Przepis na placuszki cukiniowo-kukurydziane

 

Placki ziemniaczane to nie jedyne placki idealne na obiad.

Kiedyś dla moich dzieci robiłam placuszki z cukinii, a dziś chciałam Wam pokazać przepis na placuszki cukiniowo-kukurydziane :)

Placuszki można usmażyć na patelni z większą ilością tłuszczu (podobnie jak ziemniaczane), albo – jeśli dbacie o linię – podobnie jak pancakes – na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem.

Cukinia sprawia, że placki są delikatne w smaku, więc jeśli lubicie pikantną kuchnię, to dodajcie do nich chilli lub pieprz cayene.

Z podanej porcji otrzymacie około 20 placuszków (o średnicy około 5 cm).

A dla dbających o linię polecam pieczone placki ziemniaczane :)

 

placuszki cukiniowo-kukurydziane1

placuszki cukiniowo-kukurydziane2

placuszki cukiniowo-kukurydziane3

 

Przepis na placuszki cukiniowo-kukurydziane

 

Placuszki cukiniowo-kukurydziane

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Danie Obiad
Porcje 4 mniejsze porcje

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Cukinię przełóż do sita, dodaj do niej łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Po tym czasie cukinię mocno odciśnij i przełóż do dużej miski.
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj (wystarczy zrobić to łyżką).
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie dodaj chilli).
  • Smaż placuszki na rozgrzanej patelni - łyżka masy na placek.
  • Placki po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
  • Podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym (moje dzieci jadły je jak placki ziemniaczane - z cukrem i śmietaną).
Słowa kluczowe cukinia, kukurydza, placki, placuszki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.