Przepis na lekko odchudzone pieczone placki ziemniaczane

pieczone placki ziemniaczane 10


Obiecałam Wam na facebooku przepis na pieczone placki ziemniaczane :)

Dopominacie się i dopominacie, to się zwarłam i wreszcie jest!

Jak zrobić lekkie placki ziemniaczane?

Przede wszystkim – ziemniaków na placki pieczone nie trzemy na drobno jak do tych smażonych, najlepiej zetrzeć je na średniej tarce – takiej do wiórek.

Po starciu ziemniaki trzeba jeszcze w rękach odcisnąć – wydzielają znacznie mniej wody niż te drobno starte, ale i tak jest jej trochę.

Po dodaniu jajek i wymieszaniu wytworzy się jeszcze trochę płynu i dlatego przy nabieraniu ziemniaków łyżką też je dodatkowo trzeba odcisnąć o bok miski.

Najlepiej placki ziemniaczane piec na termoobiegu i mniej więcej w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami – ja na początku ich nie zamieniałam i górna blacha była od spodu trochę słabo przypieczona (musiałam ją dodatkowo krótko podpiec).

Placki z ziemniaków wychodzą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, a co najważniejsze – nie mają w sobie prawie wcale tłuszczu (tylko odrobina ze śmietany, która i tak w większości zostaje w misce).

Placuszki możecie zjeść jako danie podstawowe – z ulubionymi dodatkami – ja zjadłam z jogurtem naturalnym, kiełkami rzodkiewki i awokado – a wszystko oprószone pieprzem.

Moje dzieci jadły zamiast awokado kukurydzę z puszki :).

Możecie też je podać jako dodatek do obiadu – uwielbiam placki ziemniaczane z gulaszem.

Z podanej porcji wyszło mi 18 placków o średnicy około 10 cm i dość grubych.

Możecie oczywiście przygotować z tego przepisu tradycyjne placki ziemniaczane. Wystarczy placki usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem zamiast piec je piekarniku.

Jeśli lubicie takie ziemniaczane obiady, to koniecznie zróbcie też babkę ziemniaczaną :D

Polecam wam również przepis na placki z cukinii i fety albo placki z dyni.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 10 ocen
Postaw mi kawę

pieczone placki ziemniaczane 1

pieczone placki ziemniaczane 3

pieczone placki ziemniaczane 4

pieczone placki ziemniaczane 5

pieczone placki ziemniaczane 6

pieczone placki ziemniaczane 8

Pieczone placki ziemniaczane przepis do druku

placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane

Wypieki Beaty
Przepis na lżejsze pieczone placki ziemniaczane.
4 z 10 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Obiad
Porcje 4

Składniki

Instrukcja
 

  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach (tak aby uzyskać cienkie wiórki, a nie papkę).
    1 kg ziemniaków
  • Na tej samej tarce zetrzyj również cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
    0,5 dużej cebuli, 1 ząbek czosnku
  • Ziemniaki odciśnij dłońmi, a wytworzoną wodę wylej.
  • Do ziemniaków dodaj śmietanę, jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszaj.
    2 łyżki śmietany, 2 jajka, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • Piekarnik ustaw na termoobieg i temperaturę 180 stopni (jeśli pieczesz tylko góra/dół ustaw temperaturę 190 stopni).
  • Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Łyżką nabieraj duże porcje ziemniaków - każdą dodatkowo odciśnij przyciskając masę do boku miski.
  • Nakładaj ziemniaki na blachę tworząc okrągłe placki.
  • Piecz placki przez około 20-25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Mniej więcej w połowie pieczenia zamień blachy miejscami.
  • Placki podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!