Ziemniaki odciśnij dłońmi, a wytworzoną wodę wylej.
- Do ziemniaków dodaj śmietanę, jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszaj.2 łyżki śmietany, 2 jajka, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- Piekarnik ustaw na termoobieg i temperaturę 180 stopni (jeśli pieczesz tylko góra/dół ustaw temperaturę 190 stopni).
- Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Łyżką nabieraj duże porcje ziemniaków – każdą dodatkowo odciśnij przyciskając masę do boku miski.
- Nakładaj ziemniaki na blachę tworząc okrągłe placki.
- Piecz placki przez około 20-25 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Mniej więcej w połowie pieczenia zamień blachy miejscami.
- Placki podawaj na ciepło.
Prywatne
Placki ziemniaczane z piekarnika – uwagi
Obiecałam Wam na facebooku przepis na pieczone placki ziemniaczane :)
Dopominacie się i dopominacie, to się zwarłam i wreszcie jest! Jeśli się zastanawialiście, czy można piec placki ziemniaczane w piekarniku, to tak! Ja je upiekłam!
Placuszki wyszły świetne i do tego było przy nich dużo mniej roboty i stania nad patelnią. Spróbujcie koniecznie!
Jak zrobić placki ziemniaczane w piekarniku – wskazówki
Przede wszystkim – ziemniaków na placki pieczone nie trzemy na drobno jak do tych smażonych, najlepiej zetrzeć je na średniej tarce – takiej do wiórek.
Po starciu ziemniaki trzeba jeszcze w rękach odcisnąć – wydzielają znacznie mniej wody niż te drobno starte, ale i tak jest jej trochę.
Po dodaniu jajek i wymieszaniu wytworzy się jeszcze trochę płynu i dlatego przy nabieraniu ziemniaków łyżką też je dodatkowo trzeba odcisnąć o bok miski.
Najlepiej placki ziemniaczane piec na termoobiegu i mniej więcej w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami – ja na początku ich nie zamieniałam i górna blacha była od spodu trochę słabo przypieczona (musiałam ją dodatkowo krótko podpiec).
Jak podać pieczone placki ziemniaczane?
Placki z ziemniaków wychodzą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, a co najważniejsze – nie mają w sobie prawie wcale tłuszczu (tylko odrobina ze śmietany, która i tak w większości zostaje w misce).
Placuszki możecie zjeść jako danie podstawowe – z ulubionymi dodatkami – ja zjadłam z jogurtem naturalnym, kiełkami rzodkiewki i awokado – a wszystko oprószone pieprzem.
Moje dzieci jadły zamiast awokado kukurydzę z puszki :).
Możecie też je podać jako dodatek do obiadu – uwielbiam placki ziemniaczane z gulaszem.
Z podanej porcji wyszło mi 18 placków o średnicy około 10 cm i dość grubych.
Możecie oczywiście przygotować z tego przepisu tradycyjne placki ziemniaczane. Wystarczy placki usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem zamiast piec je piekarniku.
Jeśli lubicie takie ziemniaczane obiady, to koniecznie zróbcie też babkę ziemniaczaną :D
Polecam wam również przepis na placki z cukinii i fety albo placki z dyni.
Polecane przepisy na placki na słono
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na placki świetne na obiad, lunch albo kolację. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pieczone placki ziemniaczane w piekarniku
Przepis na placki ziemniaczane to tradycyjne polskie danie, które idealnie nadaje się na obiad albo przekąskę. Placki ziemniaczane możecie podać jako samodzielne danie, albo jako dodatek do obiadu. W takiej postaci najchętniej przygotowuje się placek po węgiersku. Placek po węgiersku to duży placek ziemniaczany podany z gulaszem i surówką. Ja osobiście uwielbiam to danie. Takie placki ziemniaczane to świetny pomysł na obiad! Szczególnie, że nie są trudne do zrobienia.
Przepis na placki ziemniaczane
Zajrzyjcie do mojego przepisu na placki z ziemniaków i zobaczcie jak zrobić placki ziemniaczane w piekarniku. Pieczone placki ziemniaczane mają mniej kalorii od tradycyjnych, bo nie wchłaniają dodatkowego tłuszczu ze smażenia. Możecie oczywiście zrobić z przepisu smażone placki ziemniaczane. W obydwu formach placki będą wyśmienite. A wy lubicie ziemniaczane placki? Z czym lubicie je jeść? Mój mąż i dzieci jedzą je ze śmietaną i cukrem, czego nie mogę zupełnie zrozumieć. Ja wolę je zupełnie same, albo w towarzystwie gulaszu.
Mam dla was jeszcze inne pomysły na obiad - wypróbujcie moje przepisy na placki z dyni, albo przepis na placki z cukinii.