Przepis na wytrawne placki z twarogiem podane z bobem i boczkiem

Wstyd się przyznać, ale jeszcze do niedawna nigdy nie jadłam bobu.

W moim domu rodzinnym nigdy się go nie jadło, nawet na oczy go nie widziałam gdy byłam dzieckiem.

Po przeprowadzce do Warszawy zdziwiłam się spacerując po ryneczku, że wszędzie leżą w woreczka zielone fasole (moja ignorancja pełną gębą ;)).

Tak minęło 14 lat i w końcu postanowiłam spróbować ten bób :) Pewnie dlatego nie ciągnęło mnie do niego, że nie bardzo przepadam za warzywami strączkowymi – fasoli zwykłej nie jem wcale, mogę zjeść młody groszek zielony (i tylko młody), a do fasoli szparagowej przekonałam się też już jako dorosła osoba (teraz ją uwielbiam).

Znalazłam sobie fajny przepis (na blogu Pieprz czy wanilia) na placki twarogowe vel racuchy z ricotty, zakupiłam na ryneczku bób i przystąpiłam do pracy :)

Same placuszki są ok, ale jednak bób to nie moja bajka – mogę zjeść, ale żeby mi to specjalnie smakowało, to nie powiem.

Jeśli Wy lubicie bób, to na pewno przepis przypadnie Wam do smaku i gustu :)

Ps. Placuszki możecie zjeść również z dodatkiem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany, a jeśli nie przyprawicie ich solą i pieprzem, a w zamian dodacie trochę cukru, to możecie je podać na słodko :)

Wypróbujcie również inne moje przepisy na placki na słono – idealne na lunch lub przekąskę.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

placki twarogowe z bobem

słone placki z ricottą i bobem

placki z ricottą na obiad lub przekąskę

placki twarogowe z bobem

placki na obiad z bobem i boczkiem

Placki twarogowe z bobem przepis

placki twarogowe z bobem 4

Placki twarogowe z bobem

Wypieki Beaty
Przepis na wytrawne placki z ricottą bobem i boczkiem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Obiad
Porcje 2

Składniki

bób:

  • 250 g bobu
  • ok. 50-80 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę lub paseczki
  • 1 garść mięty - świeżych listków

placuszki:

  • 250 g ricotty lub innego lekkiego sera (np. typu bieluch, albo ser na serniki)
  • 2 jajka - rozmiar L
  • 3 łyżki mąki pszennej - lub do konsystencji
  • sól , pieprz (do smaku)

dodatkowo:

  • jogurt grecki lub kwaśna śmietana do podania(opcjonalnie)

Instrukcja
 

  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą - do wrzącej wrzuć bób i gotuj przez 1-2 minuty.
    250 g bobu
  • Po tym czasie bób odcedź i zalej zimną wodą.
  • Paznokciem nacinaj skórkę bobu i wyciskaj przez dziurę ziarenko.
  • Tak przygotowany bób odstaw na później.
  • Wszystkie składniki placków umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia składników.
    250 g ricotty, 2 jajka, 3 łyżki mąki pszennej
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
    sól
  • Smaż placuszki na rozgrzanej patelni, po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  • Boczek podsmaż na małej ilości oleju, dodaj pod koniec obrany bób i krótko podsmaż.
    ok. 50-80 g boczku wędzonego
  • Placuszki podaj z bobem i boczkiem, możesz też dodać trochę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
    jogurt grecki
Słowa kluczowe jak zrobić bób, placki na obiad, placki na słono, pomysły na placki, przepisy z bobem, szybka przekąska, szybki lunch, szybki obiad, wytrawne placki, zdrowe jedzenie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na stronie Pieprz czy wanilia.