Przepis na placuszki cukiniowo-kukurydziane
Placki ziemniaczane to nie jedyne placki idealne na obiad.
Kiedyś dla moich dzieci robiłam placuszki z cukinii, a dziś chciałam Wam pokazać przepis na placuszki cukiniowo-kukurydziane :)
Placuszki można usmażyć na patelni z większą ilością tłuszczu (podobnie jak ziemniaczane), albo – jeśli dbacie o linię – podobnie jak pancakes – na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem.
Cukinia sprawia, że placki są delikatne w smaku, więc jeśli lubicie pikantną kuchnię, to dodajcie do nich chilli lub pieprz cayene.
Z podanej porcji otrzymacie około 20 placuszków (o średnicy około 5 cm).
A dla dbających o linię polecam pieczone placki ziemniaczane :)
Przepis na placuszki cukiniowo-kukurydziane

Placuszki cukiniowo-kukurydziane
Składniki
- 500 g cukinii startej na grubej tarce
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka kukurydzy z puszki
- 4 duże jajka - roztrzepane
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- pół szklanki tartego żółtego sera (około 50 g)
- 3/4 szklanki mąki
- sól i pieprz do smaku
Instrukcja
- Cukinię przełóż do sita, dodaj do niej łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie cukinię mocno odciśnij i przełóż do dużej miski.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj (wystarczy zrobić to łyżką).
- Dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie dodaj chilli).
- Smaż placuszki na rozgrzanej patelni - łyżka masy na placek.
- Placki po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
- Podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym (moje dzieci jadły je jak placki ziemniaczane - z cukrem i śmietaną).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis znalazłam tutaj.