Placuszki cukiniowo-kukurydziane
Przepis na placki cukiniowo-kukurydziane
Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i jednocześnie prosty obiad, to ja Wam polecam placuszki cukiniowo-kukurydziane. Te słone placki zawierają w sobie tartą cukinię oraz słodką kukurydzę z puszki. Razem tworzą niezwykle smakowite placuszki, które na pewno zasmakują każdemu!
Spis treści
Placuszki cukiniowo-kukurydziane przepis krok po kroku
Jeśli lubicie placki na słono zrobione z dodatkiem warzyw, to koniecznie zobaczcie ten przepis!
Placuszki cukiniowo-kukurydziane przepis
Składniki
składniki na placki z cukinii z kukurydzą
- 500 g cukinii ( startej ze skórką na grubej tarce)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka kukurydzy (z puszki – 250 ml)
- 4 jajka (- rozmiar L- roztrzepane)
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0,5 szklanki żółtego sera (tartego (około 50 g))
- 3/4 szklanki mąki pszennej (- ok 120 g)
- sól i pieprz (do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić placki z cukinii i kukurydzy
- Cukinię przełóż do sita, dodaj do niej łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut.500 g cukinii
- Po tym czasie cukinię mocno odciśnij i przełóż do dużej miski.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj (wystarczy zrobić to łyżką).1 łyżeczka soli, 1 szklanka kukurydzy, 4 jajka, 0,5 łyżeczki bazylii, 0,5 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku, 0,5 szklanki żółtego sera, 3/4 szklanki mąki pszennej
- Dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie dodaj chilli).sól i pieprz
- Smaż placuszki na rozgrzanej patelni – łyżka masy na placek.
- Placki po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
- Podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym (moje dzieci jadły je jak placki ziemniaczane – z cukrem i śmietaną).
Prywatne
Placki z cukinii i kukurydzy – uwagi
Placki ziemniaczane to nie jedyne placki idealne na obiad.
Kiedyś dla moich dzieci robiłam placuszki z cukinii na słodko, a dziś chciałam Wam pokazać przepis na placuszki cukiniowo-kukurydziane :)
Placki z cukinią i kukurydzą można usmażyć na patelni z większą ilością tłuszczu (podobnie jak ziemniaczane), albo – jeśli dbacie o linię – podobnie jak pancakes – na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem.
Cukinia sprawia, że placki są delikatne w smaku, więc jeśli lubicie pikantną kuchnię, to dodajcie do nich chilli lub pieprz cayene.
Z podanej porcji otrzymacie około 20 placuszków (o średnicy około 5 cm).
A dla dbających o linię polecam pieczone placki ziemniaczane :)
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na placki na słono
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na wytrawne placki idealne na obiad albo na przekąskę. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na placki z cukinii i kukurydzy
Dzisiejsze placki cukiniowe to świetny pomysł na lekki lunch, przekąskę lub kolację. Lekkie warzywne placki pełne są tartej cukinii oraz kukurydzy z puszki. Cukinia dodaje plackom wilgotności i lekkości, a kukurydza słodyczy. Same placki smażymy podobnie jak placki ziemniaczane i podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany. Placki z cukinii i kukurydzy smakują wyśmienicie i stanowią fajny letni posiłek. Koniecznie spróbujcie moje placuszki cukiniowo-kukurydziane.
Placki z cukinii i kukurydzy przepis
Zobaczcie mój przepis na placki z cukinią i sprawdźcie jak zrobić placki z kukurydzy idealne na obiad i nie tylko. Możecie do placków dodać trochę ostrej papryki albo chilli aby pokręcić ich smak. Cukinia do placków tarta jest w całości - razem ze skórką. Posólcie ją po utarciu i odstawcie na chwilę, aby puściła sok. Wtedy ją odciśnijcie, aby nie była zbyt wilgotna. Gotowe placki z cukinią podajcie na ciepło. Chociaż ostudzone smakują równie dobrze. Polecam wam również przy okazji mój przepis na placki z dyni - idealne na obiad lub kolację.