Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Placki twarogowe z bobem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na wytrawne placki z ricottą bobem i boczkiem.
4
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
Danie
Obiad
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
2
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na bób do placków
250
g
bobu
ok. 50-80
g
boczku wędzonego
(pokrojonego w kostkę lub paseczki)
1
garść
mięty
(- świeżych listków )
składniki na placki twarogowe z ricotty
250
g
ricotty
( lub innego lekkiego sera (np. typu bieluch, albo ser na serniki))
2
jajka
(- rozmiar L)
3
łyżki
mąki pszennej
(- lub do konsystencji)
sól
(i pieprz (do smaku))
dodatkowe składniki do podania
jogurt grecki
( lub kwaśna śmietana do podania(opcjonalnie))
Instrukcja
Jak zrobić placki twarogowe z bobem
W dużym garnku zagotuj wodę z solą - do wrzącej wrzuć bób i gotuj przez 1-2 minuty.
250 g bobu
Po tym czasie bób odcedź i zalej zimną wodą.
Paznokciem nacinaj skórkę bobu i wyciskaj przez dziurę ziarenko.
Tak przygotowany bób odstaw na później.
Wszystkie składniki placków umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia składników.
250 g ricotty,
2 jajka,
3 łyżki mąki pszennej
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
sól
Smaż placuszki na rozgrzanej patelni, po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
Boczek podsmaż na małej ilości oleju, dodaj pod koniec obrany bób i krótko podsmaż.
ok. 50-80 g boczku wędzonego
Placuszki podaj z bobem i boczkiem, możesz też dodać trochę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
jogurt grecki
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
jak zrobić bób, placki na słono, placki z ricotty, przepisy z bobem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!