Placuszki cukiniowo-kukurydziane

Zaktualizowany: 2023 8 sierpnia
placuszki cukiniowo-kukurydziane

Przepis na placki cukiniowo-kukurydziane

Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i jednocześnie prosty obiad, to ja Wam polecam placuszki cukiniowo-kukurydziane. Te słone placki zawierają w sobie tartą cukinię oraz słodką kukurydzę z puszki. Razem tworzą niezwykle smakowite placuszki, które na pewno zasmakują każdemu!

placki z cukinii i kukurydzy

Placuszki cukiniowo-kukurydziane przepis krok po kroku

Jeśli lubicie placki na słono zrobione z dodatkiem warzyw, to koniecznie zobaczcie ten przepis!

placuszki cukiniowo kukurydziane1

Placuszki cukiniowo-kukurydziane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placki z cukinii i kukurydzy na słono.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Obiad
Porcje 4 mniejsze porcje
Składniki

składniki na placki z cukinii z kukurydzą

  • 500 g cukinii ( startej ze skórką na grubej tarce)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka kukurydzy (z puszki – 250 ml)
  • 4 jajka (- rozmiar L- roztrzepane)
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 szklanki żółtego sera (tartego (około 50 g))
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (- ok 120 g)
  • sól i pieprz (do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić placki z cukinii i kukurydzy

  • Cukinię przełóż do sita, dodaj do niej łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
    500 g cukinii
  • Po tym czasie cukinię mocno odciśnij i przełóż do dużej miski.
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj (wystarczy zrobić to łyżką).
    1 łyżeczka soli, 1 szklanka kukurydzy, 4 jajka, 0,5 łyżeczki bazylii, 0,5 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku, 0,5 szklanki żółtego sera, 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie dodaj chilli).
    sól i pieprz
  • Smaż placuszki na rozgrzanej patelni – łyżka masy na placek.
  • Placki po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
  • Podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym (moje dzieci jadły je jak placki ziemniaczane – z cukrem i śmietaną).
Prywatne
Słowa kluczowe placki z cukinii, placki z kukurydzą, z cukinią placki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placuszki cukiniowo-kukurydziane na słono

Placki z cukinii i kukurydzy – uwagi

Placki ziemniaczane to nie jedyne placki idealne na obiad.

Kiedyś dla moich dzieci robiłam placuszki z cukinii na słodko, a dziś chciałam Wam pokazać przepis na placuszki cukiniowo-kukurydziane :)

Placki z cukinią i kukurydzą można usmażyć na patelni z większą ilością tłuszczu (podobnie jak ziemniaczane), albo – jeśli dbacie o linię – podobnie jak pancakes – na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem.

Cukinia sprawia, że placki są delikatne w smaku, więc jeśli lubicie pikantną kuchnię, to dodajcie do nich chilli lub pieprz cayene.

Z podanej porcji otrzymacie około 20 placuszków (o średnicy około 5 cm).

A dla dbających o linię polecam pieczone placki ziemniaczane :)

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na placki na słono

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na wytrawne placki idealne na obiad albo na przekąskę. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2014 6 sierpnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na placki z cukinii i kukurydzy

Dzisiejsze placki cukiniowe to świetny pomysł na lekki  lunch, przekąskę lub kolację. Lekkie warzywne placki pełne są tartej cukinii oraz kukurydzy z puszki. Cukinia dodaje plackom wilgotności i lekkości, a kukurydza słodyczy. Same placki smażymy podobnie jak placki ziemniaczane i podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany. Placki z cukinii i kukurydzy smakują wyśmienicie i stanowią fajny letni posiłek. Koniecznie spróbujcie moje placuszki cukiniowo-kukurydziane.

Placki z cukinii i kukurydzy przepis

Zobaczcie mój przepis na placki z cukinią i sprawdźcie jak zrobić placki z kukurydzy idealne na obiad i nie tylko. Możecie do placków dodać trochę ostrej papryki albo chilli aby pokręcić ich smak. Cukinia do placków tarta jest w całości - razem ze skórką. Posólcie ją po utarciu i odstawcie na chwilę, aby puściła sok. Wtedy ją odciśnijcie, aby nie była zbyt wilgotna. Gotowe placki z cukinią podajcie na ciepło. Chociaż ostudzone smakują równie dobrze. Polecam wam również przy okazji mój przepis na placki z dyni - idealne na obiad lub kolację.