Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,20 out of 5)
Loading...

Pieczone placki ziemniaczane

By |2017-07-17T12:04:12+00:002016 Lipiec 14th|Na słono, Obiady, Pancakes, Zdrowo i fit|

pieczone placki ziemniaczane 10

 

Obiecałam Wam na facebooku przepis na pieczone placki ziemniaczane 🙂

Dopominacie się i dopominacie, to się zwarłam i piszę przepis.

Przede wszystkim – ziemniaków na placki pieczone nie trzemy na drobno jak do tych smażonych, najlepiej zetrzeć je na średniej tarce – takiej do wiórek.

Po starciu ziemniaki trzeba jeszcze w rękach odcisnąć – wydzielają znacznie mniej wody niż te drobno starte, ale i tak jest jej trochę.

Po dodaniu jajek i wymieszaniu wytworzy się jeszcze trochę płynu i dlatego przy nabieraniu ziemniaków łyżką też je dodatkowo trzeba odcisnąć o bok miski.

Najlepiej piec je na termoobiegu i mniej więcej w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami – ja na początku ich nie zamieniałam i górna blacha była od spodu trochę słabo przypieczona (musiałam ją dodatkowo krótko podpiec).

Placki wychodzą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, a co najważniejsze – nie mają w sobie prawie wcale tłuszczu (tylko odrobina ze śmietany, która i tak w większości zostaje w misce).

Placuszki możecie zjeść jako danie podstawowe – z ulubionymi dodatkami – ja zjadłam z jogurtem naturalnym, kiełkami rzodkiewki i awokado – a wszystko oprószone pieprzem. Moje dzieci jadły zamiast awokado kukurydzę z puszki :).

Możecie też je podać jako dodatek do obiadu – uwielbiam placki w połączeniu z gulaszem.

Z podanej porcji wyszło mi 18 placków o średnicy około 10 cm i dość grubych.

Jeśli lubicie takie ziemniaczane obiady, to koniecznie zróbcie też babkę ziemniaczaną 😀

pieczone placki ziemniaczane 1

 

pieczone placki ziemniaczane 3

 

pieczone placki ziemniaczane 4

 

pieczone placki ziemniaczane 5

 

pieczone placki ziemniaczane 6

 

pieczone placki ziemniaczane 8

 

Pieczone placki ziemniaczane
 
Autor:
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • pół dużej cebuli lub jedna mała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie
  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach (tak aby uzyskać cienkie wiórki, a nie papkę).
  2. Na tej samej tarce zetrzyj również cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Ziemniaki odciśnij dłońmi, a wytworzoną wodę wylej.
  4. Do ziemniaków dodaj śmietanę, jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszaj.
  5. Piekarnik ustaw na termoobieg i temperaturę 180 stopni (jeśli pieczesz tylko góra/dół ustaw temperaturę 190 stopni).
  6. Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Łyżką nabieraj duże porcje ziemniaków - każdą dodatkowo odciśnij przyciskając masę do boku miski.
  8. Nakładaj ziemniaki na blachę tworząc okrągłe placki.
  9. Piecz placki przez około 20-25 minut - aż będą ładnie rumiane.
  10. Mniej więcej w połowie pieczenia zamień blachy miejscami.
  11. Placki podawaj na ciepło.
 

Reklama

8 komentarzy

  1. Ewwwa 2018/10/12 at 22:07 - Reply

    Spróbuj kiedyś zrobić pizzę na takich plackach, jest pyszna 🙂

  2. Kasia 2018/09/10 at 18:18 - Reply

    Pierwszy raz spotkałam się z plackami ziemniaczanymi pieczonymi. Z pewnością są mniej kaloryczne niż smażone.

  3. […] Zapraszam również na pieczone placki ziemniaczane. […]

  4. jakzdrowojesc.pl 2016/07/19 at 06:52 - Reply

    świetne zdjęcia

  5. Marzena Szkodzińska 2016/07/17 at 10:32 - Reply

    Też czasami wrzucam je do piekarnika, pysznie wychodzą 🙂

  6. Izabela Jokiel 2016/07/14 at 17:41 - Reply

    Fantastycznie wyglądają te placki z piekarnika, muszę tez spróbować takie upiec 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: